2018. ápr 24.

Tanulságos történet a megbocsátásról és a múlt elengedéséről

írta: Emerald Dragon
Tanulságos történet a megbocsátásról és a múlt elengedéséről

The Ancient Magus' Bride (2017-2018)

352.jpgA sorozatot egy kedves animerajongó barátom ajánlotta nekem, és az első képanyag, a trailerek el is nyerték a tetszésemet, illetve bíztam az ízlésében, így az utolsó epizód vetítése után gyorsan végig is néztem az egészet. A természetfelettivel foglalkozó műveket egyébként is nagyon szeretem, a hozzájuk kapcsolódó kérdéskörök pedig a kedvenc témámat hivatottak feszegetni: a felelősségvállalást, illetve döntéseink következményeit. Ritkán bukkanok klisés alkotásokra, legtöbbször kellemes meglepetés szokott fogadni, de közülük mégis igen kevés, amely annyira kiemelkedő volna, hogy a Bluray kiadást keresni kezdjem, mint azt a 2000-es évek elején tettem. A The Ancient Magus’ Bride azonban hosszú ideje az első drámai jellegű projekt, amely ennyire lebilincselt.

Junna: Here

mahoutsukai-no-yome-01-06.jpgHatori Chise kész volt mindent feladni, hiszen sosem érezte magát szabadnak, ezért eldöntötte, hogy egyszerűbb dolga van, ha rabszolgaként éli le az életét, ahol majd mások döntenek a sorsa felől. Édesanyjára már csak haloványan emlékszik, de nevelőszülei egyáltalán nem szerették és nem értették meg, így az árva kislány hamar egyedül maradt. Most elhatározta, hogy egy szerződés aláírásával engedi, hogy eladják annak, aki a legtöbbet kínálja érte, hiszen nem igazán számít, mi is történik vele a továbbiakban.

dqmqhxbuiaaagiv.jpgVáratlan fordulatként a magánakvaló Elias Ainsworth, a Tüske Mágus is megjelenik az árverésen, és elég nevetséges összeget kínál a lányért cserébe, így nem kétséges, hogy hazaviheti magával. Azonban neki más tervei vannak Chise-vel, nem rabszolgaként szeretné tartani, hanem a tanítványává nevelné, akit később szívesen el is venne. Így a meglepett japán lány új otthonra lel, egy London melletti kis kunyhóban, ahol csodálatos lényekkel találkozik, és az, hogy ezeket ő is látja, immár nem átok, nem gúny tárgya, hanem lehetőség és fantasztikus erő. mahoutsukai-no-yome-3.jpgA varázsló pontosan ezért szemelte ki magának a fiatal nőt, mert kevés embernek adatik meg a különleges látás képessége, ezzel pedig segítségére lehet a mindennapi teendői, illetve megbízatásai során. Chise olyan világba csöppen bele, ahol végre értékelik őt, elkezdik tisztelni és szeretni is, ugyanazért, amiért eddig kinevették és kiközösítették. Megtanulja, hogy a lények, amelyeket lát, részei a valóságnak, és nagyon fontos szerepet töltenek be, egyáltalán nem számít mind gonosznak. Viszont nagyon fontos, hogy képes ezeket meglátni, mert az átkok felismerésében gazdája, illetve leendő férje segítségére lehet.

May’n: You

02a697db6d1580be47f3af2d72f91211.pngElias Ainsworth nem ember, hanem egy furcsa, összetett lény, aki valószínűleg az ősi időkből származik, és a kihalásra ítélt mágusok közé tartozik. Kinézetét tekintve humanoid ugyan, de a feje egy vadállat, talán egy sárkány koponyáját formázza, szemei pedig vörösen izzanak az üreg mélyén. Mégsem kimondottan fenyegető a külseje, inkább tiszteletet parancsoló a megjelenése. Természetesen az emberek között járva elfedi az arcát, de a barátai, és üzlettársai pontosan tudják, mi rejtőzik a fátyol alatt, és egyáltalán nem félnek tőle. Az anime során persze valamennyire felfedik a titkot, hogy mi vagy ki is ő, milyen az alaptermészete, mi az eredete, és miért hívják a Tövis Mágusnak, avagy Pilum Muralisnak.

