2019. jún 25.

Dororo: Így irtsd ki a démonokat!

írta: Emerald Dragon
Dororo: Így irtsd ki a démonokat!

Dororo (2019)

original_17.gifAkadnak olyan animék, melyek az idő múlásával sem vesztettek mondanivalójukból, mindig aktuálisnak találhatjuk őket. Azonban a régi technikák, megvalósítások nem feltétlenül úgy sikerültek úgy, ahogyan a rendező, az író vagy a stúdió megálmodta azokat. Nem ritkán azzal is találkozhatunk, hogy az anime jóval hamarabb befejeződött, mint a manga története, így erős eltéréseket tapasztalhatunk az eredetileg megálmodott befejezéstől. A Dororo 1969-ben futott, és csupán kicsivel hamarabb készült el az utolsó rész, mint a lezáró kötet, így elsősorban technikai újításnak tekinthetjük, hogy 2019-ben újra feldolgozták Osamu Tezuka (Astro Boy, Black Jack, Jungle Emperor Leo, Metropolis) forrásanyagát.

Ziyoou-vachi: Kaen

tumblr_pl1f15eqyp1vtm42eo1_500.gifCímszereplőnk Dororo, aki egy árva kisgyermek, lopással és csalással próbál boldogulni az utcákon, hogy megkeresse a napi betevőt. Nem akármilyen fából faragták, tisztában van a farkastörvényekkel, így sohasem adja fel, nem alázkodik meg senki előtt. Teljesen véletlenül botlik bele a történet valódi főhősébe, Hyakkimaruba, a vándorló szamurájba. Éppen nagy galibába keveredik, és a férfi a semmiből siet… egy démon megölésére, miközben véletlenül megmenti Dororot is. A gyermek ösztönei elég erősek ahhoz, hogy felismerje, milyen nagy szerencséje van, és megpróbál a vándor társává szegődni, hogy az megvédhesse őt, illetve némi pénzt kereshessenek a szamuráj képességeivel.

dororo-01-11.jpgHyakkimaru nem átlagos férfiú, Kagemitsu Daigou elsőszülött fia, aki feláldozta őt a birodalma megerősítése érdekében. A ronin ezért végtagok és érzékszervek nélkül született, apja halálra ítélve dobatta ki testét a provinciából. Szerencséjére akadtak, akik megszánták őt, ennek köszönhetően könyörtelen harcossá fejlődhetett. Azóta a vidéket járja, kezei helyén viselt pengéinek köszönhetően a démonokat, szellemeket és a gonosz lényeket irtja. Nem csupán önzetlenségből teszi ezt, féktelen gyűlölet vezérli tettét, mely fokozódik, mikor ráébred, bizonyos ayakashik megölése után egy-egy hiányzó testrésze visszatér.

dororo-01-48-1280x720.jpgA duó lassan társakká, barátokká válik, és megtanulják, hogy együtt könnyebben boldogulhatnak. Mivel Hyakkimaru nem lát és nem hall, csupán a szándékot, mint a lélek színét érzékeli, így fokozatosan hozzászokik, hogy támaszkodhat a gyermek segítségére. Dororo pedig ráeszmél, hogy ő lehet az egyetlen, aki visszatarthatja a ronint a gonosszá válástól. Kettejük kalandjai természetesen elkalauzolnak bennünket Daigo provinciájába is, ahol a férfi szembesül múltjával, származásával, sorsának okozójával, valamint édestestvérével, Takomaruval.

