2019. már 16.

Terrorizmus Japánban – Terror in Resonance

írta: Emerald Dragon
Terrorizmus Japánban – Terror in Resonance

Terror in Resonance (2014)

best-anime-zankyou-no-terror-hd-wallpaper.jpgSzeretem a különleges sorozatokat, ezért gyakran akadok olyan példányokra, melyek sajnos már a feledésbe merültek. A Zankyou no Terror (Terror in Resonance, Terror in Tokyo) című sorozat teljesen random módon került a figyelmem középpontjába, a témája ugyanis meglehetősen tabufeszegetőnek tűnt. Mivel a jelenleg futó animék végére még várni kell, így pont van egy időm, hogy megismertesselek vele benneteket.

Yuuki Ozaki: Trigger

znt-1-2.pngTokió egyik alternatív jelenjében járunk, és a várost egy titokzatos terrorista csoport tartja rettegésben. A Szfinx névre keresztelt két fős alakulat bombákat csempész kulcsfontosságú épületek belsejébe, majd egy internetre feltöltött videóban furcsa játékot űz a hatóságokkal. Ugyan nem árulják el a robbanószerkezetek hollétét, de egy rejtvény formájában megadják annak fellelhetőségét. Innentől már csak a rendőrség intelligenciáján és műveltségén múlik, hogy sikerül-e megmenteniük az embereket, vagy véres áldozatokat követelnek a merényletek.

d67.pngA Szfinx 1 és Szfinx 2 álnevet viselő tinédzserkorú fiúk egymást is csak Kilencesnek és Tizenegyesnek szólítják, viszont érezhetően közeli barátságban is állnak egymással, nem csak a munkakapcsolat köti össze a fiatalokat. Céljaik nem teljesen tiszták, hiszen minden egyes esetben megadják a megoldókulcsot a hatóságoknak, és a tokióiak szerencséjére akad is egy exnyomozó, Kenjirou Shibazaki, aki könnyedén megfejti a találóskérdéseket. tartheftygrub-size_restricted.gifEz pedig látszólag nehezíti a terrorista csoport helyzetét, ahogyan Lisa Mishima, a gimnazista lány is, aki véletlenül keveredik bel az egyik akciójukba.
De arra még a legnagyobb koponya is csak lassan képes választ találni, hogy miért szervezik meg olyan részletesen ezeket a robbantásokat, ha egyszer igazi áldozat sosem születik az akciók során. Márpedig valami oka kell, hogy legyen a terrorcselekményeknek, és a megoldást talán egy külföldi segítség hozhatja el.

maxresdefault_53.jpgA MAPPA Studio (Kakegurui, Dororo, Banana Fish, Inuyashiki, Yuri on Ice) már számtalan zseniális sorozattal megajándékozta az anime rajongókat. Shinichiro Watanabe rendező neve sem ismeretlen a számunkra, hiszen a Cowboy Bebop és a Samurai Champloo is neki köszönhető. Nem is beszélve Yoko Kanno (Ghost in the Shell: SAC 1-2, Wolf’s Rain, Cowboy Bebop, Escaflowne, Lodoss War) fantasztikus zenéjéről, aki számtalan esetben bizonyította tehetségét. Ehhez az alapgárdához csatlakozott Kazuto Nakazawa (Samurai Champloo, Landlock, The Legend of Black Heaven) karakterdizájner, valamint Hidetoshi Kaneko (Battle Angel, Blue Gender, Black Lagoon, Trigun) művészeti vezető, a rendező alapötletére építkezve. Ilyen csapattal pedig borítékolható volt, hogy olyasmi kerül ki a kezük közül, ami mind vizuálisan, mind zeneileg kifogástalan, cselekményét tekintve pedig meglehetősen újszerű élményt nyújt majd.

horriblesubs-zankyou-no-terror-11-480p-mkv-00001-e1411757005752.pngAhogyan azt felvezettem, nem átlagos a történet, pláne a főhősei, hiszen két fiatal srácot ismerhetünk meg, akik terrorista cselekményeket készítenek elő és hajtanak végre, némi csavarral megfűszerezve. Egy intellektuális találós kérdést tesznek fel a rendősi állománynak, így adják meg a lehetőséget a rejtély megfejtésére és az akciók meghiúsítására. Emiatt a hozzájuk való viszonyunk is igencsak ambivalenssé válik. Érződik, hogy létezik egy mozgatórugó, ami nincs kimondva, de a sorozat kezdetekor teljesen mást sejthetünk a háttérben. A cselekmény felépítése pedig olyan, hogy ez fokozatosan változik az epizódok múlásával, és elég jól álcázzák, így nem kitalálható.

