2020. már 16.

A sarokba szorított róka támad! - Blackfox

írta: Emerald Dragon
A sarokba szorított róka támad! - Blackfox

Blackfox (2019)

captura-de-pantalla-55.pngA Studio 3Hz munkásságáról eddig nem sokat hallottam, pedig az animációk terén mind a The Rising of The Shield Hero, mind az Attack on Titan 2. évadjában közreműködtek, illetve a Dimension W is nekik köszönhető. Az új animéjükre, a 2019-es Blackfoxra azonban teljesen random módon akadtam. Mivel úgy tűnt, hogy a klasszikus amerikai science fiction képregények hangulatát követi, így kíváncsian vettem elő, vajon mit tartogat a számomra.

jbvspc8.pngRikka egy vidám és kimondottan ügyes kislány, aki az Isuragi ninja klán legfiatalabb tagja. Az ősi mesterségre nagyapja oktatja, míg a technika iránti szeretetet édesapjának köszönheti. Allen Isuragi kutató és feltaláló, három állatdrónnal ajándékozza meg Rikkát: Kasumi egy sas, Oboro egy kutya és Madara egy repülő mókus alakját hordozza. Első ránézésre egyszerű élőlényeknek tűnhetnek, hiszen kitűnő az álcájuk. Azonban valójában mesterséges intelligenciával ruházták fel őket, hogy a lány segítségére lehessenek.

egy5mryw4aao41e.jpgAzonban a férfi tevékenységet és kutatási eredményét árgus szemekkel figyelik, és a megfelelő pillanatban megtámadják a klán otthonát. Esélyük sincs a túlélésre, ezért Allen biztonságos menedékre küldi Rikkát, és megbízza a három drónt gyermeke védelmével. Azonban a lány korántsem gyámoltalan, ezért megfogadja, őseihez hű lesz, kideríti, ki tört az édesapja életére, ehhez pedig el kell fogadnia önnön küldetését is.

would-love-to-live-in-a-kaneko-building-and-die-of-asphyxiation.jpgA történet első olvasatra kimondottan klisének tűnhet, de pontosan ez teszi vonzóvá a nézők számára. A védtelennek tűnő gyermek, nagyapja tanításait és apja örökségét követve válik felnőtté, tanulja meg az élet mozgatórugói és teljesíti be végzetét. A science fiction akció világába ekképpen vegyül bele egyfajta tanító jellegű felnövéstörténet, mely a klasszikus felelősségvállalást igyekszik bemutatni. xkszrkk.jpgHiszen a tudás, a képességek nem csak lehetőséget nyújtanak számunkra, hogy a mindennapokban megküzdhessünk a túlélésért és az előre jutásért. Ugyanis az örökségek gyakran irigyeket is szülnek, könnyedén célponttá válhatunk, ami a környezetünket is veszélybe sodorhatja.

matdk76.pngA másik lényeges kérdéskör a bosszú elve. Kézenfekvő megoldás, hogy megbüntessük azt, aki anyagi vagy személyi kárt okozott nekünk vagy éppen egyik szerettünket vette el tőlünk. De az elvakult gyűlölet sosem segít nekünk abban, hogy valódi igazságot szolgáltassunk. Természetesen nem arra gondolok, hogy erre megfelelő szervek is vannak, melyeket felhatalmazott az állam a végrehajtással és a nyomozással. Sokkal inkább arra, hogy a gyilkos személye nem mindig egyértelmű. Ugyanígy nehéz biztosnak lennünk a szándékosságban és a rossz akaratban.

black-fox.jpgEz lesz a harmadik üzenet, mely visszakanyarít bennünket a felelősségtudat irányába. Mert bizony egy emberölés sem szimplán fekete vagy fehér, számtalan tényező befolyásolhatja a valós színezetét. Ezért is lényeges az eset és a szempontok tudatos és alapos körül járása, nehogy olyanon töltsük ki dühünket, aki valójában ártatlannak bizonyul.

fz3vmjxnazt20jmwfo8latdah3q.jpgA Blackfox kimondottan izgalmas, bár elsősorban fiatalabbaknak szóló anime. Kazuya Nomura (Joker Game, Robotics;Notes) irányításával a rendezői székbe Keisuke Shinohara (A3! Season Spring & Summer) került. A látványvilág egyszerre juttatja eszünkbe a klasszikus amerikai szuperhősfilmeket és a japán animációt. Így a karakterekért felelős Atsushi Saito (High School Fleet) alkotásában megfigyelhető a futurisztikusabb és a hagyományos elemek keveredése. Yūji Kaneko (Akashic Records of Bastard Magical Instructor, Dragon Pilot: Hisone and Masotan, Kill la Kill, Patema Inverted), művészeti vezető munkásságát tekintve ugyancsak érthető, miért rá bízták ezt a feladatot, hiszen mindkét területen tapasztaltnak mondható.

fripSide: BLACKFOX

1_5o8sypiggwmftk0jgbui-q.jpgAz eredmény tehát egy bájos, de pörgős, izgalmas és kellemes élményt nyújtó filmecske, melyet nem csak a fiatal korosztály fog élvezni, hanem az idősebbek is nosztalgiával teli érdeklődéssel tekintenek rá. Mivel az ötvözés egészen jól sikerült, így a CGI és az animált képek kitűnően támogatják az anime hangulatát. A keretes szerkezetnek köszönhetően pedig aláhúzzák nekünk a lényeget, hogy a küldetéstudat bizony kulcsfontosságú az életünk során. Nincs menekvés, amit a sors nekünk szánt, azon az úton fogunk járni.

Értékelésem: 7,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Blackfox_(2019_film), https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=20802
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=VKnR6uryWz8
Mafab link: -
Bluray elérhető: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció anime ninja fantázia természetfeletti felelősségtudat science-fiction Studio 3Hz