2017. júl 12.

Az Akirától Satoshi Kon zsenijéig

írta: Emerald Dragon
Az Akirától Satoshi Kon zsenijéig

Roujin Z (1991)

54b137e119648.jpgA Roujin Z egy sürgető problémával foglalkozó sci-fi anime, ezért is gondoltam, hogy ha már rátaláltam és megnéztem, írok róla nektek egy rövid kis élménybeszámolót.
A médiából folyamatosan ömlik az információ, miszerint egyre kevesebb gyermek születik, viszont a múltban robbanásszerűen megindult családtervezési programok igencsak jól sikerültek, így a visszafogott gazdasági fejlődés, illetve a rengeteg csődeljárás, bedőlt pénzintézetek és a bankok alacsony kamatvállalásai nyomán kialakult egy olyan helyzet, hogy egyre több idős ember éli meg a 70-90 éves kort, ezzel párhuzamosan viszont nincs, aki eltartsa őket. Ezzel a jelenséggel és a megoldásával némileg a Ghost in the Shell: Solid State Society is foglalkozott, és rámutatott, hogy nem könnyű a helyén kezelni a dolgot, mert morális, etikai érvek mellett bizony a gazdasági káosz, illetve az elkövetkező generációkra való hatás sem elhanyagolható szempontok.

19863620_jpg-r_640_600-b_1_d6d6d6-f_jpg-q_x-xxyxx.jpgTakazawa úr idős és magatehetetlen, egyetlen segítsége a túlélésben és az emberhez méltó élethez Haruko, a fiatal nővértanonc. A lány szívesen segít a bácsinak, mos rá, főz rá, fürdeti, beszélget vele, szórakoztatja. A kormány közegészségüggyel foglalkozó minisztériumának hála egy amulett is áll a rendelkezésükre, mellyel azonnal jelezhetik, ha nagyobb probléma merült fel, és profi ellátásra van szükségük. Így egy szívroham, vagy komolyabb betegség esetén gyors és hathatós segítséget kaphatnak a rászorulók. De a leghasznosabb továbbra is ez a nővér-program, mely odafigyel az idősekre, és megadja nekik azt, amire leginkább szükségük van: a szeretetet és a tiszteletet.

roujinznoj14.jpgAzonban ez az állapot a Közjóléti Minisztérium szerint nem tartható fenn, olyan drasztikus változásra volna szükség, amely automatizált és professzionális asszisztenciát nyújthat a rászorulóknak, úgy, hogy a fiatalabb generáció válláról leveszi a terhet, így egy nyitottabb életre sarkallja őket, illetve irányt és reményt mutat számukra saját öregkorukban is. A szerencsés első, aki igénybe veheti a Z-001-es gépezetet pont Takazawa úr lesz.

Természetesen egy science fiction esetén nem csupán ilyen korszakalkotó és mindenre megoldást nyújtó találmányról lesz szó, mert, bár a bemutatón kitűnőre vizsgázik a szerkezet, és tényleg megfürdeti, ápolja, gondozza és figyeli a rengeteg érzékelő a papa állapotát, azonban a felvetés, amelyet Haruko fogalmaz meg, csupán fiatalos lázadásnak lesz titulálva. Ez pedig nyilván az, hogy a szeretet elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki egyáltalán élni akarjon, ha már ágyhoz van kötve. Nyilván egy zöldség életben tartása is fontos lehet, de emberré akkor válik, ha valamilyen kontaktust tartanak vele fent a hús-vér, humán ápolók. De, ha ezt egy fiatal lány hangoztatja, aki ráadásul pont ilyen hivatást igyekszik betölteni, valljuk be, nem lesz túlságosan hiteles az érvelése, és könnyen félresöpörhető azzal, hogy csak a saját kenyérkeresetét félti, önös érdekek vezérlik.

