2018. jan 23.

A legendás Fate/stay night-ból készült anime első sorozata 2005-ből

írta: Emerald Dragon
A legendás Fate/stay night-ból készült anime első sorozata 2005-ből

Fate/stay night (2005) & Unlimited Blade Works: The Motion Picture (2013)

elso.jpgAmikor elkezdtem behatóbban foglalkozni az animékkel, rengeteg új sorozat készült és csak faltam az epizódokat az egyetem alatt. Aztán több mint tíz évre rá felkértek, hogy írogassak kritikákat, amiről szeretnék, majd valamilyen okból kifolyólag marasztalt is a CineGore szerkesztősége, és a visszajelzések alapján elindítottam ezt a blogomat is, hogy könnyedebb vagy éppen drámaibb témájú filmekről, sorozatokról is beszámoljak. Az egyik régebbi alkotás, amivel az ongoing státusz alatt ismerkedtem meg, a Fate/stay Night volt, ami azóta jócskán túlnőtte magát, és több kapcsolódó sztori is készült, melyekből a legújabb a Fate/Apocrypha. De kezdjük most az elején, a kezdeteknél, legalábbis megjelenés szempontjából.

Fate/stay night (2005)

 


Sachi Tainaka: disillusion

ba71a3c9444fd3c9d3ee26a2d8b620278aa2be80_hq.jpgEmiya egy hatalmas katasztrófát élt túl, amibe rengetegen belepusztultak, és egy egész város is eltűnt a föld színéről. Az apja mentette meg őt, de a halála után egyedül maradt a hatalmas házban, birtokon, amit örökölt. Ezért néhány fiatal leányzót gyűjtött maga köré, akik közül elsőként Sakura költözött be, aki egykor a család szakácsaként dolgozott náluk. De állandó vendégnek számít Fujimura tanárnő is, aki abban a suliban tanít, ahová a fiú jár. A vagyon nem kicsiny, de Emiya szeret dolgozni, ezért iskola után munkát vállal, és szerelőként tevékenykedik, hiszen nagy az affinitása az elektronika és a kütyük, gépezetek iránt. Ezen kívül iszonyatosan jó szívű, és megfogadta, hogy mindenkinek segít, akinek valaha is tud. Gyakorlatilag erre tette fel az életét, hogy másokat támogasson, kimentsen a bajból, hiszen egykor vele is ezt tették. Ezért nem meglepő, hogy a suli diákjait terrorizáló Shinji kérését is örömmel teljesíti, amikor neki kell rendbe tennie, kitakarítania az íjászhelyiséget.

fate_stay_night_06.jpgAzonban azzal nincs tisztában, hogy az egyik mágus, Rin Thogusa, és szolgája, Archer ezt az esti időpontot választották arra, hogy előcsalják azt az ellenfelet, aki régóta figyeli őket. Mivel az összecsapások elkerülhetetlenek, így érdemes olyan helyszínt és napszakot találni, amelyet egyrészt maguk választanak meg, másrészt nem sodornak veszélybe ártatlan embereket a környéken. A terv sikeres, hiszen Lancer megtámadja őket, de a zajokra figyelmes lesz a szorgalmas Emiya is, aki elindul megkeresni a csetepatét. A látvány ráébreszti, hogy kapcsolat lehet a közelmúltban történt gyilkosságok, és a párbajozó kardos-lándzsás alakok között, így megpróbál elmenekülni. 681814-fate-stay-night-windows-screenshot-main-hero-and-saber.jpgLancer viszont tisztában van a játékszabályokkal, és eltávolítja a szemtanút az élők sorából. Rin nem nézi tétlenül a haldokló fiút, és megtörve a hagyományokat, meggyógyítja őt. Emiya zavartan és kimerülten keveredik haza, fejében zúgnak az elmúlt éjszaka eseményei, és igyekszik felidézni a történteket. Ekkor ismét rajtaüt a lándzsás idegen, és hiába siet a lakásához Rin is, későn érkeznének meg. Szerencsére a harc közepette valami ismeretlen aktiválódik benne, és egy lovagruhába öltözött szőke nő jelenik meg előtte, aki Saber-nek hívja magát és a mesterének tekinti Emiyat.

