2022. feb 27.

Világok vonzásában – Patema felfelé esik

írta: Emerald Dragon
Világok vonzásában – Patema felfelé esik

Patema Inverted (2013)

932427-0-q80.jpgAkadnak olyan művek, amelyekre évekig vadászok, hogy a végén a polcomon foglalhassanak helyet. Ezeknél azért az ár-érték arány is számít, így alapvetően a limitált és a standard kiadások között vívódok, mígnem rá nem szánom magam az egyikre. A Patema Inverted egy 2013-as film, mely többször is a kosaramba került, hogy aztán elfogyjon, újra megtaláljam, majd végül berendeljem. Az élmény erősen élt bennem, hogy kellemes csalódást okozott nekem, így ideje volt leporolnom ezt is.

tumblr_inline_p7p8xcqiin1so7sym_500.gifPatema egy föld alatti városban él, ahol ez senkinek nem szokatlan élmény. A lány igazi felfedező természetű, bár ezt a környezete nem támogatja zokszó nélkül, hiszen az egykori uralkodó egyetlen leszármazottja. Különösen óvják, nehogy a veszélyes zónák közelébe menjen, hiszen édesapja is onnan tűnt el egykoron. Azonban Patema túlságosan kíváncsi, nem hisz a denevéremberek létezésében, akikkel a felnőttek a gyerekeket riogatják. Persze, amikor szemtől szembe kerül egy ilyen tótágast közlekedő, ijesztő alakkal, kétszer is meggondolja, hogy jó ötlet volt-e a kalandra indulnia. De számára nincs visszaút, mert a lány végül a mélybe zuhan… majd egy kerítésen kapaszkodva találja magát, egy másik világban.

jdkcias.pngAge is elvesztette a szülőjét, egyedül éldegél a természetben, de minden nap korán kel, hogy az iskolába siethessen. A felszíni élet ugyanis meglehetősen szigorú és dogmatikus, senki nem lóghat ki a sorból. Naphosszat tömik a fejüket a tudósok bűneivel kapcsolatban, ami szörnyű pusztulást hozott a vétkező lelkek számára. Ennek bizonyítéka a hatalmas gödör, melyet egy kerítéssel védenek az esetleges balesetek elől. Ezen a helyen bukkan rá a fiú a felfelé zuhanó Patemára, a helyzetet pedig egyikőjük sem tudja megmagyarázni.

mv5botgxnzk5nda4nl5bml5banbnxkftztgwndkzmdk5mje_v1.jpgA két világ találkozása mindkettőjük számára izgalmas és tökéletesen logikátlan. Hiszen olyan, mintha a gravitáció ellentétesen hatna a testükre. Amíg Age a földön áll és sétál, addig a lány kénytelen kapaszkodni, hogy a fellegekbe ne zuhanjon. A ruhájuk is a saját természeti törvényüknek megfelelően reagál, és az egymásnak adott tárgyak sem fordulnak meg a másik kezében. A rejtély nyitja a dogma és a gyűlöletkampány mögött rejtőzhet, hiszen valaki tisztában van azzal, hogy a gödör mélyén hasonló lények élnek, mit ők. De a felszínen lakók hite szerint azok bizony bűnös lelkek, akik a pusztulásba taszították Aiga egyik részét.

x1080_3.jpg2067-ben következett be egy katasztrófa, ami azt sugallja, hogy a Patema Inverted egy újabb ökológiai thriller, amely a tudósok felelősségét igyekszik sarkított formában bemutatni. Hiszen az események azt támasztják alá, hogy az emberek a természet törvényeivel szemben cselekedtek, ennek pedig katasztrofális, apokaliptikus eredményei lettek. A klasszikus, már-már klisébe hajló felszín azonban jóval mélyebb témát rejt magában.

patema-inverted-covers.jpgKezdjük az elején, hiszen a két világ összehasonlítása és találkozása is meglehetősen izgalmasnak bizonyul. Míg a földallati társadalom önfeledt, vidám és kíváncsi, addig a fentiek szigorú szabályok és agymosás irányította életet élnek. Az „invert” emberek elégedettek a helyzetükkel, a vezérük elvesztése után is boldogulnak, bár a veszélyes zónát igyekeznek elkerülni, mégis kutatják az ismeretlent és egyre mélyebbre hatolnak, ahol élelmet és egyéb csomagokat lelnek fel. patema2.jpgAz Aiga felszínén viszont mindenki zombi, nincs szabadon mozgás, a napjaik óraműszerűen telnek, a tananyag teljesen világossá teszi számukra, hogy nincs ábrándozás, ne vágyjanak az égbe, mert a gödör pontosan erre figyelmeztet minden halandót. Mivel csak a diktátor ismeri az igazságot, így Age és Patema találkozása hatalmas meglepetés a számukra, melynek sosem szabad kiderülnie.

