2018. okt 22.

Tudat a burokban

írta: Emerald Dragon
Tudat a burokban

Ghost in the Shell (2017)

o_p2uuiz7whscmabkbnbbmhihxu5ju0y.jpgAmikor bejelentették, hogy Masamune Shirow (Appleseed, Black Magic M-66, Dominion) kultikus mangáját megfilmesítik, minden rajongó tűkön ülve és ambivalens érzésekkel birkózva várta az első trailert, hogy vajon milyen lesz a munka megvalósítása. Mivel a UIP Duna-Filmnek köszönhetően lehetőségem nyílt részt venni a sajtóvetítésen, így úgy döntöttem, igyekszem nem elspoilerezni nektek az élményt, de próbálok kedvcsinálót írni az érdeklődők számára. De azért nem kell aggódni, hamarosan érkezik egy olyan cikkem is, amelyben szétszedem, kivesézem ezt az alkotást is.

Bevallom nincs könnyű dolgom, mert valószínűleg a többi kritika többet el fog árulni a Ghost in the Shellből, mint kellene, így olyan részleteket is elkottyantanak, melyek előre meghatározzák a hozzáállásunkat, illetve elvárásunkat a filmhez. Ezért a történetet szeretném csupán nagy vonalakban ismertetni, és inkább magáról az alkotásról beszélnék, mint sci-firől, aztán egy összefoglalóval kedveskedek nektek a franchise alapjairól.

1_1.jpgAz Őrnagy (Scarlett JohannsonEgy igaz ügy, Bosszúállók, Vicky Cristina Barcelona) a 9-es részleg elit katonája. Különlegessége, hogy első azok között, akik teljesen mesterséges testtel rendelkeznek, tehát humán-kiborg hibridnek minősül. Egyedül az agya a szerves része eredeti entitásának. Illetve a ghostja, a szelleme, vagy tudata. Emiatt egy tökéletes harcos, mely ötvözi az emberi gondolkodás és a szinte elnyűhetetlen fém burok sajátosságait. maxresdefault_40.jpgFelettese, Aramaki (Takeshi KitanoViolent Cop, Battle Royale, Zatôichi, Johnny Mnemonic) azt a feladatot adja neki, hogy derítse ki, kicsoda áll a titokzatos sorozat agyhackelések hátterében. Ugyanis valaki magas befolyású személyek tudatát töri fel androidok és kiborgok irányításának segítségével. Az Őrnagyot Batou (Pilou AsbækBen-Hur, Fácángyilkosok, Lucy) segíti, aki részben kibernetikusan felturbózott érzékekkel rendelkezik. A 9-es részleg azonban olyan titkokra bukkan, melyek nagyhatalmú, magas beosztású nagyvállalati vezetők irányába mutatnak.

4_1.jpgA Ghost in the Shell fantasztikusan impresszív képsorokkal indít és a folytatás is erősen megalapozza a sci-fi hangulatát. Fontos, hogy helyén kezeljük ezt a filmet, hiszen egy frappáns történetű thrillerről van szó, amely elvárásaim ellenére ügyes fordulatokat épített az eseményekbe, illetve egy kellemesen izgalmas hátteret vázol fel a nézők elé. A rajongóknak számtalan utalások, easter eggek vannak elhelyezve az egyébként fenomenális látványvilágba. 3_1.jpgAki az ilyesmikre kíváncsi, fogékony, annak érdemes többször is megtekintenie a Ghost in the Shell élőszereplős verzióját. A zenéje nagyon jól passzol a hangulatához és megfelelően futurisztikus, a hozzáértők pedig ismerős dallamokat is kiszúrhatnak film folyamán. Egy mai színvonalas sci-finek pontosan így kell kinéznie, és a sorok között ügyesen tiszteleg Ridley Scott előtt is a rendező, amikor bizonyos képsorokban ráismerünk a Blade Runnerre vagy éppen egy cyberpunk utcai jelenetre.

