2019. máj 25.

El Psy Congoroo - Időutazós thriller anime

írta: Emerald Dragon
El Psy Congoroo - Időutazós thriller anime

Steins;Gate (2011)

sgteam_1.pngEgy igazán különleges sci-fibe futottam bele jó néhány évvel ezelőtt egy kedves ismerősöm ajánlásával. Utána többen is megerősítették, hogy érdemes belekezdeni, így végül nem bántam meg, hogy nekiültem és végignéztem ezt a tudományos munkának ugyan nem tekinthető, de kimondottan részletesen kidolgozott kvantumfizikai elméleti alapokra épülő sorozatot. A Steins;Gate ötvözi magában az X-aktákos, The Big Bang Theorys geek érzetet, valamint a Donnie Darko thrilleres háttérhangulatát. Azóta folytatást is kapott a történet, Steins;Gate 0 címmel, amelyről már írtam a blogomra, ideje volt, hogy az előzményt is előszedjem az archívumból és leporoljam a Cinegore-os cikkemet.

Steins;Gate

Kanako Itou: Hacking to the Gate

sgkiemelt.jpgRintarō Okabe egy hóbortos, olykor a valóságtól elrugaszkodott tudós, aki elsősorban az időutazás elméletével és – potenciális – gyakorlatával foglalkozik. A híres John Titor minden egyes kapcsolódó munkásságát olvasta a témáról, és igencsak felháborodik, amikor egy, a témába vágó konferencián valaki saját felfedezéseként adja elő a „mester” egyik elméletét. Meglehetősen vehemensen ágál ez ellen, és szóhoz sem jut, amikor egy fiatal lány, Kurisu Makise magával rángatja őt, hogy megkérdezze tőle, mit is akart mondani neki negyed órával előtte.

christina.jpgA fizikus férfi elsőre kémnek hiszi a lányt, és gyorsan faképnél is hagyja, ám később rábukkan a lány vérbefagyott holttestére. Nem tudja, mit tegyen, gyorsan sms-t ír kollégájának, "Daru" Hashidának, ám ekkor furcsa, megmagyarázhatatlan érzés lesz úrrá rajta. Megszédül, úgy tűnik, csupán elrévedezett. Ahogy már más esetekben is megszokhattuk – Tsukihime, Lunar Legend –, kicsit megnyugszik, de érzi, valami nem stimmel, hiszen társai nem emlékeznek az elmúlt nap eseményeire, sőt, később Kurisu Makisét is megpillantja − élve.

sg1.jpgÚgy tűnik, furcsa álomból ébredt, minden csak a képzeletében történt meg. Így visszatér napi rutinjához, hiszen Ő egy zseniális tudós, Kyōma Hōōin, aki titkos laboratóriumában csodafegyvereket és találmányokat készít. Kettesszámú labormunkatársa Mayuri Shiina, akit mintegy túszként tart magánál ördögi terve megvalósítása érdekében. Hűséges társa, „Daru” Hashida, aki a hármasszámú, és egy igazi kiberzsonglőr – és perverz – hacker. Ők hárman egy elektronikus készülékeket javító boltocska felett bérelnek hadiszállásként funkcionáló titkos lakást. Azonban a bérleti díj igencsak borsos és mindannyian le vannak égve. steins-gate-800x600-2.jpgA nagy felfedezés pedig igencsak várat magára. Egyedül egy átalakított mikrohullámú sütőt tudnak felmutatni, ami cserébe undorító zöld géllé változtatja a banánt. Hogy mit keres a banán egy melegítésre szolgáló eszközben? Erre nyilvánvalóan őrült tudósunk megfelelő magyarázattal tudna szolgálni, hiszen valójában egy ’mikrohullámúfon’-ról (ideiglenes név) van szó, amely képes… nos, mire is, azt még pontosan nem tudja, de bizonyosan korszakalkotó lesz. Hiszen a SERN (nem, nem a CERN, ez VÉLETLENÜL hasonlít csak rá) emberei mindenhol leselkednek rá és meg akarják kaparintani titkait, találmányait, mert gonoszak, és meg kell tőlük védenie a világot − El Psy Congoroo.

