2018. jan 06.

A halál két fekete kesztyűjét két csinos bérgyilkos lány viseli

írta: Emerald Dragon
A halál két fekete kesztyűjét két csinos bérgyilkos lány viseli

Noir (2001)

2822637.jpgAz animék között nem ritka, hogy a főszereplő karakterek nők, ami sajnos sok amerikai alkotásról nem mondható el ugyanígy. A sorozat, melyet most ajánlok nektek egy vérbeli akcióthriller, rengeteg misztikus háttérrel, és némi konteós beütéssel. Számomra a Noir nem csak egy kalandos és izgalmas történet, hanem arra is igyekszem vele felhívni a figyelmeteket, hogy egy igazi krimit néha nem kell sokáig keresgélni, hanem bizony ott van az orrunk előtt. Tehát a DVD-ken érdemes megnézegetni a trailereket, mert ékköveket lelhetünk közöttük.


Yuriko Kaida – Canta per Me

mireille.jpgA Noir főszereplője két fiatal nő, akik teljesen véletlenül botlanak bele egymásba. Kirika Yumura, a fekete hajú iskolás lány csak arra kíváncsi, hogy ki is ő, és mi történt a múltjában. Azért béreli fel a szőke bérgyilkost, Mireille Bouquet-t, hogy segítsen neki a rejtély végére járni. Egyetlen nyomuk csupán egy zsebóra, ami egy ismerős dallamot játszik. Kettejük találkáját azonban egy csapat fegyveres zavarja meg, mielőtt még rátérhetnének a lényegre. Mireille Bouquet azzal keresi a kenyerét, hogy embereket tesz el láb alól, így könnyedén végez az összes férfival, hogy végre tisztázhassák, pontosan miért is kereste fel őt a lány. kirikagunrain.jpgDe a szituáció korántsem ilyen egyszerű, mert a csetepaté során Kirika is kénytelen felfedni, hogy számára sem idegenek a pisztolyok. Ő is ért ehhez a szakmához, méghozzá nem is akármilyen szinten, de nem emlékszik, hogy mindezt miért teszi, és nem tudja, miért nem érez szomorúságot a gyilkosságok után. Fogalma sincs, honnan szerezte azokat az ismeretek és képességeket, melyeknek birtokában van, csak annyi bizonyos, hogy a neve, a családja és minden egyéb emléke hamis. Egyetlen vésődött csupán az elméjébe, hogy ő Noir. Mireille-t egyvalami zavarja ebben az egészben, és sarkallja arra, hogy segítsen a lánynak kideríteni, hogy mi történhetett vele és kicsoda: az óra zenéje, amelyet a gyermekkorában már halott, és rögtön elszomorítja, amikor felcsendül. Talán ez a fő ok, amiért elvállalja az esetet, de felhívja rá Kirika figyelmét, hogy a munka végeztével meg fogja ölni, hiszen ez az ő mestersége.

noir-01.jpgEbből az alapszituációból egyértelmű lehet, hogy két szálon futnak majd az események. Az egyik oldal bemutatja nekünk egy bérgyilkos mindennapjait és megpróbáltatásait, tehát egy izgalmas akció-krimi bontakozik ki a szemeink előtt. Láthatjuk, milyen a felkészülés, a megfigyelés és a tervezés folyamata, miféle morális problémákkal kell megküzdeniük, illetve hogyan viselkednek, ha valami megzavarja őket a küldetés teljesítésében. kirikaxwu.jpgNem könnyű élet ez, és természetesen vannak buktatói, illetve ezek aztán hatással is lehetnek általános kapcsolataikra. Ugyanígy ismerniük kell azt a hálózatot, amelyen belül dolgoznak, így mindig tudják, kihez forduljanak, ha segítségre vagy információra van szükségük. Emellett igyekeznek adni a látszatra és úgy tevékenykedni az utcán, mintha egyszerű, hétköznapi, csinos nők lennének. Kénytelenek odafigyelni arra is, hogy milyen politikai-, valamint média visszhangja lehet az adott ügynek, illetve a célpontnak, akit ki kell iktatniuk. Folyamatosan tanulnak és tökéletesítik a mozdulataikat, taktikájukat, hogy bármikor improvizálhassanak és elkerüljék a necces szituációkat. Ha pedig bajba kerülnek, nem eshetnek pánikba, az egérutaknak is készen kell állniuk.

chloegun-945x532.jpgA Noir sorozatában a másik, főszál pedig a rejtély megfejtése, amelyet Kirika adott fel Mireille-nek, azaz, hogy kiderítse ki ő, és mi történt a múltjában. Ez sem egyszerű feladat, mert nyilvánvalóan egy hasonlóan képzett, fiatal nőről van szó, aki szintén mindent megtett azért, hogy minél kevesebbet tudjon róla a környezete. Ha felbérelték, és ezalatt veszítette el az emlékezetét, akkor pedig a megbízói intézték úgy, hogy homály fedje a valódi énjét. Tehát feltehetően több ponton nehezített a kérdés, ezt pedig csak bonyolítja, hogy a név, melyet a lány használ, nem ismeretlen az alvilág számára sem. Egy bérgyilkos szekta használja a Noir fedőnevet, mintegy jelként, ha a legbonyolultabb ügyeket kell elintézniük. Csupán a legképzettebbeket küldik olyan célpontok ellen, akik valamilyen szempontból szenzitívek. Kirika múltját ezért nem lesz könnyű felderíteni, ha bármilyen köze is van a titokzatos csoporthoz.

