2020. jún 19.

Vikingek háborúja - Vinland Saga

írta: Emerald Dragon
Vikingek háborúja - Vinland Saga

Vinland Saga, 1. évad (2019-2020)

vl1.gifMinden évadban akadnak meglepő sorozatok, melyek vagy kiemelkednek a tömegből, vagy éppen alulmúlják a várakozásainkat. Emellett az is előfordulhat, hogy olyan animére bukkanunk, ami a beharangozók és az első epizódok ellenére teljesen más képet mutatnak magukról az évad végére. Így ismerkedtem meg a 2020 húsvétján a Vinland Sagaval is.

Survive Said the Prophet: MUKANJYO

vl2.pngThors hatalmas és legyőzhetetlen harcos, egyszerűen csak Jom trolljaként hivatkozik rá, aki csak hallott róla. A dán származású férfi egykor a viking hordával hódította a világot, mára azonban azon ügyködik, hogy egy cseppnyi falu meglelje a békét, és egy gazdag földön, Vinland-en új életet kezdhessen. Ezt a törekvését segíti az is, hogy felesége egy kisfiúval ajándékozta meg, akinek a Throrfinn nevet adományozta.

vl3.jpgAzonban egy éjszaka minden megváltozik, hiszen a faluba egy idegen férfi vetődik, aki láncokat visel. Az elveszett rabszolga nyomában rátalálnak a cseppnyi édenre, és hamarosan rég nem látott barát is érkezik Thors színe elé. Mivel a nagyhírű harcos egykor dezertált, így Floki, a király embere úgy dönt, ideje megszabadulnia a férfitól, pláne, hogy az nem hajlandó az új hadjárathoz csatlakozni az uralkodó utasítását követve. Ezért felbérli Askeladd-ot, hogy csalja lépre és végezzen a hatalmas trollal. A zsoldos végrehajtja az utasítást, de végül Throfinnt életben hagyja. A fiú pedig bosszút esküszik, és csatlakozik Askeladd seregéhez, hogy kitanulja a tőrvívás mesterségét és párbajban torolhassa meg édesapja halálát.

vl4.jpgAz anime kissé átverős, bár a címe nem közli velünk pontosan, hogy kiről is fog szólni. Ennek ellenére sokáig vártam, hogy a kiválasztott szereplők kibontakozzanak a tömegből és szépen meginduljon a rege. De a Vinland Saga meglepetést tartogatott a számomra, amire csak a vége felé kezdtem ráeszmélni. Tehát az első megfigyelésem róla, illetve ajánlásom, hogy ne kössön le bennünket egyetlen karakter, hiszen rendkívül sokat fordítottak az alkotók az összes szereplő kidolgozására.

vl5.gifAhogyan a címekben is utaltam rá, ez az anime csak a kezdete az egész cselekménysorozatnak, az első fejezetbe tekintünk bele, nyilvánvalóan jobban megismerhetjük a millennium korabeli Angilát és szomszédait. Hiszen a központban Anglia, Dánia, Skócia, Wales és a környező egyéb viking népek viadala, háborúskodása folyik. Ami alapszituációnak is elég izgalmas, pláne, ha némileg bemutatják nekünk a hatalmi viszályokat, a politikai ügyeskedéseket és nem utolsó sorban a hadseregek taktikáit, illetve ármánykodását. A zsoldosok, bérelhető seregek ugyanis érdekes színezetet adnak az egész környezetnek, ezt a Berserkből is megtanulhattuk már.

MAN WITH A MISSION: Dark Crow

vl6.jpgMivel bizonyos epizódok elején nagyjából elhelyeznek bennünket a történelem útvesztőjében, így eleinte kicsit nehéz összerakni a képet, hogy pontosan mikor mi történik, a szereplőink hány évesek is lehetnek, de kicsit hátra lépve már kibontakozik előttünk, hogy aktuálisan merre is járunk. A koronáért, a trónért vívott harc persze elsőre furcsának tűnhet, hiszen aktuálisan az a bizonyos pont foglalt, és nem Sheldon ül rajta, de a számtalan nép versengése azért érthetővé válik. Az intrikák, az uralkodóhoz közel álló emberek, a seregek vezetői, a „nemes” urak, a közeli utódok, a környező birodalom mind-mind érzik, hogy Sweyn bizony meglehetősen öreg és erőtlen már.

vl7.jpgAhogyan az sejthető, a Vinland Saga egy valós történelmi eseménysorozatot dolgoz fel, némileg dramatizálva és kiszínezve azt a mítoszokkal és legendákkal, melyek a szereplőket övezik. Maga a Vinland Saga két fontos alkotást rejt magába, melyből az egyik a Saga of the Greenlanders, a másik a Saga of Eric the Red. Tehát a központban a vikingek hódítása, illetve Észak-Amerika, Grönland felfedezése állnak. Mindehhez hozzátartozik a politikai játszma, a trónért folytatott viszály és küzdelem is. A főszereplőink ezért történelmi alakok, Thorfinn Karlsefni nagy felfedező hírében állt, míg Canute egyesítette Dánia, Anglia és Norvégia népét, legalábbis uralkodása idejére.

