2019. jún 27.

Hősnek lenni nem kifizetődő!

írta: Emerald Dragon
Hősnek lenni nem kifizetődő!

The Rising of The Shield Hero (2019)

shieldhero.jpgAz idei év leginkább várt fantasy animéje egyértelműen az Aneko Yusagi (The Reprise of the Spear Hero) regénysorozatából készült The Rising of The Shield Hero (Tate no Yūsha no Nariagari). Amióta elindult a streamelése, számtalan meme és a rajongás övezi a fő karaktereit, illetve többen is felhívták rá a figyelmemet, így beadtam a derekam és leültem elé. Ugyan a történet meglehetősen sablonosan indult, azonban már a legelején felrúgta a konvenciókat és a meglepetéseket folyamatosan tolja az arcunkba, tehát nem csalódtam benne.

MADKID: Rise

dwyq786u0aeszco.jpgNaofumi Iwatani igazi otaku, így mikor a könyvtárban talál egy érdekesnek tűnő regényt, belelapoz a Négy Hős történetébe. Meglepetésére számtalan üres lap is nyugszik a kötetben, amit szemlélve hirtelen egy másik világban találja magát. Melromarc király udvarában ugyanis megidéztek négy ifjú férfit, akik megmenthetik őket a gonosz lények invázióhullámától. Ekképpen az egyikőjük egy kardot, másikójuk íjat, a harmadik lándzsát, míg Naofumi a legendás pajzsot kapja meg. 1d338b8e0f5eebddaea81237121a7b7f1550038877_fwide.jpgA védelmezők természetesen némi induló tőkéhez is jutnak, valamit néhány kalandozóval támogatják meg a tapasztalatlan jövevényeket. A legnépszerűbb a lándzsát hordozó szőkeség, de a pajzs hőse mellé senki sem szeretne állni. Igencsak nevetségesnek gondolják, hogy egy védelmi eszköz komoly ellenállást tanúsíthat az invázióval szemben, ezt a nézetet még az udvar is támogatja.

mv5bnmixmwu2njutodnhnc00ztm2ltg4ztytmzlkn2jhzdk5mzhixkeyxkfqcgdeqxvymzgxodm4njm_v1.jpgEgyetlen nő dönt úgy, hogy kisegíti Naofumit, de a gyönyörű szépség csúnyát átveri hősünket, így kisemmizve és megvető pillantások közepette kell távoznia a király szeme elől. A fiú nem adja fel, elhatározza, hogy önerőből majd felfejlődik a megfelelő szintre, ehhez pedig Raphtalia, a félig mosómedve szolgalány, és Filo, a madárszerű lény is segítségére lesznek. 5130584808fb829809faf0e66ff85035d9850657_hq.jpgÁm a küzdelmek közötti időszakban számtalan támadás éri a személyét, a király és annak lánya ugyanis ismeretlen okból meg akarják semmisíteni a Pajzs Hősét, ehhez pedig egy komoly szervezet is támogatását nyújtja. Így Naofuminak nem csupán az inváziós hullámokat kell visszavernie, de valahogyan túl is kell élnie ebben a fantasztikus világban, miközben az egyik legerősebb harcossá fejlődik, de az intrikák között ezt mindenki elfeledni látszik.

