2018. jan 02.

Last Exile – a vérbeli steampunk anime

írta: Emerald Dragon
Last Exile – a vérbeli steampunk anime

Last Exile (TV) (2003)

lastexilekiemelt.jpgIsmét egy régebbi kedvencemet halásztam elő a kedves olvasóknak, illetve azon anime rajongóknak, akik valószínűleg még nem ismerik. A Last Exile a steampunk sorozatok egyik legkiválóbb darabja, ezért szívesen újranéztem, hogy később aztán folytassam a második évaddal, illetve a remake filmmel. Van, aki a kocsikra van rákattanva, akad, aki a focira, de engem valahogy a repülés mindig is jobban vonzott ezeknél. Fura ezt így kijelentenem, pláne, hogy tériszonyos vagyok, de ennek ellenére a légi járműveket régóta csodálattal teli áhítattal figyeltem, ezért nem olyan meglepő, hogy a Last Exile az egyik kedvencemmé vált.

lastexile01.jpgEz a történet is inkább az érettebb korosztályt célozta meg, nem azokat, akik a chibi figurákat és a rengeteg humort keresik az animékben, hanem olyanokat, akik a komolyabb témákkal szeretnének foglalkozni. Claus és Lavie gyermekkori barátok, egy olyan világban, ahol mindenki szegény, a felhők között pedig folyamatos harcokat vívnak egymással a különböző birodalmak a hatalomért, a nyersanyagokért, illetve olyan egyszerű dolgokért, mint például a tiszta víz. Ebben a szituációban bizony hamar fel kell nőni, így a két fiatalkorú is már korán elkezd a repüléssel foglalkozni, illetve munkát is vállalnak, hogy meglegyen a mindennapi betevőjük. last-exile-disith.jpgNem könnyű a megélhetés, de szerencsére elég fogékonyak a repülőgépek kezeléséhez, illetve bütyköléséhez, ezért üzenet és kisebb csomagok kézbesítésével keresik meg a kenyeret. Amolyan közép-modernkori küldöncöket képzeljünk el, akik nem lóval, vagy kocsival száguldoznak, se nem bringával, vagy motorral, hanem egy vanship-nak nevezett gőzmeghajtású, könnyen manőverezhető, gyorsan száguldozó, szárnyak nélküli repcsit képzeljetek el, melyekkel könnyedén, ugyanakkor korántsem veszélytelenül célba juttathatják a csomagokat, leveleket. A melóért cserébe pedig pénzhez, alkatrészhez, élelemhez, és nem utolsó sorban hírnévhez juthatnak.

lastexile02.jpgA küldetésekre úgy gondoljatok, mint egy RPG játékban (ahogy valószínűleg ebből is létezik egy Playstation-ös verzió), tehát a kanyon falán különböző hirdetések vannak elhelyezve, amelyből választhatnak a futárok, méghozzá nehézségi fok szerint. Ezeket csillaggal jelölik a lezárt tubusokon a vállalkozó kedvűeknek. Lavie és Claus viszonylag kezdőnek számítanak, de azért a három csillagos küldetést ki is szedik a sorból, és máris egy olyan kalandba keverednek, amely örökre megváltoztatja az életünket. Ugyan egyszerűnek tűnik teljesíteni, hiszen csupán egy hajóra kell elvinniük néhány levelet, de az a jármű bizony egy flotta kapitányáé, aki ráadásul éppen a fellegekben csatázik, és nem áll jól a szénája. A legénység és a gyerekek szerencséjére egy idegen csatahajó jelenik meg, hogy beleavatkozzon a csúfos végkimenetelbe, így a Silvana (Silverna) szétkergeti és súlyosan összezúzza a mészárlásba kezdett ellenséges sereget.

6dcb2ad8afbcf7d5cd349c3cebe7da74a3a6bfa2.jpgClaus és Lavie sajnos későn érnek haza, az időmérő futamot is elmulasztják, így a másnapi versenyen az utolsó sorból kell elindulniuk, ráadásul az elkövetkező nap sem alakul túl fényesen, mert egy futártársuk segítségére kell sietniük, hogy megmentsék a szállítmányát. Ezzel pedig megpecsételődik a sorsuk, ugyanis a cél egy kislány, Alvis E. Hamilton Silvana-ra szállítása, amely ráadásul 7 csillagos küldetésnek minősül. Ilyet pedig még soha senki sem látott, talán Claus apja lehet kivétel ez alól, akitől a fiú a híres Immelmann manővert tanulta.

lastexile03.jpgPici történeti kitekintés, hogy ez bizony egy létező dolog, Max Immelmann, német vadászpilótáról két műrepülő manővert is elneveztek. Az egyiket, a fordulatot, amelyet Claus rutinból és csípőből tol, bárhol és bármikor, láthatjuk többször is a Last Exile cselekménye folyamán, és innen kapja becenevét is a fiú. A vadászpilóta egyébként azt a Fokker Eindecker típusú repülőgépet használta, amely először volt képes úgy tüzelni, hogy ne lője szitává a saját légcsavarját. Ebben némi szinkronizálásnak van szerepe, de bővebben sajnos nem értek a haditechnikához, illetve a gépészethez.

