2018. nov 03.

A Farkas-brigád megelevenedett a koreai adaptációban! - Inrang/Illang

írta: Emerald Dragon
A Farkas-brigád megelevenedett a koreai adaptációban! - Inrang/Illang

Illang: The Wolf Brigade (2018)

poster1.jpgKicsit későn kapcsoltam, hogy a Jin-Roh: The Wolf Brigade című animéhez készült egy élőszereplős adaptáció, ám szerencsére nem a Netflix és nem is Hollywood követte el, így volt egy kevés remény, hogy nem lesz csapnivaló az alkotás. Dél-Koreában döntöttek úgy, hogy a nagyvászonra viszik Oshii Mamoru művét, Illang: The Wolf Brigade-ként került a mozik műsorába. Mielőtt ezen megbotránkoznátok, leleplezem, hogy az ember-farkast így mondják koreaiul, így valójában nagy változást itt (még) nem követtek el.

illang.jpg2029-ben, egy közeli jövőben járunk, ahol a két koreai birodalom úgy döntött, hogy egyesülnek, mert együtt erősebbek lehetnek a környező nagyhatalmakkal, Japánnal, Kínával és Oroszországgal szemben. Azonban nem mindenki nézi ezt jó szemmel, megalakult egy Szekta névre hallgató társaság, amely igyekszik megakadályozni, hogy a történelmi jelentőségű frigy létrejöhessen. Az ártatlan, követ hajigáló, arcukat sállal eltakaró huligánok, fiatal lázadók és átlagos tüntetők közé vegyülve könnyedén bombákat csempésznek az utcákra és csatatérré változtatják a várost. Ők nem válogatnak az eszközökben, a gerillaharc mellett gyermekeket képeznek ki öngyilkos merényletek elkövetésére. Hiszen rájuk senki sem számít, és az agyuk könnyen átmosható.

illang-the-wolf-brigade-600x400.jpgBár a rendőrség eleinte tehetetlen volt a terroristacsoport ellen, azonban néhány évvel ezelőtt létrehoztak egy elit fegyveres, páncélozott csapatot, a Különleges Egységet, amely megfelelő képzettséggel és felszereléssel bírt az ilyen akciók megfékezésére. Azonban öt évvel ezelőtt történt egy súlyos tévedés, melyben tizenöt ártatlan diáklány vesztette el az életét. Azóta a közvélemény is másként viselkedik velük kapcsolatban, illetve a tagjai sem ocsúdtak fel még teljesen a trauma hatása alól. the-wolf-brigade-review3.pngIm Joong-kyung (Dong-won GangA gyilkos hangja) az egyik legjobb tagja ennek az alakulatnak, és a Véres Pénteken is ott volt már. Most, amikor a legnagyobb szükség van rájuk, az elsők között vonul a csatornákba, miután a Szekta tagjai megszórták a rendőröket Molotov-koktélokkal és bombákkal. Talán ez lesz a legfontosabb bevetésük, hiszen a terror szervezet magjához juthatnak el, a vezetőséghez. De ezúttal sem számolnak arra, hogy a mélyben egy Piroskával is találkozhatnak. Márpedig ezek azok az agymosott gyermekek, akik az öngyilkos merénylettől sem riadnak vissza. Im Joong-kyungot még kísértik a múlt árnyai, így egy pillanatra meginog az akció kivitelezésekor, ami csaknem az életébe kerül.

dimb1h1uyaeuflv.jpgA kormány tagjai közül sem mindenki támogatja az egyesülésre való törekvést, akadnak olyan korrupt politikusok, akik rossz szemmel néznek a lehetőségre. Mivel a Különleges Egység az unifikáció oldalán áll, így úgy döntenek, meg kell szabadulniuk az elit osztagtól. Márpedig a csatornában lejátszódó hibás akció talán az ő malmukra hajthatja a vizet. Nincs más hátra, mint hogy megkörnyékezzék az öngyilkos merénylő testvérét, és csapdát állítsanak Im Joong-kyungnak, így áldozati bárányként használva őt a feloszlatásra. 7523dc6ely1ft4ezeqxe1j20go0b4q47.jpgAzonban létezik egy titkos szervezet, melynek tagjai valószínűleg beépülhettek ebbe a páncélos osztagba. A Farkas Brigád célja, hogy megtalálják és levadásszák a veszélyes elemeket, a korrupt politikusokat és rendőrségi vezetőket, hivatalnokokat. Nem riadnak vissza attól sem, hogy évekig bujkáljanak, alvó ügynök módjára magányosan várják az aktiválásukat. Im Joong-kyung azonban egyre közelebb kerül a lányhoz, Lee Yoon-heehez (Hyo-Joo Han), és úgy tűnik, a Közbiztonsági Szolgálat és az egyesülést ellenzők szövetségét senki sem állíthatja meg, a Különleges Egységet el fogják tüntetni az útból.

