2017. dec 23.

Varázslatos karácsonyi mese a rendezőzseni, Satoshi Kon tollából

írta: Emerald Dragon
Varázslatos karácsonyi mese a rendezőzseni, Satoshi Kon tollából

Tokyo Godfathers (2003) (Tokiói keresztapák)

tokyo_godfathers2.jpgIgyekszem minden fontosabb filmet érinteni, így Satoshi Kon (Perfect Blue, Paprika) munkássága természetesen az alapművek közé tartozik, ha animéről van szó. Így elérkezett az idő, hogy bemutassam nektek egyik kedves meséjét, amely egyszerre remekbe szabott vígjáték és kiváló dráma. Bájosan kalandos történet a szeretetről, törődésről és az önzetlenségről, a rendező kimondottan egyedi stílusában.

giphy_4.gifA szenteste a világ egyik legkedveltebb ünnepe, természetesen a szilveszteren kívül. Ezek az alkalmak a legjobbak, hiszen ilyenkor a rászorulókra is gondolnak, misét celebrálnak neki és az ételosztás sem marad el. Történetünk főhősei pedig fedél nélkül élnek az utcán, így igencsak örülnek, hogy végre valami meleget és finomat kapnak. Annak ellenére, hogy nem mindegyikőjük hisz a karácsonyi csodákban, azért végighallgatják a papot, majd sietnek, hogy végre jóllakhassak.
tokyo_godfathers_4.jpgHárman éldegélnek, úgymond egy háztartásban, Miyuki, a fiatal lány, Gin, az özvegy, és Hana, a homoszexuális férfi. Éppen kedvenc karácsonyi civódásukkal vannak elfoglalva, amikor egy bébi sírására lesznek figyelmesek, és egy kosárban a szemétdombon, némi levél kíséretében egy csecsemőre bukkannak. A gyermek mindannyiuk szívét megérinti, és felszínre törnek az érzelmeik. Hana rögtön lecsap az elkallódott lányra, és isten ajándékát látja benne, ezért elnevezi Kiyokonak. Arra hamar ráeszmélnek, hogy nem tarthatják meg, amit találtak, de egy napig azért igyekeznek gondoskodni a kisdedről.

tokyo-godfathers-2.jpgAzonban reggel Hana más következtetésre jut, nem viszik el a rendőrségre a gyermeket, hanem igyekeznek megkeresni a szüleit, hátha megbánták tettüket. Igazi karácsonyi jócselekedet volna, ezért társai csatlakoznak hozzá. Elsőként a kosár tartalmából indulnak ki, amely kincsvadászatra invitálja őket Tokióban. El is indulnak, ám keresés közben elkezdenek lassan megnyílni egymás előtt, és kérdések nélkül mesélnek a múltjukról és problémáikról. Vicces módon ezzel először egyre közelebb kerülnek egymáshoz, aztán eltávolodnak, ahogy a gát átszakad és elöntik őket az érzelmek. De végül rá kell jöjjenek, hogy nem csak barátok, hanem igazi családdá nőtték ki magukat, akik gondoskodnak a másikról. A karácsonyi csoda nem csak összekovácsolja őket, hanem a napi jócselekedetük közben észre sem veszik, hogy elkezdenek odafigyelni másokra is, és segítenek rajtuk. Ez pedig sosem marad hálatlanul.

tokyo-publictransit.pngKalandos utazásuk nem csak szórakoztató, megható, hanem tanulságos is a nézők számára. Természetesen Satoshi Kon rendező ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, így az események igencsak furcsák, szokatlanok, a helyzetek, amelyekbe keverednek néhol groteszkek és meghökkentőek. Igazi karácsonyi mese a maga varázslatos világával és hihetetlenül fordulatos cselekményével. Azon túl, hogy egyszerű keresésre indulnak, időközben szembe kell nézniük a saját múltjukkal is, illetve azokkal a nehézségekkel, melyeket az elkallódó gyermekeknek, illetve a hajléktalanoknak napról napra át kell élniük. 1280x720-tcr.jpgNem is beszélve azokról a szituációkról, amelyek akkor merülnek fel, ha egy idegen gyermekről szeretnének gondoskodni Tokió utcáin.
Természetesen a karácsony mindig ugyanarról kellene, hogy szóljon, és erre próbál rámutatni nekünk a Tokyo Godfathers is, amellett, hogy elszórakoztat bennünket. A család, az összetartozás ideje, a megbocsátás órája, a változás lehetősége mindig is ott kell, hogy lebegjen előttünk, de pláne ezeken a napokon.

tumblr_inline_o0npdhfnnp1qbn4gn_500.gifA Tokyo Godfathers eseményei során felvillanó csodálatos képeket, látomásokat egyszerre tekinthetjük isteni jeleknek, üzeneteknek, hogy jó úton járnak, és alkoholmámoros víziónak is, amely sztereotípiával természetesen operál az anime is. Emiatt lesz fantasztikus a hangulat, a vígjáték és a dráma keveredő elemei most is kellemes kakofón állapotba juttatnak bennünket a szó pozitív értelmében. a6bb76cf3f735c6f9f886a739f6a87091237a1e3_hq.gifSatoshi Kon mindig tökéleteset alkot, így ebbe a művébe sem lehet belekötni. Keiichi Suzuki zenéje, jómaga és Kenichi Konishi (Fullmetal Alchemist: The Sacred Star of Milos, The Tale of the Princess Kaguya, My Neighbors the Yamadas) karakterdizájnja, a rendező saját eredeti ötlete, illetve Nobutaka Ike (Patlabor: The Movie, Millennium Actress, Paprika) ezúttal is varázslatos animét alkottak.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2018
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=vNGiL9UNONU
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/-22385.html
DVD megvásárolható: Tokyo Godfathers [DVD] [2004]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

karácsony anime szegénység vígjáték dráma fantázia slice of life Paprika Satoshi Kon