2019. máj 11.

A Cowboy Bebop az animék Firefly-a

írta: Emerald Dragon
A Cowboy Bebop az animék Firefly-a

Cowboy Bebop (1998, 2001)

https_blogs-images_forbes_com_olliebarder_files_2018_04_cowboy_bebop_anniversary-1200x750.jpgBátran merem állítani, hogy ami a Firefly a sci-fi rajongóknak, az a Cowboy Bebop az anime fanok számára. Zseniális sorozat, fantasztikus zenei betétekkel és iszonyatosan jól eltalált hangulattal, karakterekkel és történetekkel. A mai napig megállja a helyét és még azokat is vonzza, akik egyébként nem rajonganak az ilyen típusú művekért. Annak ellenére, hogy az eredeti vetítéseken nagyon alacsony nézettségre tett szert - amely nem meglepő, hiszen minden kultfilm/sorozat így kezdi pályafutását -, 1998 és 1999 között a WOWOW úgy döntött, hogy szárnyai alá veszi, ami végül meghozta számára a megérdemelt sikert.

The Seatbelts: Tank!

giph_3.gifFőszereplőnk Spike, a különc stílusú fejvadász, aki az űrben bolyongva keresi kenyerét. Igazi magányos farkas, mégis szövetkezett Jettel, az exzsaruval, hogy együtt könnyebben vadászhassák le a szökevényeket. A megbízásokat vadnyugati stílusú televíziós csatornát böngészve kapják, ahol ismertetik a vérdíjakat és a körözés okát is. Ketten egy tökéletes és ütőképes csapatot alkotnak a Bebop nevű hajó fedélzetén, befektetésük azonban nagyrészt nem térül meg. Így alakul, hogy lassacskán véletlenszerű és igencsak képtelen társak keverednek melléjük, ragadnak a fedélzeten. 0asrtl0bo4kgx5kev-2.gifBár Miss Faye, aki igazi vérbeli svindler, mindent megtesz annak érdekében, hogy lerázza a lúzer bandát, ő is ottragad a többiekkel. Kivételt egyedül talán Ed, a fiatal hacker-zseni képez, aki valamiért pont a Bebopra szeretne feljutni. Hogy teljes legyen a fura különítmény, egy welsh korgi is a hajóra keveredik, akit nemes egyszerűséggel csak Ein(stein)-nek szólítanak.

mushroom_samba.jpgA Bebop legénysége se nem összeszokott, se nem összeillő, gyakorlatilag mindenben ellentétei egymásnak, mégis működik a kémia, így egy frappánsan kooperáló közösséget alkotnak. Azonban ez nem volt mindig így, hiszen megismerkedésüket is nyomon követhetjük az epizódok során, azon túl, hogy a vadászatokra vagy éppen versengésükre, menekülésükre is elkísérhetjük a csapatot.

heavymain-970x545.jpgA kalandok során egy-egy küldetést kell teljesíteniük, amelyeket különböző megbízóktól kapnak. Természetesen ezek nem egyszerű feladatok, hiszen nem csak a célponttal kell versenyt futniuk, hanem a többi fejvadászt is le kell körözniük, ami nem mindig bizonyul könnyűnek. Némelyik munka igencsak furcsa kimenetelű és elég gyakran belefutnak abba a problémába, hogy nem úgy teljesítik a kívánalmakat, ahogyan az az előírásoknak, követelményeknek megfelelne. Emiatt hoppon marad a banda, és nélkülözniük kell a következő lehetőségig.The Seatbelts feat. Mai Yamane: The Real Folk Blues

giphy_16.gifA huszonhat részes széria nem csak ezekbe az egyedülálló ügyekbe enged betekintést, hanem a karakterek elég kidolgozottak ahhoz, hogy a múltjuk mellett az ambícióikat, jellemüket is megismerhessük. Az izgalmas történetábrázolás és ezek a komplex figurák olyan atmoszférát teremtenek, melyek egyszerre bilincselnek le bennünket, illetve feledtetik el velünk, hogy nem egy élőszereplős sorozatot, hanem egy animét látunk. gipy_5.gifItt nem csupán a sajátos grafikára célzok (Toshihiro KawamotoNoragami, Wolf's Rain; Junichi HigashiBeelzebub, Blood+, She, The Ultimate Weapon), hanem arra, hogy fantasztikusan felépített világgal és sztorikkal ismerkedhetünk meg. Akárcsak a Firefly esetében, itt is erősen keverednek a különböző stílusok, így az űrbéli kalandokhoz néhol vadnyugati country, máshol pedig kemény heavy metal kapcsolódik. Így maguk az epizódok is címüket egy-egy zenei témáról kapták, íezérta szokatlan muzsikákat is külön élvezhetjük hozzájuk, mert Yoko Kanno (Ghost in the Shell: SAC1, SAC2, Solid State Society, Wolf's Rain) ezúttal is szívét-lelkét beletette a kompozíciókba.

