2019. jún 22.

A titánok színre lépnek: Attack on Titan 1. évad

írta: Emerald Dragon
A titánok színre lépnek: Attack on Titan 1. évad

Shingeki no Kyojin (2013)

3d.jpgHamarosan végéhez ér egy monumentális horderejű anime-projekt, mely az Anime News Network-ön is hatalmas sikert aratott. Olyannyira, hogy az első évad után gyorsan el is készítettek belőle két élőszereplős filmet is, és immár az 57. epizódnál tart! Hogy miben áll a Shingeki no Kyojin nagyszerűsége, és mi ragadta meg ennyire a nézők fantáziáját, elsősorban ezzel foglalkoztam ebben a kritikámban, nem megfeledkezve az elemzésről.

Linked Horizon: Guren no Yumiya

maxresdeult_3.jpgAz Attack on Titan kezdő képsora egy idilli, németalföldi stílusú városkába kalauzol el bennünket. A narrátor elmondja, hogy az emberiséget a múltban óriások támadták meg, akiknek egyetlen célja a faj kipusztítása, felfalása. A katasztrófa megakadályozására bemenekültek egy ötven méter magas falrendszer védelmébe, mely távol tartotta a szörnyetegeket. A védelmi körök 100 évig őrizték az emberiség jövőjét, ám ennek külső előgyűrűjét zúzza be a nyitó képek közt egy gigantikus óriás (titán).

main-qimg-a73bad779d9f3d13c5c2c5dafa085bda.pngAz első epizód éppen ezért meglehetősen erős felütéssel indít, majd vissza is repít bennünket az időben, hogy lássuk az eseményeket, melyek idáig vezetett. Az emberek a békeidők során abba az illúzióba ringatták magukat, hogy a falak a végtelenségig meg fogják őket védeni. Az őröket (Garrison) most már csak kártyázni, iszogatni látjuk; és tabunak számít minden, ami a városon kívül helyezkedik el. Olyannyira, hogy minden olvasmány, történet, mely a Wall Marian kívüli világról szól, tiltott. Ezt a világot alapjaiban rengeti meg, amikor az 50 méteres falra egy titán keze kapaszkodik, és a Kolosszusként emlegetett lény áttöri a bevehetetlennek látszó erődítményt.

Nincs egy szusszanásnyi idő sem, kegyetlen támadás veszi kezdetét. az óriások hordája felfal mindenkit. Sokkoló jelenetek villannak elénk, ahogy az élő, kapálódzó humánokat széttépik, félbeharapják, lenyelik a titánok. Menekülni kényszerülnek a városban lakók a következő fal irányába.

On that day humanity remembered the terror that they were ruled by the Titans…
that they were trapped in a bird cage…

Azon a napon az emberiség kénytelen volt emlékezni,
hogy egykor a Titánok kegyetlenül leigázta…
és hogy csapdába estek egy kalitkában…” /szerk. ford./

maxresdault_5.jpgMielőtt belefeledkeznénk a történetbe, muszáj kitérni a – meglehetősen kaotikusan ábrázolt – védelmi rendszerre. A fal 3 fő gyűrűből áll, a négy égtájnak megfelelően mindegyikhez előgyűrűk, előfalak csatlakoznak. Közöttük helyezkednek el települések, városkák (az első két fal közti távolság 100 km). A legbelső építményben lakók vannak a legnagyobb biztonságban, így kasztrendszer szerint is ott éltek a legfontosabb, legbefolyásosabb emberek. Ami azt jelenti, hogy ott a legmagasabb a korrupció is… hiszen nekik igazán nincs mitől tartaniuk.

walls.pngA legkülső a Wall Maria, melynek előgyűrűjét az első részben áttöri a Kolosszus. Az első fal előbástyája a Shiganshina-negyed, melyet szétzúz a támadás, és az emberek kénytelenek a második védvonal, a Wall Rose biztonságába húzódni. A végső csapást a Páncélos Titánként emlegetett lény méri a területre, mikor úgy üt lyukat a Wall Maria kapujába, hogy egyszerűen keresztülszáguld azon.
A második fal tehát a Wall Rose, ahol még öt évre sikerül stabilizálnia magát az emberiségnek. Itt elsősorban a Trost-negyedben történnek meghatározó események, erre fókuszál az anime fő szála.
A harmadik, legbelső fal 130 km-nyire található az előzőtől és Wall Sinanak keresztelték. Egy 250 km sugarú területet védelmez. Ezeket a negyedeket a Katonai Rendőrség ellenőrzi és igazgatja.