1531552860_c23b063177cd7ac567b376f874f11789e2ce7f7384faa5c2c9f164353a9cc01a.gifValóban nehéz eldönteni, hogy Okarin igazi őrült tudós-e, akire igazi ipari kémek vadásznak, vagy mindez csupán élénk fantáziájának, excentrikus személyiségének, valamint átlagon felül fejlett szuper egojának szüleménye-e. Egy biztos, hogy egyre többen gyűlnek köré, és látszólag teljesen lökött fantazmagóriája ellenére felnéznek rá, követik, és nem nevetik ki viselkedését. Még Kurisu Makise, alias Christina is megkedveli és meglátja benne a potenciális felfedezés előtt álló kvantumfizikus alakját.

steins-gate-review-04.jpgA cselekmény felépítése kimondottan szórakoztató és érdekfeszítő, így elég gyorsan magával ragad bennünket a sorozat. Ahogy egyre több szereplő csatlakozik be a történet fő szálába, elkezdjük vizualizálni a teljes képet és új értelmet kapnak a találmányok, a furcsa közjátékok, a karakterek viselkedése és a látszólagosan kaotikus kényszerképzetek. Nyilvánvalóan nem szeretném túlboncolni a kvantumfizikai hátteret, hogy tudományosan vajon mennyire helytálló, de nem is célja az animének, hogy levezetésekkel kösse le az agyunkat. gif.gifJóval fontosabb az, hogy olyan problémákat vet fel, amelyről például a Kurau, Phantom Memory, illetve a Darker Than Black is értekeznek. Egyértelműen tiszteleg több science fiction film előtt is, és ami a talán a leginkább szembetűnő, az a Vissza a jövőbe trilógia, hiszen a tér-idő kontinuumon túl még a Delorean is említésre kerül. Ezek után nem meglepetés: az időutazás elméletéről értekezünk, illetve annak etikai, filozófiai, illetve kvantumfizikai vonzatairól.

sgfacepalm.jpgA megközelítésben az a zseniális, ahogyan folyamatosan fokozza bennünk a feszültséget és a látszólagos önfeledt szórakozásból hirtelen ránk borítja az asztalt és kemény drámai thrillerbe csap át a hangulata. A semmiből robban arcunkba a rideg valóság, azok a felvetések, veszélyek, melyekkel rengeteg sci-fi foglalkozik.
Fantasztikusan időzített a váltás, ezért gyorsan kell átértékeljük az előtte lezajlott eseményeket. Habár részletesen előkészítik, szinte kiszúrja a szemünket, mégsem gondolunk rá a kiválasztott pillanatig.

sgtime.jpgA témát egyébként én is nagyon kedvelem, az időutazás felelősségének, illetve bizonyításának kérdésköre gyakorlatilag önmagában hordozza saját válaszát. Ahogyan a The Big Bang Theoryban is ügyesen felvetik, előbb fogjuk megtudni, hogy lehetséges, mintsem ténylegesen megvalósulna. A Steins;Gate azt boncolgatja, vajon lehetséges-e és milyen potenciális következményei lehetnek, ha valakinek ez mégis sikerülne. Roppant izgalmas fejtegetés, figyelembe véve a könnyed felütést és a néhol sitcom jellegű játékos párbeszédeket.

stein-gate.jpgA karaktereket gondosan kidolgozták, a mellékszereplők is személyiséggel felruházottak, bár kevesen mutatnak jellemfejlődést, és egynémely meglehetősen elnagyolt. De funkciójukat tekintve beleköthetetlen, hogy csak a leglényegesebbekre koncentráltak igazán. Christina és Okarin mellett igazán Daru tűnik úgy, hogy labdába rúghat, de a többiek is tartogathatnak némi meglepetést a nézőseregnek. Mivel konzolos játék a forrásanyag, ezért a fordulatokon érezhető, más-más csapásirányt hivatottak bemutatni, de mindez egy időutazással foglalkozó sorozatban egyáltalán nem erőltetett.

cast-of-steins-gate-hard-at-work.pngA Hiroshi Hamasaki (Steins;Gate Fuka Ryōiki no Déjà vu, Orange, Blade & Soul) és Takuya Satō (Armitage III: Poly-Matrix, Strawberry Marshmallow) rendezte sorozat, akárcsak a Higurashi no naku koro ni, számítógépes játék alapján készült. A világból pedig nem ez az első, amit készítettek, hiszen a Chaos;Head és Chaos;Child is idekapcsolódnak, bár jóval gyengébben sikerültek. Ezekre azonban utalásokat is kapunk az animén belül, melyet természetesen csak azok vesznek észre, akik ez utóbbiakat is látták. makise-kurisu-mayushi-1150850.jpgA zenéje (Jun Murakami és Takeshi Abo - Steins;Gate Fuka Ryōiki no Déjà vu) ügyesen emeli ki a sci-fi hangulatát; a főcímdal (Kanako Ito: Hacking to the Gate) pedig kimondottan fülbemászó dallamokkal operál. A karakterdizájn a fent említett okokból kifolyólag nem meglepő, hogy Kyuta Sakai (Akame ga KILL!, Higurashi no Naku Koro ni Kai, Higurashi no Naku Koro ni Gaiden Nekogoroshi-hen, Higurashi no Naku Koro ni Kaku ~Outbreak~, Steins;Gate Fuka Ryōiki no Déjà vu, When They Cry - Higurashi) és huke (Steins;Gate Fuka Ryōiki no Déjà vu) munkája, ezért kiemelkedő színvonalú, csodálatos képi világa van, illetve a CG is hibátlannak mondható.

