2019. júl 02.

Újabb titánok az Attack on Titan 2. évadjában

írta: Emerald Dragon
Újabb titánok az Attack on Titan 2. évadjában

Shingeki no Kyojin 2. aka. Attack on Titan Season 2. (2017)

aot2kiemelt.jpgA második évadra igencsak sokat kellett várni, először bejelentették a folytatást, aztán tologatták szezonról szezonra, végül csak 2017-ben indult az Attack on Titan 2. szériája. A sorozat csaknem két hónap alatt le is futott, ami erős csalódást okozott az előzményekhez képest, de figyelembe véve, hogy a mangát olvasók amúgy is sokat kritizálták a hossza miatt, így reménykedve daráltam le az epizódokat egy szuszra. A Shingeki no Kyojin 2. évadjától elég sokat vártam, hiszen olyan cliffhangert kaptunk, amely előrevetítette, hogy ezúttal több titokra is fény derülhet. Kérdés volt továbbá, hogy az élőszereplős förmedvények cselekménye mennyiben fog egyezni a mostani folytatással.

Linked Horizon: Shinzou wo Sasageyo!

aot201.jpgLegutóbb leleplezték a női titánt, valamint, elsősorban Eren segítségével, rengeteg áldozat árán végül el is kapták. Azonban ez csupán a morált csökkentette, hiszen a titánok az emberek között rejtőzködtek. Az elfogott óriást fénytől elzárva kell tárolniuk, hiszen éjjel nem képes mozogni. Az előző évad zárójelenetében viszont újabb probléma merült fel: megpillantjuk a falon át kandikáló újabb titánt.

aot31armoredtitan-720x404.jpgInnen veszi fel a fonalat a Shingeki no Kyojin 2. szériája, amikor hőseink megpróbálják kideríteni, mit is keres ott egy újabb óriás, milyen kapcsolat van a falak, a renegát titánok, illetve a vallás és a birodalom között. Ehhez viszont nem csak több szálon fog elindulni a cselekmény, hanem néha bizony az időben is ugrálunk kicsit, amolyan élőszereplős sorozat módjára. Ekképpen előbb a végkimenetelt ismerhetjük meg, majd később az odavezető utat, mely közben titkokra és újabb érdekes/értékes információkra derül fény. Azonban megtanuljuk, hogy nem bízhatunk meg senkiben sem, mert bárki lehet óriás, legalábbis az első évad erősen ezt sugallta nekünk. Kérdés, hogy leleplezik-e a Kolosszust, illetve az Páncélos Titánt, vagy majd meglepetésként fognak előtörni a soraik közül, hogy elárulják, lemészárolják őket.

aot204.jpgA falon át kukucskáló titán egyértelműen előszele egy újabb támadásnak, ami rögtön az első részben ki is bontakozik a semmiből, így Erenék végre saját küldetésre indulnak, miközben a Felderítők igyekeznek értesíteni a lakosságot, a Katonák pedig a gyengébbek védelmére sietnek. Hogy milyen meglepetések várják őket a két utolsó fal közti területen, miféle új ellenségekkel kell szembenézniük, illetve sikerül-e eljutniuk Eren apjának titkos dokumentumaihoz, azt várnánk el elsődlegesen a Shingeki no Kyojin 2. évadának történetétől.

attack_on_titan_343.jpgNem kell félnetek, mert megdöbbentő felfedezések azért lesznek, valamint a látvány továbbra is elég gyönyörű, bár egyes jeleneteknél szerintem kissé túltolták a CGI-t. A horror szerelmesei sem fognak unatkozni, mert megmaradt a véres hangulat, a titánok előszeretettel fogyasztanak el mindent, ami él, mozog, és lehetőleg ember. Lelepleződik néhány olyan titka a történetnek, amire kíváncsiak voltunk, de olyasmire is fény derül, amit nem is sejthettünk (kivéve a mangát követők). Mindezek ellenére az a véleményem, hogy – nem szó szerint – a második széria vérszegényebb lett, és ügyetlenül, kapkodva vezették a fonalat

265810572.jpgUgyanezt mondhatom el az új Shinzō o Sasage yo! című nyitódalról, a Linked Horizon-tól, hiszen az előzményeknél jóval erősebbnek hatott a zene, a zárószám (Shinsei Kamattechan: Yūgure no Tori) pedig inkább egy Satoshi Kon animéhez illett volna. A rendezői széket Tetsuro Araki (Attack on Titan) irányítása alatt Masashi Koizuka vette át, a művészeti részen nagyobb változás nem történt. A látvány tehát megfelelő, hozza az elvártat, a cselekmény pörgős, de túlságosan kapkodós, a karakterek fejlődnek ugyan, de ötletünk sincs, milyen irányba mozdulunk majd el.

Shinsei Kamattechan: Yuugure no Tori

aot4.jpgAz első 25 rész alkalmával feladták a leckét, így nem volt könnyű dolguk az alkotóknak, mert az előzmények számtalan kérdés hagytak nyitva, és belekezdtek rengeteg olyan eredet-, illetve előtörténetbe, amelyekre válaszokat kívánt a hype-ra szomjazó animések serege. Ezekben nem is kell csalódnunk, mert alaposan a lovak közé csapnak, egyetlen probléma, hogy csupán 12 epizód állt rendelkezésre, ami sajnos kevésnek bizonyult. Pontosan annyi információval gazdagodunk, amennyit közölni szeretnének velünk, ahelyett, hogy a harmadik évadot is beleszuszakolták volna és egy normális cselekményhez jutnánk. Nem az a baj vele, hogy unalmas és leül, inkább az, hogy túl sokat szeretne közölni, így nem igazán fért bele minden, amire áhítoztunk. Így maradt a várakozás, és szerencsére egy évvel később megérkezett a folytatás is, hiszen a cliffhanger ismét odabaszott.

Értékelésem: 6/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=16681
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5pl75nXkOfg
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/attack-on-titan-275429.html
Bluray megvásárolható: Attack on Titan - Season 2(Funimation) [Blu-ray] [2018]
Kapcsolódó animék: Attack on Titan 1. évad, Attack on Titan 3/1. évad, Attack on Titan 3/2. évad

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror háború akció anime társadalomkritika dráma tragédia fantázia kannibál teológia science-fiction Production I.G Wit Studio