1442748714-79b2b31fe692f9b915cc7f5de2289487.jpgA tudományos ismereteket cáfoló bármiféle bizonyíték eretnekségnek számít, mert a bűnösöknek pusztulniuk kellett, mert vétkeztek. Ha valamilyen módon mégis léteznek emberek a föld alatt, az bizony a dogmákat és így a társadalom biztonságát, stabilitását ásná alá. A félelem és a hit az egytelen, amely rendet tarthat és irányt mutathat. A kontrollt pedig meg kell őrizni, mert a múltból tudják, katasztrofális következményei lehetnek. A tudomány nem fejlődhet, az állandóság a kulcs a túléléshez.

542184-patema-inverted.jpgEzzel a fricskával nem csupán a vallásokat, de a konzervatív szemléletet is szembeköpi a rendező, Yasuhiro Yoshiura (Time of Eve, Harmonie, Pale Coccoon), akitől a cselekmény alapötlete is származik. A gyönyörű felvezetés pedig csak a kezdet a mű értelmezéséhez.

kxjebsp.pngA természet törvényei is állandóak, nem létezhet, hogy az ember szembe menjen ezzel, ahogyan olyan is képtelenség volna, hogy egy azon térben tartózkodó két tárgyra két különböző gravitációs erő hasson. A lány és a fiú mégis össze kell kapaszkodjon, együtt kell működjön, hogy túléljenek a világok találkozásában. Patema a felszínen, Age pedig a mélyben veszíti el a lába alól a talajt és érzi magát tótágast. 6080673.jpgFontos, hogy az agyuk is képtelen feldolgozni az információt, ezért nincs szédülés, a vertigo és a hányinger minden karakter esetében elmarad. Ez az információ persze senki számára nem tűnik fel, mégis fontos szerepet játszik a bemutatott témák viharában. Az egyetlen magyarázat az lehet, hogy a helyzet korántsem természetellenes, a testekre ható erők szeparáltan hatnak, nem befolyásolják a másikét.

4edf0a0db9e40fefa87faf3c764137b0.pngA klasszikus boncolgatás véget érhetne ott, hogy van egy fenti társadalom és egy alvilág, ami a vallások alapját volna hivatott bemutatni. Ebben az esetben viszont valahol léteznie kell egy olyan helynek is, amely kiegészíti a kört egésszé és a kettő felett helyezkedik el. Avagy felmerül a kérdés, Patema hova esett volna, ha a kerítés nem állítja meg. És egy légbalon vajon feljuthat-e oda, ami potenciálisan az égbolton helyezkedik el. Erre pedig választ is kapunk, ami a Patema Inverted-et még inkább bizarr irányba tolja el.

tumblr_nieg7nkdrw1re1poeo1_1280.pngHiszen minden nézőpont kérdése, az „invertek” számára a felszín a Poklot, míg az Aiga-iaknak az égbolt a Túlvilágot jelentheti. Kérdés, hogy egy olyan társadalomban, ahol a lábuk alatti szilárd felülethez görcsösen ragaszkodnak és már a repülés gondolata is eretnekségnek számít, vajon létezhet-e valódi Mennyország.

