2019. jún 11.

A mélység titka: Made in Abyss

írta: Emerald Dragon
A mélység titka: Made in Abyss

Made in Abyss (2017) 1. évad

911d5ade4pl_ri.jpgEzt a sorozatot már korábban kinéztem magamnak, de mindig akadt valami újabb, sürgetőbb, amit megtekinthettem. Mikor megkértem az olvasóimat, hogy ajánljanak egy jó kis művet, ami drámai vagy horror, ismét felbukkant a Made in Abyss címe, így terítékre került a megnézendők listáján. A compilation típusú filmek (Journey's Dawn, Wandering Twilight) már napvilágot láttak, nemsokára érkezik a folytatás is (Fukaki Tamashii no Reimei - 2020. január), tehát lássuk az első benyomásaimat erről az animéről.

Miyu Tomita & Mariya Ise: Deep in Abyss

made-in-abyss-03-07-sad-riko.jpgA Beoluska tenger egyik szigetén egy árvaházban él Riko a barátaival. Orth városa egy hatalmas lyuk szélére épült, az Abyss névre hallgató mélység számtalan titkot és nyersanyagforrást rejt. A kislány és a többi fiatal csemete már gyermekkorától leszáll a "magasabban" fekvő régiókba, hogy különböző kegytárgyakat szedjenek össze. Riko sokkal merészebb a többieknél, Ő az Abyss legaljára vágyik, hiszen édesanyja egykor a legendás felfedezők közé tartozott. Csupán 12 éves, ezért nem igazán engedélyezik neki a veszélyesebb kalandokat.

2017-12-13-1.pngEnnek ellenére igyekszik minél részletesebben feltérképezni a területeket, így találkozik össze Reggel, a furcsa, kiborgnak tűnő szerzettel. Mivel az árvaház szabályai szerint minden ereklyét át kell adni a vezetőknek, Riko úgy dönt, hogy nem számol be erről a felfedezéséről, és más módot talál a fiú becsempészésére. Szerencséjére Jiro, az egyik fiatal mester, megérti a gondolkodásmódját és segít a lánynak, hogy anyja nyomdokaiba léphessen. 14035484_f520.jpgA mélyből előkerül a híres fehér síp, melyet a szülője viselt, ezért elindulnak, hogy kiderítsék, mi okozhatta a halálát. Riko nem csak a múltjával kell szembenézzen, de ezzel párhuzamosan megpróbál rájönni, honnan származik Reg, ki is ő, és mi ez az egész Abyss-rejtély.

made-in-abyss-01-43-1280x720.jpgA Kinema Citrus drámai jellegű kaland science fiction animéje titokzatos világba kalauzol el bennünket, ami első ránézésre egyfajta utópiának tűnik. Ahogy fokozatosan megismerjük a környezetet és a szereplőket, ráébredünk, hogy korántsem erről van szó, inkább egy fantázia birodalomba tévedtünk, ahol más szabályok uralkodnak, mint a miénkben. Éppen ezért olyan művek jutnak eszünkbe, mint a Nausicaä of the Valley of the Wind, a Laputa: Castle in the Sky, a Journey to Agartha, illetve egyéb, alternatív valóságot elénk vetítő munkák. Masayuki Kojima (Monster) rendező Akihito Tsukushi (Fairy Musketeers) mangáját adaptálta sorozattá, melynek sikerén felbuzdulva a stúdió immár film formájában hozza el nekünk a folytatásokat.

madeinabyss2-500x281.jpgA fent említett egészestés animációk nem véletlenül ötlöttek fel, hiszen a látványvilág hasonlóan színes és élénk, annak ellenére, hogy a cím sokkal sötétebb tónust sugall. Kazuchika Kise (Blood-C: The Last Dark, Ghost in the Shell: Arise, Otogi Zoshi, xxxHOLiC) karakterdizájnja sajátos, kicsit chibi-jellegű, szerethető figurákkal ajándékozza meg a nézőket, a környezet, melyet Osamu Masuyama (Eden of the East: Paradise Lost), művészeti vezetőnek köszönhetünk. my-good-abyss-child-is-good-at-apologizing.jpgSzerencsénkre mindent beleadtak, hogy egy fantasztikus történethez egy zseniálisan impresszív vizuális élmény társulhasson. A drámai hangulatot eleinte inkább a melankolikus zenei betétek (Kevin PenkinThe Rising of the Shield Hero) vezetik fel, később aztán múltbéli kitekintésekkel, és a mélységbe ereszkedéssel a cselekmény is komorabbá válik.

horriblesubs_made_in_abyss_05_720p_mkv_snapshot_09_09_2017_08_04_16_18_44.jpgNem csupán a gyermek életébe nyerhetünk betekintést, hanem részletes történelemleckét is kapunk, legalábbis a rejtély egy szeletkéjéről. Az Abyss kialakulása és mibenléte igencsak izgalmas háttértörténetnek ígérkezik, de a leginkább a kiborg fiú eredetére vagyunk kíváncsiak. Persze Riko sem elhanyagolható, hiszen ő a főszereplőnk, de a többi misztikum jóval érdekfeszítőbbnek tűnik. Kettejük viszonya pedig egyfajta barátságnak indul, ami ki tudja, milyen útra téved el a folytatás során.