rlcgwjsoqcn7vxthlhhj.jpgA történetek középpontjában ez a két szereplő áll, a The Ancient Magus’ Bride róluk szól, ahogyan segíteni próbálnak másokon, a kettejük viszonyáról, és arról, ahogyan felfedezik egymás múltját. A páros kalandjai egyszerre izgalmasak és érdekfeszítőek, amellett, hogy erősen drámaiak is. Első ránézésre egy könnyed, természetfeletti beütésű slice of life darabkával van dolgunk, mégis hamar ráeszmélünk, hogy a csodálatos képsorok hátterében valami mélyebb is húzódik. 8d4385dd-6266-4626-83ad-0163051beb7a.jpgAhogy faljuk az epizódokat, elkalandozunk a Sárkányok Földjére, a Macskák Királyságába, megismerkedünk a többi fantasztikus lénnyel, úgy egyre sötétebbé is válik a hangulat, de inkább pozitív értelemben, azaz komolyabb hangvételű lesz a mű. Nem csak azért, mert ütközik a két világ – az embereké és a szellemeké –, hanem megismerhetjük azokat a problémákat, amelyek a páros életében – lényük okán – felmerülnek.

the_ancient_magus_bride_anime_chise_ruth_3_by_giuseppedirosso-dbx5wge.jpgHiszen nem minden lény békés, akadnak olyanok is, akik a zűrzavart szeretik, illetve csak eszközként tekintenek az emberekre. Ők felkavarják az állóvizet, játszanak a humánok sorsával, de akár a saját fajtájukat is képesek feláldozni egy kis mókáért vagy éppen kísérletért cserébe. A mágusok ugyanis folyamatosan fejlődni szeretnének, a tudást hajszolják, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy egyre több ismeretre tegyenek szert, tehát analizálnak és szétszednek, összeraknak, de átvitt értelemben akár boncolnak és eldobnak is.
the-ancient-magus-bride-3.jpgEzzel párhuzamosan minden faj idegenkedve tekint mindenre, amit nem ismer, az emberek pedig képesek ölni is azért, hogy megvédjék magukat ezektől a potenciális fenyegetésektől. Mert elpusztítani sokkal egyszerűbb, mint megérteni és megbarátkozni vele. Szerencsére az idők folyamán akadtak olyanok, akik ráeszméltek, vannak állatok, melyek megszelidíthetőek, hasznosíthatóak, nem feltétlenül tartoznak az ellenség vagy az élelemforrás kategóriába.

Hana Itoki: Wa-cycle-

tumblr_oxu4wtdgks1twgfw0o2_540.gifMivel a főbb szereplők múltjában valamilyen igazságtalanság érte őket, így a The Ancient Magus’ Bride központi témája az elfogadás és a megbocsátás. Nem egyszerű feladatok, hiszen a sérelmek feldolgozása nem megy egyik pillanatról a másikra, néha kellenek hozzá szituációk, melyek előhozzák belőlünk az adekvát választ, azonban ezek sohasem abban a pillanatban fognak előkerülni, amikor átéljük az adott helyzetet. Nagyon kevesen képesek arra, hogy olyan szinten tudják kontrollálni a reakciójukat, amennyire szeretnénk. tumblr_oywvb5nlkd1twgfw0o2_500.gifBizony rengeteg esetben lefagyunk és jövünk zavarba, ahelyett, hogy azt tennénk, amire a másik fél pontosan várna. A meglepetés ereje nem véletlenül kitűnő, ugyanakkor kétélű fegyver. Viszont ez az anime bemutatja nekünk, hogy sosem késő elgondolkodnunk azon, ami a múltban megtörtént velünk, és megbocsátani, vagy éppen új alapokra helyezni a kapcsolatunkat, érzéseinket a másik személlyel.

c08a5f36.gifÍgy a The Ancient Magus’ Bride kemény drámai hangulatú, annak ellenére, hogy rettentően szórakoztató és képtelenség abbahagyni. Emellett pedig azon kevés alkotások közé tartozik, amelyeknek nem csak frappáns és kreatív, de ügyes és tanulságos is a befejezése, de nem billen át az amerikai Disney filmek oldalára.

Kore Yamazaki mangájából a sorozatot és az OVA-kat Norihiro Naganuma rendezte, Hirotaka Katō fantasztikus karakterdizájnja és Yusuke Takeda művészeti vezetése támogatásával. A káprázatos animációkhoz a zenét Junichi Matsumoto szolgáltatta, az anime során elhangzó dalokat pedig szokás szerint elcsepegtettem a kritikám során.