MADKID: Faith

0e914959e10f5fe2f876646d9173a4351547622120_fwide.jpgTakao Abo nevét inkább az animációk terén hallottuk eddig, neki köszönhetjük a Cowboy Bebop filmet, valamint az Eureka Seven és a Kurau: Phantom Memory néhány epizódját is. A Kinema Citrus-nak köszönhetjük a regények adaptációját, az ő irányításuk alatt készült el a Barakamon, az Eureka Seven filmje, a Made in Abyss, valamint a Yuyushiki. Több esetben is láthattuk, hogy a fantázia animációknál sarkalatos pontnak számít a karakterdizájn és a CGI. tenor_17.gifJelen esetben ez előbbit Masahiro Suwara bízták, utóbbi faladatot az Orange Studio kapta (Ghost in the Shell: Arise, Ghost In The Shell: The New Movie). Az eredmény vizuálisan szemet gyönyörködtető, a szereplők részletesen kidolgozottak, és az MMORPG hangulata sem tolakodó, szépen illeszkedik a többi elemhez. A vékony keretes megoldás könnyebben elfogadhatóvá teszi a hangsúlyozni kívánt részeket, de nem vonja el a figyelmünket a jelenetekről. Kevin Penkin (Made in Abyss) zenéje zseniálisan passzol a témához és segít megteremteni a légkört, amivel a nézőt is bevonja az anime világába.

Asami Seto: Falling Through Starlight

the-rising-of-the-shield-hero-9.jpgAki az AD&D-n nőtt fel, majd később a számítógépes játékokat is megszerette, majd az online verziókhoz kezdett el vonzódni, mind megtalálja a számára izgalmas részletet a sorozat folyamán. A történet felépítése azonban eltér az átlagostól, itt rengeteg intrikával találkozhatunk, és ezzel párhuzamosan számtalan logikátlan lépéssel is, melyre igyekszem részletesen, de nem spoileresen kitérni. the-rising-of-the-shield-hero-1.jpgA cselekmény pontosan ezért nem lineáris, hiszen rengetegszer kell eltérnie hősünknek a kitaposott és kijelölt ösvénytől, hiszen az első pillanattól fogva az orránál fogva vezetik. A fő rejtély az kezdetektől egyértelmű, de a feloldásra egészen a végéig kell várnunk, ami kellemesen fenntartja a feszültséget. A töréspont azért ebben az animében is megtalálható, nagyjából az évad közepén, csak nem olyan formában, ahogyan arra számítanánk.

the-rising-of-the-shield-hero-episode-21-2.jpgAz alapszituáció egy háborús hullámokkal sújtott királyság volna, ahova négy hős érkezik, akik megakadályozhatják a birodalom elpusztítását. De mellettük több erő is működik, a királyon túl vannak titkos szekták és rejtett csoportosulások, valamint önérdekek is. Mindezek tökéletesen nemtörődöm módon a négyes egység megbontására törekszenek, így nem egyértelmű a valós szándékuk. Ahogyan az sem, miért orroltak meg a maxresdefault_65.jpgPajzs hősére, mit tehetett a korábbi fegyver viselője, amivel magára haragította a többieket. Illetve felmerül a kérdés, hogy valamiféle prófécia miatt cselekednek-e úgy vele, ahogyan. Mindenesetre a felépítés így nagyjából a felkészülési időszakokból és a támadási hullámokból áll. Ez utóbbi elsősorban csatajeleneteket takar, míg az előbbi a slice of life kalandozás helyett nyomozómunkát és rengeteg küzdelmet jelent Naofumi számára.

66bb50d6ccf3f6f0ace01521a17394291557858742_full.pngAz ő karaktere folyamatos változást mutat, hiszen valamilyen módon túl kell tennie magát a rengeteg intrikán és áruláson, meg kell bíznia néhány személyben, még ha nehezére esik is. De folyamatosan monitoroznia kell a környezetét, mert bárhonnan hátba támadhatják. Ezért érthető, hogy óvatos, bizalmatlan, és a kísérőitől fegyelmet vár el. A fantázia birodalomban való tartózkodása során megtanulja, hogy a második esély nem mindenkinek jár, de aki engedelmesen és hűségesen követi, az megérdemli a hasonló önzetlenséget cserébe. the-rising-of-the-shield-hero-16-450x300.jpgEnnek segítségével, bár a másik három hősnél jóval gyengébbnek kellene lennie, belső ereje, küzdőszelleme a többiek fölé emeli. Neki van a legtöbb veszteni valója, így foggal-körömmel harcol a győzelemért, a kötelesség mindig felülkerekedik a dühén és gyűlöletén.

