2018. okt 19.

Kibertársadalmi problémák - Ghost in the Shell: Solid State Society

írta: Emerald Dragon
Kibertársadalmi problémák - Ghost in the Shell: Solid State Society

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex: Solid State Society (2006)

gits_sac_sss01.jpgA Stand Alone Complex sorozatokhoz egy egész estét film is készült, amelyet 2011-ben Japánban 3D-ben is bemutattak. Nem lehetett sejteni, hogy hogyan fog kapcsolódni az évadokhoz, illetve egyáltalán lesz-e nexus közöttük, vagy csak a vonalat viszi tovább. Kenji Kamiyama rendező neve, illetve a visszatérő alkotógárda viszont megelőlegezte, hogy értékes produkciót láthatunk majd. Annyit előre elárulhatok, hogy megpróbálta az 1995-ös film hangulatát visszahozni, amely csak részben sikerült neki.

 

d7b04ddaee53.gifIsmét ugrottunk 2 évet az időben és 2034-ben járunk. Nem sokkal az Individual Eleven eseményei után Motoko Kusanagi otthagyta a Public Security Section 9-t, de szabadúszóként néha besegít a csapatnak. Legalábbis Batou ezt valószínűsíti. A többiek kicsit megváltoztak, de ez érthető, figyelembe véve a történteket. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ez is központi témája lesz a Solid State Society-nek. Úgy tűnik, az Őrnagy feladta a küzdelmet, és az Individual Eleven lezárását követően rájött, hogy nem mindig képes úgy segíteni másokon, hogy egy kormányügynökség behatárolt keretei között dolgozik. Aramaki tisztában van vele, hogy komoly befolyásra csak úgy tehetnek szert, ha elegen vannak arra az esetre, ha külső (politikai vagy éppen katonai) támadás érné őket, ezért megnövelték a létszámukat, új embereket toboroztak. Batounak egyértelműen hiányzik Motoko, hiszen nélküle nem érzi biztonságban az egységet. Ráadásul legjobb barátja távollétében képtelen megtalálni a helyét az megújuló egységen belül. Saito egy kis időre külföldi küldetésre vonult, míg Togusa olyan lépésre szánta el magát, amely alaposan meghatározza szerepét a Public Security Section 9 jövőbeli hierarchiáján belül. A legnagyobb problémát pedig – az Őrnagy helyén tátongó űrön kívül – a Tachikomák elvesztése okozza. Sajnos hiába jóval fejlettebbek az Uchikomák (Fuchikomák?), még Ishikawa tudása ellenére sem képesek hozni az eredeti színvonalat. Hiányzik az egyéniség az egész csapatból, mindenki kezd egyformává válni, ahogy a létszám kibővül. Valamit valamiért. A Solid State Society viszonya a Stand Alone Complexekhez olyasmi, mint a Ghost in the Shell és az Innocence kapcsolata. Olyan szinten, hogy Motoko ismét felszívódott egy időre és saját útját járja egy meghatározó eseménynek köszönhetően.

gits_sac_sss02.jpgA sorozatok analógiáját folytatja a Solid State Society is, hiszen lépten-nyomon olyan esetekbe botlanak a Section 9 emberei, melyek ugyan szeparáltnak tűnnek, mégis azonos irányba mutatnak. Ahogyan eddig is, megfelelően titokzatos a kapocs, amely háttérben húzódik, hiába tudják, hogy egy bizonyos Solid State a megoldás kulcsa, de fogalmuk sincs róla, mit rejthet ez a név. Egyedül annyi bizonyos, hogy „True believer” (Igaz hívő) tetoválással rendelkező random férfiak lesznek érthetetlen módon öngyilkosak, miután látszólag értelmetlen erőszakos tetteket hajtottak végre. Ami közös bennük, csupán annyi, hogy gyakorlatilag természetesnek minősülnek, csak kibernetikus aggyal rendelkeznek, minden egyéb eredeti rajtuk, bennük. Mégis olyan bűncselekményeket követnek el, amely egyáltalán nem jellemző rájuk. Talán a titokzatos Puppeteer (Bábjátékos) mozgatja a szálakat és irányítja az történéseket. Elképzelhető, hogy átveszi a testek felett az uralmat a kibernetikus agyak feltörésével, és így kényszeríti az áldozatokat arra, amit tesznek. De úgy tűnik, ennek egyáltalán nincs értelme, hiszen motivációt nem vélnek felfedezni az eseménysorozat mögött.