znt-03.pngA bűnügyi rejtélyek esetében ez nem is volna igazi probléma, hiszen ez a lényegük, ám itt az egész anime kap egy árnyalatot, mely rátelepszik a képsorokra, erős drámaiságot kölcsönözve a karaktereknek. A fő mellékszereplőink, Lisa, valamint a detektív ugyancsak hozzáadnak a történethez, és emiatt nem tudjuk eldönteni, kinek és miért is drukkolhatnánk a végkifejlethez közeledve. Emiatt lesz fantasztikusan izgalmas és érdekfeszítő a Terror in Resonance, mert nem árulja el magát az utolsó pillanatig, tehát nem kiszámítható. Így a krimi egészen pszichothriller hangulatúvá változik.

terror-in-resonance-2-6.pngA megmagyarázhatatlan aurát úgy formálták meg, hogy összpontosítanunk kelljen minden egyes képkockára és dialógusra, hátha valaki elárulja a történések okait. Mindezt megzavarja a lágy romantikusnak mondható szál, a fiúk koordinált és végtelenekig kidolgozott akciója, valamint a szfinxek találós kérdései. Ezek pedig önmagukban is sikeresen leköthetnének minket, így viszont összekavarnak bennünket. Mert a rejtvények, a rejtélyek nem véletlenül születtek, eredeteik okán olykor önmagukon túl is mutathatnak. Azaz az egysíkú kirakósból lassacskán több dimenziós kiterjedésű puzzle áll össze, készen arra, hogy az arcunkba robbanhasson.

twelve-and-lisa-ferris-wheel-cover.pngA komplex és kiválóan felépített háttér még akkor is fontosabb a körítésnél, ha csak részleteket kezdünk el megismerni belőle. Gondoljunk csak a Higurashi no Naku Koro ni-re és folytatásaira. Alapvetően egy kaotikus cselekményt vonultatnak fel, de az összekapcsoló esszencia mégis izgalmassá és egyedivé varázsolja a sorozatokat. Ez valósul meg a Terror in Resonance esetében is, bár csupán tizenegy epizódnyit élt meg. Viszont tökéletesen kerek, pontosan annyit és akkor árul el magából, amennyit az alkotók a nézőknek szántak.

terror-in-resonance-7.gifNagyon lényeges, hogy nem a terrorizmus veszélyei állnak a középpontban, de még csak népszerűsítés, propaganda sem történik. Mindez csupán egyetlen elem abból, amit a kellékek közül felhasznál az anime, hogy kiemelje az egész jelenség egyik lényegét. Hiszen a reflektorfénybe került akciók elsődleges célja mindig a figyelemfelhívás, miként az öngyilkossági kísérleté is. tumblr_ntgcdsxo6u1rfx24fo1_500.gifOlykor csupán erről van szó, de gyakran segélykiáltás, nem csak a magány vagy az érdektelenség az oka. Nyilván az eszközt nem szentesíti semmilyen nemes mögöttes tartalom, még akkor sem, ha a nagyobb jó érdekében cselekszik az ember. Viszont nagyon lényeges, hogy a Terror in Resonance esetében két fontos mozzanat nem valósul meg. A másik az ideológiai aláhúzás, támogatás, tehát maga az anime helyteleníti az efféle akciókat.

Aimer: Dare ka, Umi wo

23_201407110136237e7.jpgAki különlegesebb és elgondolkodtatóbb sorozatokra vágyik, annak bátran merem ajánlani, de valóban tabufeszegető a témáját tekintve. Ugyan a központi játék látszólag valóban nem követel emberáldozatokat, de a veszély tábla folyamatosan villog, érezhető, hogy valamire fel szeretnék hívni a figyelmünket. Idáig viszont el kell jutni, azaz az előítéletektől meg kell szabadulni, csak úgy értelmezhetjük a művet.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=15974, https://en.wikipedia.org/wiki/Terror_in_Resonance
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=aiZrjeZvF8Y
Bluray megvásárolható: Terror in Resonance [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

halál anime remény rejtély dráma romantika MAPPA Studio