2019. júl 04.

Tizenkét állati hős küzdelme a jutalomért: Juuni Taisen

írta: Emerald Dragon
Tizenkét állati hős küzdelme a jutalomért: Juuni Taisen

Juuni Taisen: Zodiac War (2017)

4_4.jpgSzeretem azokat a műveket, melyek képesek valami újat is mutatni, legalább a karakterek különböznek az átlagtól és megfelelően kiszámíthatatlan a végkifejletük. A Zodiac War esetében a cím keltette fel a kíváncsiságomat, de reménykedtem, hogy nem egy félbehagyott manga feldolgozásról van szó, mert azok végén igencsak szomorúak és csalódottak tudunk lenni.

Wintercrescent: Lost In Dreams

ed193aa6a4081.jpg12 évente megrendezésre kerül egy halálos viadal, amelyen a kínai állatövi jegyek családjainak képviselői hivatalosak. Összegyűlnek a kijelölt épületben, majd lenyelik a kiosztott ékköveket, melyek pontosan fél nap alatt oldódnak fel a gyomorban és halálos méreggel árasztják el a testüket. Így megindul a szokványos versenyfutás az idővel, illetve a küzdelem egymással, hiszen a cél, hogy mindegyik briliánst összegyűjtsék. A győztesnek pedig teljesítik egyetlen kívánságát. Visszatáncolni innentől már nem lehetséges, mert a többiek csak egyféleképpen juthatnak hozzá a kövekhez, illetve a szer úgyis végez velük, amint lejárt az idejük.

d8765a9e11c777b6438d2fe90e4e5381.jpgAz Ino család feje igazi győztes alkat, és erre nevelte két lányát is, függetlenül attól, hogy ők alapjában véve nem vérszomjasok. Ők azonban nem választhattak, ezért az apa meglepő döntésén igencsak kiakadt az idősebbik, hiszen ő rengeteget edzett, így magáénak követeli a lehetőséget a díjért való küzdelemben. Nem riad vissza semmilyen eszköztől, hiszen igazán jól kitanították, megszűntek az érzelmei, nincsenek etikai problémái azzal sem, hogy biztosra menjen, amikor az apja bejelentést tesz. Ez az eredménye annak, ha valakit olyasmire sarkallunk, amit nem gondolunk végig. Utólag már nem vonhatjuk vissza mindazt, amire neveltük a csemeténket, pláne, ha alkalmat sem hagy rá nekünk.

horriblesubs_juuni_taisen_01_720p_mkv_snapshot_06_24_2017_10_03_18_15_43-thumbnail-750x540-90.jpgA Zodiac War során mindegyik résztvevő más technikával, a fegyverrel küzd, de egy-egy izgalmas, természetfelettinek is beillő képességgel is megismerkedhetünk, amely összefügg az állatövi jegyükkel. Ez a kiválasztottak összecsapása, de a titkos képességeket az utolsó pillanatig tartogatniuk kell, ez már régi klisének számít. Aki győzedelmeskedni szeretne, annak nem szabad hagynia, hogy lankadjon a figyelme, hogy elaltassák az éberségét, mert hamar kieshet a csatából.

war.gifA történet nem újdonság, számtalan gyöngyszem akad a témán belül. Azonban az átlagossal ellentétben, mint a Battle Royale, illetve a Btooom!, itt maguktól jelentkeznek erre a küzdelemsorozatra. Jelen esetben is limitált idő áll rendelkezésükre, akárcsak a Mirai Nikki esetében, és ugyanúgy hatalmas a díj is vár rájuk, mint a Fate-szériáiban. Itt sem ér minket meglepetésként, hogy a szereplők nem csupán magányosan próbálkoznak küzdeni, dod0vc0x4aavpxc.jpghanem párokat is alakítanak, hogy ideig-óráig túlélhessék a kalandot, vagy éppen illúzióba ringassák a másikat. A Predators című Antal Nimród film is hasonló trükkel operál, így a nézőnek sem szabad bedőlnie ezeknek a taktikáknak, ha tippelni szeretne, ki fog végül győzedelmeskedni. Mivel ez egy halálig szóló párbaj és csak tizenketten vesznek részt a versengésben, így itt is elfeledkezhetünk arról, hogy kedvencet, favoritot válasszunk, vagy kicsit is hozzánőjünk valamelyik karakterhez.