gits_sac_sss03.jpgTermészetesen most sem szándékozom elárulni, hogy a Solid State Society melyik alapprobléma felvetésével foglalkozik, így csak a nyilvánvalókat fogom megemlíteni. Mivel egy filmről van szó, így túlságosan hosszan nem is értekezik egy-egy témáról. Az egyik legfontosabbnak talán azt találtam, amelyet már az előző sorozatokban is pedzegettek. A kibernizáció veszélye, a hive mind és az egyéni gondolkodás problematikája, a kibernetikus agy biztonságos használata, illetve egy-két egészen izgalmas, aktuális és tabu politikai kérdés. Már érintettem azt a gondolatot, hogy a világhálóra kapcsolódás mennyivel egyszerűbb lett ebben a korban, és hogy a hackerek számára könnyedén feltörhető védelmek ezt mennyire komplikálttá teszik. Egy átlagember ugyanis ezeken egyáltalán nem gondolkodik el, csak az előnyöket látja, miközben folyamatosan manipulálhatják az elméjét, tudatát, de akár az emlékeit is, anélkül, hogy ezt bármikor is felfedezhetné. Ha emlékszünk a Ghost in the Shell Puppet Master-jére (nem véletlen, hogy Puppeteer néven is emlegették, de nem fogom elmondani, hogy van-e és milyen kapcsolat lehetséges a két film szereplői között), akkor ez a problémakör egyáltalán nem számít új keletűnek. Már ott is bemutatták, hogy a digitális adattárolás egyik nagy veszélye az lehet, hogy könnyedén felülírható, ha megfelelő eszközökkel, képességekkel rendelkezik valaki. Márpedig a programok, melyek a világ gördülékeny működésében segítségünkre lehetnek, szándékosan úgy vannak megírva, megtervezve, hogy adaptálódjanak a feladathoz, tanuljanak és fejlődjenek. Erre például azért is szükség lehet, hogy az adott programozót csak egyszer kelljen megfizetni, onnantól az alkalmazás önellátónak minősüljön…

gits_sac_sss04.jpgAz így megszületett A.I., funkciójától és lehetőségeitől függően elindul egy úton, hogy az optimális működés megvalósulhasson. A cél egy matematikai alapokra épülő világban pedig egyértelműen szentesíti az eszközt. Gondoljunk csak a Bubblegum Crisis végkifejletére, vagy a Psycho-Pass hive mind-jára. Azok a következtetések, amelyekre egy szigorúan logikai összefüggésekre támaszkodó rendszer jut, bizony nem mindig lesznek morálisan elfogadhatóak egy érzésekkel rendelkező emberi lény számára. Egyszerű példa egy önvezető autó döntési algoritmusa arra az esetre, ha döntenie kell egy olyan szituációban, ahol elkerülhetetlen és mindenképpen baleset lesz a kimenetel. Mérlegelnie lehet a potenciális sérüléseken túl azt is, hogy milyen korúak ülnek egyik, illetve másik gépjárműben, valamint milyen a várható élettartamuk. Nem feltétlenül az aktuális kocsi utas állományára lesz így tekintettel. Nem is beszélve arról ugye, hogy egy adott személy több mérőszámmal is jellemezhető lesz, emlékezzünk csak a Gattaca-ra. Persze morálisan erősen megkérdőjelezhető, hogy egy ember fizikai, genetikai, pszichés állapota, illetve a benne rejlő kódolt potenciál mennyire ítélhető meg szigorú kategóriák alapján. De erre az előbb említett film is nagyon ügyesen utal a végefőcím alatt. Emiatt nyilván ez egy komplexebb kérdéskör, nem ilyen egyszerű, de – spoiler nélkül – hasonló felvetést dolgoz fel a Solid State Society is.

solidstatesociety_4.jpgAmi egyértelműen sötétebb hangneművé teszi a filmet, az a(z) (F)Uchikomák bekorlátozottsága, illetve az Őrnagy szerepe a történetben. Hiszen az eredeti, 1995-ös Ghost in the Shell után is játszódhatna, akkor is zajlódhatnának az események. A végkövetkeztetés örök, de erre, tehát az előzményekre csupán az Ghost in the Shell: Arise fog majd rámutatni. Viszont egy valamit el kell ismerni, a Stand Alone Society annyiban felér az elődjéhez, hogy a világháló veszélyeit ugyanúgy ki tudja emelni, domborítani.
Így nem meglepő, hogy a Solid State Society is kapott egy Uchikoma Days specialt, ami a DVD kiadványon is megtekinthető. Alapvetően nem nagy talány, hogy a Tachikoma-Uchikoma viszonyra helyezi a hangsúlyt, tehát az egyéniség, a ghost meglétére, illetve hiányára.

 

Amit még szeretek elemezni az animék kapcsán, azok a címek, hiszen gyakran az angol cím is kicsit elvesz, vagy éppen hozzátesz az eredetihez.

gits_sac_sss05.jpgGhost in the Shell = Kōkaku Kidōtai, ami szabadfordításban valahogy úgy hangzana, hogy Gyors Reagálású Fegyveres Osztag. De ha csak simán a Ghost in the Shellnél maradunk, akkor megfigyelhetjük, hogy több magyar fordítás, filmcím is született, melyeket finoman boncolgatni szeretnék. Az egyik, a Szellem a kagylóban egyértelműen falsnak tűnhet, bár ha külső vázról beszélünk, akkor valójában nem is áll olyan messze a valóságtól. A kiborgok eredeti agyát, illetve maradék élő szövetét tényleg egy külső megerősített fém, illetve részben műanyag, polimer burok alkotja. Így ha az állat és védelme viszonyát nézzük, bármennyire is furán hangozhat, de nem áll messze a valóságtól ez a megközelítés sem. A másik, melyet az új film is átvett a Páncélba zárt szellem. Ez sem rossz fordítás, hiszen viszonylag érthetően hangzik, és talán vonzóbb, mint az előző verzió. A gond talán ott van, hogy a bezártság érzet, mint olyan, pont nincs jelen az animében. A Ghost in the Shell karakterei – így az első vonalat bemutatva – egyáltalán nem érzik magukat korlátozva kiborg testük által. Sőt, valójában sokkal szabadabbak, és ez a páncél, váz inkább csak eszköznek tekinthető. Bár kevésbé sérülékeny, mint az emberi test, még sincs igazán szükségük állandó burokra, bármelyik megteszi ideiglenesen. Erre majd az Ghost in the Shell: Arise kapcsán látunk példát, de ott ezt a témát szándékosan nem fogom megemlíteni. Az eredeti, japán címen kívül talán egy olyan fordítás volna teljesen hiteles, illetve ideillő, hogy „Tudat a burokban” (köszönet érte Labáth Viktornak), hiszen a valóságban ezt akarja kifejezni a Ghost in the Shell.

gits_sac_ssskiemelt.jpgA ghost több szemszögből is megközelíthető. Hívhatjuk léleknek, de az túlságosan teológiai, vagy a régebben említett ösztön, megérzés is nagyjából leírja, hogy miről is van szó. A szellem túlságosan sokértelmű ide, bár nem teljesen fals. Talán a legjobban a tudat passzol ehhez a témakörhöz. A másik szó, a shell szintén több jelentéssel bír. Megkérdezgettem másokat, hogy mit értenének alatta, és mind a töltényhüvely, mind a robbanófej, mind az akna, mind a kagyló, mind a héj, burok ideologizálható a Ghost in the Shellre. Talán véletlen szóválasztás, talán ügyes szójáték, de valóban egy komplex jelentés tartalmat hordozó kifejezésről van szó az animében és a mangában is.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=671
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=V3sut0GsfZc
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/ghost-in-the-shell-sac-solid-state-society-27710.html&tab=3
Bluray megvásárolható: Ghost In The Shell: SAC - Solid State Society [Blu-ray]

Egzisztencializmus

 

tachikoma_2_1.gifA Ghost in the Shell franchise aktuális végére érve pár olyan mozzanatot szeretnék kiemelni, amiről az előzőekben azért nem beszéltem, mert a helyükön említve elspoilerezhettek volna bizonyos élményeket. Remélhetőleg mostanra már mindenki túl van a 2017-es élőszereplős filmen is, hiszen a premier után gyorsan be is számoltunk róla. A központi téma általánosságban maga az emberi lélek kérdése. Amelyet úgy közelít meg Masamune Shirow, hogy az ember, a kiborg és az android között milyen határok húzódnak. Meddig képes megőrizni emberi mivoltát valaki, akinek egy bizonyos része már fém. Hány agysejttel kell rendelkeznie ahhoz, hogy még kiborgnak mondhassák. A ghost vajon csak egy programok által generált illúzió, vagy a lélek megfelelője a gépekben? Tényleg csak saját neuronjaink hálózatában létrejövő szellemek vagyunk, és elhitetjük önmagunkkal, hogy többek vagyunk annál? No, de ebbe az irányba nem fogok tovább elmélkedni, mert ezt a témát másnak szántam.

"We're all alive.
It's because we're all alive that we're sad.
When we raise our hands and let the sunlight filter through,
we can see our blood coursing through them a vivid red.
Even earthworms, mole crickets and water striders
are all, all alive and all our friends.

