2019. dec 18.

Te vagy az én hősöm: Ride your Wave!

írta: Emerald Dragon
Te vagy az én hősöm: Ride your Wave!

Hullámok hátán (2019)

rideyourwave_webfilmstill2_1600-1024x576.jpgUgyan a várva várt Weathering with You sajnos nem jött el, de japán animációból is jutott az idei Anilogue fesztiváljára. Én az utolsó napon csíptem el az Urániában a Ride your Wave-et (Hullámok hátán, Kimi to, nami ni noretara). A mű a Fuji Animation Studio és a Science Saru közös projektje és erős elvárásaim voltak az irányában.

ride-your-wave-award.jpgHinako Mukaimizu egy fiatal lány, aki a sulit hátrahagyva az óceán partján keres magának lakást és munkát. Igazából elsősorban a víz közelsége irányítja a döntéseit, hiszen imád szörfözni, már kisgyermek kora óta kiváló úszó. Minato Hinageshi egy ambiciózus tűzoltó, aki életét annak szentelte, hogy másokon segítsen. ride-your-wave-szene-2.jpgMár régóta figyeli Hinakot, hiszen minden nap ugyanabban az időben lovagolja meg a hullámokat. A távolból csak a saját kis hősének nevezi, pedig még sohasem beszéltek. Azonban amikor tűz üt ki az álomszuszék lány épületében, pont a fiú siet a megmentésére, amiből végül romantikus randi keveredik ki.

10319150.jpgHinako meglehetősen szétszórt az élet minden frontján, de a vízben elemében érzi magát és megállíthatatlan, határtalanul szabad és boldog. A bérelt lakásában a dobozok halomban állnak, így nem csoda, hogy kis híján az égő épületben reked. Minato viszont kimondottan rendszerető, célorientált, és társai büszkén néznek fel rá. Ennek ellenére a sportokban igazán nem jeleskedik, így a szörfdeszkán sem állja meg a helyét. Mivel mindent elkövet, hogy összejöjjön a gyönyörű lánnyal, így kész, hogy mindent feláldozzon szerelméért. De ezt egyedül ő gondolja ilyen komolyan, a lány sosem hinné, hogy egyszer a srác nélkül kell élnie.

egn_uotwwaavvbz.jpgA Ride your Wave roppant aranyos és hangulatos romantikus dráma, amelynek első felében egy bontakozó szerelmi történetnek lehetünk tanúi. A sablonos helyzethez kapcsolódik egy közös dal is, a Brand new story, melyet mindketten kívülről fújnak és együtt énekelnek, teli torokból. A klisék azért nem teszik unalmassá a film lényegét, hiszen a fordulópont viszonylag hirtelen következik be. A szokásos tragédia aztán finoman oldódik és rengeteg groteszk gag-en keresztül ismét egy romantikus vígjátékban találjuk magunkat. Mindez mit sem érne, ha nem jönne el a mű crescendója és animés lezárása, amely mögött tanulság, katarzis és melankolikus befejezés rejtőzik.

aff9b7b63f9edd4f454551fc5efdb7c43e598620c0f820c99e5c66874052535e.jpgMasaaki Yuasa (DEVILMAN crybaby, Kemonozume, The Tatami Galaxy) rendezése kimondottan fordulatossá és szórakoztatóvá varázsolja a cselekményt. A két főszereplőnk és a karakterek (Takashi KojimaFlip Flappers) nyúlánk figurája hangsúlyozza a vidámságot, a szabadságot és a gondatlanságot, az ifjonti szerelmet. A hátterek és az animáció dinamikája, varázslatos ábrázolása (Fuminao AkaiParasyte -the maxim-) megeleveníti nekünk a fodrozódó hullámokat, a hajunkba fújó szellőt és a vízpermetet, de még a hőséget és az italok hűs cseppjeit is. kimi_to_nami_ni_noretara-5c837c23aa159.jpgA muzsikája (Michiru OshimaArc the Lad, Fullmetal Alchemist, Patema Inverted) igazán fülbemászó, bár a fent emlegetett számot pontosan unásig sikerül ismételgetniük. Ez nyilván a popzene kedvelőinek nem lesz probléma, de nálam kissé kiverte a biztosítékot. No de a helyén van ez a részlet is, így nem kötök bele (nagyon).

GENERATIONS from EXILE TRIBE: Brand New Story

d7kujxbxyaaz2mw.jpgA romantikus vígjátékból drámába majd újra komédiába csapó anime önmagában is megállná a helyét, de azért vannak benne aranyos utalások egyfajta üzenetre is a fiatal generációk számára. Hiszen a szörf egyfajta allegóriává válik, legalábbis az angol címet tekintve mindenképpen. Arra igyekszik rávezetni bennünket, hogy az élet ugyan tele van akadályokkal, és bizonyos területeken lehet, hogy otthonosan mozgunk, de a kihívásokkal is szembe kell és érdemes néznünk, mert úgy válunk jobbá és többé. ride-your-wave.jpgNem szabad megfutamodnunk a nehézségek elől, mert a saját sorsunkért csak mi vagyunk a felelősek, azaz nekünk kell meglovagolnunk a saját hullámainkat, hogy utána katarzis élményben lehessen részünk. Persze a környezetünk segíthet ebben, arra vannak a családtagok, rokon és a barátok, hogy támogassanak bennünket, segítsenek a megfelelő út kiválasztásában és ne hagyják, hogy könnyedén feladjuk. Legalábbis, ha az álmainkról, vagy éppen a túlélésünkről, a helyünk megtalálásáról a társadalomban van szó, akkor ott lesznek mellettünk. Ez akkor is igaz, ha már csak a szívünkben vannak jelen.

kimi_to_nami_ni_noretara-5c837c2175e71.jpgA Ride your Waves-ben váltakoznak az érzelmeink, de elsősorban a jókedv dominál, igazi, mély tragikus hangulat nem telepszik rá a nézőközönségre. Ugyan egyfajta Ghost-os beütést kapott a mű, mégis megőrzi optimizmusát, mellyel arra buzdít bennünket, hogy egyedül is tudunk boldogulni ebben az életben. A vidám figurák, a kedves kis háttér történetek, a finoman mozgatott szálak végül értelmet nyernek, és a klasszikus, amerikai befejezés helyett egy jóval lágyabban lehet részünk.

ride_your_wave_publicity_still_3_h_2019.jpgEzt az animét bátram merem ajánlani azoknak is, akik finnyásak a látványra, vagy a túl nyálas romantika miatt aggódva tekintenek az elemzésemre. A szörfözés- és a popzene rajongói mindenképpen tegyenek vele próbát, és évszaktól függetlenül érdemes belekezdenetek. Ellentétben a Fireworks-szel, én ezt is a polcomon szeretném tudni.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Ride_Your_Wave, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=22021
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=n7HtNsJdMDw
Mafab link: https://www.youtube.com/watch?v=n7HtNsJdMDw
Bluray elérhető: még nem

Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

szerelem anime vígjáték dráma romantika természetfeletti slice of life Japán Anilogue Fuji Animation Studio Science Saru