Linked Horizon: Jiyuu No Tsubasa

Miután a meglehetősen komplexen kidolgozott, ugyanakkor néhol kimondottan kaotikusan leírt háttértörténeten átrágtuk magunkat, ideje, hogy bemutassuk a főszereplőinket, akik a cselekmények szálát viszik.

maxresdefau_3.jpgEren Yeager és fogadott testvére, Mikasa Ackerman mindennapi életüket tengetik a Shiganshina-negyedben. Barátjuk, Armin Arlert különös érdeklődést mutat a falon túli világ iránt. Míg Eren ebben – meglehetősen arrogánsan – osztozik vele, Mikasa kimondottan ellenzi, hogy veszélyes kalandokba keveredjenek. Armin a külső világot kívánja felfedezni, apja könyveiből tudja azt is, hogy a bolygó hatalmas, nagy részét pedig sós tenger borítja. Eren apja a titánok kutatásával foglalkozó orvos… Ilyen közegben nem is olyan meglepő, hogy a fiú a Felderítő Alakulathoz szeretne csatlakozni. Anyja ezt jogosan ellenzi, hiszen félti a kicsi fiát a külvilág szörnyűségeitől.

mv5botg5zjhhm2etogizoc00ywrkltliodgtymu1nte5zguwmduzxkeyxkfqcgdeqxvymzexmzk5mtq_v1.jpgAzonban a támadással minden megváltozik, Eren és Mikasa menekülni kényszerülnek, amikor szemük láttára falja fel egy óriás a fiú anyját. Armin apja ugyan túléli a támadást, azonban a Wall Rose mögé menekülve csatlakozik a városrész visszafoglalásáért induló expedícióhoz, így mindannyian árván maradnak. Közös sors és közös cél bontakozik ki előttük: Eren eltökéli, hogy minden titánt elpusztít a föld színéről; Mikasa bárhová követné a fiút, így a trió a katonai kiképzőtáborban találja magát. A fiatalok számára nem egyszerű a próbatétel vár rájuk, azonban már nincs vesztenivalójuk, így hamarosan kiderül, mik az erősségeik, miben tudnak segíteni egymásnak és az emberiségnek a küzdelmek során. Beválogatják őket a legjobb 10 katona közé, és készülnek, hogy a Felfedező Alakulat tagjaivá váljanak, amikor a Wall Roset is csapás éri.

potato.pngA táborban ismerjük meg a további főszereplőket.
Sasha Blouse, aki a ”Krumplis Lány” gúnynevet kapja a kiképzés során, egy barna hajú éhenkórász, fiatal nő, aki emellett kitűnő harcos – főleg, ha élelemről vagy annak megvédéséről van szó.
Jean Kirstein egy forrófejű fiú, aki többször összeakaszkodik Erennel, hiszen mindketten vezéregyéniségek. Nem titok, hogy a csoport egyik irányító személyiségévé válik és felismeri riválisa erejét és tehetségét.
Annie Leonhart az egyik legügyesebb a csapatban, a gyakorlatokon rengeteg fogást les tőle el Eren. Például híres rúgását is, amely védjegyévé válik.
gg_shingeki_no_kyojin_11_e7a55c22-mkv_snapshot_19-54_2013-06-17_23-05-45-1024x576.jpgErwin Smith a Felderítő Alakulat vezetője – többek között –, neki köszönheti Eren, hogy megbíznak benne és csatlakozhat hozzájuk.
Zoë Hange az egyik csapatvezető a Felderítő Alakulaton belül. Ő az első, aki felveti, hogy foglalkozniuk kellene a titánok anatómiájával, meg kellene ismerni a viselkedésüket. Kísérleteket végez rajtuk, és rajong a ”vadakért”.
Levi a legerősebb katona, igazi legendának számít a felderítők között. Játszi könnyedséggel harcol a levegőben és olyan gyorsan mozog, hogy képes egyedül felszeletelni egy óriást. Ő a másik legfontosabb személy, aki bizalmába fogadja és tanítja Erent.

Yōko Hikasa: Utsukushiki Zankoku na Sekai

titan.jpgEz csupán a felvezetés a történethez, ígéretemhez híven ezúttal sem spoilerezek. Meglehetősen bő történeti áttekintést kapunk a korról, az emberekről, a titánokról, részletes kiképzésbe tekinthetünk bele. Emellett jut idő a szereplők jellemének, múltjának bemutatására is, ami alátámasztja, hogy nem statikus karakterekkel lesz dolgunk. Műfajaiban elsősorban a drámai elemek dominálnak, de azért egy akció-fantázia animéről van szó, mely témáját tekintve erősen horrorisztikus képekkel operál. Nagyon fontos szabály az ilyen típusú animéknél, hogy nincsenek tabuk. Tehát, nem érdemes megszeretni egy-egy karaktert, mert elég hamar szörnyű halál érheti.

Nem mehettem el szó nélkül amellett sem, hogy az angol fordítást itt (is) kicsit sántítónak éreztem. Az Attack of the Titans valószínűleg szerencsésebb lett volna.
進撃の巨人, avagy Shin-geki no Kjo-nin. Shin = előretörés, előrehaladás; Geki = támadás, elfoglalás; no = birtokviszony jelző; Kjó = óriás, Nin = ember. A Shingeki no Kyojin tehát szó szerint Támadó Titánt / Titánok Támadását jelenti. Azonban a fordítás elsőre azt sugallta nekem, hogy a Titán nevű bolygót éri valamilyen invázió.

c3aqftwwaaa1kxy.jpgTörténeti háttér szempontjából fontos lehet a 6 részes OVA. Első része az Ilse's Journal, melyben betekintést nyerhetünk a Felfedező Alakulat karaktereinek korábbi kalandjaiba, illetve Hange Zoë kísérleteinek gyökereit is megismerhetjük. A második részben, a The Sudden Visitor-ban Jean és Sasha méri össze tudását egy mulatságos párbajban a kiképzés során. Ezután a tíz legjobb katona fegyverkereskedőkbe botlik, ám a Distressben hőseinknek ez a feladat sem okoz gondot. A Choice with No Regrets a záró epizódok címe, melyekben még sötétebb titkokat fednek fel előttünk, a legbelső gyűrűben elhelyezkedő Földalatti Negyedről…és Levin múltjáról.

attack-on-titan-live-action-movie-poster.pngAkinek nincs kedve/ideje végignézni egy 25 részes sorozatot, annak alternatívaként ajánlom az Attack on Titan: Crimson Arrowst és az Attack on Titan: The Wings of Freedomot, melyek összefoglalják az első 13 és a második 12 epizód eseményeit. Ilyen compilation filmeket egyébként már láthattunk a Death Note és a Ghost in the Shell: Stand Alone Complex és S.A.C. 2nd GIG esetében is.

chibi.jpgAz első évadhoz készítettek egy chibi-jellegű (ez egy külön stílus az animéken belül, gyakorlatilag karikatúra, paródia) Attack on Titan: Junior High címre keresztelt 12 részes szösszenetet, mely tréfásan elénk tárja, vajon főhőseink milyenek lehettek a gimiben… Ebben a titánok és az emberek külön iskolába járnak és a gonosz óriások folyton elrabolják a humánok uzsonnáját. Persze ezt nem tűrhetik nyugodt szívvel, Eren ismét eltökéli, hogy eltünteti őket a föld színéről! A háromdimenziós közlekedőeszközök pedig abban segítik hőseinket, hogy a titánok grafitijeit eltávolíthassák a falakról… Főszerepben a humor és a karikatúra, rengeteg nevetés és a DON’T PANIC felirat villog a fejünkben.