noir-07-bd-720p-kagura-nakamasub_mkv_snapshot_00_36_2014_11_02_21_31_57.jpgNéha viszonylag könnyű megtenni, amire felbérelik őket, mert a célpont számunkra is könnyen elfogadható, hiszen bűnöző, maffiózó, de sokszor nekünk sem egyértelmű azonosulnunk a gyilkosságokkal, illetve a kivitelezéssel. Hiszen egy-egy áldozatnak akár családja is lehet, szerető férje, felesége és gyermekei, akik mit sem sejtenek abból, miért is milyen sors vár az illetőre. Persze nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy nem minden megbízás valós, hiszen bármikor leshet rájuk a sarkon egy csapda, amelyet egy meggyilkolt áldozat hozzátartozója, vagy éppen egy elégedetlen megbízó állít nekik.

noir-07-bd-720p-kagura-nakamasub_mkv_snapshot_02_29_2014_11_02_21_34_10.jpgMásik morális felvetés, amely gyakran előkerül a jelenünkben is, hogy a háborús bűnösök, illetve mindazok, akik fiatal korukban követtek el valamit, vajon feloldozást, megbocsátást nyerhetnek-e, vagy tettük predesztinálja a jövőjüket, valamint elmúlásukat. Elkárhozik-e az, aki képes változtatni, és egy teljesen ellentétes életformát folytatni érett felnőttként, illetve öregkorában? Egy sorozatgyilkos, egy katona, egy diktátor, egy olyan ember, aki korai éveit erőszakos cselekedetekkel töltötte, megérdemli-e, hogy békén hagyják, ha később papnak, lelkésznek állt, vagy éppenséggel a szegényeken, betegeken segít majd idegsebészként? noir_1.jpgHa azzal, hogy életben marad, illetve nem kerül börtönbe, több személyt menthet meg, mint akiknek egykor a halálát okozta, úgy felmenthető-e, vagy mindenképpen bűnhődnie kell? Mi a helyzet a nagyobb jóval, mikor alkalmazható az adott szituációra, és számítanak-e a körülmények? Ki és hogyan húzhatja meg a határt az ilyen esetekben, ki lesz majd a bírája a bűnösöknek, és ki a hóhér, aki lesújt bárdjával? Kivel azonosulunk olyan helyzetekben, amelyek nem olyan egyértelműek, amilyennek elsőre tűnhetnek? Mitől válik egyáltalán valami bonyolulttá, ha gyilkosságokról van szó? Ezeket a kérdéseket mind feltehetjük, hiszen rajongva néztük a Dextert, a Dollhouset és a Nikitát is. Számtalan sorozat próbál bennünket a sötétebbik oldal szemszögébe bevezetni, hogy láthassuk semmi sem fekete és fehér. Pont emiatt izgalmas és tanulságos a Noir, mert a címében is benne van, mire számítsunk, ha a hangulat iránt érdeklődünk.


Yuriko Kaida - Salva Nos

noir3.jpgEgy tiszta küldetés minden esetben úgy néz ki, hogy nem hagynak nyomot maguk után, legalábbis olyat nem, amely elvezethet hozzájuk. Ez természetesen azt jelenti, hogy végezniük kell minden szemtanúval, függetlenül attól, hogy ki az, és mennyire ártatlan. Tehát az igazán profik mindezt ügyesen elkerülik, úgy választják meg a helyet és az időpontot, hogy senki se lássa meg őket, illetve készek arra is, hogy végezzenek az illetéktelenül szemlélődőkkel. nr-gif4-44-pic-delay-0-03.gifMivel mindketten csinos, dekoratív nők, így azzal nincs problémájuk, hogy közel kerüljenek áldozataikhoz, de pont ez az egyik veszélyforrás is, hiszen az arcukra biztosan emlékezni fognak. Az elvarratlan szálak elkerülésének másik formája pedig az, ha szellemként mozognak, és nem hívják fel mások figyelmét arra, hogy egyáltalán jelen vannak a városban vagy az adott területen. Mindez azért sem könnyű, mert a titokzatos szervezet, melynek tagjai Les Soldats-nak hívják magukat, folyamatosan keresztbe tesznek nekik, hogy lelepleződjenek, elkapják, illetve kivégezzék őket.

vlcsnap-2014-01-25-11h46m52s22.pngKōichi Mashimo (Avenger, Blade of the Immortal, Madlax, Phantom ~Requiem for the Phantom~, Tsubasa: RESERVoir CHRoNiCLE) rendezte a Noir animéjét, mely elsősorban különálló esetek mesél el, de a fő szálra is azért érdemes odafigyelni. Csodálatos zenéje főleg Yuki Kajiuranak (Tsubasa RESERVoir CHRoNiCLE, Sword Art Online, Le Portrait de Petit Cossette, Fate/Zero) köszönhető, és ezúttal szeretném figyelmetekbe ajánlani a Soundtrack-et is, mert mindkét lemez a személyes kedvenceim közé tartozik. Minako Shiba (Black Butler, Phantom ~Requiem for the Phantom~, Tsubasa: RESERVoir CHRoNiCLE), Satoko Miyachi (Madlax) és Yoko Kikuchi (Arc the Lad, Umineko - When They Cry) karakterdizájnja, valamint Toshihisa Koyama (Kyo kara Maoh!, Fate/stay night, Shaman King) művészeti vezetése igencsak egyedi képi világot és hangulatot kölcsönöztek a sorozatnak, így mindenféleképpen csak ajánlani tudom.

qom3m.jpgÉrtékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=407
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=-CKu4uUMLl4
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/noir-195548.html
DVD megvásárolható: Noir - The Complete Collection [2003] [DVD]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia krimi maffia halál anime thriller dráma mitológia bérgyilkos