1_mo5zfz9oypxmfqs3qyrdxg.pngA két világ találkozása és ütközése így válik fokozatosan ideológiák, szemléletek, filozófiai, természettudományos, és vallási nézőpontok és vélemények ütközőmezőjévé. Ahogyan a mű vége felé közeledünk, összemosódik a fent és a lent, hiszen ezek csupán relatív fogalmak, nem az irányok számítanak, hanem inkább az, ahogyan hozzájuk állunk. A félelem mindet sötétté, kegyetlenné és idegenné varázsol, a szavak negatív értelmében. Azonban a kíváncsiság, a nyitottság, a megismerni vágyás megdönti a tabukat és inverz jelentést kapnak a fogalmak.
Ekképpen kedvelheti meg egymást két ellentétes világból származó lény, és ahelyett, hogy egymás ellen lennének, kiegészítik a másikat.

nelson-da-cruz-dacruz-patema-inverted-fanart.jpgEzen a ponton érkezünk el a Patema Inverted végső, legmélyebb üzenetéhez. Az ellentétes szemléletek, nézőpontok és a tótágast álló társadalmak ugyanis egy újabb csavarral jóval emberközelibbekké válhatnak. Ha az egyenletből kivonjuk a science fictiont és arra koncentrálunk, hogy a két főszereplő egymással találkozva a másikra támaszkodik a túlélésben, akkor könnyedén felismerhetjük, ezek mindennapos események. Ahogyan a hétköznapok folyamán akadnak olyan problémák, amelyekben mások segítségére kell támaszkodnunk, mert egy külső, saját szemszögéből szemlélő egyén bizony megoldást nyújthat a számunkra. Ugyanígy, a másik személy is a küzdelmei során rászorulhat a mi segítő jobbunkra, mely a helyes irányba terelheti.

patema-inverted-4.jpgMiként a gravitációs erők, melyek egyikünket felfelé, másikunkat lefelé húzzák, ugyanígy egy-egy élethelyzet, nehézség is különbözőképpen hathat ránk. A kulcs az, hogy miként reagálunk, elfogadjuk és igényeljük-e a kiegészítő, életünket előre mozdító kezeket vagy ötleteket. Vagy ragaszkodunk a saját dogmáinkhoz, a belső értékrendünkhöz és szemléletünkhöz, így nem véve észre a fától az erdőt vagy a megoldást az akadályok tengerében.

qvwjgz5.jpgA Studio Rikka kisebb produkciókkal szórakoztatott bennünket. A Time of Eve mellett már a Harmonie-ról is írtam nektek a blogomon. Ryuusuke Chayama eredeti ötletei alapján az animéhez a karakterdizájnt Daisuke Mataga (Grimoire of Zero) készítette. Yūji Kaneko művészeti vezetésének köszönhetően a képsorok gyönyörűen elevenednek meg, a science fiction jelleg és a természet, a mélység és a fellegek ábrázolása is páratlannak mondható. A Black Fox, a Kill la Kill és a Blue Period után persze mi mást várhattunk volna tőle. Michiru Oshima (Blast of Tempest, Arc the Lad, Fullmetal Alchemist) zenéje szintén nem okoz nagy csalódást, hiszen kitűnően passzol a tematikához.

Estelle Micheau Patema Inverse

mv5bmgzjzju1yjctmtm3zs00mwm2lwe4yjetztdhyzk2ztlmmdg4xkeyxkfqcgdeqxvyotc5mdi5nje_v1.jpgAz All the anime standard kiadása DVD és Blu-ray formában is tartalmazza a filmet, ezen túl interjúk és képek színesítik az extrákat kedvelők igényeit. Érdekesség, hogy bár az eredeti ONA nem található meg a lemezeket, de egy 24 perces anyag bizony fellelhető. Ez pedig bizonyos jeleneteket más szemszögből mutat be, ami kimondottan izgalmas ötlet és a fenti elemzésemet is megerősíti. Az angol és a japán hangon túl természetesen ezúttal is angol feliratok támogatják az anime rajongók éhségét.

5-1_2.jpgA Patema Inverted időtálló alkotás, miközben az Arriettyt juttatja eszünkbe, a kliséket tökéletesen levetkőzi és izgalmas science fiction-nek bizonyul. A témái igencsak tabufeszegetőek, a fricskákat már fentebb is említettem. A kritikus felhang persze nem mindenkinek nyeri majd el a tetszését, és sokan inkább a történetre fognak koncentrálni, mert a strucc politikai manapság biztonságosabb. A művet bármely korosztály számára merem ajánlani, igazán kiváló alkotás.

Értékelésem: 9,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=13906, https://en.wikipedia.org/wiki/Patema_Inverted
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Aa7sa-Zd-3E
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/sakasama-no-patema-131139.html
Bluray megrendelhető: https://www.alltheanime.com/collections/patema-inverted/products/patema-inverted-blu-ray-dvd

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá