2020. feb 24.

Rablóvezér az apukám: Ronja

írta: Emerald Dragon
Rablóvezér az apukám: Ronja

Ronja, the Robber's Daughter (2014-2015)

imgmain-1356x719.jpgHa a Ghibli Stúdió nevét hallja az ember, akkor legendás animék jutnak az eszünkbe, melyek nagy része nem csupán a gyermekek számára élvezhető, hanem különleges látványvilágú, hangulatú, ezért a felnőtt korosztály is szívesen szemügyre veszi az alkotásokat. Akad néhány olyan film is, melyet koprodukcióban készítettek el, de ezúttal egy sorozatra szeretném felhívni a figyelmeteket. Gorō Miyazaki (Tales from Earthsea, From Up on Poppy Hill) Astrid Lindgren, svéd író egyik regényét adaptálta a televízió számára, a Ronia, the Robber's Daughtert (Ronja rövardotter).

Aoi Teshima: Haru no Sakebi (svéd)

3d265a9bbef9e0a251d8d621832561ff-ronja_vol3_still_02.jpgMattis egy rablóvezér, bandájával és családjával a középkori Skandináv erdőben éldegél. A mindennapi kenyerét azzal keresi meg, hogy a rengetegben átvágó kereskedők kocsijait erősen megsarcolja. Azonban ezzel a szándékával nincs egyedül, van egy rivális csapat is, Borkas banditái is hasonló zsákmányra utaznak. Így a rajtaütés nem mindig sül el kellemesen, hiszen a versengés alkalmával gyakran elszalasztják a kincset.

ronja-the-robbers-daughter.jpgAzonban Mattis és társai hétköznapjaiba változás köszönt be, amikor felesége, Lovis egy leánygyermekkel ajándékozza meg. A kis Ronja iszonyatosan cuki, így édesapja eleinte elveszti az érdeklődését a portyázás iránt, és inkább a picúrral tölti az idejét. Azonban a lányka rohamosan nőni és változni kezd, és kissé kellemetlen kérdéseket tesz fel az erőd lakóinak. A rablóbanda ugyanis az erdő mélyén található várban lakozik, melyet kénytelen-kelletlenül részben a riválisaikkal osztanak meg. Legalábbis Ronja születése óta ez a helyzet áll fenn, mert furcsa dolgok történtek a környéken.

sanzoku_no_musume_ronja_01_02_large_18.jpgA legnagyobb problémát mégis az okozza, hogy Borkas felesége egy fiú utódot hozott a világra, Mattis gyermeke pedig, lévén egyetlen korabeli csemete sem található a környéken, testvéri szeretettel ismeri meg a kis Birk-öt. Kapcsolatuk természetesen titokban kell maradjon, hiszen egyik szülő sem örülne ennek a köteléknek. Talán a vár fölött keselyűként kőröző hárpiák és az erdőkbe bemerészkedő katonák az egyetlenek, akik a bandák viszályából profitálhatnának.

sanzokunomusumeronja9.jpgA Ronja, the Robber's Daughter első ránézésre kellemes mesének tűnik, amely elsősorban a fiatalabb korosztályt célozta meg. Visszahozza a gyermekkorom animés hőskorát, hiszen hangulatilag azokra emlékeztet bennünket. A kislány és a fiú barátságán túl a mű persze többről is szól, de a fókuszba egyfajta plátói Rómeó és Júlia viszony kerül. mindemellé csatlakozik az erőd és a természet felfedezése, a csodálatos és varázslatos lények, melyekkel együtt kell élniük, valamint a felnövéstörténet, amely az egész sorozat mögött húzódik.

ronjabirkrope.jpgEzt az elemet nem csupán a gyermekek szemszögéből ismerhetjük meg, hanem Mattis és Lovis érzései és reakciói is látványosan ábrázolásra kerülnek. Hiszen meglehetősen izgalmas kérdés, hogy egy morálisan megkérdőjelezhető kereseti forrást vajon milyen módon ismertetnek meg egy ártatlan csemetével. Nem is beszélve arról, hogy Ronja – Lovison túl – a csapat egyetlen női tagja, és a középkori értékek szerint ez bizony igencsak sokat dob a latba. Tehát a rablás, a fosztogatás és a rivalizálás is a romantikus felhang után némi negatív színezetet kezd ölteni, ami jellemző lesz az anime dinamikájára.

mv5by2u4n2q0zwetnmvhni00zjbkltk1mzetmze5nwexzgfjzdq1l2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynjkwnzewmzu_v1.jpgMinden, ami elsőre pozitívnak tűnhet a néző számára, az önfeledt banda értékrendje mögött, lassan és tudatosan a kislány szemszögéből más alakot fog ölteni. Ahogyan a gyermeki ártatlanság szembesíti a szülőket azzal a ténnyel, mennyire megváltoztak az idők során, ahogyan munkájuk rabjává lettek, és elfeledték az élet élvezetét. Ez lesz a mű második alappillére, a görbe tükör, melyet az ifjúsági mesék előszeretettel alkalmaznak.

