2019. nov 27.

Mit is nézzünk az idei Anilogue-on...

írta: Emerald Dragon
Mit is nézzünk az idei Anilogue-on...

Minden évben izgatottan várom ezeket a napokat, hiszen most kezdődik az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. Általában az Urániába szoktam bevenni magamat, de ezúttal nehezített pályán mozgok, igencsak sok érdekesség akad a kínálat alapján, így egy csapattagom is csatlakozik az ostromhoz. A múlt héten már kikerültek a címek, a sajtós anyagokat szeretettel osztom meg veletek, de azért most eljött az idő, hogy leírjam, én miket is céloztam meg, hátha nektek is kedvet csinálok vele.

images_20.jpgNick Park neve remélem ismerősen cseng nektek. Ő az a fickó, aki felfrissítette a stop motiont és a 2000-es Chicken Run után megalkotta Wallace és Gromit bohókás párosát. A szösszenet annyira sikeressé vált, hogy spin-off is született belőle, Shaun, a bárány azóta gyermekek és felnőttek kedvencévé lett. Az idei Anilogue megnyitó filmje mi más is lehetne, mint - bár ezúttal csak produceri székből figyelte a művet - a 2019-es debütálású Shaun, a bárány és a farmonkívüli. Kedvenc túlélőnk és nyája ezúttal egy földönkívülinek próbálnak segíteni, hogy hazajusson a bolygójára. Esemény link: 2019.11.27. ; 2019.12.01.

bunuel.jpgA második premier, melyet kiszemeltem, igencsak izgalmas élménynek ígérkezik. Legalábbis képi világát tekintve mindenképpen kihívás elé nézek. Luis Buñuel igazi botrányhős rendező hírében áll. Az 1930-as Aranykor megjelenése után bajba kerül és menekülni kényszerül, egy csendes kis spanyol faluban köt ki legjobb barátjával, Ramón Acínnal. A Buñuel a teknősök labirintusában részletes betekintéssel kecsegtet a rendező és Salvador Dali világába. Esemény link: 2019.11.28. ; 2019.12.01.

swallows2.jpgYasmina Khadra regényéből nem éppen vidám hangvételű drámát varázsol elénk a Kabul fecskéi. 1998 nyarán nem volt könnyű az élet a tálibok megszállta kicsiny faluban. De egy szerelmespár még reménnyel tölti el a néző szívét is, hacsak valami szörnyű esemény meg nem változtatja ezt a végkifejletet. A francia-luxemburgi-svájci animációt megtekintők még a rendezőt, Eléa Gobbé-Mévellec-et is elcsíphetik egy kis beszámoló erejéig. Esemény link: 2019.11.29. ; 2019.11.30.

324516_1560948037_2653.jpgBevallom, nekem az A vörös teknős nem tetszett annyira, amekkora hype-ot kapott. Ennek ellenére írtam róla nektek, és most is megcéloztam a stúdió munkásságát, hiszen ezúttal is a Kecskeméti Animációs Stúdióval közösen dolgoztak rajta, tehát magyar vonatkozása van. A Medvevilág Szicíliában izgalmas élethelyzetet próbál elénk varázsolni, mely valahol a természetvédelem mellett, valahol az urbanizáció ellen kampányol, a maga szórakoztató módján. Esemény link: 2019.11.30.

017_tramway_dsc06905_persos_03def.jpgA francia vonalat erősíti az A Herceg utazása címet viselő kalandfilm is. Két világ találkozásának élményével és veszélyeivel kecsegtet bennünket ez a majom és ember barátságáról szóló mese. Remélhetőleg velős tartalmat és társadalomkritikát is rejt majd a mű, nem csupán a rajzaival kápráztat el bennünket. Esemény link: 2019.11.30. ; 2019.12.01.

christheswiss3.jpgMivel a szombat meglehetősen sűrű és erős felhozatalt mutat, így választanom kellett, hogy melyik alkotást hagyom ki. Végül a kedvenceimre voksoltam, a drámai vonalat támogató Chris, a svájcira esett a választásom. A dokumentumfilm jellegű munka a délszláv háború szörnyűségei irányába indít el bennünket. A hírek szerint az animáció és az archív képek ezúttal is keverednek, ami a legutóbbi győztes Another Day of Life-nak kimondottan jól állt. Esemény link: 2019.11.30.

lotte_ja_kadunud_lohed_1.jpgLotte, a fiatal kislány neve ismerősen csenghet az észt gyerekirodalom követőinek. Ezúttal egy kedves animációs adaptációt láthatunk, melyben főhősük megpróbálja felvenni az elveszettnek hitt legendás sárkányok énekét. Az Lotte és az eltűnt sárkányokat inkább a fiatalabb korosztálynak ajánlom, de szerkesztőtársam segítségének köszönhetően némi ajánlót is olvashattok a műről. Hajrá, Leinad! Esemény link: 2019.12.01.

ph_s_005.jpgNyilvánvalóan animék is szerepelnek a kínálatban. Az A pingvinek titkos élete című alkotás egy titokzatos pingvin invázió részleteit mutatja be a nézőknek. Természetesen fiataloknak szól a japán animáció, így a vér fröcsögése helyett inkább vidámságra és kacagásra, izgalmas gag-ekre és rejtélyekre lehet számítani. Hiroyasu Ishida eddig főként netes szösszenetek rendezésével foglalatoskodott, de talán hallottatok már a Paulette's Chair-ről vagy a Hinata no Aoshigure-ről, melyek pár percesek ugyan, de érdemesek lehetnek a figyelmünkre. Esemény link: 2019.11.28. ; 2019.11.30. ; 2019.12.01.

nami_c313_01.jpgMasaaki Yuasa viszont jóval ismertebb, neki köszönhetjük a DEVILMAN crybabyt, a Lu over the wallt és a Night is Short, Walk On Girlt, de a Tatami Galaxyt is, amit a napokban fejezek be. Ezúttal a Hullámok hátán kerül a vászonra, méghozzá az Urániában is. Számomra az egyik nagyágyú, így nagyon várom az eseményt. Az anime ezúttal is kísérleti hangulatúnak ígérkezik, egy szerelmi történet érzelmi szálainak hullámán lovagolhatunk, ha a beharangozó nem csal. Esemény link: 2019.11.29. ; 2019.12.01.

danm_1.jpgRendben, eddig egészen jónak tűnik a program, de lássuk, mivel is zár a fesztivál. És nem a hivatalos zárófilmre gondolok,hanem azzal, ami a vasárnap esti utolsó egészestés alkotás lesz. Dungeon ni Deai o Motomeru no wa Machigatteiru Darō ka? Ez mondd valamit nektek? Akinek igen, az örömmel fogadja a hírt, hogy a FILM bizony megtekinthető lesz az Art+-ban! Is It Wrong to Try to Pick Up Girls in a Dungeon?: Arrow of the Orion - avagy: DanMachi: Orion nyila. Kellemes és poénos fantasy anime, a háremek kedvelőinek! Esemény link: 2019.12.01.

Ti melyiken lesztek ott?

Smaragd Sárkány

 

 

 

Szólj hozzá

fesztivál rajzfilm anime animációs film Anilogue Francia Intézet Uránia Filmszínház Cervantes Intézet Art+Cinema Észt Intézet