2018. jan 09.

Fam, a légikalóz lány kalandjai a nagy sikerű steampunk anime folytatásában

írta: Emerald Dragon
Fam, a légikalóz lány kalandjai a nagy sikerű steampunk anime folytatásában

Last Exile: Fam, The Silver Wing (2011)

silver_wing_3.pngAhogyan azt az első sorozatnál írtam, a Last Exile sztorija meglehetősen kerek volt, igazi animés lezárással, így mikor pár éve ismét elkezdtem felkutatni az érdekes újdonságokat, kíváncsisággal teli izgalommal vettem észre, hogy folytatás is készült hozzá. Mivel viszonylag nehéz volt hozzájutni, illetve már volt tapasztalatom vele, így bátran berendeltem a Bluray kiadást, hogy megleshessem, mit tartogat számunkra a Last Exile: Fam, the Silver Wing. Amiben bizonyos voltam, az az, hogy az összefoglaló filmet valószínűleg sohasem tudom majd levadászni, de lévén csak egy compilation, így nem is igazán ragaszkodom hozzá.

my-anime-3-animax-the-complete-anime-32535924-1280-720.jpgVisszatérünk abba a világba, melyet a 2003-as sorozat mutatott be nekünk, és csak annyi lesz világos, hogy az első évad eseményei után járunk. Jóval több információhoz jutunk hozzá a hátterekről, illetve a többi birodalomról, hatalomról, illetve városkáról. Látszólag megváltozott minden, és az emberek némileg harmóniában élnek a természettel; a városok is kevésbé szegényesek, mint voltak, nincs probléma a táplálék és a víz megszerzésével sem. fam08.jpgA történet középpontjába egy Fam Fan Fan nevű légikalóz kislány kerül, navigátorával, Giselle Collette Vingttel. Fiatalok mindketten, ámde különösen fogékonyak és tehetségesek a repülés terén. Koruk ellenére nem csak, hogy támadásokat vezetnek, hajókat csáklyáznak és szereznek meg, és fosztanak ki, majd adnak el, hanem Fam még a taktikai hadviselésben is igencsak jártas. Igazi stratéga, aki Gisley-jel közösen a harctéren is képes változtatni a manővereken, ha változik a széljárás, vagy éppen csapdába csalják őket. Hihetetlen érzéke révén rögtön a sorozat elején foglyul is ejti a Turan Királyság hercegnőjét, méghozzá egy csata kellős közepén.

fam-the-silver-wing-part-1-review-4.jpgUgyanis hiába tértek vissza a Földre, vannak olyanok, akik úgy gondolják, nem részesültek megfelelően az Exile hozta jövőből, így az Ades Föderáció, a Guild maradványával karöltve arra készül, hogy visszaszerezze régi dicsőségét. Az új királynőt szinte bábként irányítja a hadiflotta vezetője, Luscinia Hāfez, aki magáénak akarja a hatalmat, így Delphine igazi utódjává válhatna. Azonban azt a tervet, hogy csapdába csalják, majd elfogják a Turan uralkodóház kulcsfiguráit, részben megtorpedózzák Fam és a légikalózok. lastexilefam01-1024x576.jpgA lánynak ugyanis az a zseniális ötlete támad, hogy a bajba került hajót, mely a hercegnőit szállítja, kimenekítik a csatából, azzal a feltétellel, ha átadják nekik a járművet. Nem is sejti, hogy ezzel egy olyan kalandba keveredik, mely talán még Claus-éknál is veszélyesebb helyzetbe sodorja őket. De Fam igazi kalandvágyó fenegyerek, aki bátran néz szembe a veszéllyel és tisztában van saját képességeivel. Így magával rángatja Gisleyt is, amikor megígérik Millia il Velch Cutrettola Turannak, a birodalom egyetlen túlélőjének, hogy segítenek neki megbosszulni a királyság pusztulását.

lastexile-11.jpgEz a feladat elsőre viszonylag könnyűnek tűnik, de nincsenek tudatában annak, hogy mire készül az Ades Föderáció hadvezére, és miért kulcsfontosságúak a Turan hercegnők, Lilliana és Millia. Persze nekünk már lehet némi elképzelésünk ezzel kapcsolatban, hiszen az első évad során már annyit megtudtunk, hogy léteznek olyan járművek, melyek a terraformáláson, a gyarmatosításon túl más feladatra is alkalmasak lehetnek. Az Exile-ok pedig lekapcsolva, elrejtve szunnyadnak valahol a világban, vagy éppen látványos helyen, mégis ismeretlenül lebegnek a fellegekben. last-exile-fam-03.jpgMárpedig, ha valaki képes beindítani őket, aktiválni a Mysterion-ok segítségével, akkor új helyre juttathatja a birodalmakat, vagy éppen elpusztíthat másokat, ahogyan azt Delphine is megmutatta. Aki látta a történetet, annak furcsának tűnhet, hogy folyton Delphine-re utalgatok, pedig az Ades Föderáció vezéralakja valójában Farahnāz Augusta volt, akire többször is utalnak a Fam, the Silver Wing folyamán, mégis én igazán a Guild uralkodónőjéhez tudom Luscinia karakterét leginkább hasonlítani.
6313505600_a23651fbd3_b.jpgA történet előrehaladtával elkezd körvonalazódni az is, hogy a Last Exile: Fam, the Silver Wing hogyan kapcsolódik az első évadhoz. Ismerős arcokra leszünk figyelmesek és izgalommal teli faljuk az epizódokat, várva, hogy mikor bukkan fel Claus és Lavie, illetve kiderül-e, hogy hogyan folytatódtak a kalandjaik. De nem ez a misztérium foglalkoztat bennünket leginkább, hanem az, hogy kicsoda is a főszereplőnk, Fam, és honnan vannak ilyen különleges képességei. Nem megfeledkezve arról, hogy a navigátora sem akárki, hiszen az ő tudása is toronymagasan kiemelkedik a többi kalóz, sőt a hadsereg bármely tagja között is.

