2019. máj 16.

Bizarr vágyak és bűnök: Mardock Scramble

írta: Emerald Dragon
Bizarr vágyak és bűnök: Mardock Scramble

Mardock Scramble (2010, 2011, 2012)

mardock_scramble_third_exhaust-main-thumb-860xauto-49688.jpgSorozatok között sokkal könnyebben akadunk science fiction gyöngyszemekre, de azért film kategóriában is vannak ütős művek, legalábbis a 2000 után készült animációk esetében. Sajnos sok alkotás erőlteti a CGI-t, ami bizony gyakran a minőség rovására vált, hiszen az olcsó megoldások a legtöbbször tökre vágjak a nézői élményt. A most bemutatásra kerülő Mardock Scramble erősen kilóg az átlagos animék sorából, a három egyórás filmepizód vérbeli cyberpunk sci-fi, erős horror beütésekkel.

Mardock Scramble: The First Compression (2010)

msc02.jpgRune Balotnak nem volt könnyű gyermekkora, hiszen az apja már 12 évesen magáévá tette, amely cselekedetéért a bátyja fejbe is lőtte a hitvány szülőt. Itt nem álltak meg a megpróbáltatásai, egyenes út vezetett a prostitúció felé, és a zavart lány végül egy bizonyos Shell Septinos szerető és védelmező karjai közé menekült. Azonban nem sejtette, hogy csapdába sétált, mert a multimilliárdos férfinek nem az első áldozata lesz az immár 15 éves Balot. vlcsnap-2011-09-06-23h33m30s34-e1315346066549.pngTöbb fiatalkorúval és nővel is végzett már, ha rájuk unt, ráadásul könnyedén kikerülte az igazságszolgáltatást. Sosem hagyott elvarratlan szálakat, minden bizonyítéktól megszabadult, egyedül a renegát Dimsdale Boiled ismeri szörnyű titkát, de ő neki dolgozik. A férfi a mészárlások után emlékeiből gyémántot készíttetett, ekképpen töröltette a saját agyából a gyilkosságok nyomait. E módon képtelenség lesz elítélni, hiszen Shell nincs tisztában a saját tetteivel sem.

mardock-third-5.gifDr. Easter a katonaság egy speciális divíziójának dolgozik, emellett az igazságszolgáltatásban is tevékenyen részt vesz. Különleges technológia kifejlesztésében közreműködött, amelynek célja az emberi élet védelme és megőrzése. Ez a Scramble 09-es program. Régóta figyeli Shell gyanús ténykedését, azonban eddig nem talált rá bizonyítékot a bűnösségére. Szerencséjére szemtanúja lesz az utolsó gyilkosságnak, és legkiválóbb ügynöke, Oeufcoque Penteano idejében figyelmezteti rá, hogy megmentheti Balot-ot a teljes megsemmisüléstől.

msc08.jpgA lány új, regenerált testben ébred, melyre egy technológiai újítás, mesterséges bőrréteg került. Emellett pedig új tulajdonságokra is szert tett a lány, melyeket magának kell felfedeznie. A fent említett Oeufcoque szegődik mellé segítőtársként, aki eredetileg egy genetikailag felturbózott aranybundájú egér. Legalábbis származását és első külsejét tekintve annak tűnik, de Oeufcoque sokkal komlexebb, mint egy egyszerű rágcsáló. gxpmo2s.gifMutációjának köszönhetően egyrészt képes bármilyen elektronikába behatolni és átvenni felette az irányítást, másrészt limitáltan bármilyen alakot fel tud venni, a tárgy minden tulajdonságát birtokolva. Avagy lehet paróka a fejeden, de akár gépkarabély is a kezedben. Hasznos kis partner, korlátokkal, hiszen nem gyilkolhat.

msc01.jpgHamar világossá válik, hogy Balot életben tartásának valódi indítéka, hogy a bíróság előtt tanúként jelenhessen meg, és végre lecsukhassák a rohadék Shellt. Viszont a feladat korántsem egyszerű, mert számtalan akadállyal kell szembenézniük, és a lány meséjét bizonyítékokkal kell alátámasztaniuk, hiszen anélkül nem sok jóval kecsegtethet számukra az ítélet.

