2019. feb 09.

Mára már klasszikus a Battle Angel Alita animéje

írta: Emerald Dragon
Mára már klasszikus a Battle Angel Alita animéje

Battle Angel (1993)

tumblr_p4g3s3orkj1w4t58uo1_400.gifAz idei év leginkább várt adaptációja számomra a Battle Angel live-action-je, melyet ráadásul James Cameron és Robert Rodriguez nevével fémjeleztek, és hatalmas mennyiségű pénzt öltek a produkcióba. Mivel a hír már jóval korábban felröppent, így magát a cikket jóval hamarabb megírtam, még 2018-ban, de az aktualitása igazán csak most következett el, hiszen Bálint napján lesz a bemutatója. A Fórum Hungary jóvoltából a sajtóvetítésre is eljutok majd, de addig is kezdjük az anime ismertetésével.

hqdfault.jpgEgy posztapokaliptikus jövőben a robothulladék mezőt kutatva Ido egy még működőképes nő fejre bukkan. A gépkoponyába ágyazott agy is érintetlen, így megjavítja, és a lányt Gallynak nevezi el. A kölyökképű kiborg besegít a doktornak, hogy meghálálja a jóságát. Azonban hamarosan leleplezi a tudós valódi énjét, hiszen Ido egy fejvadász, aki a város felett lebegő Gyár vérdíjait igyekszik begyűjteni, ebből finanszírozza a klinika működését. A renegát, veszélyes kiborgok és robotok likvidálása és begyűjtése fontos feladat, nem csak a túlélés szempontjából, hanem a közbiztonság megőrzésének érdekében is.

hqdefaul.jpgDe nem csak ő tevékenykedik Zalem lebegő városának árnyékában, vannak tudósok, akik – vele ellentétben – fel szeretnének jutni a Gyárba, hogy több lehetőségük legyen, kiemelkedhessenek a gettóból és nyugodtabb életet élhessenek. Ido egykori asszisztense, Yugo is ezen ügyködik, így kettőjüknek egy ponton meg kell ütköznie, és ebben a talált lánynak, Gallynak is nagy szerepe lesz. Ugyanis a kiborg nem hétköznapi testtel rendelkezik, valamilyen titok lappang a lénye körül, ez pedig kulcsfontosságú lehet a harcban, melyet az ellenfelekkel kell megvívniuk. Egyértelmű, hogy a győzelemhez nem csak egy kidolgozott vázra van szükség, hanem a mechanikának és a programoknak is elég kifinomultnak kell lenniük, hogy a legtöbbet hozhassák ki a képességekből.

tumblr_p2txkcl4ga1sznfdio1_500.gifA gettóban több pénzkereseti forma is létezik, a küzdelmeken túl ott vannak azok, akik a szervkereskedelemmel foglalkoznak, és ők a legveszélyesebbek. Ez a tevékenység azonban számtalan riválist rejt, és akadnak köztük nagyobb szervezetek is, így a kicsiknek óvatosan kell ügyködniük, mert a kiborgok sportszerű, arénában zajló küzdelmének egyik kulcsfontosságú forrása ugyanezeken az alapokon nyugszik.

1513775299197275877.jpgA Battle Angel a klasszikus cyberpunk animékhez hasonlóan azzal foglalkozik, hol van a határ az ember és a gép között. Legalábbis az alapfeltevése ez, és ezt több szempontból is körbejárja, azonban ezúttal inkább a pozitív oldalai kerülnek előtérbe. A robotika fejlődése ugyanis a jelenben is megfigyelhető, bár itt az orvosi műszerekre kerül a hangsúly. Nem csupán elvesztett végtagokat gyártanak már, hanem szervek is készülnek, melyek meghosszabbíthatják az élettartamunkat, vagy pótolhatnak egy roncsolódott szövetet. Ezek persze a mai ember számára is részben futurisztikusnak, esetleg eretnekségnek hathatnak, de hosszú távon bizony kulcsfontosságúnak bizonyulhatnak. A komolyabb balesetek következtében elvesztett torzó, illetve létfontosságú szív vagy tüdő pótlása megmentheti szeretteink életét.