60286250.jpgA fiú nem is sejti, hogy valami nagyobb eseménysorozat, a Szent Grálért folytatott háború részese, mely periodikusan megismétlődik a történelem során. Minden esetben hét mágus, és alattvalóik (servants) küzdenek meg a jutalomért, mely lehetővé teszi, hogy teljesüljön szívük vágya. Ehhez a harchoz eszköz a látszólag véletlenül megidézett Saber is, aki Emiya mellé szegődik, hogy segítsen neki. A zavarodott fiúnak Rin magyarázza el, hogy miről szól az egész párbajosdi, és elvezeti a Kotomine Templomba, ahol mélyebb felvilágosítást kap az egyik paptól. m.jpgTőle még több információt megtud a Parancs Pecsétekről, amelyek a kiválasztottak testén jelennek meg, és segítségükkel irányítható az aktuális szolgájuk. Ugyanis ezeknek kötelesek engedelmeskedni a megidézett szellemek, nem szegülhetnek ellen sohasem. A probléma persze ott kezdődik, hogy Emiya csak kezdő mágus, ennek köszönhetően pedig Saber sem birtokolja azokat az alapképességeket, amelyet a többi szolgáló. Így igencsak hátrányos helyzetbe kerül ebben a háborúban, elsődleges célja tehát a túlélés lesz, nem pedig a győzelem. Amíg nem szedi össze magát és tanulja meg irányítani képzetlen erejét, addig nem csak könnyű céltáblája a másik öt varázslónak, de mágnesként vonzza is őket. Persze a legkönnyebb préda mindig meghagyható a végére, hiszen nem sok vizet zavar, azonban ezt nem mindenki látja így. Rin fiú iránt táplált érzelmei pedig befolyásolhatják ezt a helyzetet, de ő is csak elodázhatja az elkerülhetetlen végső párbajt.

 


Sachi Tainaka: Kirameku Namida wa Hoshi ni

people_die_if_they_are_killed.jpgEmiya felemás érzelmekkel fogadja a helyzetet és nem tudja, mit kezdjen vele. Annyi bizonyos, hogy ölni nem szeretne, de elmagyarázzák neki, mekkora a tét, amely a Grál megszerzésén múlik. Természetesen feladhatja a Pecsétet, és így lemondhat a jogáról a küzdelemben, de az bizony azt jelenti, hogy a szolgája másnak fog manifesztálódni, és ki tudja, hogy a végső nyertes mit kezd majd a hatalmával. Hiszen tíz évvel ezelőtt is hasonló események zajlottak le, és kis híján ő is meghalt Tehát az szóba sem jöhet, hogy kiszálljon ebből a Szent Háborúból, fel kell vennie a kesztyűt. De békés úton sem oldhatja meg ezt a problémát, ha mindenkit meg szeretne menteni, ahogyan megfogadta, akkor harcolnia is kell. Ugyanis a Szent Grál csak annak fog teljes egészében megjelenni, aki méltó rá és nem futamodik meg, hanem kész áldozatokat hozni a jutalomért cserébe. Ha nem öl meg senkit, hiábavaló a győzelem, és jóval nagyobb az esélye annak, hogy más kaparintja meg a legendás tárgyat.

60286258.jpgRáadásul a szolgák ugyanúgy érdekeltek az ereklye megszerzésében, mert a győztesek kívánsága mind teljesülhet. Így Saber is győzni szeretne a háborúban, ezért nincs más választása, mint felkészíteni az életre és a küzdelemre a tapasztalatlan srácot. Egy naiv, kezdő mágus ugyanis nem csak esélytelenül indul neki a harcoknak, de hátráltatja is párbajozó feleket. Emiyának nem csak a mágia alapjait szükséges elsajátítania, de az önvédelemre és a támadásokra is készen kell állnia. Így a test és a szellem erősítése lesz az elsődleges cél, azon túl, hogy összehangolják a képességeiket. A csapatmunka nem egyszerű, hiszen oda kell figyelni a másikra úgy, hogy segítsük egymást és ne akadályozzuk. A legfontosabb mégis az, hogy elfogadják és megértsék egymást, mert anélkül bizony nem lesz harmónia, és szétesnek a döntő összecsapás során. A fiú kénytelen lesz felismerni, hogy önfeláldozókészsége nem csak összekapcsolja őt a titokzatos szolgával, de legnagyobb gyengesége és erőssége is egyben.