121-1.jpgEnnek ellenére az alkotók mindennel megpróbálkoznak, hogy érzelmi kötődés alakuljon ki, és némi hátteret is kapunk a főszereplőkhöz, sőt a csata eredetéről is mesélnek nekünk. Mivel viszonylag rövid az anime, így nincs probléma vele, a Zodiac War egyáltalán nem laposodik el, a leállások során csupán jobban megismerhetjük a harcosokat, ami kicsit előrevetítheti a helyzetüket a párbajban, vagy éppen előjelezheti a csúfos bukásukat.

tumblr_ozgbofltyq1wbf297o1_540.gifA megközelítések és a motivációk teljesen átlagosak, a karakterek sem sokban különböznek az ilyen típusú animéktől. Az egyetlen, ami mégis különlegessé teszi, azok a jellemek, melyek az állatokhoz kapcsolódnak. Nem véletlen, hogy a jegyeket szeretik így összekapcsolni az adott időintervallumban születettek későbbi tulajdonságaival, bátorságával vagy éppen viselkedésével. 2f8976f284c669e5350035f6aae59f21.jpgEnnek a valódi oka csupán annyi, hogy mindannyiunkban felfedezhetünk olyan vonásokat, melyek egy-egy állatra is érvényesnek mondhatóak. Ezek a sztereotípiák persze csak kiemelnek egyet-egyet az emberek tulajdonságai közül, és részben abból fakadnak, hogy a mintázatok nem csak tanulhatóak, hanem a környezetből is adódnak, tehát ösztönösnek tekinthetőek. Minél erősebb egy-egy behatás, annál jobban expresszálódhat, előtérbe kerülhet egy viselkedéstípusunk. Az adott szituációk pedig jócskán befolyásolják ezt, akárcsak a családunk és a barátaink vagy éppen ellenségeink.

tumblr_oxmvunqlck1wbf297o1_500.gifA Zodiac War light-novelből nem csak animét adaptáltak, hanem mangát is. A sorozat rendezője, Naoto Hosoda nem ismeretlen, hiszen az ő nevéhez fűződik a Mirai Nikki és az In Search of the Lost Future is. A karakterdizájnt Chikashi Kadekaru keze munkáját dicséri, zenéjét pedig Gō Shiina (In Search of the Lost Future, Dimension W, GYO: Tokyo Fish Attack, God Eater, Tales of Zestiria the X) szerezte. A főcímdalt a Panorama Panama Town adja elő, Rapture címmel, a végeken pedig a Do As Infinity (Fairy Tail, InuYasha: The Final Act , Vampire Hunter D: Bloodlust) Beast Incarnate-je hallható.

Do As Infinity: Keshin no Kemono

tumblr_p20l5bjvpk1srt81jo1_500.gifHa éppen egy olyan sorozatra vágytok, amelyben sok a küzdelem, szeretitek a Battle Royale típusú véres versengést és a túlvilági képességeket is élvezitek, úgy a Zodiac War egy említésre méltó darab. A klisék ellenére egy kerek sztorival ajándékoznak meg bennünket az alkotók, mely a végén is kellően kreatív, és újdonságokat is tud mutatni a nézőknek. Számomra igazán pozitív meglepetés volt, így a műfaj rajongói számára csak ajánlani tudom.

Értékelésem: 7/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=19335
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=tS9bqPk8Acw
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: JUNI TAISEN: ZODIAC WAR - Season One [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

horror akció anime dráma természetfeletti Battle Royale túlélőjáték Graphinica Studio