2018. dec 11.

Egy kislány kalandjai az erdő szellemével - Totoro

írta: Emerald Dragon
Egy kislány kalandjai az erdő szellemével - Totoro

My Neighbor Totoro (1988)

totoro-main.jpgA legnagyobb kultusz a mai napig a My Neighbor Totoro (Totoro – a varázserdő titka, Tonari no Totoro) című animét övezi, elsősorban a fiatalok körében. Talán emiatt esett az Anime Filmklub választása pont erre a filmre a decemberi hónapban. Hiszen szívet melengető, kedves történetű alkotás, mely azért az idősebbek számára is megfelelő szórakoztatást nyújthat. A Pólus Center Mozinak köszönhetően ezen a vetítésen is részt fogok venni, remélem sokatokkal találkozom majd a december 11-i estén.

tenor_6.gifMei és Satsuki édesapjukkal vidékre költöznek, hogy közelebb legyenek lábadozó anyukájukhoz. Örömmel kerekednek fel és hamarosan mindhárman megérkeznek a hatalmas házikóba, melynek közelében egy ősi erdő húzódik. A lányok nem is restek, önfeledt játszadozásba kezdenek, melynek csúcspontjaként a környéket is felfedezik és egy csodálatos lénnyel, Totoroval ismerkednek össze, aki segítségükre, hogy átvészeljék az anyjuk nélkül töltött időszakot.

iphy_2.gifA Totoro első látásra is egy gyönyörű, látványos és szórakoztató anime, rengeteg pozitív üzenettel, de nem lesz annyira hagymázas, mint a Panda! Go, Panda!, így a felnőttebb korosztály számára is élvezhető marad és nem csúszik át a Disney-filmek happy endesített hangulatába. A címszereplője végtelenül bájos, naiv, hatalmas, szőrös, puha, meleg, pocakos, és a szeretnivaló jelzők tökéletesen jellemzik őt. tumblr_ov079pfcc41wvf3ayo1_500.gifPontosan olyan lény, amely egyszerre sugároz hatalmat és végtelen nyugalmat, biztonságot, azaz egy igazi ősi istenségnek tekinthető, aki a természet, a hegy, az erdők védelmére koncentrál. Mivel a vidéki ember ezzel igyekszik összhangban maradni, és az egyensúlyra törekszik, tiszteli a környezetét, így itt fel sem merül, hogy másik oldaláról is megismerhessük Totorot. Itt nincs viszály, nincsenek intrikák, nem kerül elő a természet védelmének és a pazarlásnak, kizsákmányolásnak és a kapzsiságnak a kérdése, miként a Mononoke Hime esetében.

my_neighbor_totoro_5.jpgÍgy egyértelműen a fiatalabbakat célozták meg a mondanivalójával, amelynek első témája a változás, a költözés, de ezúttal másik szemszögből történik ennek bemutatása, mint a 2001-es Chihiro, vagy a későbbi Arrietty és a Marnie esetében. Itt egy sokkal felszabadultabb, várakozással teli attitűdöt láthatunk, és csak később derül ki, hogy mindez drámaibb felhangú, hiszen szereplőink ügyesen palástolják félelmüket. De pont ezzel tanítanak meg bennünket arra, hogy érdemes mindenben a pozitívumot is megkeresni, pláne, ha egy család éppen válságos időszakon megy keresztül. nagyon lényeges, hogy ilyenkor az összefogás kerüljön előtérbe, egymás támogatása és a remény megerősítése.

1508255724_giphy.gifHiszen első pillanattól fogva azt látjuk, hogy Kusakabeék várakozásokkal teli és bátorsággal felvértezve érkeznek meg az érintetlen természet egyik apró falujába, ahol a városokkal ellentétben nem csak mindenki ismer mindenkit, de még oda is figyelnek egymásra, és azonnal befogadják őket. A férfi, valamint két gyermeke pedig nevetve és játékosan áll hozzá, hogy a ház igencsak elhanyagolt, korhadó deszkái javításra szorulnak, és a falai között szutyoklények rejtőzködnek. Azok az apró fekete szellemek, melyek egyébként a Chihiro Szellemországban című animében is megjelennek, és szenet hordanak a hatalmas fürdőház vizének fűtésére. Ebből a kötésből talán arra is utalnak, hogy a bizony egy új élet kezdetén nem szabad restnek lenni, és így ezek ki is költöznek a dolgossá váló környezetből.

