2018. feb 13.

Szokatlan történet a Fate-szériában: origin vagy mellékszál?

írta: Emerald Dragon
Szokatlan történet a Fate-szériában: origin vagy mellékszál?

Fate/Grand Order: First Order (2016) & Moonlight/Lost Room (2018)

og_image.jpgA Fate/Zero már előrevetítette, hogy érdemes visszaugrani az időben, hiszen a Szent Grál Háború nem az első csatájánál jár, hanem periodikusan ismétlődnek az események. Ezért izgalommal teli olvastam, hogy elindult egy másik ága is az előzményeknek, mely az eredettel foglalkozik. Elsőként a Fate/Grand Order látott napvilágot, melynek kezdő filmje a First Order. A folytatást is tűkön ülve várjuk, de lássuk, hogy érdemes-e egyáltalán szót fecsérelni rá.

  • Fate/Grand Order: First Order

7157575f883e47db2210adec8ccd707247a9a626_hq.jpgNem kis meglepetésemre a múlt helyett a jövőben kezdődik a film, a Chaeldra Security Organisation titkos épületében. Az ügynökség elsődleges feladata, hogy az emberiség jövőjét figyelje és kutassa, illetve közbelépjen, ha a faj veszélybe kerülne. Jelenleg éppen ezzel a problémával küzdenek, mert a prognózis szerint az emberek 2016 decemberére ki fognak pusztulni. Az egyetlen lehetőség, hogy megállítsák az események láncolatát, ha visszautaznak 2004-be, amikor az egész folyamat elkezdődött.

d83e97a72b6a7db0fa2379dfd1fd572e694a9c52_hq.jpgRitsuka Fujimaru egyike a kiválasztott mágusoknak, akik itt tanulhatnak és mesterekké válhatnak. Az eligazításon persze sokan fennakadnak, mert garancia bizony semmire sincs, és hiába tartoznak azon kevesek közé, akik részt vehetnek a kiképzésen, itt csupán kezdőnek számítanak. A kemény követelményeknek csak páran fognak megfelelni, így össze kell kapniuk maguknak, ha nem szeretnének kihullani. horriblesubs_fate_grand_order_first_order_01_720p_mkv_snapshot_01_08_24_2017_01_03_19_45_38.jpgA Rayshift küldetés azonban az indulás pillanatában megsemmisülni látszik, amikor egy baleset következtében felrobban a vezérlőterem. Így a misszió, amely 2004-be utazott volna, egyszerűen megsemmisül, és úgy tűnik, a Föld népességének kipusztulása elkerülhetetlenné vált. Az utolsó remény Ritsuka volna, ha vállalná, hogy visszautazik és megpróbálja megállítani a folyamatot. Viszont a jelen állást figyelembe véve semmilyen támogatásra nem számíthat, mert a központ pillanatokon belül meg fog semmisülni.

343cb2e0ead7df931d106cb566049a823b3d3f17_hq.gifA fiú végül vállalja a kockázatot és Mash Kyrielight – a fiatal lány, akivel a kiképzés előtt megismerkedett – kisállatának kíséretében visszakerül a múltba, amikor az egész végítélet kezdetét vette. Nem kis meglepetésére azonnal megtámadják, és a rajtaütéstől Mash védi meg őt, akiről néhány pillanata még azt hitte, hogy a jövőben veszett. A hely, ahova jutott igazi apokaliptikus városi színtér, ahol éppen az egyik Szent Grál Háború zajlik, és a szolga, aki célpontjául választotta, nem más, mint az Archer Emiya. Természetesen nem teljesen úgy sültek el a dolgok, ahogyan azt előre megtervezték, így a mester ezúttal Ritsuka, a szolgája a 2004-es Mash, a jövőbéli támogatást pedig azok nyújtják, akik még életben maradtak a jövőbeli komplexumban – ezen a ponton már kaotikusnak érzünk mindent, de ez még csak a kezdet.

5001f93650.jpgA hely és az idő, ahova eljutottak, nem egyszerű Szent Grál Háború, hanem annak egy igencsak kitekert verziója, ez egyértelmű abból is, hogy igazi káosz uralkodik a városban. Úgy tűnik, hogy valami miatt megváltoztak a szabályok, így a szolgák képesek tovább is maradni, ha a mesterük már elveszett. Ennek köszönhetően mészárlás kezdődött és az apokaliptikus helyszínen mindenki más, mint ahogyan megszokhattuk őket. Persze nem lepődünk meg azon, hogy új szereplők vannak a színtéren, de a számunkra ismertek is más funkciót töltenek be. Így a misztikus események felderítése nem válik unalmassá, hanem csupa újdonsággal lepnek meg bennünket az alkotók.