64780d50dee5b82809eff190ba95f1441550039502_fwide.jpgA kísérői közül a legfontosabb Raphtalia, a félig ember, félig mosómedve lány. A találkozás vele meglehetősen szokatlan, ami a későbbi viszonyukat is jellemezheti. Hiszen alárendeltként érzi magát a fiatal nő, azonban fokozatosan kardjává, társává fejlődik a hősünknek. A múltjából fakadóan mélységes fájdalom tükröződik az arcán, és igyekszik mindent megtenni, hogy erősebb és hasznos kísérője legyen társának. Folyamatosan változik, egyre többet tanul mesterétől, és ekképpen a külseje is egyre inkább felnőttebb lesz.

bf782b329dd4c589bcf14449a0f39d801544273843_full.jpgFilo egy madárszerű szörny, aki képes emberi alakot is ölteni, és örömmel áll Naofumi szolgálatába. Sokban különbözik fajtársaitól, hiszen az első pillanattól fogva ösztönösen és örömmel csatlakozik a különítményhez, engedelmesen teljesíti gazdája minden óhaját. A hős pedig inkább barátként tekint rá, miként Raphtaliára is, így különleges kötelék és erős összetartás alakul ki a trióban.

o9mawdm.jpgIlyen formán a The Rising of The Shield Hero akár hárem típusú animének is mondható volna, hiszen női karakterek sokasága kezdi körülvenni hősünket, aki mit sem sejt a hölgyek gyengéd érzelmeiről. Azonban ez a vonzódás meglehetősen színesnek mondható és folyamatosan változik, nem statikus. Nem csupán felnéznek rá, nem csak engedelmesen követik a parancsait, hanem bármit megtennének érte, és megbíznak a döntéseiben. Mindegyik csatlakozó nő kicsit más módon kötődik hozzá, más érzelmeket táplál Naofumi iránt. Mivel ez nem egyértelmű a nézők számára sem, így csak az egyikőjükre fogunk odafigyelni, és drukkolni a szerelmi szál beteljesedéséért.

Chiai Fujikawa: Kimi no namae

speedydaringherculesbeetle-size_restricted.gifDe lássuk az anime árnyoldalait is, hiszen a három említett karakteren kívül a többi meglehetősen elnagyolt. A király, a lánya, az ellenfelek, de még a szövetségesek is inkább vázlatosan vannak megírva, erősen statikus jellemek, kiszámíthatóan cselekednek. Annak ellenére, hogy az intrikák meglepetés szerűén érkeznek a hősünk számára, mi azért pontosan sejthetjük, honnan jön majd a támadás, de még az időzítés is percre pontos. 1_ypfa87bwvvc3m4scdlh3rq.pngA cselekmény dinamikája meghatározza a drámai helyzeteket, így nagyon drukkolnunk sem kell, hogy túlélik-e a kalandot hősünk és csatlósai.
Ehhez kapcsolódik, hogy a másik három hős totálisan logikátlanul és fejetlenül cselekszik. Ami azt igyekszik alátámasztani, hogy ők nem NPC karakterek, hanem az MMORPG világában valaki irányítja őket. Csak iszonyatosan rosszul dobálnak a kockával, amikor döntéseket kell hozni, vagy helyzeteket mérlegelni, így az orruknál fogva vezetik őket. Ezért újra és újra ugyanabba a csapdába esnek, és nem látnak a saját szemüktől. Eleinte még érthető a viselkedésük, de a történet előrehaladtával frusztrálóvá válik.

