2019. máj 02.

Ponyo: az óceán lánya és a föld gyermeke

írta: Emerald Dragon
Ponyo: az óceán lánya és a föld gyermeke

Ponyo on the Cliff of the Sea (2008)

ponyo_2-990x552.jpgHayao Miyazaki mesteri animéket rendezett a Ghibli Studio-nak, bár időről időre a visszavonulását próbálgatta, de szerencsére mindig sikerül valami miatt visszacsábítani őt abba a székbe. A környezetvédelmi témájú alkotások igencsak gyakoriak nála, gondoljunk csak egyik legsikeresebb művére, a Mononoke Himére. A tizedik filmje (nyolcadik rendezése), melyről most szót szeretnék ejteni, egy csodálatos látványvilágú mű, a Gake no Ue no Ponyo (Ponyo on the Cliff of the Sea, Ponyo).

ponyo1.jpgSousuke édesanyjával a tengerparti város legmagasabb kiszögellésében lakik, apukája a vizeket rója, szakadatlanul. A család már megszokta ezt az állapotot, de Lisa (Risa) azért időközönként elszomorodik és bántja őt férje távolléte. Kisfia még óvodába jár, mely pont a munkahelye, az öregek otthona mellett helyezkedik el, így folyamatosan szemmel tarthatja a játékos kis lurkót. Sousuke gyakran álmodozik arról, hogy egykor majd ő is vízre szállhat apjával és felfedezheti a végtelen kékséget, ezért a morzejeleket is kívülről fújja már, és igyekszik a part közelében hajózó szülőjével ekképpen kommunikálni.

ponyo_7.jpgFujimoto az óceán mélyén rejtőzik, egyfajta tudós varázsló, aki kísérleteket hajt végre a víz állatain. De óvatosnak kell lennie, mert az egyik csodakotyvaléka képes új életet létrehozni, ami a halak elszaporodását és mutációját is eredményezhetné, de szükséges az egyensúly fenntartásához. Egy napon az egyik lánya megszökik otthonukból, a tengeralattjáróból, és a felszínre úszik, ahol a vihar hatására Sousuke közelében ér földet.

632447_ponyo-1.jpgA fiú megmenti a fura kis lényt, aki leginkább egy aranyhalra emlékezteti őt, de akciója során elvágja a kezét, amit a Ponyo névre keresztelt teremtmény megnyalogat, a seb pedig összezáródik. Ezzel különleges kötelék alakul ki a két világ között, és Fujimoto sem lesz képes, hogy távol tartsa őket egymástól. Az emberi vér közben új alakot kölcsönöz Ponyonak, ami megijeszti és felbőszíti édesapját.

ponyo_on_the_cliff-0003.jpgAhogyan kezdtem, a Ponyo központi témája a környezetvédelem, ezért érzékelteti, mennyire nem figyel az ember az óceán teleszemetelésére. Emiatt határolódik el az egykori tudós is a humán világtól, és igyekszik olyan szert létrehozni, mellyel a tengerek és az állatvilág dicsősége visszaállítható. Ám a merev elutasítás, az elzárkózás sem a helyes megoldás, hiszen az előítélet sosem vezetett jóhoz. Jelen esetben a két világ közti kapcsolatot pont a két ártatlan és fiatal lény, Ponyo és Sousuke kapcsolata hozhatná rendbe. Erre a furcsa kötelékre csupán a földi emberek nyitottak, az apukát megijeszti az a rengeteg gonoszság és nemtörődömség, amit eddigi élete során tapasztalt.

ponyo_photo_02.jpgÍgy a másodlagos kérdés az elfogadás lesz, ami nem csak Fujimoto szempontjából érdekes, hanem a fiúéból is. Hiszen a lány az óceán gyermeke, nem valós emberi lény, bármilyennek is tűnik a szemlélő számára. A szeretetnek, ami közöttük kialakul ezért nem apró fellángolásnak kell lennie, hanem – az A Kis Herceg tanítására emlékezve – feltétel nélkülivé és általános érvényűvé kell válnia. Ezzel pedig arra utal az anime, hogy a gondoskodás az felelősséggel jár, és ez csupán attitűd kérdése, akár egy gyermek is megfelelően elhivatott lehet ebben a szerepkörben.

