2020. jún 08.

Asterix és a félelem bajnoka

írta: Emerald Dragon
Asterix és a félelem bajnoka

Asterix és a Vikingek (2006)

18823900_jpg-r_1280_720-f_jpg-q_x-xxyxx.jpgFrancia-dán adaptációval folytatódott a filmsorozat Stefan Fjeldmark és Jesper Møller rendezésében. A mű alapjául az Asterix és a Normanok szolgált, de az Asterix és a Vikingek csupán a fő szálat vette át a képregényből. A rajzfilm némileg modernebb megoldásokkal dolgozott, egyre több és újabb típusú zenei betéteket alkalmazva, ám meglepetésünkre ez az alkotás egészen kellemes végeredménnyel büszkélkedhet.

mv5botq0zmq4mtmtotblms00zjjlltliztatmtvhnzgwmdywngzixkeyxkfqcgdeqxvynjy1otezmzc_v1.jpgA vikingek kezdik unni a fosztogatást, hiszen bármennyire is iparkodnak, mire meg tudják rohamozni a kiszemelt településeket, híre-hamva sincs az ott lakóknak. Ugyan zsákmány azért akad, de semmi erőszak, még csak csatázni sem tudnak normálisan. Titkográf, a törzs bölcse halandzsázik valamit a jövőről, amit a főnök egyértelműen úgy értelmez, hogy nekik biza’ a félelem bajnokára van szükségünk. asterixesavikingek_abba.jpgHiszen a (Red Bullon kívül) félelem szárnyakat adhat nekik, melynek segítségével könnyedén utolérhetik a menekülő parasztokat. Néhányan elindulnak, hogy megkeressék ezt a titokzatos hőst, és Gallia partjainál kötnek ki, mert a rómaiaktól bizonyára mindenki retteg arrafelé. A bölcs Titkográg igyekszik úgy mozgatni a szálakat, hogy fia kerülhessen az utódlás középpontjába.

asterix-and-the-vikings.jpgAsterix és Obelix megnyerik Bögyörixet, aki igazi kolonc a nyakukba. A törzsfőnökük testvérének fia ugyanis totális katasztrófának bizonyul. Bár igazi harcost kellene belőle nevelniük, a kis nyápic srác naphosszat csak henyélne és csajozna. Nem a vadászat és a csihi-puhi mozgatja meg, hanem a tánc és a hip-hop zene. Hiába próbáljék belőle a legtöbbet kihozni, Bögyörix csak egyre gyávább és megszeppentebb lesz, még saját magát is a félelem bajnokának titulálja.

A történet innentől eléggé nyilvánvaló, pláne, hogy az élőszereplős Asterix Britanniábant már mindenki láthatta. Bögyörix természetesen a vikingek között köt ki, ahová a hős páros is igyekszik követni őt. Az egészet némileg bonyolítja, a viking törzsfőnök lánya, Abba is.

Az Asterix és a Vikingek kimondottan a jelen fiatal generációjának szól, éppen ezért olyan ötleteket vittek bele, amelyek némileg eltérnek az eredeti vonaltól. Ahogyan a Lucky Luke című Terence Hill sorozat esetében is, bátran vesznek elő mai technikákat, melyeket némileg elferdítve próbálnak a múltba helyezni. Ezek pedig jelen esetben zseniálisan működnek, Heshemesh például óriási ötlet volt az alkotóktól.

809.jpgMivel a rajfilm technikája kimondottan látványos, a karakterek nem igen változtak, csak az animáció stílusa, így ebből a szempontból nem érdemes belekötni. Még azt is elfogadom, hogy a zene másik szinten lépdel jelenleg, így a célgeneráció miatt érdemes lehetett a mai pop és hip-hop slágereket beépíteni. A humora és a szövege, illetve a magyar szinkron is elég jól eltalált, tehát élmény oldalról megközelítve is elfogadható az eredmény.

asterix-es-a-vikingek--13479.jpgBár a hangulata miatt még felnőttfejjel is bátran megtekinthető, azért a szakadék ebben az esetben már finoman érezhető. Az üzenetek is inkább a jelenkor gyerekeinek és fiataljainak szólnak, ahogyan a morális értékek is ekképpen lettek megfogalmazva. A nyers erővel és a agyafúrtsággal szemben a lazaság és a törékenység, érzékenység van állítva. Melyek csak eleinte tűnnek annyira éles ellentéteknek, a karakterek közeledése során a gap némileg záródni látszik.

asterix-et-les-vikings-750.jpgA tanulság után mi visszavágyódunk a múltba, de érezzük, hogy a jövő felé kell eveznünk. Nem maradhatunk le azért, mert mást tanultunk, mást ismertünk, másként neveltek bennünket. Követnünk kell a fejlődést, szót kell értenünk a gyermek generációval, ha nem szeretnénk úgy járni, mint a nagyszüleink és a szüleink. Ahhoz, hogy a családok ne szakadjanak szét amiatt, hogy se megismerni se megérteni nem próbáljuk a fiatalokat, kénytelenek vagyunk mi magunk is változni.

asterix-es-a-vikingek--13480.jpgEmellett a rajzfilm egy fontos kérdést is köztudatba hoz, mely látszólag idejétmúlt felvetés, a jelenben mégis lényeges beszélni róla. A sztereotípiák világában ugyanis a nők helyzete a társadalomban meglehetősen elhanyagolt és háttérbe szorított volt. Abba mókás küzdelme az egyenjogúságért ma már megmosolyogtatónak tűnhet, de a politikai események sokaságát szemlélve nem baj az, ha kicsit emlékeztetjük a jelenben élőket, hogy nem mindig volt ez így.

Ezen a ponton az Asterix és a vikingek felzárkózik az ősök szelleméhez, és én is bátrabban vetettem bele magam az új, 3D animációs folytatásokba. A haladni kell a korral, és más szemmel érdemes vizsgálódni a modern alkotások tengerében azonban nem mindig jelenti azt, hogy a fércmunkát is el kell fogadnunk. De erre majd legközelebb térünk vissza.

Értékelésem: 7,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Asterix_and_the_Vikings
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5UqjIA_F5GA
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/asterix-es-a-vikingek-45598.html
DVD megvásárolható: épp nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia történelem vígjáték fantázia dán képregény adaptáció animációs film Asterix René Goscinny Albert Uderzo