 

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=19762, https://en.wikipedia.org/wiki/The_Ancient_Magus%27_Bride

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=E0k03OaDDfk

Bluray megvásárolható: még nem

 

The Ancient Magus' Bride: Those Awaiting a Star (OAV) (2016)

Az OVA jóval a sorozat előtt készült el, így először ezzel ismerkedtem meg, de ha jobban belegondolok, sokkal praktikusabb ott megtekinteni, ahova ez beilleszthető. A szereplőket ismerjük, de azért felvezetném ezt az animét is.

mahoutsukai-no-yome-ova-01-17.jpgHatori Chise élete sosem volt egyszerű, igencsak sanyarú gyermekkora során különc természete miatt még a nevelőszülei is kerülték a társaságát. Nem átlagos lánynak született, vörös haja és zöld szemei kiemelték a tömegből – Japánban ez nem számít túlságosan gyakorinak. Egy idő után azonban furcsán kezdett el viselkedni, mert mindenfelé szörnyeket, szellemeket, démonokat és árnyakat látott. Ezért állapota fokozatosan romlott, nem evett és csak a sarokban gubbasztva pihent, amikor már teljesen kifáradt. tumblr_o9m0smdjvv1sc4nv9o3_540.gifA nevelőszülők, akiknek gondoskodnia kellett volna róla, ezért nem tudtak vele mit kezdeni, a két gyerek, akikkel a szobát osztotta meg, pedig gyűlölték, féltek tőle, és őt okolták édesanyjuk mentális állapota miatt. Hiszen egy idegen porontyot nehéz úgy nevelni, ha nem hajlandó sem enni, sem aludni, de még normális kommunikációra sem bírhatták, folyton megijedt a legkisebb nesztől is.

351298.jpgA lány egy napon a parkba menekült, mikor úgy érezte, egyszerűen nincsen számára remény a normális életre. Azonban egy árnylény rávetette magát, így kénytelen volt menedéket keresni a közeli tisztáson fekvő házikóban. Meglepetésére az épület egy férfi magánkönyvtárának bizonyult, ahol megismerhetett ezernyi új világot, amit az olvasnivalók varázsoltak elé.
A tulajdonos, Miura sötét titkot rejtegetett a kunyhóban, melyről nem akart mesélni a lánynak, így pár találkozó után megpróbált megszabadulni tőle.

ancient-magus-bride-2.pngA The Ancient Magus’ Bride: Those Awaiting a Star a fenti sorozat előtt készült el, és csupán egy szeletkét mutat be a páros életéből és múltjából. A három részes OVA az anime sorozat 12-13. epizódjai környékén játszódik, egyfajta visszaemlékezés, ennek ellenére érdemes lehet előre megtekinteni, hogy lássuk, mire is számítsunk majd. Nem spoileres, hiszen nem árul el sokat a későbbi történetből, mahoutsukai_no_yome_ova_02_header-700x385.jpgcsupán bemutatja nekünk a kislány gyerekkorának egy darabkáját, melyet nehéz lett volna a The Ancient Magus’ Bride cselekményébe szuszakolni. Sokkal jobb helyen van itt, különállóan, mintegy kedvcsinálóként a továbbiakhoz. Így azoknak ajánlom, akik nem tudják eldönteni, megismerkedjenek-e vele, de nem szeretnek félbehagyni semmit, vagy elsőre túl hosszúnak találják a 24 részt ahhoz, hogy random belekezdjenek.

gkh.jpgAzoknak tudom ajánlani ezt a szériát, akik nem riadnak vissza az elgondolkodtató történetektől, és a mélységeket is keresik az animékben – minden értelemben. Minden epizódban akadnak olyan gondolatok és kimondott vagy kimondatlan igazságok, amelyen el fogtok merengeni, ha kicsit is megérint benneteket az alapszituáció és a hozzájuk kapcsolódó kérdéskör. Akik pedig inkább csak a csodálatos képsorokat és zenéket szeretnék élvezni, szintén nem csalódnak, mert egy igazán kiválóan megvalósított adaptációval találkozhatnak. Érdemes elmélkedni azon, hogy mit meddig érdemes a szívünkben hordozni, mikor tudunk elengedni érzéseket és embereket, valamint érdemes-e hazudnunk saját magunknak.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=18136

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Yl7V7Tk2uvM

Bluray megvásárolható: még nem

 

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime magány rejtély dráma romantika fantázia mágia természetfeletti Wit Studio