A The Rising of The Shield Hero meglehetősen komplex anime, hiszen bemutattam, hogy a szereplők elég vegyesek, a történet fordulatokat tartogat, de egy idő után kiszámítható, hogy mikor lesz változás. Bár a támadáshullám okát kellene megfejteniük, de folyamatosan egyéb rejtélyekre keresnek megoldásokat és eltérítik őket a fő céljuktól. Így egy izgalmas, de kissé overrated sorozat alakulna ki az egészből, ha nem volna valami mondanivalója is. Szerencsénkre ez nem marad el, és némi csavarban is lehet részünk, ha végigkövetjük a művet.

rise-of-the-shield-hero-1b.jpgAz első pont egyértelműen a kötelességtudat, ez az, ami Naofumit vezérli. AZ első pillanattól fogva felfogja, hogy küldetése van, nem poénból idézték meg, nem adhatja fel a pajzsot, amivel megajándékozták. Hiába próbál megszabadulni tőle, elfogadja, hogy meg kell mentenie az embereket, azért idézték meg. Ezért ő az egyetlen, aki erre fókuszál, aki képes félretenni az érzelmeit, amikor eljön az invázióhullám. A többiek úgy gondolják, játszi könnyedséggel végeznek a hordával, hiszen kiválasztottak, ezért bennük ilyesmi nem alakul ki. Ez megerősíti azt a nézetet, hogy a másként állunk valamihez, ha meg kell küzdeni a győzelemért, mintha az ölünkbe hull az. Ezt az élet bármely területére kivetíthetjük.

tate_no_yuusha_no_nariagari_03_large_03.jpgA másodlagos kérdés is ehhez csatlakozik, a nagyobb jó érdekében néha olyan döntéseket kell hoznunk, ami az érzéseinkkel ellentétes. De muszáj félretennünk a problémáinkat, ha valaki olyan kerül veszélybe, akit szeretünk, vagy ha azzal megakadályozhatjuk több ember halálát. Sajnos ez azt is jelentheti, hogy hátba támadnak bennünket, vagy valaki más aratja le a babérokat, de az igazi hős nem a hírnevet kergeti, számára az elégtétel a feladat elvégzése.

horriblesubs-tate-no-yuusha-no-nariagari-02-1080p_mkv_snapshot_13_13_2019_03_20_20_29_24-1024x576.jpgA kettőből következik az önzetlenség is, mert nem az a fontos, hogy a mi érdekeink érvényesüljenek, néha azzal kell foglalkozni, ami mások számára is fontos. A bizalom csupán hab a tortán, de egy csapat működésében alapvető, hogy meglegyen. Viszont azt kiérdemelni lehet csak, kiharcolni, sohasem kikényszeríteni. Mindenkinek bizonyítania kell rátermettségét és hűségét, hasznosságát, de sohasem görcsölve, hanem zsigerből kell jönnie.

Chiai Fujikawa: Kimi no namae

tumblr_pmp2ruyrfs1su07o0_540.gifA The Rising of The Shield Hero egy életszemléletet tanít nekünk, amellett, hogy szórakoztató és látványos sorozat. Fejlődő és statikus karaktereket is felvonultat előttünk, amitől életszagúvá válik az anime, hiszen a valóságban is ilyen naiv, illetve bonyolult személyiségekkel találkozhatunk. Ahogyan a fantáziavilágokban általában, itt is el kell vonatkoztatnunk a félig ember lényektől, hiszen elsősorban a jellemük és viselkedésük a lényeg, valamint a rasszizmusra igyekeznek felhívni a figyelmünket. Az előítéletek, a vak próféciák, a bigott vallási szekták, az elvakult uralkodók pedig mind-mind megtalálhatóak a huszonegyedik században is.
Akinek tetszett, bizakodhat, mert a regény, amelyből adaptálták még két story arc-ot rejt magában, és továbbra is fut. A Crunchyroll pedig pedzegeti a folytatást, amennyiben sikeresen zár az évad.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=19826, https://en.wikipedia.org/wiki/The_Rising_of_the_Shield_Hero
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Pyl2h9Xdd9s
Mafab link: -
Bluray megrendelhető: hamarosan

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

akció anime rasszizmus dráma kaland fantázia mágia teológia természetfeletti felelősségtudat otaku D&D Kinema Citrus