download.jpgEgészen addig a pillanatig minden tökéletesnek tűnik, amíg Haruko üzenetet nem kap a világhálóról, ráadásul minden számítógépből ömleni kezd ugyanaz a mondat, mely Takazawa bácsihoz hívja. Ekkor pedig felmerülni látszik a kérdés, hogy tényleg annyira jó-e ez a Z-001-es ágy, megadja-e azt, amire egy idősnek szüksége lehet, illetve a robotizált szerkezet valóban arra lett alkotva, amire mondják. A fiatal lánynak és barátainak, illetve a hálás időseknek, akiket szeretettel ápolnak, kell kideríteniük, mi áll az egész Z-001-eshez köthető projekt hátterében, és hogy lehetséges az, hogy a papa úgy képes üzenni Harukonak, hogy valójában magatehetetlenül fekszik. Nyilván nem lesz könnyű dolguk, hogy felderítsék a rejtélyt, mert nem tenne jót senkinek sem, ha kiszivárogna, hogy a sajtónak bemutatott korszakalkotó megoldás valójában teljesen más, sőt, elképzelhető, hogy veszélyeket is hordoz magában.

maxresdefault.jpgA Roujin Z története kellemesen könnyed, mégis izgalmas témákat boncolgat, melyeket olyan nagy műalkotások is kifejtenek, mint a fent emlegetett Ghost in the Shell: Solid State Society, valamint az Akira is. Hiroyuki Kitakubo (Black Magic M-66, Blood: The Last Vampire, Robot Carnival) rendezése igazán frappáns science fiction drámával örvendeztet meg bennünket. Hisashi Eguchi (Perfect Blue) és Satoshi Kon (ezúttal művészeti dizájnjával kápráztat el bennünket a Millennium Actress, a Perfect Blue, a Paprika és a Tokyo Godfathers rendezőzsenije) tervezése, illetve ábrázolásmódja kelti életre a karakterek sokaságát, melyek az igazi animére jellemzőek. Bun Itakura zenéje ugyan nem kiemelkedő, de szerencsére a történet elviszi a hátán a filmet.

roujin-z.jpgFő kérdésünk tehát továbbra is az, hogy hogyan élhetnek az emberek harmóniában a gépekkel, milyen veszélyei vannak, ha túlságosan nagy teret adunk egy robot képességeinek, és persze, hogy mennyire tudunk eggyé válni egy szervetlen, mégis intelligenciát sugárzó programmal. Ugyanúgy felmerül, hogy elmosódhat-e a határ, és vajon jó-e ez nekünk a jövőre nézve, mint például a Tetsuo-ban (1989), illetve a Bubblegum Crisis-ben (1987-1991) is kifejtették. Remélhetőleg az alapműveket ismeritek, így meg is értettétek a Roujin Z megtekintése folyamán, hogy miért is kapta tőlem ezt a címet az anime ajánlója. Hiszen olyan alkotók közreműködésével készült el a mű, akik egyrészt az Akirában (1988) segédkeztek (Hiroyuki Kitakubo – animáció, Katsuhiro Otomo – rendező), másrészt a direktor zseni Satoshi Kon későbbi munkásságának kreatív vizualitása már itt is megmutatkozott. Bár még hat évet kellett várni, míg első önálló rendezése megjelenik (Perfect Blue - 1997), de már ilyen korán megmutatkozott, hogy mit is tud a mester. Ráadásul a dizájn tökéletesen belesimul a koncepcióba, ha összehasonlítjátok az Akira, illetve a Paprika (2006) kaotikus fantázia-szerű megjelenését, akkor pontosan megértitek, hogy mire is gondolok. Összefoglalva tehát: klasszikus problémák egy ötletes sci-fiben, némi drámával fűszerezve, Satoshi Kon látványvilágával. Kell ennél több?

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Roujin_Zhttp://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=329
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yuzdYA5nbKw
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/rojin-z-52569.html
Bluray megvásárolható: Roujin Z [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

robotika anime egészségügy dráma öregedés Paprika Akira science-fiction Satoshi Kon