2017. júl 05.

A Ghibli Studió és a Wild Bunch Teknős kalandja

írta: Emerald Dragon
A Ghibli Studió és a Wild Bunch Teknős kalandja

La Tortue Rouge (The Red Turtle, A Vörös Teknős) (2016)

Ha már legutóbb egy régebbi darabhoz nyúltam hozzá, akkor most egy viszonylag új művel készültem nektek. Egyrészt azért, mert az A Vörös Teknős-t már régóta szerettem volna megtekinteni, másrészt mert a Wild Bunch és a Ghibli Studio koprodukciója igazán érdekes és különleges alkotásnak tűnt, hiszen még Oscar-díjra is jelölték 2016-ban. Azt azonban semmiképpen sem szeretném állítani, hogy a tavalyi év legjobb animéje volt, mert arra bizony még másik két jelentkezőt is esélyesnek találnék, róluk is majd beszélni fogok.

 170119_mov_red-turtle_jpg_crop_promo-xlarge2.jpgA La Tortue Rouge (A Vörös Teknős, The Red Turtle) japán-francia közös munka eredménye, egy könnyed, drámai hangvételű történet. Adott egy férfi, aki a viharos óceánon hajótörést szenved és egy látszólag lakatlan szigetre sodródik. Körülnéz, majd úgy dönt, hogy a bambuszerdő pont alkalmas lesz arra, hogy tutajt építsen és hazajusson. Természetesen ehhez némi szakértelem is szükségeltetik, mármint hogy ilyesmit eszkábáljon, így az első próbálkozásai különböző okokból kifolyólag kudarcba fulladnak, hol már a parton, hol a nyílt vízen. Azt azonban nem sejti, hogy mi az oka annak, hogy nem tudja elhagyni a szigetet.

Ahogyan egy kis Robinson Crusoe-hoz illik, főhősünk is ügyeskedik azért, és szerez élelmet, készítget tutajokat, és annak rendje s módja szerint időnként hallucinál is, többnyire arról, hogy valamilyen csodálatos módon megmenekül, vagy éppen nincs is egyedül a földdarabkán. Ahogy telik-múlik az idő, rá is bukkan valami igazán fantasztikusra, amely kérdés, hogy tényleg valóságos-e, vagy csupán a fantáziájának szüleménye. Amennyiben pedig valódi, akkor megváltoztatja-e eredeti törekvését, vagy végül letelepedik a szigeten és megpróbál ott boldog lenni, ahova vetette a sorsa.

113590939.pngAz A Vörös Teknős látványvilága nem kimondottan kiemelkedő a többi Ghibli filmhez képest, de tagadhatatlan, hogy az animáció és a zene olyan gyönyörűen passzol egymáshoz, hogy észre sem vesszük milyen hamar véget ér az anime, sem azt, hogy valójában olyan filmről van szó, melyben nincsenek párbeszédek, így sok értelme nincs szinkronos verziót keresgélnetek. Michael Dudok de Wit rendezte az animációs filmet, melyet – mint már említettem – tavaly Oscar-díjra is jelöltek. Laurent Perez del Mar zenéje végigkalauzol bennünket a cselekményen, minden egyes hangulatváltozását pontosan tudjuk követni, annyira remekül formálja hozzá a tartalomhoz a muzsikát. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy az A Vörös Teknős számomra nem egy túlságosan kiemelkedő alkotás. Ezzel nem azt jelzem, hogy nincs berendelve a Bluray belőle, és nem fogom legalább kétszer még megtekinteni, csupán kihangsúlyoznám, hogy 2016-ban sokkal jobb alkotások is születtek az animék között.

theredturtle_clip_attack.jpgHogy pontosan mi a jelentősége a címben szereplő állatnak, arra külön nem hinném, hogy ki kellene térnem, de a szigeten természetesen rákokkal, a vízben pedig teknősökkel is találkozik a főhősünk, és valahol itt jut szerephez a vörösebbik fajta is. A drámai felhang ugyan tagadhatatlan a film cselekménye során, de korántsem olyan nyomasztó a hangulata, mint amit elvártam volna tőle. Sokkal inkább könnyedebb, mesésebb az egész, a fantázia jelleg pedig tényleg csak érintőleges. Az A Vörös Teknős-ből számomra hiányzott a katarzis érzés, mert egy ponton már pontosan sejteni fogjuk, hogy mi lesz majd a végkifejlet. Így akkora meglepetést még sem okoz, nem üt annyira, mint amire számítottam volna. Tagadhatatlan és elvitathatatlan, hogy olyan témával foglalkozik, mely örök érvényű, és amíg világ a világ és emberek vagyunk, addig ott fog előttünk lebegni a kérdés, melyre sosem fogunk választ kapni. A természet rendje akkor is utat tör magának, és kiköveteli jussát, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne következhessen be az elkerülhetetlen.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: http://www.imdb.com/title/tt3666024
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Sw7BggqBpTk
Mafab link: 
https://www.mafab.hu/movies/the-red-turtle-277817.htm
Bluray megvásárolható: 
The Red Turtle [Blu-ray] [2017]

Zene: 

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

francia belga anime dráma fantázia animációs film Robinson Crusoe Wild Bunch Ghibli Studio A Vörös Teknős Oscar-díj jelölés