2020. máj 18.

Mentaszószos vadkansült: Asterix Britanniában

írta: Emerald Dragon
Mentaszószos vadkansült: Asterix Britanniában

Asterix Britanniában (1986)

asterix-chez-les-bretons.jpgÚjabb közel tíz esztendőt kellett várnunk, hogy a következő Asterix mű is a vászonra kerüljön. A már ismert felcsendülő dal némileg megváltozott, lelassult és ezúttal konkrétabb kalandokat ígért a számunkra, ahogyan a második epizód esetében is. Ennek fő oka talán az lehet, hogy ezúttal egy dán-francia koprodukciót tekinthetünk meg, az utolsó munkát a Dargaud Filmstől. Az Asterix Britanniában Anglia felfedezésére és megmentésére utal, de ne szaladjunk ennyire előre, elég legyen annyi, hogy a nyolcadik kötetből adaptálták.

45472_1480322291_0665.jpgEljött a pillanat, amikor a római gályák elindultak, hogy elfoglalják a szigetországot. A sűrű ködből kibukkanó ugyan könnyű zsákmánnyal kecsegtette a kalózokat, ám a teljes légió bizony hamar jobb belátásra bírta őket. Julius Caesar partraszállása ugyan nem a legjobban alakult, és az angolok bizony elsőre kemény diónak bizonyultak, de némi taktikai érzékkel végül legyőzte őket. Hiszen hogyan is várhatja el a nemes császár, hogy az ötórai tea idején és víkendeken is a rendelkezésére álljanak a honvédők?

5-1_1.jpgSzerencsére nekik is akad ismerősük a gallok között, így egy magányos küldönc elindul, hogy segítséget kérjen tőlük. Ezúttal egy kulacsnyi varászital vajh mi kevés lesz, ezért egy egész hordónyit próbálnak a szigetre csempészni. Obelix szerencséjére még kalózokkal is megküzdhetnek, hogy egy föníciai hajót megmentsenek. Persze némi tealevelet is kapnak, mely bizonyára teljesen haszontalan a teljes rakományukhoz képest. A nyirkos, hideg, esős és ködös Albionban aztán kanyargós úton valahogy el kell juttatniuk a varázsfőzetet Anticlimax falujába.

3vamwo0s1peluudpmyqwmqgbsng.jpgA sztereotípiák és a paródia az Asterix Britanniában című rajzfilmben is hatalmas szerepet játszik. Az időjáráson és az angolok fura szokásain túl megismerhetjük a teaivás mókás eredetét, a rögbijáték brutalitását, az előzékenységet és a legendás gasztronómiai élményeket is. Mindezt természetesen a két gall hős szemszögéből, akik már nem csak a rómaiakat tartják bolondnak. Hiszen a sült vadkan mentaszósszal és a forralt sör bizony olyan elemek, melyek inkább a küldetés gyors befejezésére ösztönzik hőseinket.

885.jpgAhogyan említettem a kalózok is visszatérnek, illetve Asterix ezúttal is összevész valami apróságon Obelixszel. Ennek természetesen semmi köze ahhoz, hogy a nagy melák nem tud megbirkózni a hatalmas mennyiségű boroshordók kóstolásával. Tehát a hangulat ezúttal is parádés, a hősöket imádjuk, Dogmatix pedig iszonyatosan aranyos és bátor. Az egyetlen, ami leromlott az előző művekhez képest, az a rajzok minősége, kissé elnagyolt munkát végeztek az alkotók.

asterix-brits1.jpgBár az Asterix Britanniában az egyik legjobb darab lehetne a szériából, de a felületes ábrázolásmód sajnos lehúzza az alkotás értékét. Zseniális kaland volna, ha kicsit jobban odafigyeltek volna erre a momentumra is. Így az az érzésünk támad, hogy újabb bőrt próbáltak lenyúzni René Goscinny és Albert Uderzo képregényeiről. 

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Asterix_in_Britain_(film)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qGB1osb1Cfo
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/asterix-britanniaban-45472.html
DVD megrendelhető: épp nem
Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia paródia rajzfilm vígjáték dán Asterix René Goscinny Albert Uderzo Dargaud Films