Az egyik sarkalatos pont, miként a Higurashi no Naku Koro ni esetében az ambivalens kettősség, mely hátborzongató és fájdalmasan szomorú hangulatot eredményez. Könnyen belátható, hogy a gyermeki ártatlanság és naivitás szemben áll a mélységben rájuk leselkedő veszélyekkel, a halálos támadásokkal és a felnőtt lét hataloméhségével. Ekképpen minden sérülés és tragédia többszörösére erősödik, hiszen ilyen fiatal egyénekkel történik meg.

made_in_abyss_12_04.jpgMindemellett természetesen a fókuszba a barlangászok, a felfedezők, a relikviák, ereklyék kutatói kerülnek, illetve az ő múltjuk és ambícióik. A hierarchia ebben a világban is tetten érhető, bár elsősorban a tapasztaltságról szól, hiszen ez a rang határozza meg, milyen mélységbe ereszkedhetnek a kutatók. Minden rétegben másfajta szörnyetegek és lények várnak rájuk, így a talált tárgyak súlya, ritkasága és értéke is különböző. made-in-abyss-02-08-1280x720.jpgEzzel párhuzamosan viszont egyre fásultabbak, keményebbek lesznek azok az emberek, akik sok időt töltöttek az Abyss megismerésével. Az elismertség, a hírnév pedig kijár nekik, ahogyan Rikot is egyfajta megkülönböztetés övezi az édesanyja miatt.

made-in-abyss-09-41-1280x720.jpgAz emberek egyik legfontosabb tulajdonsága a tudásvágy, az ismeretlen felfedezése, az információéhség és a fejlődés. Ez a mozgatórugója főhősünknek is, amellett, hogy a múltját és eredetét is ki szeretné deríteni. Az örökölt magatartásforma tökéletesen kicsúcsosodik a kislány személyiségében, ahogyan az eltökéltség és az eltántoríthatatlanság is. Márpedig ez az egyik központi témánk az anime során. Mivel még csak a felvezetésnél tartunk, illetve az alapokat igyekszik lefektetni, így további kérdések is várhatóak.

nlpk1bzuvwi01.jpgAzon túl, hogy a címben és a műben is szerepel a mélység szó, természetesen átvitt értelemben is tekintenünk kell a jelentésére. Hiszen az emberi jellem is ugyanígy ide érthető, a szándék, a hangulat, az ösztön, ami fokozatosan változik az epizódok előrehaladtával. A kezdeti könnyedebb, játékosabb cselekmény egyre borúsabbá és veszélyesebbé válik; nem gyermekeknek szánt drámai alkotás a Made in Abyss. Nem csak a történet válik egyre komorabbá, utaltam rá, hogy az egyre lentebb merülő felfedezők személyisége is egyre torzabb alakot ölt, olykor a külsejükre is kihat. De spoiler nélkül csak arra figyelmeztethetek, hogy a látszat sok esetben csal, a hatalom és a tudás ugyan fizetséget követel ki magának, de nem mindig egyértelmű az ár természete.

Miyu Tomita, Mariya Ise, & Shiori Izawa: Tabi no Hidarite, Saihate no Migite

1500878644-b6e5c7234b10c59e0755e18ca9f57527.jpgA sorozat csúcspontja az utolsó néhány rész, ami némileg megváltoztatja a nézőpontunkat és jóval tragikusabbá varázsolja az addig elénk vetített hangulatot. Így összességében egy igencsak összeszedett és összetett anime a Made in Abyss. Hiszen egyszerre kalandfilm, ifjúsági történet, némi science fiction és fantázia ötlettel megspékelve, valamint erős drámai felhangot megütve. Kíváncsian várjuk a folytatást, rengeteg fordulatot és mélységet tartogat nekünk.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=18952, https://en.wikipedia.org/wiki/Made_in_Abyss
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DiUKh_MjsI0
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: Made In Abyss Collector's Edition BLU-RAY [2019]
Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime természetvédelem rejtély dráma kaland tragédia fantázia természetfeletti felelősségtudat science-fiction Kinema Citrus