ghy.gifA ház körüli munkából a lányok is kiveszik a részüket, méghozzá játékos felfogásban. Így fedezik fel a közeli erdőt is, amely mélyén aztán Mei végül ráakad a hatalmas kámfor fára, valamint a helyet felügyelő istenségre, Totorora. A gyermeki képzelőerő viszont Japánban nem kinevetendő dolog, hiszen a szellemeknek, az isteneknek kiváltképp nagy jelentőséget tulajdonítanak az ilyen területen élő emberek. Bár a civilizáció fejlődésével ez kissé visszaszorult és babonának tekintik, de még ma is megtalálhatóak ezeknek a nyomai, apró szentélyek formájában, miként a Chihiro Szellemországban nyitójelenetében is megszemlélhettük. De gondoljunk a Pom Pokora vagy akár a Noragamira, azokban is előkerülnek a keleti mitológia hasonló teremtményei. Vagy például a Spice and Wolf is pont azzal foglalkozik, hogy még a nyugati vallások nyomása sem tüntethette el ezeket a hiedelmeket teljesen.
1-1478596189898.gifHogy miért lényeges a mezőgazdasággal foglalkozó, a természethez közeli ember kapcsolata a spirituális világgal, az szerintem nem titok, könnyedén megérthető. Hiszen napról napra ki vannak téve az időjárásváltozás viszontagságainak; a termény minőségét és mennyiségét ez nagyban befolyásolja. Ők pedig tisztában vannak vele, hogy minél inkább megbolygatják a környezet ökológiai egyensúlyát, annál nehezebb dolguk lesz hosszú távon. Ezért a szertartás-jelenet is értelmet nyer, mert a kizsákmányolással szemben valamiképpen ki kell mutatniuk a szeretetüket és tiszteletüket a termőföld irányába.

my-neighbor-totoro-laughter.jpgTehát minden szimbolikusan értendő, amelyet vizuálisan tapasztalunk, és az üzenet elsősorban erre igyekszik koncentrálni, azaz mekkora a jelentősége ezeknek a lassan feledésbe merülő, értékes területeknek. Hiszen ezek megőrzése az egyik kulcs, ha már a többi kontinensen az erdőket csupán irtani igyekeznek. De emellett azért nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az összetartásra és az odafigyelésre nem csak közösségi szintem mutat rá a Totoro, hanem a család értékeit is igyekszik kiemelni. A gondtalan nevetésük, vagy éppen a szellemek elűzésére, a baj távol tartásának érdekében a harsány kacagásuk természetesen szimbolikusan is értelmezhető, ha figyelembe vesszük a háttereket is.

phy.gifA leginkább kiütköző az édesanya betegsége, a szanatóriumi kezelés, mellyel egyébként más animék kapcsán is találkozhatunk. Az 1900-as évek elején ugyanis bevett szokás volt, hogy az ápolásra szorulókat valóban pihenés központú intézménybe utalták, mely a hegyekben, a tenger- és óceánparton vagy éppen egy erdő mélyén helyezkedett el. Nagyon lényegesnek gondolták ugyanis a környezetváltozást, a tiszta levegőt, valamint a nyugalmat, hiszen a békés, háborítatlan elme, szellem is kulcsa lehet a mihamarabbi felgyógyulásnak. 5252307826_8708cbb068.jpgSajnos, a mai rohanó világban erre mind kevesebb lehetőség adódik, kiemelten azért, mert ezek a wellness helyszínek nem csak drágák, de igencsak kevés van belőlük. És itt nem azokra utalok, ahol számtalan gyermek kergetőzik és harsány turisták pihenik ki a mindennapok fáradalmait, hanem valós szanatóriumi-jellegű intézményre gondolok.

mini-10cm-my-neighbor-totoro-plush-toy-2017-new-kawaii-anime-totoro-keychain-toy-stuffed-plush_52478ef2-14c3-4dbb-8ba7-f461b4bac2e9_1200x1200.jpgMiyazaki Hayao a pályája elején tartó Oga Kazuot tette meg az anime művészeti vezetéséért felelős személynek, és ez a mélyvízbe dobás bizony mindkettőjük karrierjén hatalmasat lendített. Neki köszönhetjük a későbbi Ghibli-filmek közül az Only Yesterday, a Pom Poko és a Mononoke Hime káprázatos és végletekig kidolgozott látványvilágát is. De nem szabad megfeledkezünk a karakterdizájnról sem, hiszen Satō Yoshiharu (A Flying Princess and a Secret Island) is sokban hozzájárult a csodálatos lények megszületéséhez. Hisaishi Joe már ebben az időszakban is Miyazakinak dolgozott, így a zenei aláfestéseit nem kell bemutatnom senkinek sem, már többször kiemeltem annak varázslatos jelentőségét.