60286266.jpgUgyanis ez a tulajdonság könnyedén veszélybe sodorhatja mindkettőjüket, illetve egy ponton túl már önzőnek is tekinthető. Mert az ember akkor sincs teljesen egyedül, amikor magányos, mindig akad valaki, aki törődik vele. Ezért a halála ugyanúgy fog fájni másoknak, miként az is, ha megsérül egy küzdelemben. Arról nem is beszélve, ha egy nálánál erősebbet próbál – oktalanul – megvédeni, ami teljesen felesleges tragédiát okozhat, vagy mindent össze is kuszálhat. Márpedig úgy nem lehet normálisan küzdeni, ha folyton azt kell lesnünk, mikor csinál baromságot a társunk, csak azért, mert úgy gondolja, neki kell megvédenie minden arra tévedőt – akár az ellenfelet is.

19e90f87b718e538257c08befe1bb64e648bc0b2_hq.gifAhogyan az az animéknél már megszokott, a történet linearitását meg-megszakítják hosszabb-rövidebb visszaemlékezések, melyek magyarázattal szolgálnak a szereplők ambivalens, vagy éppen totálisan értelmetlen viselkedésére. Ennek azért van jelentősége, mert a Fate/stay Night egy versengést mesél el, így a karakterek elsőre nem azt az oldalukat mutatják meg nekünk, ami valójában jellemző rájuk. Nem azért, mert túlságosan bonyolult jellemekről van szó, csupán elsőre érdemes felmérniük ellenfeleiket, mielőtt végeznének velük. maxresdefault_12.jpgAhogyan a Mirai Nikki-ben, a Battle Royale-ban, és minden hasonló központi cselekményű alkotásban, itt sem lehetséges úgy kikecmeregni a szituációkból, hogy ne foglaljon állást a főszereplőnk, illetve a hozzá közel állók sem, Nincsenek illúziók, ezek a küzdelmek a végsőkig tartanak, mert mindig akad egy, aki komolyan gondolja a harcot, illetve érdekli a jutalom. De nem kell félni, itt is van igazi pszichopata karakter, akinek teljességgel eltérőek a motivációi. A fordulatokról pont ezek a mozzanatok fognak gondoskodni, mert egy idő után kilóg a lóláb, illetve a megfelelő pillanatot kihasználva a leginkább rejtőzködő Mágusok is fellebbentik a fátylat. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy hogyan szokták felhasználni az animék a gyermeki ártatlanságot, így mindenki gyanús, mindenki gyilkos, senki sem feddhetetlen.


Jyukai: Anata ga Ita Mori

fate-stay-night-pc-free-download2.pngA sorozat a Type-Moon (Lunar Legend Tsukihime, The Garden of Sinners) visual novelje alapján a Studio DEEN (Angel's Egg, Getbackers, Hakkenden, Hell Girl, Naku Koro ni-franchise) segítségével készült el Yuji Yamaguchi rendezésében. Takashi Takeuchi eredetijéből Megumi Ishihara (Fate/stay night: Unlimited Blade Works The Movie) adaptálta a karakterdizájnt, és Toshihisa Koyama (Noir, Kyo kara Maoh!, Fafner) művészeti vezetésével valósulhatott meg a sorozat. A zenéjét pedig nem kisebb ember szerezte, mint Kenji Kawai, akit szerintem nem kell bemutatnom a hardcore rajongók számára, hiszen számtalan zseniális mű került ki a kezei alól. Elég csak a Naku Koro Ni-franchise-ra gondolni, vagy a Ghost in the Shell filmekre. Az epizódok elején Sachi Tainaka disillusion és Kirameku Namida wa Hoshi ni című számai, míg a végeken Jyukai-tól az Anata ga Ita Mori (14. – Hikari) hallható. Kivételt képez a 24. rész, amelynél ismét Sachi Tainaka zárja a részt a Kimi to no Ashita-val.

