2019. jan 17.

Hiphop szamurájok küldetése: Samurai Champloo

írta: Emerald Dragon
Hiphop szamurájok küldetése: Samurai Champloo

Samurai Champloo (2004)

ca4d8d364a085e05c521a37e1f7e72b3142693eer1-970-545v2_hq.jpgAhogy már láttátok, szeretek visszatekintgetni az animék hőskorára is, hiszen számtalan alkotást néztem meg azelőtt, hogy írni kezdtem volna róluk. A 2000-es évek igencsak bővelkedtek a kiválóbbnál kiválóbb sorozatokban, így bőven akad anyag, ha véletlenül csak pocsék újdonságok kerülnének a csatornákra. Aki kedveli a zenei betétekben bővelkedő műveket, valamint rajong a harcművészetekért, annak talán ismerősen csenghet a Samurai Champloo, melyet immár Bluray formátumban is elérhettek.

Nujabes feat. Shing02: Battlecry

champloo_02.jpgFuu (leírva a szél karaktere jelenik meg japánul) felszolgálólányként dolgozik ez teaházban, de nem igazán kedveli, ha a betérő szamurájok, jakuzák, roninok és huligánok molesztálják őt. Mivel kis teremtű, így eléggé kiszolgáltatott, ha egy helytartó, bűnöző vagy egyéb befolyásos alak hozzátartozója próbál meg vele kikezdeni. Szerencséjére a helyre egy vándor szamuráj is betér, aki nem csak kötekedős hangulatában van, de üres is a gyomra, így szívesen elvállal bármilyen munkát, ami kicsit is kihívásnak bizonyul. Egyikük sem sejti, hogy mindeközben a huligán édesapja szintén céltáblává válik, amikor egy szegény parasztot aláz meg az utcán, mindenki láttára. Őt egy arra járó másik idegen veszi kezelésbe, amelynek eredményeként magára haragítja a város irányítóit.

1510286395_tumblr_n67jsgmvkc1rr8y8mo1_500.gifMugen (magyarul féktelent jelent) csupán éhes volt, azért tért be a teaházba, és kapóra jött neki, hogy szinte az ölébe pottyant a rémült felszolgálólány. Hiszen némi étekért rendet vágna a kötekedő férfiak között. Jin (az ő neve a jóakaratnak megfeleltethető) pedig azután tér be a helyre, hogy megleckéztette a kegyetlen helytartó ostoba testőreit. Nyilvánvalóan nem csak felfigyelnek egymás tudására, de ellenfelekként is üdvözlik a másikat. fearlesssimplisticalligator-size_restricted.gifMivel hasonló súlycsoportban mozognak, így hamar elintézik, hogy ne kerüljünk senki az útjukba, amikor párbajozni kezdenek. Szerencsétlenségükre azonban az elszabaduló pokolban nem veszik észre, hogy körülöttük porig ég a teaház, és így valamiképpen kompenzálniuk kell a szerencsétlen lányt is. Fuu pedig kapva kap az alkalmon és felbérli a riválisokat, megegyezik velük, hogy addig nem ölhetik meg a másikat, amíg nem segítettek neki megtalálni, akit régóta keres. A nyom eléggé aprócska, hiszen a férfiról csupán annyit tud, hogy napraforgó illata van.

14tc.gifAkira Kurosawa legendás alkotásaiból merít egy hatalmasat ez a zseniálisan kidolgozott anime. Az alaphelyszín, a kor bámulatosan kerül bemutatásra, kellő részletességgel rávilágítva a jellegzetességekre. Kapunk némi szeletkét Japán történelméből, gazdasági helyzetéből, hierarchikus berendezkedéséről, a szamurájok helyéről, illetve a jakuzák működéséről. Felépítését tekintve leginkább a Cowboy Bebopot juttatja eszünkbe, hiszen a kalandok mögött húzódik némi háttértörténet, maxresdeault_2.jpgegyfajta rejtély, melynek megoldása lassacskán bontakozik ki. Nem csupán a fő szál a lényeges, a napraforgó szagú harcos keresése, hanem fokozatosan kibontakozik a puzzle a karaktereinkről is. Ahogy haladunk előre az epizódokkal, egyre többet tudunk meg róluk is, elsősorban a múltjukról, ekképpen a motivációjuk is felsejlik előttünk. Mindeközben számtalan izgalmas, mulatságos vagy éppen pattanásig feszült szituációba bonyolódnak főhőseink.

Minmi: Who’s Theme

ff.gifBár a történt összefüggő, mégis kisebb jelenetekre osztható, ahol éppen valamilyen kalamajkába keverednek, melyek legfőbb mozgatórugója az éhség és a túlélés. Emiatt a véresebb szituációk is némi komikus felhangban fürdenek, és iszonyatosan szórakoztatóvá válik a Samurai Champloo tőle. Betekintést nyerhetünk a japán művészet, festészet, irodalom rejtelmeibe, de ugyanígy ügyesen elénk tárja azt is, miként működött a kereskedelem a külföldi országokkal, miként kezelték az idegeneket. samurai-champloo1.jpgA diplomácia, a politikai és a bűnszövetkezetek is szerepet kapnak, hiszen azok is szerves részét képezik a kor jellegzetességeinek. Így a szerencsejáték ugyanúgy előkerül témaként, mint a csalás, a gyerekkereskedelem, az erotikus újságok és emberrablások. De nem hagyják ki a párbajokat, a szamurájok becsületkódexét, a roninok helyzetét sem. Ugyancsak kendőzetlenül értekezik a mű a vallásokról, a keresztény irányzatok megjelenéséről, a homoszexualitás helyéről a japán társadalomban, valamint a prostitúcióról és a gésák kettős szerepéről.

Kazami: You

maxresdeflt_1.jpgFantasztikus, hogy ennyi témát sikerült beleszuszakolniuk egy huszonhat részes sorozatba, amivel sikerült elnyerniük a nézőközönség szerelmét is. A Samurai Champloo a mai napig könnyen emészthető, magával ragadó és időtálló alkotás. Amellett, hogy a stílusa szerethető, a karakterei részletesen kidolgozottak, és korántsem statikusak, képet kapunk az Edo-korabeli Japán jellegzetességeiről. Tehát nem csupán jól szórakozhatunk, de közben akár tanulhatunk is belőle, akár morális értelemben is. Ugyan a kalandok felvezetése néha kimondottan hasonlóan indul, azonban a szituáció, amibe keverednek mindig teljesen más jellegű, így nem laposodik el semmilyen ponton sem a sorozat.

1114034337.jpgA két fő szamurájunk jelleme és személyisége alapjaiban különbözik, Jinről jóval kevesebbet tudunk meg, hiszen hallgatag, megfontolt és művelt. Általában véve körültekintően cselekszik, kivéve, mikor a nőkről van szó, hiszen a gyengébbik nem védelme a szívügyei közé tartozik. Vele szemben Mugen hirtelen haragú, kötekedő, lobbanékony, megfontolatlan, de mindez a múltjuk és születési helyszínük különbözőségéből ered. Mivel a fülbevalós szamuráj jóval többet jártatja a száját és hamarabb reagál a helyzetekre, mint gondolkodna, így testi erejével és ügyességével, valamint gyorsaságával könnyedén felveszi a harcot a legnehezebb ellenfeleivel is. A meglepetés ereje nála ugyanúgy jelen van, mint a szemüveges Jin esetében, aki hirtelen és pontos csapásokkal teríti le áldozatait. Belőle sokkal kevesebben nézik ki, hogy ért a kardforgatáshoz, az öltözéke és a modora inkább nemesi származást sejtet.

samurai_champloo_20_7.pngA szolgálólány a sorozat igazi szíve, hiszen nem csupán könnyedén irányítja a párost, de az ujjai köré is csavarja őket, elsősorban korával és törékeny testalkatával. A modora alapján szintén szamuráj családból származhat, tisztelettudóan, de büszkén viselkedik a körülötte lévőkkel. Egyszerre bájos és rebellis, ami számtalan animés női karaktert juttat az eszünkbe. Egyáltalán nem bárgyú, nem a melleire helyezi a hangsúlyt, inkább amolyan gyámoltalan lánykaként jelenik meg a kísérői szemében. Ezért a megbízottai először testőrökként, később szinte apai szeretettel fordulnak felé.

Tsutchie: Fly [Small Circle of Friends]

giphy_15.gifDe a jellemfejlődés nem csak ezen a ponton csíphető el a főszereplőknél, hanem elsősorban akkor vesszük ezt észre, amikor a múltjukról is kiderül valami, vagy komolyabb ellenféllel kell szembenézniük. Egyikük sem rest változni, ha számukra fontos ügyről van szó, ha bajba kerül Fuu, esetleg egy kitűzött célért újat kell tanulniuk. A reakcióik természetesen zsigerből érkeznek, de korántsem kiszámítható az aktuális taktikai, melyet alkalmazni fognak. 4f8433762ecf28486ba68fef2c146e4919db9f4b_hq.gifA két szamuráj hozzáállása a küzdelemhez persze más és más, ebből fakad a fő ellentét közöttük. Erre telepedik rá a rivalizálás terhe, mert mindketten kiváló harcosoknak tartják magukat, és képesek felismerni, hogy valódi ellenfélre akadtak. Alapesetben ez akadályozná őket az együttműködésben és ezen a ponton jön a képbe Fuu, aki feloldja a feszültséget és igyekszik irányba terelni a férfiakat. A fókusz így a nyomozásra és a túlélésre terelődhet, bár a civakodás is jócskán szerepet kap.

4affde3159ceba74949ee06c5a73ad4d.gifÁm pontosan ezért emlékezetes és időt álló alkotás a Samurai Champloo. Akárcsak a Wolf’s Rain esetében, itt is fellelhető egy kétkötetes manga, melyet valószínűleg nem igazán érdemes elolvasni az anime után, hiszen nehezen adhatja vissza a hangulatot. A Manglobe-nak köszönhetjük, hogy Shinichirō Watanabe kapta meg a rendezés jogát, aki bizonyára nem ismertelen az olvasóim előtt. Az ő munkáját dicséri a Blade Runner: Black Out 2022, a Cowboy Bebop, a Macross Pluss, valamint a Terror in Resonance is. mesdefault_1.jpgA karakterek sajátosságait, mozgását, illetve a kor jellegzetességeinek elénk varázsolásában Kazuto Nakazawa (El Hazard, Hells, Musashi: The Dream of the Last Samurai), Hideto Komori (Hayate the Combat Butler! Heaven Is a Place on Earth) és Takeshi Waki (EUREKA SEVEN AO, The Legend of the Dog Warriors: The Hakkenden, Showa Monogatari, Un-Go) vállalták a főszerepet, de80f67d52231c3e34e393ad4607a0a174c14a94.jpgde Mahiro Maeda (Blue Submarine No.6, Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance, Evangelion: 3.0 You Can (Not) Redo, Last Exile, The Vision of Escaflowne) koncepcióiról sem feledkezhetünk meg a fegyverek megtervezését illetően. Az ő neve a Last Exile című sorozatnál ugyanúgy felmerült, mint Tarantino Kill Bill Vol. 1-jének és a The Animatrix The Second Resonance című epizódjának animációi esetében.

maxefault_1.jpgMiként a sokat emlegetett Cowboy Bebopban, úgy a Samurai Champloonál is elmondható, hogy nem csupán a vizuális dizájn zseniális és megkapó, hanem a zenei részleg is meglehetősen kidolgozottnak, egyedinek mondható. Az alapja természetesen egy kicsit hiphopos beütés, de szintén erősen keveredik más elemekkel is a muzsika. Fat Jon, Nujabes, valamint a Force of Nature nevű formáció csupán ehhez a sorozathoz biztosított megfelelő anyagot, de Tsutchie már a Cowboy Bebop készítésénél is bizonyított, illetve később a Gangsta alkotói gárdájához is csatlakozott. A felvezető dal, a Battlecry Nujabes és SHING02 előadásában hallható és szinte ikonikussá vált ez a szám is.

Minmi: Shiki No Uta

e484c39acf68058301980455366517a4--anime-guys-manga-anime.jpgNem kétséges, hogy a Samutrai Champloo ugyancsak széles közönségnek ajánlható, könnyedén megfeledkezünk róla, hogy animét nézünk. Bár itt néha találkozhatunk chibi karakterekkel, mégis jóval emészthetőbb a nyugati közönség számára, valamint a stílustól ódzkodók számára is. A főszereplők fantasztikusan eltaláltak, szerethetőek, nem nehéz azonosulnunk velük és szerencsére nem statikusak. A történetek izgalmasak, fordulatosak és szórakoztatóak, nincsenek klisék, azon túl, hogy az éhség bizony nagy úr mindenkinek. Ha még nem ismernétek, érdemes egy próbát tenni, esetleg a párotok is csatlakozzon, nem hinném, hogy csalódnátok benne.

Midicronica: San Francisco

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2636, https://en.wikipedia.org/wiki/Samurai_Champloo
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7KE4Ut5uB48
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/samurai-champloo-237468.html
Bluray megrendelhető: Samurai Champloo Collection [Blu-ray] [Region Free]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció anime legenda vígjáték dráma kaland fantázia bosszú folklór Manglobe Studio