ASIAN KUNG-FU GENERATION: Dororo

horriblesubs_dororo_01_720p_mkv_snapshot_01_39_2019_01_07_17_40_13.jpgA cselekmény meglehetősen egyszerűnek mondható, az epizódok pedig egy sémát követnek. Mindig egy új személlyel találkozunk, és annak történetével ismerkedhetünk meg. Ez lehet egy ayakashi vagy éppen egy fontos szereplő a páros életében. A kalandozások fokozatosan a háttér irányába vezetnek el bennünket, azaz vissza a kezdetekhez, Daigo döntéséhez, a szövetség megkötéséhez, és a démonok elszabadulásához. Mindez csupán a felvezetés az áldozatok sokaságához, illetve a történelmi utalásokon túl izgalmas kérdéskörök felvetéséhez.

dororo-episode-3-review.pngA központi téma a gonosz és a jó kettőssége és ellentéte. Avagy mi ezeknek a gyökere és mennyire egyértelmű eldönteni valakiről a valós jellemét. A történetek során több embert és ayakashit mutatnak be nekünk, de nem feltétlenül peredesztinált az ő tulajdonságuk. Ezért lényeges a vaksággal megáldott Hayakkimaru személye, aki a szándékot érzékeli, így azt támadja meg, aki ártó, veszélyes, de nem bántja, szinte nem is látja azokat, akik ártalmatlanok és kedvesek. Azonban furcsa mód, ahogyan fokozatosan visszaszerzi a végtagjait és testének többi, feláldozott részét, és egyre emberibbé válik külsőre, úgy torzul el a belsője, hiszen mohóbban kívánja vissza jogos tulajdonait.

tumblr_pnukaemjyp1v2kyfj_540.jpgDororo tanítja meg neki, hogy minden élet egyformán fontos, még a démonok is értékesek lehetnek, Hyakkimaru pedig megajándékozza a gyermeket azzal a tudással, hogy a külső sok esetben megtévesztő lehet. Viszont az egyensúlyt ketten együtt találhatják meg, hogy mérlegelni tudják, mikor és kit támadnak meg vagy hagynak életben, védelmeznek meg. Ugyanis a szenvtelen harcos zsigerből és reflexszerűen ront rá a gonosz ellenfelekre akkor is, ha másoknak nem világos az illető valódi személyisége. maxrdefault_4.jpgEz könnyedén bajba sodorhatja, kellemetlen órákat szerezve a párosnak, nem csak magyarázkodást, hanem komoly összecsapásokat eredményezve. A kommunikációt ezért közösen sajátítják el, hiszen Dororo még gyermeki ártatlansággal, naivitással mond ki mindent, míg Hyakkimaru eleinte egyáltalán nem tudja kifejezni a gondolatait, érzéseit. Idővel közelítenek egymás felé, ami kulcsfontosságú lehet a kalandok során.

dororo-02-02.jpgA ronin ezen kívül megtanítja nekünk az akaraterő fontosságát, a küzdeni vágyás lényegességét. Igencsak általános megfigyelés, hogy a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű emberek sokkal többet kell küzdjenek a napi rutin során, hogy boldogulhassanak, előrébb juthassanak. Ennek eredményeképpen olyan eredményeket kénytelenek elérni, ami az átlagos helyzetűek számára nem szükségszerű. Hyakkimaru harcmodora, illetve ereje és ügyessége éppen ezért átlagon felüli, hiszen csak így élhet túl a világban. Azonban ezek a képességek korántsem természetfelettiek, a szándékérzékelést leszámítva minden kapu nyitva áll előttünk, csak küzdeni és fejlődni kell.

Amazarashi: Sayonara Gokko

dororo-01-02.jpgA következő felvetés az egyik leghíresebb szamurájfilmben is megtalálható, és arra igyekszik rámutatni, hogy a feudális felépítésű társadalomban is a népé az igazi hatalom, nem kell függeniük egy gonosz uralkodó kényétől-kedvétől. Az egyén felelős a saját tetteiért és életéért, nem foghatja rá a viszonyokra a sorsát. Hiszen jóval többen vannak, így a provincia ereje az ő tevékenységétől és szorgalmától is függ. Tehát a vezetőnek meg kell becsülnie a többieket is, az embereknek pedig ki kell állniuk saját magukért, meg kell tanulniuk egyedül is boldogulniuk, nem hagyhatják, hogy elnyomják őket. A függőség ugyanis kölcsönös, de az erősebbik a kenyértermelő, nem az -adó.