fam-4-1.jpgA cselekmény fordulópontja után elég gyorsan kiderül, hogy ki milyen motivációval rendelkezik, illetve mi köti össze a szereplőket. Izgalmas titkokat tár fel nekünk a múlt, és megérthetjük, miről is szól ez a kaland, milyen tervet dédelget Luscinia Hāfez, ki is volt az Ades Föderáció uralkodónője, Farahnāz Augusta. Ezzel, akárcsak az első sorozatnál, elkezd erősödni a drámai vonal és nem mindig tudjuk, hogy kinek is drukkoljunk. Hiszen egy esemény többféleképpen is értelmezhető, bármilyen tragédiáról is van szó. Ahhoz, hogy pontosan helyére tehessük a reakciókat, és hogy mi is a morálisan helyes, illetve elfogadott, valamint mennyire ütközik ez a saját érzelmeinkkel, ahhoz meg kell ismernünk minden álláspontot. dio-and-alauda.jpgErre pedig bőségesen kitér a Fam, the Silver Wing is. Így a hangulatunk és a gondolataink folyamatosan sodródnak az árral, ahogy egyre tisztább képet kapunk erről a világról, és a benne élő hatalmakról.
Miután kiderül, hogy milyen módon kapcsolódunk az előzményekhez, és az ismerős arcok is más megvilágításba kerülnek, szinte végigszáguldunk a sorozaton, hogy megismerhessük az új cselekmény végkifejletét. A sorozat dinamikáját csak két összefoglaló rész erejéig törik meg nekünk, de a 9,5. és a 15,5. kitérő bátran kihagyható, ha folyamatosan szemléljük az eseményeket. Szerencsére ez az évad nem csak a 2003-as anime hangulatát hozza vissza, hanem képes minket újra lekötni és új érdekességekkel, helyzetekkel szolgálni a nézők számára.

last_exile_09_3.pngA Fam, the Silver Wing jóval erősebb drámai vonalat képvisel, mint az első sorozat, bár csupán 21 epizódból áll, sokkal komplexebb világképet kapunk. Több információhoz jutunk a világról, illetve az eltelt időszakról is. A Last Exile eseményei során megismert 3 nemzetség, a Guild, az Anatoray és a Disith itt is jelen vannak, de a Földön más birodalmak is léteznek. Akadnak, melyek békét kötöttek egymással és szövetségesekké váltak, miután Lavie és Claus átkeltek a Grand Stream-en, és megszerezték az Exile-t. Viszont az intrikák természetesen megbújnak a hipotetikus új kezdet és remény helyszínén is. Hogy pontosan mi is történt utána és hogyan alakultak át a pozíciók, arra részletesen kitér az anime, de anélkül, hogy unalmassá válna. Ahogy előrehaladunk és megkapjuk a teljes képet, minden a helyére fog kerülni.

last_exile_fam_17_6.pngA compilation film, a Last Exile -Fam, The Silver Wing-: Over the Wishes igazából egy újravágott verziója a sorozatnak, ahol a fő elemeket emelik ki, és a sorrenden is némileg változtattak, hogy érthetőbb legyen a teljes cselekmény, illetve a háttérben húzódó indulatok és intrikák. Megtekintését inkább azoknak ajánlom, akik jobban szeretnének rövidebb időt szánni rá, vagy csak szeretnék feleleveníteni a sztori lényegét. Mivel az alkotók gyakorlatilag ugyanazok, így most itt erre nem is térnék ki. Inkább azt emelném ki, ami az előző kritikámból kimaradt, hogy a franchise a Gonzo Studio munkái közé tartozik. Márpedig már több művet is elemeztem tőlük a CineGore oldalán. Ezek közül a legkiemelkedőbbek a Hellsing, Chrno Crusade, valamint a Gantz. Kiemelném még, hogy a Fam, the Silver Wing nem csak méltó folytatása a Last Exile-nak, hanem a világ kidolgozottsága is ugyanolyan részletes és tökéletes, mind elődjéé. Ezért pedig Range Muratat illeti meg a köszönet, ahogyan arra egy olvasóm is felhívta a figyelmemet. A nagysikerű és zseniálisan kreatív dizájner ráadásul olyan animékben is segédkezett, mint a The Second Renessaince (a The Animatrix egyik epizódja), valamint a Blue Submarine No. 6 és a Sangri-La. Mindezek után a második évadot is bátran merem ajánlani azoknak, akik az elsőt szerették, illetve azoknak, akik steampunk világú sci-fire vágynak.

Értékelésem: 9,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=12501
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QZh4HkEa4to
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: Last Exile: Fam, The Silver Wing Part 1 Blu-rayLast Exile - Fam, The Silver Wing: Part 2 [Blu-ray]
Kapcsolódó animék: Last Exile

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

háború anime dráma steampunk science-fiction Gonzo Studio