2020. nov 04.

Póktank ellen az Appleseedben

írta: Emerald Dragon
Póktank ellen az Appleseedben

Appleseed OVA (1988)

appleseedova01.jpgEgy újabb cyberpunk univerzumba igyekezlek benneteket elkalauzolni. A franchise tartalmaz értékes és kevésbé élvezhető műveket, de mindenképpen hozzájárult az alapkőletételekhez. Elsőként egy OVA-t mutatok nektek, mely a történet kronológiáját tekintve a második helyre szorul vissza, mégis ezúttal vele szeretnék kezdeni. Az 1988-as Appleseed OVA ezért még nem annyira kifinomult technikát használ, mint a későbbi 2004-es, mégis érdekes és izgalmas, látványos, vérbeli cyberpunk sci-fi.

appleseedova04.jpgA rövid történet középpontjában Calos áll, aki a rendőrség tagja, fiatalon elvesztette a feleségét, így ambivalens érzések kavarognak a lelkében a várossal kapcsolatban. Bármennyire is utópisztikus Olympos világa, mégis akadnak rejtett problémák. Az átlagember nehezen tűri el, hogy más irányítsa őt, pláne, hogy olyan létforma, amelyet maga hozott létre. Bioroidok felügyelik a város lakosságát és igyekeznek olyan döntéseket hozni, melyek megvédik az embereket. De az, hogy nincs kontroll sokakban feszültséget kelt, ezért terrorista akciók készülnek a Tartaros ellen.

tumblr_pgre7ndalh1x6hsx3o1_400.gifHitomi igazán különlegesnek számít a bioroidok között, hiszen jóval fejlettebb a társainál. Főhőseink, Deunan és Briareos Athenatól kapnak megbízást, hogy kiderítsék, ki szivárogtat ki információkat a terroristák felé. Természetesen nem árt, ha a vezetőjüket, A. J. Sebastiant is kiiktatják eközben.

appleseedova02.jpgUgyan a technikák és a rajzok mai szemmel nézve nem túlságosan kifinomultak, de az Appleseed OVA mégis megállja a helyét a ’80-as évek animéi között. Kellően izgalmas és fordulatos, a 2004-es filmnek kitűnő folytatása úgy is, hogy később készült el. Az utópisztikus kritikai szemléletet frappánsan vezeti fel, hiszen a bioroidok kérdésköre általánosságban foglalkoztatja a sci-fi műfaját. Egyrészt azért, mert egy ember által létrehozott teremtményről van szó, másrészt mert ezzel párhuzamosan felmerül a lélekről alkotott elképzelések megváltozása. Ami normál esetben istenkáromlás is lehetne, de erre nem ez az epizód fog kitérni. Itt inkább az vetődik fel, hogy vajon ki ellenőriz kit, és mennyire szabadok az emberek, illetve a bioroidok egy ilyen szituációban. appleseedova03.jpgEhhez csatlakozik az a gondolat, hogy az utópisztikus elképzelés csak ideiglenesen tartható-e fent, vagy véglegesnek tekinthető. Nem egy egyszerű felvetés, mert, ha valamit teremtünk, azért felelősek is leszünk, tehát nem dobhatjuk félre – ahogyan a történelem számtalan szomorú példája bizony megcáfolja ezt –, ha már csupán nyűgként tekintünk rá. Illetve ott a kérdés, hogy hol a határ a bioroidok és az emberek között, hiszen ugyanúgy szerves lények, akik képesek érezni is, mert úgy alkották meg őket, kifejlesztve, növesztve.

Risa Yuuki: Crystal Celebration

appleseedovakiemelt.jpgKazuyoshi Katayama rendező neve nem csenghet ismeretlenül, hiszen neki köszönhető a Those Who Hunt Elves, illetve a Ghibli Stúdió Nausicaä of the Valley of the Wind-jében is közreműködött. A karakterdizájn Yumiko Horasawa keze munkáját dicséri, a zenéjét pedig az a Norimasa Yamanaka szerezte, aki a Mobile Suit SD Gundam-ét, a Legend of Lemnear-ét, illetve a Knight Hunters-ét is. Az anime végén Risa Yuuki adja elő a Crystal Celebration című számot.

Ugyan látványvilágában nem a legerősebb az Appleseed OVA, azonban mondanivaló és cselekményvezetés tekintetében kielégítőnek mondható. Inkább azok fogják élvezni, akik a ’80-as évek animációit kedvelik, de azért szerintem nézhetőnek fogjátok találni.

Értékelés: 7/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=512, https://en.wikipedia.org/wiki/Appleseed_(1988_film)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=iz8dcKG5BTE
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/-56270.html
Bluray megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció anime cyberpunk társadalomkritika teológia felelősségtudat science-fiction Studio Gainax