50041033.jpgA lényeg viszont az, hogy Lavie és Claus akaratukon kívül belecseppennek a háborúba, a birodalmak közti csatározásba. Ugyanis Alvis-ra többen is pályáznak, így valószínűleg jóval nagyobb értéke van, mintsem a fiatalok gondolnák. Bár Alex Row, a Silvana kapitánya nem árulja el, hogy miért van szüksége egy kislányra, de a Guild támadásaiból azért sejthető, hogy valamilyen pozícióharcban kulcsfontosságú információt hordozhat a „szállítmány”. lastexile06.jpgClaust természetesen elvarázsolja Tatiana, a vanship-pilóta tudása és helyzete, így magától értetődik, hogy mikor megtámadják a Silvanat, keres egy gépet, és a lány segítségére siet. Teszi ezt azért, mert szeret repülni, mert meg akarja védeni Alvist, valamint becsvágyból, hogy megmutassa, mennyit is ér egy futár élete, mennyire bátor egy igazi pilóta. Lavie pedig mindenhova követi, így ketten próbálnak meg felnőni ehhez az igencsak veszélyes feladathoz. Viszont elszántságuk még a veterán Alexet és Tatianat, valamint a Guild egyik rangos pilótáját, Diot is meglepi, és azonnal bevésik Claus nevét az emlékezetükbe.

lastexile05.jpgAmi a gyönyörű látványvilág mellett nagyon jól el lett találva a Last Exile-ban, az a részletesen kidolgozott háttértörténet, melynek az első évadban csupán egy részét ismerhetjük meg, illetve csak lassan bontakozik ki, nem sietetve bennünket a 26 részes anime vége irányába. Ugyanakkor nem is ül le sehol, visszatekintéseket sem nagyon iktattak bele, maximum egy-két jelenet erejéig, ha valamit hangsúlyozni kell az eljövendővel kapcsolatban. A jellemek, a karakteren egyáltalán nem statikusak, hanem végig fejlődnek a cselekmény folyamán, illetve meglepetésünkre a gyereke, Claus, Lavie és Alvis viselkedése példaértékű lehet az összes felnőtt számára. dio-eraclea-last-exile.jpgRengeteg kritikát fogalmaznak meg a társadalommal, bizonyos eszmékkel kapcsolatban, melyek ellentmondásosnak tűnnek a számukra az adott szituációban. A háború borzalmai, a katonák lovagiassága és becsülete, a víz értéke, illetve az emberi élet védelme is előkerül, mint kérdéskör. Persze a legszembetűnőbb, a fókusz itt is a harcokra fog irányulni, mely problémáról már a Kabaneri of the Iron Fortress és a Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GiG kapcsán is értekeztem. Azzal a különbséggel, hogy itt jóval humánabb a megközelítés, abban az értelemben, hogy hús-vér emberek szerepelnek, akiknek családjuk van, aggódnak értük, gyermekük van, elveszettek valakit, vagy éppen hatalomra vágynak. Még a leginkább érzelemmentesnek tűnő Guild tagjai is megmutatják a vágyaikat, illetve kikelnek magukból, ha valami nem úgy történik, ahogy elgondolták. Persze ezeket nem feltétlenül erős gesztikulálással fejezik ki, hanem bizony akadnak erre jóval nyugodtabb, kényelmesebb módszerek is.

074-00243-0026.jpgA politikai intrikák a mindennapjaink részei. Ebből pedig bőségesen kapunk hideget-meleget a Last Exile történetének előrehaladtával. Nem feltétlenül fogunk elsőre rájönni, hogy ki mit milyen szándékkal tesz, illetve, jól tippelünk a céljait illetően, vagy csupán egy szerepet játszik valakiért, valamiért. Ezért érdemes oda figyelmi az apró mozzanatokra is, nem csak a szavaikra, mert attól, hogy kedvesnek mutatkoznak mások előtt, vagy éppen egy ellenséges táborhoz tartoznak, még nem biztos, hogy a végkifejletben nem másként fognak viselkedni. De ez a politikai lényege, hogy helyezkednünk kell a céljaink megvalósítása érdekében. Másik oldalon persze ott vannak az érzelmeink, amelyekre akaratlanul, tudattalanul is hallgatunk, bármennyire is ágálunk ellene. sofiya.jpgGondolkodjatok csak el, hogy Tatiana és Dio vajon mit is érezhet, illetve milyen vívódás zajlik le a lelkükben, hogy úgy reagáljanak a szituációkban, ahogyan azt látjuk tőlük. Ugyanez a helyzet a fiatalokkal is, akik pontosan átérzik a helyzetek súlyát és képtelenek megbarátkozni a gondolattal, hogy a saját döntéseik néha sokkal egyenesebbek, emberközelibbek, határozottabbak, mintsem a felnőtteké. Kevés olyan animével találkoztam eddig, ahol ennyire éles lett volna a kontraszt a két gondolkodásmód között, mert általában a másik oldalra billen el a mérleg és a gyerekeknek kell változniuk, hogy megértsék, a világ gonoszságához bizony másképpen kell hozzáállniuk, nem olyan naivan, ahogyan megszokták. A Last Exile-ban ennek ellentétét érezzük végig, mert itt a túlélés érdekében inkább az idősebbeknek kell bölcsebbé válniuk úgy, hogy kinyitják azon csatornáikat, melyeket kulcsra zártak akkor, mikor elvállalták a feladatot, és a seregbe léptek.

last_exile_full_46373.jpgA sorozat közepe táján elkezdenek kiderülni a háttérben húzódó pontos számítások, tervek és célok, illetve mindenki kimutatja a foga fehérjét. Ezzel párhuzamosan, ha lehetséges még sötétebbé válik az amúgy sem túl idillikus hangulat. Claus, Lavie és Alvis lassan ráeszmélnek, hogy mibe is keveredtek, de visszaút már senki számára sincsen, így végig kell küzdeniük, ki kell deríteniük, mi is az a Last Exile. Amint fény derül a titokra, új értelmet nyer a sorozat előzménye, illetve a szándékok és az addigi reakciók is. Mindehhez azonban ki kell derítenünk, hogy milyen kapcsolatok állnak fenn a sorozat folyamán megszerzett információk között. Nem egyszerű feladat, de a Mysterion végül mindent megmagyaráz. Én viszont nem fogom elmondani a megoldást. A Guild és a többi birodalom között fennálló feszültség egyetlen békés megoldása bizony lehet, hogy maga a végső csata lesz. Avagy „Si vis pacem, para bellum”.

lastexile07.jpgA Production I.G (Appleseed, Berserk, Attack on Titan, Blood-ok, Ghost in the Shell) már bizonyára nem ismeretlen az olvasóink számára, hiszen több projekt kapcsán is megemlítettük, hogy benne volt a kezük. Ezúttal Koichi Chigira (Last Exile: Fam, The Silver Wing) rendezőt kérték fel, hogy a Last Exile munkálatait irányítsa, Hiromasa Ogura (Blood-C, Black Butler, Ghost in the Shell, Jin-Roh - The Wolf Brigade) animációs- és művészeti vezetésével. Az agyondicsért karakterdizájnért Minoru Murao (Final Fantasy: Unlimited), Osamu Horiuchi (Last Exile: Fam, The Silver Wing, Ga-Rei: Zero) és Yuichi Tanaka voltak a felelősek, és tényleg hibátlanul gyönyörűséges alkotást hoztak létre. A zenéjét elsősorban a Hitomi Kuroishi (Last Exile: Fam, The Silver Wing, GUNxSWORD, Hakkenden) nevével fémjelzett Dolce Triade-nak köszönhetjük. Így a záróakkordként felcsendülő Over The Skyt is. A kezdő jeleneteknél Shuntaro Okino adja elő a Cloud Age Symphonyt.

16a0443ba18a1a7058a1de34ef3a46ca.jpgA Last Exile-t bátram merem ajánlani a steampunk rajongóinak, illetve azoknak, akik a könnyed kikapcsolódás mellett némi értelmet is szeretnek látni az animékben. A története ugyanis sokkal többet mond, mint azt elsőre gondolnánk róla. A kidolgozottsága pedig meglepően részletes. Olyannyira kerekre sikerült a cselekmény, hogy őszintén nem is tudom, mi lehet a folytatásban. Ha kíváncsiak vagytok rá, a következő cikkemből ki fog derülni.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2294
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=sG95d8TQomA
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/last-exile-248487.html
DVD megvásárolható: Last Exile Complete Season 1 Collection DVD
Kapcsolódó animék: Last Exile: Fam, The Silver Wing

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

háború anime dráma steampunk science-fiction Gonzo Studio