2018. okt 23.

Tini titán titkok az Attack on Titan folytatásában

írta: Emerald Dragon
Tini titán titkok az Attack on Titan folytatásában

Attack on Titan 3. évad (2018) 1. rész

attack-on-titan-season-3-characters-poster.jpgNagyon sokat nem kellett várnunk a folytatásra, hiszen mindenki nagy kedvence, a Shingeki no Kyojin harmadjára is visszatért a képernyőre. Az Attack on Titan 3. évada rá volt kényszerítve, hogy nagyot lépjen, és visszahúzza az eredeti sorozat hangulatát és színvonalát, mert a második során eléggé leült a történet és a tizenhárom rész sajnos kevéssé tudta kielégíteni az epizódéhes nézők vágyait. A cliffhanger pedig előrevetítette, hogy tényleg nagy dobásra készülnek, így tűkön ülve vártuk a július végi premiert. Ahogyan megszokhattátok tőlem, íme a friss kritikám róla, ezúttal a blogomon.

YOSHIKI feat. HYDE: Red Swan

attack-on-titan-season-3-cast.jpgA 2017-es sorozat talán legizgalmasabb jelenete a záróepizód volt, ahol megismerkedhettünk a Beast Titan-nal, de csak beköszönt, és ujjainkat tördelve vártuk, ki is ő és milyen jelentősége lesz a továbbiakban. Mondanám, hogy innen folytatódik az új évad, de inkább arra koncentrál, hogy Erenék küldetésének fontosságát aláhúzza. A Felfedezők csapata továbbra is a megoldás kulcsát keresi, azaz a titkot, melyet valószínűleg a fiú családjának pincéje rejt. Mivel eddig csupa nehézségbe ütköztek, az út tele volt titánokkal és árulással, illetve leleplezték a Colossal Titant és az Armored Titant is – ami sajnos nem jelentette azt, hogy biztonságban vannak, sokkal inkább óvatosságra intette őket. Az információk birtokában azonban újra vissza kellett térniük az erődbe, hiszen az óriások újabb támadásáról is tudósítaniuk kell.

aot-40-2.jpgEmellett Christa Lenz valódi személyazonosságára is fény derült, tehát át kell értékelniük a helyzetüket, és a csapat több részre oszlik szét, hiszen az udvarban is akad dolguk rendesen. Már korábban is sejtették, hogy a nemesek és a papság nem egészen a lakosság érdekeit tartja szem előtt, de most Eren és Historia fejére pályázik a király is, mert hatalmas fegyver kerülne a birtokukba, ha irányíthatnák a fiút, a lány pedig folyamatos veszélyt jelent a kialakult hierarchiára. Erwin azonban tisztában van ennek veszélyeivel, és ügyesen mozgatja a szálakat, hogy kiderítse, kiben bízhat igazán. A magas rangú hivatalnokok és az uralkodó leleplezése azonban nem egyszerű feladat, és ezért lehet, hogy az életét is fel kell áldoznia.

aot3-aod.jpgLevi és Hange azon igyekeznek, hogy minél többet kiderítsenek a titánok mögött rejlő titkokról, az eredetükről és jelentőségükről. Mindketten bíznak Erenben, aki lassan megtanulja irányítani fantasztikus képességét, és ezzel segítségére lehetne a többieknek, ha nem kerülne folyton valamilyen bajba. Hiszen többes is meg akarják kaparintani, de senki sem sejti, mi a valódi tervük a fiúval. A válasz talán a múltban keresendő, és végre megtudjuk ebből az évadból.