Yui Sakakibara: Tokitsukasadoru Jūni no Meiyaku

Az anime 25. része valójában nem kapcsolódik szervesen a történethez, illetve valójában OVA, amely a Steins;Gate 0 irányába sodorja a nézőket. Amennyiben a filmet is tervezitek megnézni, akkor mindenképpen érdemes megtekinteni. Viszont a további, nyúlfarknyi OVA-kat egyáltalán nem ajánlom, játékosak ugyan, de nem adnak semmi tartalmat a sorozathoz. Azonban, ha már ide elérkeztünk, ugorjunk is tovább.

Értékelésem: 9,5/10

Steins;Gate Fuka Ryōiki no Déjà vu

Kanako Itou: Anata no Eranda Kono Toki wo

makise-kurisu-mayushi-1150850.jpgMaga a film egyszerre minősíthető kötelező darabnak, amennyiben az eredeti problémafelvetések mellé egy újabbat is hozzátesz, melyet aztán alaposan ki is fejt, illetve pont ezért akár ki is hagyható, hiszen kicsit más szemszögből foglalkozik az időutazás teóriájával. Én inkább hajlok az első verzióra, nagyon kedves alkotás és a témája szintén rengeteg science fiction-ben előkerül.

sg2.jpgNem szeretnék hosszasan foglalkozni ezzel az animével, mert egyetlen kérdést jár körbe – bár elég érdekeset –, és ennek megnevezése gyakorlatilag el is spoilerezné az egész filmet. Így sejtelmesen fogalmazva csak annyit említenék itt meg, hogy ott veszi fel a fonalat, ahol a sorozat cselekménye folytatódna, majd kiragad a Steins;Gate-ből egy elemet, melyet már alaposan kifejtett, aztán kicsit lecsupaszítva felboncolja azt.

443b4dbf.gifNyilvánvalóan mindennek ára van, ezt már megszokhattuk, a felelősségvállalás kérdése nem újdonság az olvasóim számára. Ha egy tóba kavicsot dobunk, a hullámok egy idő után elülnek ugyan, és a felszín kisimul, de a vízben attól még egy kővel több lesz. Azon túl, hogy ez egy iszonyatosan mély gondolat tőlem és ismét rettenetesen bölcsnek érzem magam, valójában teljesen igaz is. A párhuzamos világok elméletét már a Sliders című remek sci-fi sorozatban megismerhettük, ahogy a veszélyeiben is elmerülhettünk, bár inkább akció, mintsem drámai aspektusból. Ebben az animében jóval több a tudományos fejtegetésen túl a filozófiai, pszichológiai problémák taglalása, melyek valójában akár azonosnak is tekinthetőek.

Maga a Fuka Ryōiki no Déjà vu megszólalásig hasonlít egy másik sorozat közelítőleg azonos problematikájával foglalkozó filmjére (Suzumiya Haruhi no Shōshitsu). Ettől eltekintve érdemes megtekinteni, hiszen ez is egy izgalmas téma, bár inkább a drámai oldalról közelíti meg a problémakört. Illene kiemelnem, hogy ezzel a filmmel válik kerekké a történet, ezért mindenképpen nélkülözhetetlen a Steins;Gate rajongói számára.

Ayane: Itsumo Kono Basho de

Egyértelműen ajánlom a sci-fi rajongóknak és az időutazás téma kedvelőinek mindkét alkotást. Érdemes elmerülni a világban, megismerkedni a szereplőkkel, a zenével, valamint a drámai és a thrilleres megközelítéssel is.

Értékelésem: 8/10

sun.pngA Steins;Gate azon animék közé tartozik, melyek könnyedén a toplistákra kerülhetnek a nézőközönség esetében. A karakterek könnyedén megkedvelhetőek, de a csavaroknak köszönhetően a drámai izgalmat sem minimalizálták a szórakoztatással szemben. Az emiatt keletkező ambivalens hangulat nem csupán lebilincsel bennünket, hanem ezzel párhuzamosan elgondolkodunk a jelenetek mögöttes tartalmán és üzenetén.

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=11770, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=13542, https://en.wikipedia.org/wiki/Steins;Gate_(TV_series)
Trailerek: https://www.youtube.com/watch?v=LwcTi86cFeg, https://www.youtube.com/watch?v=TR27pVnSDgo
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/steinsgate-213780.html, https://www.mafab.hu/movies/gekijouban-steinsgate-fuka-ryouiki-no-deja-vu-138139.html
Bluray megrendelhető: Steins Gate: The Complete Series [Blu-ray], Steins; Gate the Movie: Load Region of Deja Vu
Kapcsolódó cikkek: Steins;Gate 0

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime thriller időutazás dráma felelősségtudat White Fox