mv5bmtc2odyzntu4nl5bml5banbnxkftztgwndg1mzkwmti_v1_ux477_cr0_0_477_268_al.jpgPersze Ronja is tanul a környezetétől, hiszen nem csak édesapja fejlődik, hanem a lányt is oktatják az élet törvényeiről. A legfontosabb talán a félelem legyőzése, hiszen a rengetegben, a hegyek és a patakok világában bizony számtalan veszély leselkedik az emberekre, mert mások területén ólálkodnak. A territórium tiszteletben tartása mellett ezért elengedhetetlen a magabiztosság és a bátorság. ronja-raeubertochter.jpgAz állatok megérzik a félelmet, és másként reagálnak a rettegőre, mint arra, aki határozottan viselkedik. A japán és a skandináv folklór is számtalan olyan lényt említ, amelyek a képzelet szüleményei és a természet erejét, csodálatos világát személyesítik meg. Ezen szellemek, gnómok, koboldok kölcsönös tisztelete része annak az alázatnak, mellyel a környezetük felé fordulnak.

mv5bywqyzwm3ntytnwiyos00ntrllwi0otmtn2y1odg0mjziyzc3l2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynjkwnzewmzu_v1.jpgKatsuya Kondo (House Hunting, Kiki's Delivery Service, Ponyo on the Cliff by the Sea), Yoshiaki Honma (One Piece, Gambom, Gegege no Kitarō: Nippon Bakuretsu!!) és Yoshikazu Fukutome (Animatrix) gondoskodtak arról, hogy a mű vizualizációja fantasztikus és látványos legyen. És valóban, a tájak részletgazdagok, az erdő lényeinek animációja zseniális és roppant aranyos, a karaktereket pedig személyiséggel ruházták fel. Talán az egyetlen pont, amibe az elejétől belekötöttem, az a mimika volt, mert ott bizony kilóg a lóláb. Számomra igen kritikus a számítógépes animáció minősége, itt pedig meglehetősen középszerű munkát végeztek az alkotók. mv5bmjgynwiyzwqtnmu4ys00njgxltg3nmqtndjkmzuyztrlztqyl2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynjkwnzewmzu_v1.jpgBár a sorozat minden egyes jelenete aprólékosan és finoman kidolgozott, valahogy a szereplők mimikája darabos és a fény-árnyék viszonyokon látszik, hogy a rajzolás helyett más technikával próbálták ötvözni a végső képanyagot. Ez viszont nem sikerült százszázalékosra, melyet csak sajnálni tudok.

mv5bmweymtnhm2mtowu0zc00ntizltg0ywutnjzjn2ewyzvhmmiyl2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynjkwnzewmzu_v1_sy999_sx1776_al.jpgA másik pont, amelybe bele fogok kötni, hogy kimondottan gyerekeknek szánt a Ronja, the Robber's Daughter, azaz a drámát meglehetősen elkerülték benne. Minden olyan szituáció, amely igazán megindító lenne, némi humorral és daccal lett elsimítva, amelyet az egyébként tökéletes zene (Satoshi TakebeFrom Up On Poppy Hills) hiányosságának is betudhatunk. Hiába szép az aláfestés, a főcím, ha egyszer a kritikus pillanatokban nem támogatja meg a jelenet hangulatát. Emiatt persze fiatalabbak is élvezhetik a sorozatot, de a felnőttebbek számára unalmassá fog válni. Ez alól az utolsó harmad lesz kivétel, ahol végre valami izgalom is megjelenik, a crescendot pedig ügyes epilógussal vezetik le.

Mari Natsuki: Player

mv5botq2nwu5mtetowrhzs00mjm2lwiymgutyjjhndyxodm5mtu0l2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynjkwnzewmzu_v1_sy999_sx1776_al.jpgAlapvetően egy játékos, nyugodt és vidám hangulatú anime, ami erősen eltér a többi Ghibli alkotástól. A slice of life típusú animékkal sem veszi fel a versenyt, de 14 éves korig azért bátran merem ajánlani. Nincsenek benne túl erős érzelmek, mégis megmutatja, milyen felnőtté válni, megkérdőjelezni a saját értékrendünket és elfogadni a szeretteinkét. Rámutat, hogy a barátság és a testvériség fontos ugyan, de akadnak olyan esetek, amikor a büszkeségünket félre kell tennünk, hogy a nagyobb jó érdekében, a túlélésért együttműködhessünk.

Értékelésem: 6/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Ronja,_the_Robber%27s_Daughter_(TV_series), https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=15840
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CRRNrqqfMgA
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/sanzoku-no-musume-ronya-275628.html
Bluray megrendelhető: Ronja, The Robber's Daughter [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

barátság anime társadalomkritika természetvédelem vígjáték fantázia felnőtté válás ifjúsági film slice of life Ghibli Studio Amazon Video Polygon Pictures