blank_1f81cbc3a13bad2ae67726d1b446b365.jpgOga Kazuo több szempontból is maradandót teremtett ezzel az animével, hiszen a rendezővel alkotott duójuk nem csak a különlegessé, és stílusmeghatározóvá, védjeggyé vált a Ghibli Stúdió szempontjából, hanem a Totoro kapcsán igazi magasságokba sikerült emelniük a saját nevüket is. Nem véletlen, hogy a hatalmas kultuszt magának tudható karakter aztán a logóba is belekerült, de a későbbi animációkban is találkozhatunk ezzel a bájos lénnyel. Japánban pedig sokkal híresebb és kedveltebb, mint például Miki Egér, vagy Micimackó. my-neighbor-totoro-acorns.jpgA párhuzam tökéletesen érthető, hiszen ugyanaz a mesés varázs lengi be ezt az animét is, mint azokat a rajzfilm figurákat. Miyazaki egyébként igyekezett kissé rendbe tenni a hiedelmeket a hatalmas lénnyel kapcsolatban, és elmondása szerint inkább egy állatot alkottak meg, amely annyira meseszerű, hogy a főszereplő kislány fantáziájában mintegy istenséggé, szellemmé lesz.

original_8.gifA film sikerén felbuzdulva egy rövidebb special epizód is készült, mely Mei és a Cicabusz címet viseli, és rövid kalandra csábítja a nézőket az erdei éjszakába. Hiszen a másik kiemelkedő lény, akivel ugyan közelebbről nem ismerkedhetünk meg, mégis hasonlóan szeretet övezi, a Cicabusz. Nem is kell sokat gondolkodni rajta, honnan szedték az ötletet a megalkotásához, hiszen viselkedése és képességei is egyértelműen a Cheshire Cat-re hajaznak. De ez sem nagy meglepetés, a Chihiro Szellemországban kapcsán már megemlítettem, hogy Miyazaki valószínűleg gyakran felhasználta az Alíz Csodaországban álomszerű világát.

totoro-20.pngÉrdekesség, hogy a My Neighbor Totoro rendezésével párhuzamosan egy másik nagy projekten is dolgozott a Ghibli Stúdió, méghozzá egy hasonlóan ütős anime, a Grave of the Firteflies mindössze tíz nappal később debütált a mozikban. Az időzítés pedig nem volt véletlen, és a két alkotás együtt hatalmas sikernek számított. Ennek oka részben az is, hogy teljesen ellentétes hangnemet ütnek meg ezzel kiegészítve a másikat, illetve alkalmat nyújtva a nézőknek a kontraszt felismerésére. De azért be kell lássuk, a könnyedebb, játékosabb és mesésebb anime természeténél fogva mégis elrugaszkodott a tragikus hangulatú társa mellől. Ma már talán máshogy tekintünk ezekre, de akkoriban a drámai, naturalista ábrázolásmód háttérbe szorult a vidámsággal szemben.

tumblr_p4o4llcbw51qzxv73o1_500.gifTehát a My Neighbor Totoro az egyik legmeghatározóbb Miyazaki-film, mely azonnal meghatározónak bizonyult a stúdió és a rendezőzseni későbbi munkásságát illetően. Ezzel egy olyan alaphangot ütöttek meg animációk terén, hogy nem volt kétséges, érdemes építeni rá és ragaszkodni hozzá. A mai napig számtalan rajongója akad az animének, illetve a címszereplőnek, rengeteg ajándéktárgy és játék készült el, valamint a Totoro név önmagában a Ghiblit juttatja eszünkbe, és önkénytelenül is elmosolyodunk. Éppen ezért éppen olyan alapfilmnek tartom, mint a Chihiro Szellemországbant, vagy a Vadon Hercegnőjét.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=534https://en.wikipedia.org/wiki/My_Neighbor_Totoro
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=92a7Hj0ijLs
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/totoro-a-varazserdo-titka-15987.html
Bluray megrendelhető: My Neighbour Totoro - 30th Anniversary Collector's Edition [Blu-ray] [2018]

Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

mese anime természetvédelem vígjáték dráma folklór slice of life Hayao Miyazaki Ghibli Studio