cool-works-background-blade-unlimited-fatestay-night.jpgA Fate/stay Night egyik nagy erőssége, hogy egy olyan világ alapjait fekteti le, amely igencsak közkedveltté vált az idők folyamán, és azóta több szál is kapcsolódik a történethez, a Szent Grál Háborúhoz. A 24 részes sorozatból elsőként egy két epizódos TV OVA remix született, mely nagyjából összefoglalja a főbb eseményeket, mint például az Attack on Titan esetében is. Ezután pedig megjelent az Unlimited Blade Works The Motion Picture, mely egy egészestés mozifilm, és egy másik szemszögből meséli el az aktuális témát. Egy alternatív narratíva, a huszonöt részt számláló Fate/stay Night Unlimited Blade Works című anime, melyről a későbbiekben fogok szólni. Az előzményekről pedig a Fate/Zero értekezik, mely 2012-ben fejeződött be. Az 2017 vége óta pedig a Fate/Apocrypha fut, amely még visszább tekint az időben. Ezzel párhuzamosan indították útjára, a még ismeretlen számú filmsorozatot, melynek első része, a Fate/Grand Order: The First Order, egészen a gyökerekig vezet vissza bennünket.


Sachi Tainaka: Kimi to no ashita

fate5.jpgKözponti témának sok mindent megnevezhetnénk a Fate/stay night és a hozzá tartozó teljes franchise kalandjai során, azonban kiemelni talán csak azt tudnám, hogy az álmokat jó kergetni, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kívánságokat okosan kell megválasztani és megfogalmazni. Ráadásul mindennek megvan az ára és ezt meg kell fizetnünk akkor is, ha ajándéknak hittük.. Azoknál az animéknél, ahol a versengés valami hasonló iránt indul meg, mindig előkerül ez a problémakör, mert igyekeznek rámutatni az alkotók, hogy a társaink megölése bizony elég súlyos következményekkel járhat. Nem megfeledkezve arról sem, hogy a kesztyűt fel kell venni, ha már egyszer ilyesmibe keveredtünk, mert az az opció is felettünk lebeg, hogy a nyertes ambíciói az egész világ elpusztulását okozhatják.

saber-fate-stay-night-16598840-1024-576.jpgA felnőtté válás egyik kulcskérdése, hogy megtanuljunk döntéseket hozni, még akkor is, ha ennek során valaki más sérülni fog. Nem lehetséges, hogy egyszerre mindenkivel jót tegyünk, ez csupán gyerekes illúzió. A következményekért pedig vállalnunk kell a felelősséget, mert úgy helyes, és amúgy sincs más választásunk, egy idő után utolérnek bennünket. Talán ezért is vagyok nagy rajongója az ilyen stílusú sorozatoknak, így a Fate/stay night-ot szeretettel merem ajánlani mindenkinek.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=5394
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=61RuoLIlCUM
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/fate-stay-night-219041.html
Bluray megvásárolható: Fate Stay Night [Blu-ray] [2016]

 

Fate/stay night Unlimited Blade Works: The Motion Picture (2013)

 


Sachi Tainaka: Imitation

34179-anime-anime_girls-fate-stay_night-tohsaka_rin-archer-748x413.jpgMiként a Death Note esetében, úgy a Fate/stay night sorozatnál is elkészült egy mozifilm, amely igyekszik az eseményeket tömörebben összefoglalni, azzal a módosítással, hogy más szemszögből mutatja be azokat. Általában ezeket nem érdemes megtekinteni, azonban a compilation típusú OVA-kohoz képest, mint a fent emlegetett TV remix, itt azért plusz információkhoz is juthatunk a megtekintésnél. Mivel szorosan kapcsolódik a fentiekben bemutatásra került animéhez, így ezúttal ebbe a kritikámba bújtatom a filmet is.