choi-minho-cover.jpgKim Jee-woon (A jó, a rossz és a furcsa, Keserédes élet, A két nővér) már többször is bebizonyította, hogy igazán tehetséges rendező, így nem meglepő, hogy maga Oshii Mamoru is támogatta művének feldolgozását. Ráadásul az író külön vetítésen szemlélhette meg a kész alkotást, és le volt nyűgözve a végeredménytől. Márpedig az előzményeket tekintve ez hatalmas elismerésnek számít, hiszen anno ő ragaszkodott ahhoz, hogy csak anime formájában lásson napvilágot a története harmadik része. Általában az élő szereplős adaptációkat félve és kétkedve fogadjuk, mert a múltban hatalmas csalódásokat éltek át a rajongók. aen20180724004200315_07_i.jpgA Ghost in the Shell amerikai, az Attack on Titan és a Terra Formars japán megfilmesítése finoman szólva kritikán alulinak számítottak. Nem is beszélve a mexikói Kite-ról, amihez valamiért Samuel L. Jackson is a nevét merte adni.
Szerencsére ezúttal nem csak egy fantasztikus rendező és egy zseniális forgatókönyv állt a rendelkezésükre, de Mowg (Gyújtogatók, Árnyak kora, I saw the Devil) zenéje és Eddie Yang (Altered Carbon, The Amazing Spider-Man) dizájnja is támogatta a film elkészültét. Nem véletlenül emelem ki ezt a két részleget, hiszen a muzsikája iszonyatosan erősre sikeredett, komoly vetélytársa az eredeti verziónak. t1_daumcdn.jpgPontosan illeszkedik az aktuális hangulathoz, az akciójeleneteknél Mátrixosan pörgős, de az elégikus, drámai pontokon lelassul és aláhúzza a témát. Ugyanez a helyzet a jelmezekkel is, hiszen nem csak az utópisztikus fém-páncélok lettek jól megtervezve, de szerencsére arra is odafigyeltek, hogy a csupán 10 évvel a jelen után játszódó cselekmény utcai öltözetei ne legyenek túlságosan extrémek, kirívóak. Hiszen háborús állapotok uralkodnak, nem egy aranykort látunk, mint az átlagos sci-fikben, ahol csicsás ás futurisztikus kabátokat és cipőket viselnek. Ezek mind elterelték volna a figyelmet a lényegről.

6e78ff2df745b41d1325673b96a24a9f.jpgHiszen egy részben a múltban megrekedt, konzervatív vezetőséget láthatunk, ahol a haladás, az egyesülés igencsak ijesztő lehet a politikusok számára is. És nem csak a múltból fakadó ellentétek kapcsán, hanem a korrupciós ügyek felszínre kerülésétől rettegnek. Az érdekek nem egyeznek egymással, bár mindenki békére vágyik, de a környező országok rettegnek egy új nagyhatalom létrejöttétől, a kormány pedig nem szeretné elveszteni elit pozícióját.
Nagyon lényeges, hogy a mű vizuális megvalósítása kissé eltér az animéétől, de ennek bizony jelen esetben nem csak funkcionális okai vannak, hanem eltelt csaknem húsz év a Jin-Roh óta. maxresfault_4.jpgImmár másként szemléljük a jövőt, és a drónok megjelenése a filmben, valamint az arcfelismerő algoritmusok alkalmazása a jelenkori botrányokat figyelembe véve elengedhetetlen a megfelelő utópia, disztópia felépítéséhez.
A látványvilághoz kapcsolódik az akciójelenetek zseniális megvalósítása, beleértve a küzdősportok ábrázolását és az elit-osztagosok taktikai működését. Nincs elnagyolás, nem gagyi a verekedés, de a pisztolypárbajokat is ügyesen kivitelezték, nincs unlimited ammo probléma sem, tökéletesen realisztikusak a szituációk. Ellentmondások sincsenek, tehát aki megfelelő kiképzésben részesült, annak a mozgása is teljesen más az összecsapások során, az átlagemberek pedig hamar elhullanak.