mv5bztfjyzm4ytctownhzi00yzhklwiwotitzjgyzmm1zjuznjy2xkeyxkfqcgdeqxvymtq2ode0nda_v1_sx1777_cr0_0_1777_999_al.jpgA kiinduló problémakört hagytam a legvégére, mely egyáltalán nem egyszerű. Daigo azért áldozza fel fiát, azért tagadja meg Buddhát, és kéri a démonok segítségét, mert a birodalmát évek óta sorozatos tragédia sújtja. Aszály, éhínség, betegség, szegénység és háború tizedeli a népét; a családja is veszélybe kerül. Ezért dönt úgy, hogy szövetséget köt, egy ördögit, melynek részeként feláldozza a legnagyobb kincsét. Szándéka önzetlennek tűnhet, de felmerül a kérdés, hogy a szíve mélyén nem csupán a saját boldogulását, becsvágyát akarja-e táplálni. Kívülről a birodalom gazdagabb, a termőföld értékesebb, a táplálék több lesz, a sereg ereje megnő, az emberek egészségesek és több pénzt keresnek. Ezzel párhuzamosan azonban a vidéket a démonok kezdik megsarcolni, Daigo pedig új háborúkat indít a provincia kiterjesztésére.

wp3904387.jpgÍgy jogosan gondolhatunk arra, amire felesége is rámutat, hogy a valós szándéka a birodalom megerősítése és hírnevének, hatalmának növelése lehetett. Ezért áldozta fel elsőszülött fiának testét és lelkét, ezért fél attól, mi történik, ha a ronin visszatér, és követeli a jogos jussát. A fenyegetés pedig erősen abba az irányba mutat, hogy sokkal inkább önös érdekből lépett szövetségre, és nem a népére, családjára gondolt. Az áldozat nagysága, az egy feláldozása a többség érdekében persze mást jelentene, mint az, ha csupán a saját erejének növelése volt a végső cél. Mindkét féle gondolkodás megtalálható a feudális időkben, de a folklór világában is.

mv5bzdg5yzm1yjytyja2yi00mwq3ltlhyzetzjvim2fhzjcxmdzjxkeyxkfqcgdeqxvyotywotm0mzk_v1.jpgA Studio MAPPA és a Tezuka Production közös munkája izgalmas helyszínbe és korba enged betekintést a nézőközönségnek. Kazuhiro Furuhashi rendező neve talán ismerősen csenghet, hiszen az egyik guilty pleasure-ömet, a GetBackerst is ő felügyelte, de a Rurouni Kenshin során is már bizonyította tudását. A történelmi jelleghez egy régiesebb animációstílus társul, ami a szamurájanimékre emlékezte bennünket, ám jóval élénkebb és szebb ábrázolásformát köszönhetünk Satoshi Iwatakinak (Ghost Hunt) és Mari Fujinonak (Studio Pablo). A zenei aláfestés (Yoshihiro IkeErgo Proxy, Gantz 0, Harmony) minimális, ahogyan a hangulathoz illik, és ügyesen elénk idézi a kor jellegzetességeit.

Eve: Yamiyo

maxresdefau_4.jpgA Dororo összességében kellemes meglepetése, vizuálisan és történetileg, hangulatilag és tartalmilag is jól teljesít. A karakterek közül a főbbek mutatnak fejlődést is, a kor, a többi szereplő, illetve a környezet is igen részletesen kerül bemutatásra. A történet koherens, a cselekmény nem laposodik el, az izgalom fokozódik és nem szimplán progrediál, hanem fordulatpontokat is beiktattak, meglepetések is várnak ránk. A szamurájfilmek kedvelői, a mély, keleti filozófiai után érdeklődők is bátran megtekinthetik, de egyszerű történelmi akció-thrillerként is megállja a melyét. Több ilyen sorozatra volna szükség a sok középszerű között.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Dororo, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=20779
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DLat_-OyHIs
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/dororo-325249.html
Bluray megvásárolható: hamarosan

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror barátság akció anime társadalomkritika dráma kaland démon fantázia mitológia teológia természetfeletti felelősségtudat Osamu Tezuka MAPPA Studio Tezuka Production