2018. feb 03.

Az egyik legnagyobb költségvetésű anime steampunk

írta: Emerald Dragon
Az egyik legnagyobb költségvetésű anime steampunk

Steamboy (2004)

steamboy-images-71df0117-3369-47fd-acfd-e569a5c2374.jpgAki ismeri az animéket, az tisztában van vele, hogy az egyik legkiválóbb alkotás Katsuhiro Otomo nevéhez fűződik, és Akira a címe EZEN a linken pedig el is éritek a róla írt kritikámat. Elérkezett az idő, hogy egy másik művével is megismertesselek benneteket. A Steamboy az amerikai mozikban is nagy sikerrel vetítették, mert igazán erős akciódús alkotás.

15e5fbaebce5a27e342d9a7b0f511fc7.jpg1866-ban a technikai fejlődés egyik legnagyobb újításai közé sorolták a gőzgépek elterjedését. Korántsem veszélytelen módszerről volt szó, viszont számtalan felhasználási módja létezett, ezért a gyáraktól a nyomdákon keresztül egészen a közlekedésig minden területre befészkelte magát. A balesetek általában több emberéletet is követeltek, azonban a kiváló mérnököknek köszönhetően egyre biztonságosabbá váltak ezek a gépezetek és találmányok. steamboy-still2.jpgIlyen foglalkozást választott magának Ray Steam is, a fiatal fiú, aki szabadidejében tanulta ki a szerkentyűk csínját-bínját. A mesterséget édesapjától és nagyapjától örökölte, azonban ők elhajóztak az új világ felé, míg ő Manchesterben maradt. A fiúba nem kevés tehetség szorult, így folyamatosan valamilyen újításon törte a fejét, és a kis műhelyében próbált igazán hasznos tárgyakat építeni. A kulcs mindig az, hogy a készülékek megfelelően tudják kezelni a gőznyomást, és ne robbanjanak fel a gépezetek használata közben.

cast_08.jpgA bonyodalmak csak akkor kezdődtek, amikor külföldről csomagja érkezett a fiúnak, és ezzel párhuzamosan idegenek keresték fel őket Amerikából. Elég hamar világossá vált, hogy a szállítmányra kíváncsiak, egészen pontosan szerették volna eltulajdonítani Raytől. Az állításuk szerint a nagyapja küldte őket, de ehhez az öregnek is lenne néhány keresetlen szava, hiszen kisvártatva ő is befutott a házba. A fiú így kénytelen volt elmenekülni a titokzatos fémgömbbel, ami a dobozban lapult, és mindent el kellett követnie, hogy teljesítse nagyapja óhaját. Lloyd Steam azzal bízta meg, hogy akadályozza meg a tárgy Londonba jutását.

5057411-2348468894-tumbl.gifAmint látható a cselekmény elég pörgősen indul és csak rövid időre lassítottak, hogy kicsit megismerhessük a világot, amelybe belecsöppentünk. A történelmi utalások a londoni hatalmas tűzvészig terjednek, ahova a különös szerkentyűnek valamilyen módon el kellene jutnia. Hogy pontosan melyik fél mit szeretne, az az anime egyik titka, és nem fogom leleplezni. steamboy13.jpgA versengés középpontjában természetesen a nagyhatalmak, Amerika, illetve Anglia állnak, valamint a többi ország, amelyik meg szeretné kaparintani a technológiát. Könnyű azt is kitalálni, hogy mi mindenre lehetne felhasználni egy olyan kütyüt, ami nem csak biztonságosan kezelhető, hanem az energiát is megfelelően tárolja, illetve a kapacitása és hatékonysága is jóval hatalmasabb, mint egy átlagos gőzgépnek. A legnagyobb problémát ugyanis legtöbbször az okozta, hogy a működtetésük rengeteg szenet, fát és egyéb tüzelőanyagot igényelt, és a fémszerkezetek gyakran felrobbantak a keletkező gőznyomás miatt.

3fe7aa3ee5549753b6dab187e3c7e042--boy-art-character-design-references.jpgSaját művéből a Steamboy-t Katsuhiro Otomo (Magnetic Rose, Memories) rendezte. A gyönyörű látványvilág nem csupán Atsushi Irie (Freedom) és Katsumi Matsuda (Legend of Crystania) karakterdizájnjának, illetve Shinji Kimura (Tekkonkinkreet, Blue Exorcist movie) művészeti vezetésének érdeme, hanem nagyban hozzájárult Makoto Kobayashi (Samurai 7, Final Fantasy: Unlimited) fantasztikus kreativitása is, amivel a gépezeteket megálmodta és megtervezte. A zenéjét pedig nem más írta, mint Steve Jablonsky, aki a Transformers élőszereplős verzióin dolgozott és többek között a Transformers: The Last Knight-nak is a muzsikáját szerezte.

steamboy-screenshot.jpgA Steamboy a legmagasabb költségkerettel (2,4 milliárd JPY) dolgozó animének számít a mai napig, de nem véletlenül bíztak meg ennyire a sikerében. Aki kedveli a steampunk alkotásokat, az alternatív 19. századi Angliát, annak előszeretettel ajánlom a filmet, mert igazán pörgős, ugyanakkor tanulságos.


Steve Jablonsky: Ray's Theme

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2161, https://en.wikipedia.org/wiki/Steamboy
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bI7-bx8QqZ8
Mafab: https://www.mafab.hu/movies/steamboy-45399.html
Bluray megrendelhető: Steamboy - DVD/Blu-ray Double Play

 

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

háború akció anime dráma steampunk Akira science-fiction Katsuhiro Otomo