2020. máj 08.

Firenze Vérebe és a Black Lagoon legénysége: Roberta's Blood Trail

írta: Emerald Dragon
Firenze Vérebe és a Black Lagoon legénysége: Roberta's Blood Trail

Black Lagoon: Roberta's Blood Trail (OAV) (2010)

b9cf86738e612382a218dc782c0485853ba7881b_hq.jpgA Black Lagoon első évadjában megismerkedhettünk egy érdekes létformával, akit a Firenze Vérebeként emlegettek. Az utolsó kaland során került elő a neve, és meglehetősen izgalmas karakternek tűnt, mely ugyancsak a Hellsing és Drifters című sorozatokat juttatta eszünkbe. Négy évvel a Black Lagoon után elkészült egy ötrészes OVA, mely bemutatja nekünk Roberta elő- és utóéletét is. Nézzük meg, volt-e értelme megfilmesíteni a Roberta's Blood Trailt, vagy csupán egy gyenge próbálkozás volt a „folytatás” elkészítése.

MELL: Red fraction IO drive mix

black_lagoon_roberta_blood_trail_screenshot.pngVenezuelában járunk, ahol éppen az új elnök, Morales beiktatása és a hozzá kapcsolódó ünnepség zajlik. Robbanás rázza meg a várost a Hotel Quebec épületében megölik a család fejét. Roberta, valamint Diego kisfia gyászolják a temetőben. Mivel az ifjú trónörököst elrabolták, a szobalány bosszút esküszik, feléleszti régi énjét, hogy levadásszon mindenkit, akinek köze volt a szörnyű tettekhez.

roberta-and-garcia-lovelace_1.pngDél-Amerika és Ázsia felbolydult, Roanapur virágzik, ez az egyetlen város, ahol minden hatalom jelen van, és a feketepiacnak igazi központjává, szinte szimbólumává vált. Itt tevékenykedik a Black Lagoon is, elsősorban a forrófejű és villámkezű Revy. Azonban úgy tűnik, hogy Roberta visszatért, ami azt jelenti, hogy minden maffia az ő fejére fog vadászni. Azonban teljességgel ismeretlen, hogy a szolgálólányként öltöző nő mire készül és kinek a fejére pályázik.

giphy_29.gifAnnyi biztos, hogy a Yellow Flag tulaja nem nagyon örülne, ha ismét megjelenne nála a nő, mert az általában azt eredményezi, hogy kezdheti elölről a felújítási munkálatokat. Viszont a kocsma egy biztos hely, ahol el lehet kezdeni a keresését, hiszen utoljára is innen indult ki a csetepaté a kolumbiai maffiával. Így Reavy információszerző kőrútja első állomásaként ezt a helyet választja, a bár persze már nyüzsög a fegyveresektől, nem csak ő gondolt erre az eshetőségre.

robertasbloodtrailvsshenhua.jpgA Roberta's Blood Trail nem egy könnyed mellékszál, hanem egy igencsak kemény, véres megtorlást vetít elénk. Igazi bosszúsorozat, amelynek során a thriller címkét egy tizennyolcas karikával jutalmaztuk. A bérgyilkos nő méltó ragadvány nevéhez, hiszen nem ereszti el áldozatait akkor sem, ha pépessé verték az állkapcsát vagy eltörték a mancsait. Képetlen leállni, az egyetlen féket talán Garcia Lovelace jelentheti, de immár ő a család feje, teljesen megváltozott ahhoz képest, amilyennek először láttuk – vagy valami ilyesmi… A sztori izgalmas, iszonyatosan pörgős, véres és úgy söpör végig rajtunk, mint egy hurrikán. A rövidsége ellenére nincs benne semmilyen hiba, az alkotóktól szívesen várnánk hasonló folytatásokat.

EDISON: When Johnny Comes Marching Home

maxresdefault_96.jpgÖsszességében bátran merem ajánlani a Black Lagoon teljes anyagát megtekintésre, bárkinek, aki egy izgalmas akció-thrillerre vágyik, amellett, hogy tele van jobbnál jobb poénokkal, és olyan karakterekkel, amelyek szerencsénkre nem statikusak, hanem folyamatosan fejlődnek. 207720.jpgBár első megközelítésből azt gondolnánk, hogy egy ilyen sorozat esetében nincs is szükség erre, hiszen megáll azon a pár lábon, hogy szórakoztató és akciódús jelenetekkel operál. Mégis, a szereplőket nem csak részletesen kidolgozták, de annak is figyelmet szenteltek, hogy ne csak egyetlen oldalukat mutassák meg. Rendelkeznek múlttal és vannak ambícióik, akadnak félelmeik és az érzelmeik is előkerülnek. Emellett hatnak egymás személyiségére, nem statikusak, némileg megváltoztatják a másik szemléletét és hozzáállását a rideg valósághoz.

black_lagoon_roberta_blood_trail_review_screenshot-5.pngEz erősen hozzájárul ahhoz, hogy a figurák nem csak szerethetőek, hanem realisztikusak is. Úgy reagálnak, ahogyan az adott szituációban valóban tennék, nem erőltetett és mesterkélt a megmozdulásuk, habár Revy szívesen él a teátrális, drámai eszközökkel. Emellett külön pluszpontnak számít, hogy a dialógusok során nem csak azt vesszük észre, hogy a bajtársi kötődésen túl némi barátság is kialakul a fő karakterek között, hanem mosolyogva konstatáljuk, hogy alkalomadtán hallgatnak is a másik szavára, elgondolkodnak és megpróbálják másképp szemlélni a világot.Minako “mooki” Obata: This moment ~prayer in the light~

gipy_7.gifEz a széria örökérvényű, még közel egy évtized távlatából is öröm ránézni, és könnyedén magával ragad bennünket a lendülete. Ezúttal is szigorúan erős idegzetűeknek ajánljuk, mert bármennyire is játékosnak tetszőek a bevezető képsorok, itt valóban egy kőkemény thrillerrel állunk szemben. Olyan művek között a helye, mint a Cowboy Bebop, a Firefly, a Noir vagy éppen a Fullmetal Alchemist.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=10166
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=6ZKS1mGOoAw
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

maffia akció anime thriller kaland kalóz bosszú bérgyilkos Madhouse Studio