2019. máj 18.

Vihar a Hamletben: Blast of Tempest!

írta: Emerald Dragon
Vihar a Hamletben: Blast of Tempest!

Zetsuen no Tenpesuto (2012-2013)

maxresdult_2.jpgA Bones Studio alkotásai általában kiemelkedőek szoktak lenni, így nem nagyon lehet mellényúlni, ha tőlük választunk. Kyō Shirodaira (Spiral) tízkötetes mangájából 2012-re adaptáltak egy huszonnégy részes sorozatot, Zetsuen no Tempest (Blast of Tempest) címmel Masahiro Andō (Hanasaku Iroha - Blossoms for Tomorrow, Sirius the Jaeger, Sword of the Stranger) irányítása alatt. A mű furcsa elegye dark fantasynak és a misztérium játéknak, hiszen az író Shakespeare Hamlet és A Vihar című darabjait vette alapul.

Nothing's Carved In Stone: Spirit Inspiration

zetsuen-no-tempest-episode-20-mahiro-yoshino-and-hakaze1.jpgEgy alternatív valóságban járunk, valahol Japánban, ahol Yoshino Takigawa és Mahiro Fuwa a legjobb barátok. Bár viszonyuk mindig is rendellenes volt, de a kötődés megmaradt, mindketten meglehetősen furcsán gondolkodnak a világról és nehéz őket kizökkenteni a normális kerékvágásukból. Azonban egy ideje megváltoztak a dolgok. Közel egy éve meggyilkolták Aika Fuwát, Mahiro húgát, és pár hete a srác is felszívódott. Bár Yoshiro biztos benne, hogy nem esett baja, így nem igazán aggódik érte, de a kormány emberei úgy tűnik, érdeklődnek az eltűnt gimnazista után. Egy női ügynök próbál meg információt kisajtolni Yoshinoból, amikor a semmiből ott terem a legjobb barátja, hogy megmentse őt.

tempestxiia.pngHakaze Kusabine a család legtiszteletre méltóbb sarja, a Genezis Fájának őrzője, a legfőbb papnő. Azonban testvére, Samon, olyasmire készül, amivel a lány nem ért egyet, így a férfi ideiglenesen megszabadul a nőtől. Hakaze egy lakatlan szigeten találja magát, távol a civilizációról, és kedves rokona gondoskodott róla, hogy ne használhassa a magiáját a hazatérésre. De a lány elég eszes ahhoz, hogy kitaláljon egy kommunikációs eszközt, amellyel felveheti a kapcsolatot az anyaföldjével, és mágikus képességekkel ruházzon fel valakit, aki segíthet neki a hazatérésben.

Kylee Daisukinanoni: Even Though I Love You

59007e11afddc6be98f6c5c44bc306ae1354237791_full.pngMahiro Fuwa könnyedén alkut köt a varázslónővel, hiszen az új képességével talán megtalálhatja a húga gyilkosát. A mágia csak hab a tortán, de szüksége lesz rá, mert a Kusabane klán tagjai az Exodus Fáját készülnek felébreszteni. A probléma ezzel, hogy ezzel párhuzamosan a titokzatos Fekete Vas Szindróma is megjelenik, ami megállíthatatlanul kezdi el tizedelni az emberek millióit. Mahiro, Yoshino és Hakaze igyekeznek megakadályozni a humán faj teljes kipusztulását, miközben a fiúk megpróbálják kideríteni, ki okozta Aika halálát. Mindenkit más cél vezérel, Mahiro a húgát szeretné megbosszulni, Hakaze a pozícióját akarja megerősíteni és a Genezis Fát védelmezni, míg Yoshino a szerelme halálát szeretné megérteni.

tenor_15.gifA Zetsuen no Tenpesuto egészen furcsán nyúl a forrásanyagokhoz, és inkább az alapokat tartja meg belőle, mintsem, hogy a karaktereket is átvegye. A kor, amelybe átültették a műveket science fiction jelleget kölcsönöz az animének, amellett, hogy a drámai elemek is ügyesen adaptálódtak. A három főszereplőnk közül a testvérpáros tűnik elsőre a leginkább intelligensnek, és bár a húgról eleinte keveset tudunk meg, érezhető a lexikális fölény a részéről. e5tu.gifEmellett persze Mahiro gondolkodásmódjából is felsejlik céltudatosság, de valahogy Yoshino tűnik a legkimértebbnek a társaságból. A trió Hakazével egészül ki, aki a küldetését tartja legfontosabbnak, ezért pedig képes bármit megadni és feláldozni. Minden egyéb mellékszereplő, beleértve Samont is, csupán bábuk ebben a játszmában, még a fordulattal előkerülő, szórakoztató karakterek is.