Mardock Scramble: The Second Combustion (2011)

1489934845835.jpgKevesebb, mint egy évet kellett várni a folytatásra, és végre megtudhattuk, hogy mi történt az első rész cliffhanger-szerű befejezése után. A második filmben élesebb képet kapunk a korról, valamint a helyszín jellegzetességeiről, ezzel párhuzamosan pedig megismerhetjük a Scramble 09 és Oefcoque eredetét is. Az előző epizódban elsősorban Balotra és mostoha sorsára helyeződött a hangsúly. msc04.jpgEzúttal más szemszögből is láthatjuk az eseményeket, mert a Paradicsomban végre kiderül a rejtély: mik ezek a furcsa lények, illetve fejlesztések, melyek Dr. Easter és társai dolgoztak. Az is említésre kerül, miként kerül a képbe a Scramble 09 nagy ellensége, az October Corporation, és mi köze van hozzájuk a kegyetlen Shellnek.

13597054830964163621_thumb.jpgMondanom sem kell, ez egy jóval melankolikusabb rész, hiszen ez az a pont, ahol megismerhetjük a szereplőink jellemét. Boiled és Oefcoque kapcsolata is felszínre kerül, nem marad többé titokban, mi az az ellentét, ami kettejük között feszül. Eközben természetesen a cselekmény is folytatódik, Balot és társai igyekeznek minél több bizonyítékot találni a befolyásos férfi ellen, aki mindeközben egészen okos lépésre szánja el magát.

Mardock Scramble: The Third Exhaust (2012)

msc09.jpgAz utolsó epizód egyenesen a végjáték felé vezet bennünket. Balot egyre közelebb kerül a bizonyítékok megszerzéséhez, azonban időközben szembekerül az October Corporation-nel is. Folytatódnak az izgalmak és ismét másféle hangulatra számíthatunk a The Third Exhaustion-ben. Ideje, hogy minden napvilágra kerüljön, és megismerjék az emberek a kegyetlen gyilkos titkát. Ugyanakkor a lánynak is elhatározásra kell jutnia, hogy mit tesz majd, ha szemtől szembe kerül gyűlölt ellenségével.

Ahogy azt már előzőleg megtudhattuk, nem mindegy, hogy ki hogyan dönt, és milyen lépéseket tesz majd meg. A végkimenetel erősen ettől függ, nem mindegy, hogy képes-e felülemelkedni saját bosszúvágyán, hiszen Boiled és Balot lezáratlan ügye is ennek rendezsén múlik.

screenshot_5_12477.jpgSpoilerek nélkül nehéz összefoglalni egy három részen át ívelő cselekményt, így elsősorban utalásokat tettem rá, milyen irányba haladunk az anime folyamán. A történet meglehetősen komplex és ügyesen felépített, mindhárom rész más stílusú, így nem bóbiskolunk el az epizódokon. Keverednek benne a Blade Runnerre emlékeztető detektív elemek és a kiborgokkal kapcsolatos elmélkedések, miként a Ghost in the Shell-ben és az Appleseed-ben, b55ebdf79e60eee767bf89e8f64bd71249e525b8_hq.gifilletve egy kis James Bond-feelinget is belecsempésztek a Mardock Scramble hangulatába. Olyan jövőt ismerünk meg, ahol a test bármikor és bárhogyan továbbfejleszthető, nincs szükség olyan tulajdonságokra, melyeket fölöslegesnek érzünk, de olyanokkal boost-olhatjuk, amelyeket igazán magunkénak érzünk. Lehet ez bármi, amit a határtalan fantáziánk vagy aberrált elménk el tud képzelni. Ezzel párhuzamosan eszmél rá a néző is, a testünk nem fontos, hiszen egyedül a tudatunk számít. Egyedül a gondolkodásunk, és hogyan cselekedeteink határozzák meg a személyiségünk értékét.

ybxpl.jpgEmiatt lesz igazán izgalmas megfigyelni a karakterek tetteit és reakcióit. Dr. Easter furcsa gondolkodásmódja és elhivatottsága, valamint az élet megőrzéséről alkotott elképzelése látszólagos ellentmondásban áll Balot korábbi sorsával, hiszen számára a lét nem kecsegtetett sok boldogsággal. Boiled elképzelése a tökéletes testről sem áll túl közel ehhez, inkább egy új kibernetikus organizmus lehetőségét vázolja fel. msc05.jpgAz első epizódban megjelenő zsoldosok pedig egészen másfajta, aberráltnak tűnő élvezeteket hajszolnak. Olyan időben járunk, ahol mindezek egyszerre képesek megvalósulni, és tökéletesen szembehelyezhetőek egymással, mégis megférnek a másik mellett, mert a gondolkodásmód egyiket sem tekinti túlságosan deviánsnak. No, persze azért akadnak kivételek, de pénzzel bármi megvehető, amire a szívünk és bizarr elménk vágyik.