1972295_japanese_keyart-officialvideoimage_dc489d93-346d-e911-8175-020165574d09.jpgHa már a fegyverekre is kitértem, akkor kiemelendő, hogy nem csupán a történeti háttérre és a karakterek jellemének kidolgozásra figyeltek oda, hanem a harcmodor, a háromdimenziós közlekedőeszközök, valamint ezek használata is alaposan kigondolt. A koncepciókon nem spóroltak, a különböző kasztba, rangba és alakulatba tartozó szereplők ruházata és felszerelése nem csak látványos, de használhatónak is tűnik. A hosszúra nyúló kiképzés részekben alaposan alátámasztják az erejüket és létjogosultságukat.

Cinema Staff: Great escape

eren.jpgAz Attack on Titan rendezőjének, Tetsuro Arakinak a neve egyébként olyan gigantikus projektekhez fűződik, mint – az imént említett – Death Note, a Black Lagoon és a High School of the Dead. Ehhez képest sajnálatosnak találtam, hogy sok statikus képpel operál a sorozat, amely ugyan nem szokatlan, de ennek oka inkább spórolás, mintsem funkciója lett volna. hqdault.jpgA filmzene is egészen ütős, a Linked Horizon Crimson Bow and Arrow című száma heroikus, pörgős, megalapozza a hangulatot; a 14. résztől felcsendülő Wings of Freedom (ami egyébként a Felfedező Alakulat emblémája is, a Szabadság Szárnyai) dallamai pedig egy győzelmi indulóra hasonlítanak. A banda egyébként Yasuo Kamanaka (Revo) projektje és hatalmas népszerűségnek örvend Japánban. Fő munkássága a Sound Horizon nevű formáció, amely progresszív, szimfonikus, neoklasszikus metált játszik. Olyan Playstation, illetve MMORPG játék zenéje kötődik a nevünkhöz, mint a Belle Isle és a Chaos Wars.

02.pngHajime Isayama művének adaptációja a manga olvasóinak véleménye alapján igencsak el lett húzva, bár az élőszereplős adaptációkhoz képest mindenképpen korrektebb. Viszont Kyoji Asano (Psycho-Pass) karakterdizájnja, illetve Shunichiro Yoshihara (After the Rain, Infinite Stratos) művészeti vezetése legalább vizuálisan élvezhető eredménnyel járt, melyhez erősen hozzájárul a zene (Hiroyuki SawanoBlue Exorcist, Kabaneri of the Iron Fortress, Re:CREATORS) is. A történettel sincs probléma, a cselekmény kissé lassan bontakozik ki, ami a nézők számára inkább segít a világ felfedezésében, valamint számtalan információval lát el bennünket a falak mögötti életről.

fire.jpgA kezdetek tehát kimondottan jól indulnak, az első évad kemény felütés, ám rengeteg kérdőjelet hagy maga után, annak ellenére, hogy mennyi mindent megtudunk. Így tökéletesen megértem azokat, akik szerint unalmas az Attack on Titan, pláne azokkal tudok együttérezni, akik hypevonatot emlegetnek vele kapcsolatban. Valóban, a sztori nem annyira ütős, mint azt a rajongók gondolják. Viszont van egy olyan oldala, amelyről nem szabad megfeledkeznünk. Ez a kidolgozottság, a koncepciók, a részletes jellemrajzok és történelmi, társadalmi felépítés hibátlansága. Nincsenek logikátlanságok, a koherenciát egyedül a statikus, filler epizódok szakítják meg. De az utolsó évad esetében úgyis bővebben elemzem ezt a részt is. Addig is javaslom, hogy az ezt az animét ne becsüljétek le annyira, hiszen önmagában is megáll, első körben vonatkoztassatok el a folytatástól.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=14950
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MGRm4IzK1SQ
Mafab link: https://www.youtube.com/watch?v=MGRm4IzK1SQ
Bluray megrendelhető: Attack On Titan: Complete Season One Collection [Blu-ray]

Kapcsolódó animék: Attack on Titan 2. évad, Attack on Titan 3/1. évad, Attack on Titan 3/2. évad 

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror halál háború akció anime remény társadalomkritika rejtély dráma tragédia fantázia kannibál posztapokaliptikus science-fiction Production I.G Wit Studio