4582746-5666312099-02-ar.jpgA Fate/say night Unlimited Blade Works egészestés mozgóképének középpontjában a Szent Grál Háború Archerje áll, illetve annak különleges képessége, ahogyan arról a cím is igyekszik tanúskodni. Ennek ellenére ez némileg megtévesztő lehet, hiszen a kulcsfigura továbbra is Shinjou Emiya és szolgája, harcosa, Saber, a lovag, akinek identitására itt még nem térek ki, de aki kíváncsi, annak mindenképpen a sorozattal érdemes elkezdenie a fanchise-zal van ismerkedést. Annál is inkább, mert a film minden sallangot levetkőzik, és miként az X-nél, itt is belecsapnak a lecsóba, nincs komoly felvezetés, percek alatt ledarálják a bevezetést és máris elindul az első komoly összecsapás. Ezúttal viszont Archer-ünk nevéhez méltóbb szerepet kap, mint a sorozatban. Igazi íjász tehetségéről tesz tanúbizonyságot a közelharcok preferálása helyett.

ce21020ecf3af61c64a589a4bccc480134c8ccbe_hq.jpgA The Motion Picture újdonsága természetesen a grafika tökéletesítése, és a kép tényleg gyönyörűbb, mint a Fate/stay night esetében, a rajzok is jobban sikerültek, a harcok pedig szebben kidolgozottak. De a japán animációkra jellemző gag-ek, chibi beütések is gazdagodnak, így egy darabig abba az illúzióba ringatnak bennünket, hogy az események kevésbé thriller-hangulatúak. Ezzel totálisan ellentétesen a hátteret jóval korábban leleplezik, így nem kell sokat törnünk a fejünket a rejtélyeken, hogy kik a Mágusok, és ki mozgatja a szálakat titokban. Ami alapvetően nem is annyira rossz, pláne ha tömören szeretnénk megismerni a történetet, illetve csak a lényegre vagyunk kíváncsiak.

utw-fate-stay-night-unlimited-blade-works-bdh264-720p-ac370764ba9-mkv_snapshot_01-03-26_2012-01-29_12-03-45.jpgAz alternatív értelmezés szerint nem csak Archer karaktere fog más színben feltűnni, hanem a főszereplőnk, Emiya személyisége is újabb árnyalatot kap. Ami valószínűleg bővebben az előzményalkotásokban is hangsúlyt fog kapni. Mindenesetre nagyon izgalmas felvetéseket tartalmaz, ezért érdemes megnézni, ha kedvelitek a franchise-t és nem zavar benneteket, ha az új információk felszínre kerülése során kissé össze is kuszálódnak a szálak. Így például Lancer, aki igencsak kevés reflektorfényt kapott, előlép, és sokkal többet megtudhatunk róla, illetve motivációiról is. Számomra érdekes személyiségnek tűnt és méltatlanul keveset szerepelt a sorozatban.

unlimited_blade_works.jpgPontosan emiatt volt számomra egy fokkal élvezhetőbb a film, hiszen elkezdi kifejteni a hősök hátterét, amely roppant érdekes témának ígérkezik. Persze igazán a folytatásokban (pontosabban előzményekben) kap igazán erős hangsúlyt ez a részleg, így a Fate/Zero és az Unlimited Blade Works esetében legendákkal és mítoszokkal is megismerkedhetünk.

Mivel az alkotók ugyanazok, így róluk most itt nem is emlékeznék meg, inkább azzal szeretném zárni a kritikámat, hogy a Fate/say night Unlimited Blade Works: The Motion Picture-t alkalmasnak tartottam arra, hogy ajánlani merjem nektek, illetve még Bluray-en is beszereztem, pedig nem szokásom az ilyen típusú filmeket legyűjteni. Viszont tényleg annyival többet tesz hozzá az eredeti sorozathoz, hogy szívesen megnézem újra és újra is.


Sachi Tainaka: Voice -Tadoritsuku Basho-

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10981
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=UXP94l32wW8
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/fate-stay-night-unlimited-blade-works-35725.html
Bluray megvásárolható: Fate Stay Night: Unlimited Blade Works [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Kapcsolódó történetek:
Fate/Zero
Fate/stay night Unlimited Blade Works
Fate, Apocrypha
Fate/Grand Order
Fate/Extra Last Encore
Fate/stay night: Heaven's Feel

Szólj hozzá

anime legenda thriller dráma fantázia mágia mitológia természetfeletti Szent Grál science-fiction Type-Moon Studio DEEN