2_1.jpgMasamune Shirow cyberpunk mangája 1989 és 1990 között került kiadásra, melyet 1995-ben Mamoru Oshii (Angel’s Egg, Ghost in the Shell 2: Innocence, Patlabor) adaptált animévé. Időközben folytatást kapott az eredeti írás 1991 és 1997 között készült a Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface, illetve 1991 és 1996 között pedig a Ghost in the Shell 1.5: Human Error Process. A sikerre való tekintettel a mangákhoz először Kenji Kamiyama nyúlt hozzá és egy 26 részes sorozatot rendezett Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (2002-2003) címmel, ami folytatás is kapott ˗ Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG (2004-2005) ˗, illetve egy egész estés anime filmet (Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - Solid State Society) 2006-ban, mely elvarrta a szálakat. A Stand Alone Complex történetéhez 2009-ben Yu Kinutani (Devilman, Steamboy) mangát indított, mely 2010-ig futott.

dscf4775_0.jpgEmellett Mamoru Oshii 2004-ben elkészítette a Ghost in the Shell 2: Innocence-et is, mely ugyan folytatása az 1995-ös adaptációnak, kissé másabb hangulatúra sikeredett, illetve 3 évvel később is játszódik, mint annak eseményei.
Hosszú szünet után, Kazuchika Kise főrendező kezei alatt 2013-ban elindult a Public Security Section 9 megalakulásával foglalkozó Ghost in the Shell: Arise, melyet végül 2015-ben Ghost in the Shell: Arise – Alternative Architecture néven tévésorozatként is bemutattak, amelyben egy virtuális befejezést is kapott, de igazi lezárást csak a Ghost in the Shell: The New Movie hozott. Ez utóbbi igazi meglepetéseket tartogatott a rajongók számára, de ezekről a kapcsolódó cikkekben többet is olvashattok.

ghostintheshelltraile7dp8w.jpgSzándékosan nem szeretném elspoilerezni a 2017-es Ghost in the Shell verzió helyét ebben a virtuális történetfonálban - mert azt egy későbbi cikkemben úgyis megteszem -, és igyekeztem elsősorban a filmről írni, azt bemutatni és függetlenül értékelni a többi alkotástól. Így a Rupert Sanders (Snow White and the Huntsman) rendezte élőszereplős verzióról elmondhatom, hogy fantasztikus látványvilágú, impresszív sci-fi krimi, amely megfelel a mai követelményeknek. A szereplők közül Takeshi Kitano és Pilou Asbæk emelkednek ki, sajnos Scarlett Johannson számomra kevésbé volt hiteles (és itt továbbra sem az 1995-ös animéhez hasonlítom). Michael Pitt igen kellemes meglepetést nyújtott, azonban a többiekről nem maradt meg semmi lényeges, bárki alakíthatta volna őket.

m_1.jpgKíváncsian várom, hogy lesz-e folytatása, mert ebből ki lehetne indulni. Viszont ismét kihangsúlyoznám a rajongók számára, hogy próbálják meg helyén kezelni az alkotást, és ne az anime és a manga alapján ítéljék meg a látottakat. A UIP Duna-Film végül 16 éves korhatárral vetíti a hazai mozikban a Ghost in the Shellt, de szerencsére ez inkább érthetőbb, mert így szélesebb közönséghez ér el. Bevallom, h a PG-13-as besorolástól kicsit megijedtem, de annyira nem volt zavaró, hogy nincs nagy vérfröcsögés. Ettől függetlenül reménykedek, hogy Bluray vagy DVD kiadványon egy rendezői változatot is kapunk, amely bevállalósabb lesz - SPOILER: nem.

Értékelésem sci-fiként: 8/10

Forrás, információk: http://www.imdb.com/title/tt1219827/

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=mlR0MD6Lp0o

Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/ghost-in-the-shell-272708.html

Bluray megrendelhető: Ghost In The Shell Steelbook 4K UHD UK Exclusive Limited Edition Steelbook Includes 2D Version Blu-ray Region Free

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

krimi akció cyberpunk thriller Ghost in the Shell science-fiction live-action Cinegore élő fegyver Mamoru Oshii Masamune Shirow