Hanazawa Kana: Happy Endings

tumblr_p6hmeryhv01wbfl3po2_500.gifMasahiro Andō rendezése az adaptált magából meglehetősen nyakatekert, ha a teljes egészet nézzük. A szó pozitív értelme értendő ide, hiszen az apróbb leüléseket leszámítva tökéletes Shakespeare-i hangulatot teremt a szituációknak. A hatáshoz pedig erősen hozzájárul Tsunenori Saito (Eureka Seven movie, Sword of the Stranger) karakterdizájnja is, illetve az egész művészi megközelítés (Ayumi SatōIzetta: The Last Witch, Tomoaki OkadaDarker than Black: Gemini of the Meteor, Wolf's Rain). lolsamon.jpgKicsit olyan érzésünk van, mintha egy olyan darabot néznénk, melyben keverednek a komédia, a krimi és a dráma elemei, némi fantázia és tudományos fantasztikum fűszerezéssel. Mivel a hátterek, a szereplők és a zene (Michiru OshimaArc, the Lad, Fullmetal Alchemist: The Movie - Conqueror of Shamballa, Legend of Crystania, Hal)is ezt igyekeznek kiszolgálni, így nem meglepő, hogy harmonizálnak egymással és kimondottan izgalmas anime kerekedik az egészből.

bot-23.jpgA legfontosabb gondolat, melyet a Zetsuen no Tenpesuto megfogalmaz, hogy a komplex gondolkodásmód elengedhetetlen a világ megértéséhez. Néha bizony nehéz dönteni, az áldozathozatal pedig elengedhetetlen a teljes kép érdekében. Az önző magatartás nem célravezető, félre kell tennünk saját vágyainkat vagy akár bosszúnkat is ahhoz, hogy felelősségteljesen cselekedjünk. Az ösztönökkel szembe a mérlegelési képesség az, ami elválaszt bennünket az állatvilágtól, így van remény az emberi faj számára, hogy ne semmisítse meg önmagát.

gipy_6.gifAz összefoglalásból is érezhető, hogy nem egy könnyen megérthető történetről van szó, a cselekmény több fordulatot és meglepetést tartogat a számunkra, mint egy átlagos anime. De pontosan ezért válik kiemelkedővé, és színpadi drámává, mely elég sok helyen él is az eltúlzott, teátrális eszközökkel. Mindezek azonban célzottan felépítve jelennek meg és nem öncélúak bukkannak fel. Az, hogy a fő karaktereink afféle Sherlock Holmes-féle elmével és személyiséggel vannak megáldva, csak erősítik bennünk az érzetet: a csattanó kizökkent bennünket a hétköznapokból. Hiszen Shakespeare műveinek egyik fő szándéka mindig is az volt, hogy a szórakoztatás mellett elgondolkodtassanak bennünket a világ átlagosnak vélt dolgairól is.

Sako Tomohisa: Bokutachi no Uta

bgmqkwm.jpgA bibliai és egyéb, mitikus motívumokkal teletűzdelt a Zetsuen no Tenpesuto nem hazudtolta meg a Bones Studio-ról alkotott eddigi képemet. A mű cselekménye rendkívül ügyesen felépített, a karakterek komplexek és meglepetéseket tartogatnak, korántsem statikusak, Az audiovizuális élmény mindezt erősen támogatja, a drámai hatás pedig kiemeli az átlagos sorozatok közül. Bátran merem ajánlani azoknak is, akik kevésbé rajonganak az animékért, mert eltér az átlagostól.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=14331, https://en.wikipedia.org/wiki/Blast_of_Tempest
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=6imUzEL2ckk
Mafab link: -
DVD megvásárolható: Blast Of Tempest Collection [DVD] [2016]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

krimi anime misztikum vígjáték dráma tragédia fantázia mágia Shakespeare science-fiction Bones Studio