2024. okt 20.

Gyilkos folytatás

írta: Emerald Dragon
Gyilkos folytatás

B: The Beginning - Succession (2021)

hq720.jpgA B: The Beginning után kissé lemaradt a folytatás, ráadásul a C19-es hullámnak köszönhetően valamiért elkerülte a figyelmemet is. Egy ideje csak a Bluray megjelenéseket követem, de mindentől függetlenül tetszett annyira a sorozat, hogy berendeljem a kiadást. Új elhatározásként ismét elemzéseket írok azokból, amelyeket megtekintek, kezdjük a sort a Succession-nel.

Yoshihiro Ike: Split B

387957.jpgAz első sorozat cselekménye után járunk, Koku éli a mindennapjait és hangszereket készít, Yuna iskolába jár, Lily nyomozóként tevékenykedik, semmit sem változtak. Az új rejtély sem tűnik nagy meglepetésnek, hiszen a sorozatgyilkos ezúttal is elhelyezi névjegyét a helyszínen. Azonban valami nem stimmel. Egyrészt Koku motivációja megszűnt, semmi értelme az áldozatoknak, másrészt Keith szőrén szálán eltűnt. A múlt árnya, Kirisame viszont láthatóan él és tervei vannak a világgal. Az árat pedig bátran megfizeti, akkor is, ha a szálak máshol érnek össze.

hq720_1.jpgA B: The Beginning Succession felütése lehetne borzasztóan izgalmas, vagy folytathatná a megkezdett krimi hangulatot. Ehelyett a háttér szálakat próbálja boncolgatni és a kísérletek mögötti motivációt szeretné kibontani. Azonban a történet in medias res volta nem áll jól neki, elkapkodott a hat epizódra komponált második menet. A gondolatok, amelyeket ébreszt, egyáltalán nem rosszak, a mondanivalója kellemesen pezsdítőek, öröm, hogy mélyebben elmerülünk ebben a témában. Ámde mindezt a cselekmény nem igazán követi le.

b-the-beginning-succession-v1-764290.jpgKoku képességét mindig is izgalmasnak találtam, a végtelen regeneráció nem is ötlet, hanem valóság, léteznek olyan sejtek, melyek képesek erre. Leszámítva azt az apróságot, hogy ezeknél van egy kisebb probléma, amellyel sajnos a B: The Beginning Succession egyáltalán nem foglalkozik. Ettől eltekintve a halhatatlanság vágya ősi ösztön, fantázia. Az orvosi megoldások pedig többször előkerülnek, legtöbbször a kreativitást megfojtja a valóság. Mindenki, aki beteg vagy elveszített valamit a testéből, fantáziál arról, hogy mennyire jó volna visszaszerezni azt. A tudomány foglalkozik a témával, de a tökéletes megoldás még várat magára. A science fiction ügyesen ötletel, a krimiben sem újdonság ez a felvetés. Az árról azonban ritkán esik szó. Bár a humán kísérletek is jó irány ennek boncolgatására, de az Akira jóval érzékenyebben nyúlt ehhez a témához. Persze mesterművet nem várhatunk el minden alkotástól. Így marad az emberi tudomány fejlődésének örökös kérdése a felelősségvállalással párhuzamba állítva. Az etika nem rossz téma, csak a kibontását találtam borzasztóan esetlennek.

b-the-beginning-s02e01-2601d362e668c6509604e7c6935b016f-thumb.jpgA Production I.G sorozatának folytatását Kazuto Nakazawa (Moondrive, Parasite Dolls, Vassalord, B: The Beginning) és Itsurō Kawasaki (Arc, the Lad; True Cooking Master Boy) rendezték. Kazuto Nakazawa mellé Hideoki Kusama (Grand Blue Dreaming) és Akane Yano (Prima Doll, Bottom-tier Character Tomozaki) csatlakoztak a karakterdizájnt erősíteni. A művészeti vezetésnél Takanori Tanaka (She and Her Cat -Everything Flows-) maradt, így a látvánnyal szemben semmilyen kifogás nem emelhető. A zene ismét Yoshihiro Ike (Ergo Proxy, Inuyashiki Last Hero) érdeme.

b_-beginning.jpgBár a folytatással szemben nem támasztottam különösebb elvárásokat, a krimi hangulatot azért elvártam volna. Akadnak pozitív pillanatok a sorozatban, Keith karaktere például továbbra is tökéletesen bontakozik ki. Azonban a többiek lemaradtak, statikusakká váltak. Koku és szerepe, Kirisame és a Regies nem adnak hozzá semmi újat a helyzethez. A háttérben megbúvó szál ugyan érdekes, de a kibontása kimondottan lapos és unalmas. Az irodalmi utalások ugyan most sem maradnak el, de a hat epizód kevés életet lehelni a B: The Beginning Succession-be. Talán egyszer kapunk egy megfelelő befejezést…

Accamer: Be Down

Értékelésem: 4/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/B_The_Beginning, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=24059
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=afN1XtfszYU

Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/b-the-beginning-2-evad-485699.html
Bluray megvásárolható: https://www.alltheanime.com/products/b-the-beginning-succession-season-2-blu-ray

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

politika krimi irodalom anime thriller gyilkos sorozatgyilkos halhatatlanság Netflix science-fiction Production I.G