tumblr_peuvqbzuvr1v1hotuo3_500.gifMegismerhetjük a szakma rejtelmeit, hátulütőit és mélységeit. A múltból előbukkanó figurák egyszerre teszik izgalmassá, egyértelművé és rejtélyesebbé is megismert karaktereinket. Pont ez a misztikum varázsolja annyira vonzóvá a Cowboy Bebop-ot, hiszen nem tudjuk nem szeretni a szereplőket, bármennyire is különc a viselkedésük egy adott szituációban. Jóval több, mint bajtársiasság, ami közöttük kialakul, nem csak a nagyobb zsákmány reményében szövetkeznek, igaz barátokká is válnak a kalandok során. Annak ellenére, hogy a sorozat különálló epizódokból áll és nem kapcsolódnak egymáshoz, egy fő csapásirány azért felfedezhető, mely az első részből indul ki, majd az utolsóban csúcsosodik ki. Így azoknak sem kell izgulniuk, akik a félbeszakadt, befejezetlen sorozatok miatt aggódnának.

The Seatbelts: Ask DNA

phy_1.gifA Cowboy Bebop Knockin’ on Heaven’s Door szorosan kapcsolódik sorozathoz, a 22-es és a 23-as epizód között zajlanak az eseményei. Egy hosszabb küldetésnek lehetünk szemtanúi, mely az eddigi legnagyobb jutalommal kecsegteti a teljesítőket. Természetesen jóval veszélyesebb ügyről is van szó, hiszen a cél egy vegyifegyver megszerzése, amellyel véletlenszerű terrortámadásokat hajtanak végre a városban. Spike érzi problémásnak, így megindul a versengés a Bebop legénysége között is 300 millió oolongos vérdíjért. A titokzatos elkövető egyáltalán nem válogat az eszközökben és célpontokban, ráadásul nem tudni, milyen indítékok vezérlik.

cowboy-bebop.jpgA Cowboy Bebop amellett, hogy rendkívül szórakoztató, a részek habkönnyűek is, nem idegesítenek bennünket állandó cliffhanger-ekkel, ezért félretehetőek és bármikor elővehetőek, folytathatóak. De ezen a ponton nem ragad meg a sorozat, mélyebb mondanivalóval is szolgál, pszichológiai, szociológiai, filozófiai és aktuális vallási, valamint politikai kérdéseket is feszeget, melyek sokkal egyetemesebbek és általánosabbak, mintsem elsőre tűnnének. cowboy_bebop_spike_spiegel_boy_brunette_gun_41224_3840x2160.jpgElég csak abba belegondolnunk, hogy a túlvilággal már az aztékok is foglalkoztak, de az új szekták térhódítása a jelenben is folytatódik, nincs új a nap alatt. Ugyanígy a tudatunk módosítása sem újkeletű tevékenység, húsz évvel ezelőtt ugyanúgy voltak szerek a piacon, melyek akkor fénykorukat élték. Ez a másik pont, amely miatt bármely korosztály számára élvezhetővé válik a sorozat, mert ezek nem arcbamászóak, inkább elgondolkodtatóak.

mjsx.gifHa olyan embernek szeretnétek az animég világába bevezetni, aki az általános sztereotipiáktól retteg, bátran merem ajánlani, hogy ezzel tegyetek próbát. Legyen az illető science fiction, rajzfilm, kalandfilm, western, zene, akció vagy vígjáték rajongó, könnyedén találhat magának benne szerethető karaktert és epizódot.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=13, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=353
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QCaEJZqLeTU, https://www.youtube.com/watch?v=hc7IxJ93jtM
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/cowboy-bebop-248226.html, https://www.mafab.hu/movies/cowboy-bebop-19738.html
Bluray megvásárolható: Cowboy Bebop - Complete BD Collection [Blu-ray], Cowboy Bebop The Movie - Blu-ray

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

zene western barátság filozófia akció anime cyberpunk vígjáték dráma bérgyilkos science-fiction Bones Studio Sunrise Studio