tenor_13.gifEzzel a huszárvágással jutunk el ahhoz, amire Miyazaki többször is megpróbálja felhívni a figyelmünket. Nem egy művében kerül elő a természetközeli életmód, a harmóniára való törekvés, valamint a régi idők értékeinek dicsérete. Olvashattátok már több Ghibli (My Neighbour Totoro) elemzésem esetében is, hogy a rendező előszeretettel emlékeztet bennünket a falusi, különösen az erdőközeli települések fontosságára a mai, modern társadalomban is. Hiszen az emberiség jövőjének egyik záloga, hogyan viszonyul a környezetéhez, ebbe pedig beletartozik a vad- és háziállatokkal való bánásmód is. backdrop.jpgPonyo esetünkben inkább csak allegória, ami elsőre kimondottan barátságos, „aranyosnak” mondható, de minél inkább elveszti a kapcsolatát a gyökereivel, annál gyöngébb lesz a szervezete. Hiába tűnik úgy, hogy a másik világba költözése egy pompás esemény, számára komoly áldozattal jár, amit az embereknek is fel kell ismerniük. A fiúnak ezért bizonyítania kell, hogy nem egy fellángolásról van-e szó részéről, hanem kész maga is hasonló áldozatot meghozni. Azaz nem csupán önös érdek vezérli, letépi a virágot, majd a hervadtat eldobja, hanem gondoskodik róla, figyel rá folyamatosan.

hero_eb20090812reviews908129989ar.jpgAz apró lénytől ez egészen egy óceánig elvezethető. Ekképpen a tengerész édesapa is lényeges szerepet tölt be, hiszen példát mutat a gyermeknek azzal, hogy nem retten meg a víztől, de nem is szemeteli tele, hanem ügyel az ökológiai egyensúlyra. A másik oldalról, Fujimoto ügyesen megmutatja, hogy ki s az úr ebben a játszmában, melyik az irányító valójában.

ponyo-800x480.jpgDe a Ponyo nem csupán a mondanivalója miatt érdekes alkotás, a megvalósítása is kimondottan izgalmas. Katsuya Kondo (From Up On Poppy Hill, Ocean Waves, Twilight Q, Kiki's Delivery Service) karakterdizájnja és Noboru Yoshida (The Secret World of Arrietty, Howl's Moving Castle) művészeti vezetése nyomán, a mester irányításait követve fantasztikus, impresszionista vizuális élményben lehet részünk. Mivel ez sarkalatos pontja az animének, így könnyedén érthetővé válik az a kavalkád, ami felvonul előttünk az óceán megjelenítése során. Valóban, lenyűgöző, és igencsak látványos a Ponyo, Joe Hisaishi (The Wind Rises, Porco Rosso, Spirited Away, Children of the Sea) muzsikája pedig zseniálisan támogatja ezt az érzetet.

Fujioka Fujimaki and Nozomi Ōhashi: Gake no Ue no Ponyo

tumblr_mg2gmbbxbu1rt479bo2_500.gifHayao Miyazaki művei közül ez lett volna az első, mellyel végső búcsút int a rendezői széknek, de szerencsére újra és újra visszatért a munkához, jelenleg is egy érdekes projekten dolgozik a mester. A Ponyo ezért visszatért a gyökerekhez, és figyelmeztetni igyekszik bennünket a múlt és a régi értékek tiszteletére. Ismételgeti nekünk a legfontosabb üzenetet, hogy vigyázzunk a környezetünkre, ne tekintsük magától értetődőnek, hogy a gyermekeink és unokáink is ugyanazt élvezhetik, mint mi. Bizony törődni kell az állat- és a növényvilággal is, fel kell hagyni a pusztító életvitellel, azon szükséges munkálkodni, hogy megőrizzük a jövő számára.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Ponyo, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=7814
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bskgNOXbdiE
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/ponyo-a-tengerparti-sziklan-46541.html
Bluray megvásárolható:Ponyo [Blu-ray + DVD Combi Pack]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

barátság anime természetvédelem dráma romantika fantázia impresszionizmus felelősségtudat Hayao Miyazaki Ghibli Studio