battle-angel.pngA kiberagy persze már más kérdés, ebbe az anime nem igazán mászik bele, hiszen arra vannak más alkotások. A Battle Angel OVA-jának keretében inkább azt fejtegetik, hogy a mesterséges végtagok akár más funkciót is betölthetnek, ezért érdemes kontrollálni a használatukat. A fegyverként bevetett hatalmas ollók, golyószóró vagy sav-, tűzköpő egységek igencsak kelendőek volnának a fekete piacon. Emellett pedig iszonyatosan megszaporodnának a szervkereskedelemmel kapcsolatos tranzakciók. Érthető, hiszen a kereslet is megnőne, ezért sokkal jobban megérné a kockáztatás is.

hefault.jpgMindez eredményeként sosem lehetne eldönteni, kiben bízhatunk, az orvosunk ugyanúgy lehetne a megmentőnk, mint a kizsákmányolónk. Ebbe az anime karakterei is kissé elmerülnek, ami izgalmas színt hoz a Battle Angel posztapokapiltikus világába. A leginkább ijesztő az egész felvázolt jövőképben, hogy korántsem tűnik annyira távolinak. A szegény rétegek a jelenben is megvannak, akik mindent megadnának azért, ha kitörhetnének a gettóból és olyan helyre kerülhetnének, ahol változtathatnak a sorsukon. Lopnának, csalnának, hazudnának, ölnének, besúgnának, mert annyira kilátástalan a helyzetük, mint Scrap Iron City lakóinak.

gunnm-1984.jpgZalem, a Gyár csupán egy idealizált Paradicsom a számukra, amiről valójában csak annyit tudnak, hogy onnan érkeznek a kacatok, így valószínűleg sokkal élhetőbb városnak kell lennie. Egy álomvilág illúzióját dédelgetik, folytonos küzdelem a mindennapjuk, és kétségbeesésük csúcsán valóban elárulják a társaikat. Így érthető, miért is disztópikus ez az anime, annak ellenére, hogy a fő karaktereink számára az új test, a fémhulladékok egy új élet lehetőségét jelentik.

battle-angel_1.pngYukito Kishiro (Battle Angel Alita: Last Order, Battle Angel Alita: Mars Chronicle, Gunnm Gaiden) hozta létre a remekbeszabott cyberpunk manga alapjait, melyből aztán egy izgalmas világ is kibontakozott. A Madhouse 1993-ra készítette el azt a két részes OVA-t, amely a történet legelejét dolgozza fel. Hiroshi Fukutomi (Captain Tsubasa J) rendező alkotása a kilencvenes évek stílusában készült, Nobuteru Yuki karakterdizájnját számos egyéb animében láthattuk már, például az Angel Cop-ról a Cinegore oldalára is írtam már. Hidetoshi Kaneko (Black Lagoon, Grimgar, Ashes and Illusions, Trigun) művészeti vezetésének köszönhetően a környezet igazán látványosan tárul elénk, a klasszikus cyberpunk hangulathoz tökéletesen adekvátnak tekinthető. Kaoru Wada (Samurai 7, Ninja Scroll, Inuyasha) zenéje ugyan nem túlságosan kiemelkedő, de a témához tagadhatatlanul illik.
A mű eredeti címe GUNNM, ami „Gun Dream”-et jelent, amely kissé utal is arra, mire számítsunk, amikor az animével, a mangával vagy éppen Robert Rodriguez művével ismerkedni készülünk.

100367-full.jpgMaga a Battle Angel anime nem túlságosan erős, hiszen csupán a sztori elejét láthatjuk dióhéjban megelevenedni. Ennél a manga jóval tartalmasabb, a későbbiekben azokról is tervezem nektek írni. A trailer alapján az élőszereplős adaptációhoz pozitív reményeket fűzök, remélhetőleg kedden már olvashattok is róla. Addig is, a cp-rajongóknak bátran ajánlom ezt a klasszikusnak számító, alig egy órás OVA-t, mert izgalmas világba jelent betekintést. Onnantól pedig irány a manga, illetve a mozik!

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=614, https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_Angel_(OVA)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=fFXpRV9zQWc
Mafab link: -
Kapcsolódó cikkek: hamarosan
Bluray megvásárolható: aktuálisan nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció anime cyberpunk kereskedelem rejtély science-fiction élő fegyver Madhouse Studio