1_fshy5ai0uqa3wbaaudlj6w.jpgAz Attack on Titan 3. évada ezúttal a rejtélyekre koncentrál, nem korlátozva azt a titánok eredetére, hanem kiterjeszti az udvari intrikák világára és a papság munkásságára is. Ezek kapcsolatát is boncolgatja, és talán a végére kissé élesebb kép rajzolódik majd ki a nézők előtt arról a világról, melyet immár (sajnos csak) 49 epizódon keresztül követhettünk. A problémák nem változtak, az elemzésbe nem igazán szükséges újra belebonyolódnom, továbbra is a kapzsiság, az irányítás és az a kérdés van előtérben, hogy az egyén vagy a társadalom, illetve egy adott réteg igényei-e a felsőbbrendűek. attack-on-titan-42-696x400.jpgAzaz Historia és Eren fel kellene-e áldozzon mindent, és vakon szükséges-e követniük a parancsot a katonáknak, csak mert a hierarchikus lépcső magasabb fokáról azt az utasítást kapják, vagy inkább gondolkozzanak és a teljes igazság birtokában döntsenek majd a tetteikről. Ez igencsak komplex probléma, és akár társadalomkritikának is tekinthetnénk, hiszen a mai világban több nagy hatalom és kisebb ország politikája, valamint média-manipulált valósága is bírálatot kap.

attack-on-titan-season-3-world-premiere-event-trailer-social.jpgDirektor és animációk, de még zene terén sem történt komolyabb változás, szerencsénkre a pénz sem fogyott el, így látványra és muzsikára is azt kapják a rajongók, amire vártak. Hangulatát tekintve is marad a drámai felütés, a horror színezőelem, valamint az akciódús jelenetáradat. A misztikum kicsit nagyobb hangsúlyt kapott, és én továbbra is bírálnám az alkotókat, ezt a két évadot egyben kellett volna leadni, mert a második nagyon soványkára sikeredett, ez pedig tökéletesendec12d358675360cc0a5d5de617b9c54.gif kiegészíti annyival, amennyi járna. semmi értelmét nem láttam annak – manga ide vagy oda –, hogy ketté szedték ezt az epikusabb sztorit, sokkal több értelme lenne jobban tömbösíteni, remélhetőleg a negyedik – adja isten, hogy –, zárósorozat majd normális epizódszámmal jön ki és a történet kikerekedik, nem hagy kérdőjeleket maga után. Húzni nem is igazán érdemes már, a crescendo már elkezdődött, és nagy örömömre nem sok köze van a live-action-ökhöz, mert azok kritikán aluliak voltak.

Linked Horizon: Akatsuki no Requiem

shingeki-no-kyojin-season-3-episode-7-subtitle-indonesia.jpgÖsszefoglalva azt mondhatom, hogy izgalmas újdonságokra derül fény az Attack on Titan 3. évadában, végre választ kaphatunk olyasmikre, amelyeket már előzőleg is simán közölhettek volna, ha összevonják ezt a két sorozatot. Továbbra is ez a legfőbb probléma, hogy elhúzzák a történetet, és tizenhárom epizódosra vágják meg a cselekményt, ami eléggé apatikussá fog engem varázsolni, ha még párszor megjátsszák. picsart_05-02-02_05_40.jpgA türelmetlenebbeknek inkább a compilation filmeket tudnám ajánlani, hiszen akkor nem fognak ennyit sem vesződni a témával, évente megnéznek belőle egyet és le is van tudva ez a hype is. A színvonal maradt, a felpörgés jót tett az animének, és ezt kicsivel jobbnak értékeltem az előző próbálkozásnál. Meglepetésemre ez az évad csupán 12 epizódnál megszakadt, és csak áprilisban térnek vissza a folytatásra, így az eredeti elképzelésem, hogy csak egy kurta sorozatot kapunk, majd egy fináléra térünk vissza, immár nem tűnik annyira bizonyosnak. Ezt pedig sajnálom, mert komolyan reménykedtem benne, hogy végre a befejezéshez fogunk elérkezni. A záróepizód igencsak gyengére sikerült, de meglátjuk, mit tartogatnak az alkotók a 2019-es évre.

Értékelésem: 7,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=19819
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DpEfsDmMyF4
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/attack-on-titan-275429.html
Bluray megrendelhető: hamarosan

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror akció anime társadalomkritika rejtély dráma kaland tragédia fantázia kannibál Production I.G Cinegore