mardock-scramble-the-third-exhaust-large-114.jpgA központban tehát ezúttal is az ember-gép fúziója áll, kicsit más megközelítésből. Lényegtelen, hogy milyen a testünk, a társadalmi értékrend eltolódott egy olyan irányba, amely mindezeken felülemelkedett. Látszólagos utópiának tekinthetjük, de a pozitívumok mellett megmutatkoznak a veszélyek is. Tekinthetjük egyfajta Battle Angel Alita feldolgozásnak is, hiszen az alapséma ugyanaz, bár Balot személyisége némileg különbözik az angyali harcosétól. De a főbb vonalak itt is megtalálhatóak, a segítőkész tudóssal és a cyber-junkie karakterekkel.

msc11.jpgSusumu Kudo rendezte ezt a kiváló animét, Tow Ubukata (Le Chevalier d'Eon) és Yoshitoki Oima (illusztráció) hét kötetes mangájából. Az animációkat és a karakterdizájnt Jun Nakai (GATE, The Sacred Blacksmith) és Shingo Suzuki (Shanghai Dragon) felügyelte, a CGI részeket Tetsuro Kodamanak, a csodálatos zenéjét pedig Masafumi Mimanak (Attack on Titan, Corpse Princess, Fullmetal Alchemist, stb.) és Conischnak (Appleseed XIII) köszönhetjük. Az első (Amazing Grace) és második (Ave Maria for Balot) részek végén Minako Honda énekel, míg a záró epizódban (Tsubasa) Megumi Hayashibara (Rune Balot) hangját hallhatjátok.

mardock-scramble-the-third-exhaust-01.jpgAmiért különlegesnek és kiemelkedőnek tartom a Mardock Scramble nem más, mint hogy ötvözi a fent emlegetett hangulatokat és elemeket, illetve ügyesen megtalálja az egyensúlyt a CGI és az animáció között. Így nem lesz hivalkodó vagy éppen erőltetett, a képi világa sem kelt ambivalens érzéseket bennünk. Ugyanolyan jól olvadnak egymásba a karakterek és a háttér, valamint a járművek, mint a Ghost in the Shell-ben, illetve a Wonderfull Days-ben. msc03.jpgPersze annyira nem gigantikus az alkotás, mint a fentiek, de a maga nemében igencsak figyelemre méltó műremek. A kulcs pedig egyszerű, a szereplők jellemfejlődéseire is gondosan odafigyeltek, valamint a történet is alaposan kidolgozott. A dialógusok mély filozófiai elmélkedései bennünket is elgondolkodtatnak. Itt nem csak Balot beszélgetéseire célzok, hanem ugyanúgy Boiled, Oeufcoque, valamint Tweedledee és Tweedledim, illetve Bell Wing és Marlowe John Fever monológjaira, példabeszédeire is. Ezekkel ugyanis újabb szintek, újabb mélységeket nyílnak meg a néző számára.

tumblr_nndaetwhzp1tc7u7qo1_500.gifAz egyik kedvencen ezek közül a vadász és a préda hasonlata. Látszólag csak bizonyos helyzetekben merül fel, hogy döntenünk kell, melyik utat választjuk, ám valójában az élet számos pontján ezt tesszük. Ezért kitűnő kifejtése ennek a szerencsejáték, ahol nem csak a random eseményektől függ a végeredmény, hanem bizony attól is, mit lépünk.
Nem meglepő ezek után, ha a Mardock Scramblet csak ajánlani tudom az animék, a horror, a thriller, a cyberpunk, illetve általában a sci-fi rajongók számára.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=11338, http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=12887, http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=14360
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CVXBZngLd-4, https://www.youtube.com/watch?v=YmkAR-oJ59E, https://www.youtube.com/watch?v=yz0hlVfDnhk
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/marudukku-sukuranburu-asshuku-65524.html, https://www.mafab.hu/movies/marudukku-sukuranburu-nenshou-13610.html, https://www.mafab.hu/movies/marudukku-sukuranburu-nenshou-13610.html

Bluray megvásárolható: Mardock Scramble - The Trilogy Collection (Incl. First Compression, Second Exhaust, Third Exhaust) Blu-ray

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror akció anime cyberpunk thriller bosszú felelősségtudat science-fiction élő fegyver