vl8.jpgA millennium környéki élet, hiedelmek és küzdelmek sokaságára, illetve a felvázolt legendákra koncentrál a Wit Studio új sorozata. Shūhei Yabuta (Inuyashiki Last Hero) került a rendezői székbe, és az eddigiek alapján reméljük, hogy a folytatás, az aktuális visszaesés ellenére hamarosan megérkezik. Takahiko Abiru karakter dizájnja kimondottan részletgazdag, akár korhűnek is tekinthetnénk. A szereplőket sehol nem nagyolták el, igyekeztek odafigyelni, hogy a tömegjelenetek esetében se legyen egyforma arcok. vl9.jpgPersze egy háborús környezetben ez különösen lényeges, pláne, ha legandák és elbeszélések is kapcsolódnak az adott elbeszéléshez. Yūsuke Takeda (009 Re:Cyborg, The Ancient Magus' Bride, Eden of the East, Ghost in the Shell: The New Movie) művészeti vezetésének hála a vikingek és a hangulat zseniálisan megelevenedik, tapintható a szegénység, a küzdelem és a feszültség, tökéletes ellenpontjai a gazdagok pökhendiségének és hatalmának. A muzsika természetesen pompásan passzol ehhez a műhöz, Yutaka Yamada (Babylon, Tokyo Ghoul) munkája önmagában is megállja a helyét.

Aimer: Torches

vl10.jpgMakoto Yukimura (Planetes) eddig 23 kötetes mangája nem csak nagy népszerűségnek örvend, de 2012-ben a 36. Kodansha Manga Award-ot is sikerült elnyernie. A gigantikus mű így remélhetőleg több évadon keresztül folytatódik, és az adaptáció is lassan követheti. Mivel egy igazi sagat ölel fel a cselekménye, így talán éveken keresztül követhetjük majd a történelmi érdekességeket. vl11.pngA vikingek élete, a felfedezések kora, a viszályok és a sötét háborúk korszaka, Anglia felemelkedése, az Európai társadalmi és politikai változások mellett talán az egyházak és a különböző mitológiai sajátosságok is előkerülnek majd a cselekmények tengerében. Azt sem igazán bánnánk, ha a tengeri kalandokból is nagyobb szeletet kapnánk, így reményeink szerint nem kapkodják el az adaptáció lebonyolítását.

vl12.jpgMivel az észak-európai mondákhoz és legendákhoz több is kapcsolódik, illetve az egyik angolszász hőst név szerint is megemlítik, így valós esélyt látok arra, hogy a Vinland Saga komolyabb projekt, mint amennyire most tűnhet. A vikingek ábrázolása, a területek felfedezése, a köznép vágyai és lehetőségei mellett a nagyok sakkjátéka is ügyesen elevenedik meg előttünk. Az egyes karakterekhez társított természetfeletti tulajdonságok és erők mellett ezekre érthető magyarázatot is kapunk, ami nem túlságosan gyakori az ilyen típusú animék esetében. Emiatt a szereplők jóval emberközelibbé válnak, szerethetőbbek és érdekesek lesznek, de a kiismerhetőség a politikai helyezkedések miatt meglehetősen nehézkes.

vl13.jpgA jellemek ilyen szintű kidolgozottsága, a karakterek dinamikus változása és fejlődése amúgy is regényszerűvé alakítja az animét. Ám ezen túl apró tartalmi elemek, üzenetek és hétköznapi témák is előkerülnek a cselekmény folyamán. A vezetők magányossága, a félelem szülte árulás, a pénzsóvárságból fakadó szélkakasok, a zsoldosok morális berögződése mellett a büszkeség, a hűség és a hazaszeretet is előkerülnek. vl14.pngA viking harcosok útja, az országért és az egyén szabadságáért vívott küzdelem kettőssége mellett azért érezhető az aktuális feudális-irányba húzó alapelv is. Hiszen valójában senki nem szabad, mindenki valamilyen szolgasorsot követ. Ez ellen az illúzió ellen lázadnak fő karaktereink, akik viszont egy általuk választott célt igyekeznek követni, küldetést szeretnének teljesíteni.

milet: Drown

vl15.jpgA Vinland Saga hatalmas meglepetés, számtalan fordulattal, drámai hangvétellel, ugyanakkor pörgős és érdekes akciójelenettel. A cselekménye néhol kaotikusnak tűnik, remélhetőleg nem haladunk gyorsan a történetben, az alkotók kapkodása a második évad esetében nyilvánvalóvá fog válni. Ezúttal is előnyben vannak a manga rajongói, a titkot ők ismerik, de talán jobban alakulnak az események, mint az Attack on Titan esetében.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Vinland_Saga_(manga), https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=20778
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BRubJuMCUkI
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

politika történelem háború akció viking anime legenda mitológia bosszú