2018. máj 01.

Dögcédulások küzdelme Ergastulum utcáin - Gangsta, a hírhedt befejezetlen anime

írta: Emerald Dragon
Dögcédulások küzdelme Ergastulum utcáin - Gangsta, a hírhedt befejezetlen anime

Gangsta (2015)

artworks-000123511928-8mz454-t500x500.jpgA manga adaptációk többfélék lehetnének, attól függően, hogy csak alapul vesznek egy történetet, vagy igyekeznek a teljes cselekményt végigkövetni. Ez annyira nem is meglepő, hiszen könyvek esetében is ezt a sémát követik, de a Trónok Harca és a The Walking Dead óta azzal is tisztában vagyunk, hogy a sorozatok néha megelőzhetik az írásos verziót, így nem biztos, hogy ugyanazt a véget kapjuk a két forma esetében. Az animéknél ez igencsak gyakori eljárás, példának a Hellsing és a Fullmetal Alchemist adaptációját tudnám felhozni, hiszen mindkettőből készült a hivatalos lezárás előtt is egy-egy alkotás, melyek külön megállták a helyüket, de köszönőviszonyban sincsenek a véglegessel.

3km7.gifA következő probléma az lehet, hogy az anime valamilyen okból kifolyólag nem kap folytatást, így lezáratlan marad a rajongók számára, de ilyenkor érezhető, hogy egy ív azért felépült, csak a következő évad kiadása, elkészítése késik, vagy sosem valósul majd meg. A most bemutatásra kerülő sorozat, a Gangsta talán az egyik leghírhedtebb ebből a szempontból, ugyanis semmiféle ívvéget nem tapasztalunk, simán elvágják a szálat, de mindezt olyan idegesítően, hogy…

Stereo Dive Foundation: Renegade

gangsta-episode-1-3.jpgNicolas Brown és Worick Arcangelo egyfajta rendfenntartóként tevékenykednek Ergastulum sötét utcáin. Amennyiben probléma akad, valaki keménykedik, új banda érkezik, vagy csak balhé van, eljut hozzájuk a hír, és pillanatokon belül megoldják a szituációkat, ha kell, erőszakkal is, hiszen Nicotól nem áll messze a gyilkolás sem. Legalábbis látszólag kimondottan veszélyes figurák, mégis, akik ismerik és szeretik őket, akik a barátjuknak mondhatják a párost, teljesen más véleménnyel vannak róluk. Bármilyen nehézségben segítséget nyújtanak a környéken, kínosan ügyelve arra, hogy a rendőrségnek ne maradjon sok dolga, avagy takarítanivalója a hathatós tevékenységük után. Persze a legtöbb esetben csak egy csomagot kell kézbesíteniük, de ők igazi keményfiúk, így akkor is igénybe veszik őket, ha komolyabb problémát kell elsimítani.

alex_evening_dress_02_gangsta_by_jonesy974-d972s3x.jpgAlex Benedetto egy kurva, és új a környéken, nem ismeri a szabályokat, de nem igazán fekszik neki az új meló. Próbál is szabadulni, de a stricije nem hagyja őt csak úgy elmenni. Szerencséjére ezt a gondot Worickék megoldják neki, ezután viszont felelősséggel tartoznak a megmentett lány iránt. Elsőre persze nem is sejti, ki lehet a két segítője, és mivel is foglalkoznak, miért visel Nico egy dögcédulát a nyakában, és a félszemű Nicolasnak hogyan lehet ennyi hölgyrajongója. Ez egy nagyon furcsa és különc világ, amelybe cseppent, és más törvények uralkodnak ezen területen, mint a város főutcáin. gangsta_04_large_06.jpgDe meglepetésként éri az is, hogy Ergastulumban olyan emberekkel találkozhat, akik szinte természetfeletti erővel képesek egymás ellen harcolni, így kitűnő zsoldosokként tartják őket számon, azonban emiatt kitaszítottként is kell élniük. Természetesen ők klánokhoz, maffiacsoportokhoz csatlakoznak, hogy tartozzanak valahová, és túlélhessenek a kegyetlen külvilágban.

gangsta-ep-2-c.pngHogy pontosan kik ezek a dögcédulások, mit jelentenek a viselt jelzések, és mi köze van a párosnak egy 22 éve történt tragédiához, nos erről szól ez az érdekfeszítő anime sorozat. Kohske azonos című mangájából adaptálta Shukou Murase (Ergo Proxy, Genocidal Organ, Witch Hunter Robin) rendező ezt a szériát, mely rengeteg ambivalens képsort és üzenetet közvetít a nézők felé. Egyrészt a főszereplőink nem olyan foglalkozást végeznek, melyek kiemelt presztízsűek lennének, másrészt az emberi sorsok, amelyekkel találkozunk, sok mindent megmagyaráznak a jelenlegi életmódjukról. horriblesubs-gangsta-11-720p-mkv_snapshot_11-45_2015-09-26_01-26-22.jpgPontosan ezt a fő kérdést igyekszik feszegetni az anime, hogy senkinek a jelenje alapján nem volna illendő ítélkezni a személyiségük felett. Persze hozzáteszi azt is, hogy mindenki másként dolgozza fel a múltját, és azt saját felelőssége tudatában teszi. Ekképpen a két főszereplőnk is tisztában van a saját helyzetével és választásával, ragaszkodnak egymáshoz, és az úthoz, melyen végig kívánnak menni. Nem sajnáltatják magukat, támogatják egymást, és igyekeznek a legtöbbet kihozni a szituációból, kínosan balanszírozva, így a jó cselekedetekkel kompenzálni a tevékenységüket. Worick egy ponton ki is mondja, hogy Nicoval nem egyformák, más értérendet követnek, a fiút sokkal többre értékeli önmagánál.

gangsta_907613.gifA másik témakör, melyet érintünk, már nem újdonság, a katonaság, a fegyveres erők jogainak, kötelességének és felelősségének kérdését már több elemzésem kapcsán boncolgattam, így most is csak utalnék a Ghost in the Shell Stand Alone Complex 2nd GiG és a Kabaneri of the Iron Fortress című kritikáimra. Aki kíváncsi rá, azokban kifejtem a lényeget.

gangsta5.jpgA karakterdizájn ezúttal a Manglobe Studioban készült, Yōichi Ueda-nak köszönhetően. A művészeti vezetésért Masatoshi Kai (Blue Exorcist, D.Gray-man Hallow, Clockwork Planet, Red Garden) felelt, a zenei aláfestést Tsutchie (Cowboy Bebop, Samurai Champloo) biztosította. Az epizódok elején a Stereo Dive Foundation (Dimension W) Renegade, záródalként a Country of the Night Yoru no Kuni című számai hallhatóak.

Country of the Night: Yoru no Kuni

image01_52.jpgAz anime látványvilága és akciójelenetei csodálatosak, érdekfeszítő a története, lebilincsel bennünket és pillanatok alatt a végén találjuk magunkat. Sajnos akkor koppanunk hatalmasat, amikor az utolsó epizódnál ráeszmélünk, nincsen lezárás, ami pont annyira idegesítő és frusztráló, mint ez a félbe hagyott

Értékelésem: 7,5/10

Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/gyangusuta-274706.html

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=16623, https://en.wikipedia.org/wiki/Gangsta_(manga)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=zdwDtlAa0Us

Bluray megvásárolható: Gangsta - Collectors Edition [Blu-Ray]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

maffia akció anime thriller dráma természetfeletti bérgyilkos Manglobe Studio