25f44999437119771f59296db01e1d9bffe7f9e0_hq.gifAnnak ellenére, hogy teljesen más elképzeléseim voltak arról, hogy mire számítsak a Fate/Grand Order első filmjének kapcsán, mégsem csalódtam a látottaknak. Origin történetet ugyan nem kaptunk, de néhány fontosabb részletet megismerhetünk a titkokból, amelyek a Szent Grál Háborúhoz vezettek. Azt már egyszer megismerhettük, hogy bizonyos szerencsétlen események hatására a kehely nem úgy cselekszik, ahogyan azt elvárnák tőle, sőt, azzal is tisztában vagyunk, hogy valójában egy hamis kegytárgyról van szó. Ezért izgalmas meglepetés, hogy a Szent Grál megfertőzhető, de kérdés, hogy milyen következményekkel jár, illetve miként fékezhető meg. Persze a legérdekesebb minden felvetés közül, hogy ki áll a változás hátterében, és mi történt a mesterekkel, hogyan cselekednek az adott szituációban a hősök lelkei, a szolgák.

maxresfault_1.jpgHitoshi Nanba első komolyabb rendezése elég látványos, és nem engedte egy pillanatra sem leülni az animét. Keisuke Goto karakterdizájnja és Takuya Ebisawa művészeti vezetése meglehetősen impresszív eredménnyel járt, hiszen nem csak a csatások és a mozgások, hanem a hátterek is megfelelő részletességgel kidolgozottak. Ryo Kawasaki muzsikáiból remélhetőleg a jövőben is hallani fogunk, mert az azt jelenti, hogy nem hagyják félbe ezt a vonalat sem.

A First Order izgalmas cselekményével egyetlen bajom van, hogy túlságosan hamar zajlanak az események, kicsit kapkodós az anime. Rengeteget erőltet bele a közel másfél órás idejébe, de számtalan kérdés megválaszolatlan marad. Önmagában inkább érdekes, mintsem informatív, így remélhetőleg a folytatások kicsivel részletesebben kifejtik, hogy mi is rejlik a káosz mögött. Egyelőre egyetlen rövidebb történet kapcsolódik hozzá, a Fate/Grand Order: Moonlight/Lost Room.


Maaya Sakamoto: Colors

  • Moonlight/Lost Room

maxresdefault_15.jpgA Moonlight viszi tovább a Grand Order cselekményét, bár csupán extraként tekinthetünk rá, hiszen sok újdonsággal nem szolgál. Egy elveszett szoba áll a középpontban, valahol a raktárépületek rejtekében, ahol állítólag emberek tűnnek el. De a funkciója valójában annyi ennek a résznek, hogy bemutassa azt, amit az előző epizód teljesen elfelejtett: tájékoztasson bennünket a szervezet eredetéről, a karakterek múltjáról és lényegéről, a gépezetek működéséről.

fate-grand-order-moonlight-lostroom-500x283.jpgEmellett önmagában teljesen értelmezhetetlen, kaotikus és igencsak furcsa filmecske, amelyben a valóság, a fantázia, az álom, a jelen és a múlt a jövővel olvad össze, nem tudni, hogy profetikusan kell-e szemlélni, vagy csupán egy megjegyzés az anime margójára. Így én azt mondanám, hogy egy special epizódnak elmegy, némi információval szolgál a néző számára, de a trailer (Grand Order) eseményeihez nem feltétlenül van szükség a megtekintésére.

ren000205.jpgÖsszefoglalva: nagyon várom a folytatást, leginkább arra vagyok kíváncsi, amiket előre megmutattak nekünk ebből a szériából, de még nagyon az elején járunk a kalandnak. Teljesen más megközelítés, mint az Apocrypha vagy a Zero voltak, de a Fate/stay night-hoz sem igazán tudom, hol fog kapcsolódni – néhány karaktert leszámítva.

fgo_axpresskit_12.jpgAz új film csupán egy félórácskával járul hozzá a cselekményhez, ami nekem elég nagy csalódás, mert reménykedtem, hogy kicsit felpörögnek az események. Sajnos a kaotikus mesélés folytatódik, így nehéz koherenciát találni benne. Persze ebben más oldalról mutatják be a Chaeldra tevékenységét, de a First Order cliffhanger-jéhez nem igazán nyúltak hozzá.

Értékelés: a sorozat végén

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=18870https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=20498
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=OrHgZwqUSPghttps://www.youtube.com/watch?v=XhqUgL7J6i0
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/fate-grand-order-first-order-296730.html
Bluray-en még nem elérhető

Smaragd Sárkány

Kapcsolódó történetek:
Fate/stay night
Fate/Zero
Fate/stay night Unlimited Blade Works

Fate, Apocrypha
Fate/Extra Last Encore
Fate/stay night: Heaven's Feel

Szólj hozzá

háború akció anime legenda időutazás dráma mágia mitológia természetfeletti science-fiction Type-Moon Ufotable Studio