We're all alive
It's because we're all alive that we laugh.
We're all alive
It's because we're all alive that we're glad.
When we raise our hands and let the sunlight filter through,
we can see our blood coursing through them a vivid red.
Even dragonflies, frogs and honey bees
are all, all alive and all our fr friends."

tachikoma_1.gif„Mindannyian élünk,
és mert mind élünk, így szomorkodunk.
Ha feltekintünk a Napra, nézve, ahogy keresztülsüt ujjaink között,
ereinkben az élénk színű vér felragyog.

Még a giliszta, a lótücsök és a molnárpoloska is
mind-mind élünk és társak vagyunk.

Mindannyian élünk,
és mert élünk együtt kacagunk.
Mindannyian élünk,
és mert élünk, boldogok vagyunk.
Ha feltekintünk a Napra, nézve, ahogy keresztülsüt ujjaink között,
ereinkben az élénk színű vér felragyog.

Még a szitakötő, a békák és a méhecskék is
mind-mind élünk és társak vagyunk.”
/szerző fordítása/

duchi_1.gifA másik örök kérdéskör, melyre igyekeztem vissza-visszatérni, az a közös tudat és az egyéniség virtuális paradoxonja. Hiszen az emberek közötti kommunikáció jelenleg elképzelt legtökéletesebb formája az volna, ha az agyunkkal rácsatlakozhatnánk a világhálóra, így a gondolatainkkal folytathatnánk eszmecserét egymással, illetve bármilyen információhoz gyorsan hozzájuthatnánk, bárhol a világon. Ez persze csak részben küszöbölné ki a többi technikai segítséget, mint például a telefon vagy a számítógép. Megközelíthető ez ebből a szempontból is, de nem szabad megfeledkezni a veszélyeiről sem. Hiszen a letöltött adatok segítségével felülíródhatnak saját emlékeink, gondolataink is, így egyre hasonlóbbakká válhatunk, könnyebben megérthetünk másokat. De ott az ellenpont, miszerint az egyéniségünk vész el. Nyilvánvalóan egy társadalom elvárja tőlünk, hogy konformizálódjunk, beleolvadjunk a környezetünkbe, és az adott egységért, avagy éppen az emberiség jövőéért cselekedjünk. Ezzel párhuzamosan pedig igyekszik felróni nekünk, hogy túlságosan egyformák vagyunk és nincsen saját gondolatunk. A paradoxon csupán itt létezik, ezért írtam, hogy virtuálisról van szó. Ha egyformák lennénk, folyamatosan egy irányba változnánk, és úgy járnánk, mint a lemmingek.

arise.jpgA harmadik felvetés a Tachikomák kapcsán merül fel, és nagyon ügyesen, igen alaposan ki is van fejtve az animék folyamán. Ami vicces az az, hogy fordított irányból közelíti meg az első kérdéskört. Ezzel pedig azt éri el, hogy a látszólag egyszerűnek tűnő választ még elgondolkodtatóbbá teszi. Hiszen az Arise-ban megismert Logikomák még csak egy alapprogrammal rendelkeznek, és közülük egyetlent update-el Motoko. Azután a szinkronizálásnak köszönhetően megindul a tanulási, adaptációs folyamat, mely a Stand Alone Complexekben éri el csúcspontját és a Solid State Society-ben pedig egyértelműsíti, hogy az általam felsorolt három témakör bizony szorosan kapcsolódik egymáshoz. Márpedig, ha egy egyszerű A.I. eljuthat odáig, hogy szinte ghosttal fog rendelkezni, akkor a folyamat a másik irányban is megtörténhet és egy ember is elveszítheti emberi mivoltát. Azt persze nem mondom, hogy ilyenre nem látunk példát a Ghost in the Shell franchise folyamán.

 

 

De válaszokat én sem szeretnék kategorikusan kijelentve kimondani, így hagyom, hogy azokon ti is elgondolkozzatok. Annyi biztos, hogy nagyjából bármilyen Ghost in the Shell produkciót szeretettel és érdeklődéssel várunk. Nyilván a színvonal nem lesz mindig megfelelő, de mindenki mást vár el, illetve változik az ízlés, az elvárás is. Annyit lehet most tudni, hogy 2017-re ígértek egy manga short-ot.

 

Összefoglalásként annyit mondok, hogy a cyberpunk és a sci-fi rajongóknak kihagyhatatlannak tartom a Ghost in the Shell franchise majdnem összes darabját. Az Ariset inkább a legfanatikusabb rajongóknak tudom ajánlani, azonban a Ghost Stands AlonePyrophoric CultThe New Movie vonalat szerintem a többiek se hagyják ki.

Smaragd Sárkány

 

 

Szólj hozzá

krimi akció anime cyberpunk thriller rejtély teológia egzisztencializmus transzcendens kollektív tudat Ghost in the Shell science-fiction Production I.G Cinegore Mamoru Oshii Masamune Shirow