ll7et9m.jpgAmellett, hogy sikeresen egyensúlyoznak a kettős képi világban, érdemes kiemelni, hogy sajnos az egyik legfontosabb jelenetsor ebben a műben kimaradt, pedig nem csupán vizuális szempontból tartottam volna fontosnak az ábrázolását. A kitömött farkasok helyett itt egy történelmi jellegű kiállítást láthatunk, ami funkcionalitását tekintve inkább a különleges egységek jelentőségét húzza alá, nem pedig az állat allegóriáját. Ennek ellenére az Illang-ban ugyancsak előkerül a Piroska-hasonlat, ahogyan a Rotkäppchen kötettel is találkozhatunk. Azonban ezt a párhuzamot inkább mélyebben rejtik el, aminek az oka talán az lehet, hogy az utolsó tizenöt perc kissé új értelmezést ad a műnek. Mivel hivatalosan az animét vették alapul, így nem tudni, hogy miért változtattak ezen. Szerencsére az előtte zajló eseményekkel semmilyen probléma nincs, ügyesen átjönnek ugyanazok az üzenetek, amelyek az eredeti Jin-Roh-ban megvoltak.

awesome-full-trailer-for-the-futuristic-action-thriller-jin-roh-the-wolf-brigade-from-director-kim-jee-woon.jpgPár apróságot ugyan megváltoztattak az Illang forgatókönyvében, de ezek az elemek inkább a motivációkat magyarázzák meg, melyek az anime esetében nem lettek teljes mértékben bemutatva. Ugyancsak részletesebben ismerkedhetünk meg olyan mellékszereplőkkel, melyek egyébként kulcsfigurának számítottak a műben, így kimondottan szerencsének tartom azt a döntést, hogy inkább foglalkoztak az ő karakterükkel is. x5xxjhbs2pcdwf8n4nzyzisspn1.jpgHabár kicsit más a szituáció, mint Oshii Mamoru eredetijében, azonban ezen a ponton egyáltalán nem tértek el a feldolgozás során, a belső tartalmat hűen megőrizték. Az adalék szálak kifejtését ezért én a pozitív változtatások sorába illeszteném be. Így határozottan jó ötlet volt, hogy a Farkas Brigád tagjairól ugyanúgy több információt megtudhatunk, mint a Közbiztonsági Szolgálat korruptjairól, valamint a politikai hátterekről és a Piroskák lélektanáról.

illangthewolfbrigade01.jpgSpoiler nélkül a végjátékról nem tudnék nyilatkozni, márpedig túl friss a film ahhoz, hogy ezt meglépjem. Ezért inkább azt emelném ki, hogy ugyanúgy megvannak a politikai célzások, a felelősség-keresés kérdésköre, illetve a párhuzamok a mesével kapcsolatban. Itt is a politikai elit, a Szekta, valamint a Farkas Brigád állnak egymással szemben, és nehéz volna eldönteni, melyikük is hibáztatható az ártatlanok haláláért és a kialakult helyzetért. Mindenki a saját szemszögéből szemléli az eseményeket, a túlélésért és az egzisztenciáért küzdenek, vagy éppen parancsokat teljesítenek és osztanak a szerepük szerint. Ez az üzenet szerencsésen megmaradt, annak ellenére, hogy a végét még a Jin-Roh-énál is teátrálisabbnak tartom.

dh-u42vu8aaoo1x.jpgAmikor az Illangról hallottam, nem hittem volna, hogy ennyire pozitív kritika kerekedik majd belőle, a pozitív csalódás nagyon megnyugtató érzés volt. Ritkán szoktam ennyire dicsérni egy adaptációt, de a jövőben bátrabban nyúlok majd az ilyen típusú alkotásokhoz. Amúgy is terveztem pár live-action bemutatását, hiszen az Erased-del még tartozom az olvasóimnak. Nem kétséges tehát, hogy érdemes a figyelemre, ajánlom az anime rajongóinak is, de az akció-thrillerek szerelmesei se hagyják ki, ahogyan a science fiction-ök között is megállja a helyét, főleg az üzenetei és az audiovizuális élmény kapcsán.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Illang:_The_Wolf_Brigade, https://www.imdb.com/title/tt3967878
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=WGyCTpvCHbg
Mafab link: még nincs
Bluray elérhető: aktuálisan nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror farkas háború akció társadalomkritika thriller dráma tragédia koreai science-fiction live-action Mamoru Oshii