2020. júl 27.

Riddick sötét dühe

írta: Emerald Dragon
Riddick sötét dühe

The Chronicles of Riddick: Dark Fury (2004)

rtd1f.jpgAhogyan már észrevettétek, a hétfő az animációsfilmeké és a rajzfilmeké lett. Így ezúttal egy amerikai alkotást túrtam elő az archívumból, mely egészen kellemes a hangulatú. A Riddick Krónikák világa akár animék szellemiségét is megihlethetné, de ez a mű inkább horror, slasher, hentelős képi anyag, klasszikus grafikával operálva.
A The Chronicles of Riddick: Dark Fury a Pitch Black és a The Chronicles of Riddick eseményei közé illeszthető be, kvázi, mintha fogták volna rtdf3.pngRippley karakterét és egy rövid időre felébresztették volna, hogy küzdjön egyet a predatorokkal vagy néhány elkószált facehuggerrel… Nem volt igazán több értelme ennek az alkotásnak, hiszen csupán egy rövid epizódka készült ebből, ahelyett, hogy egy tisztességes sorozatot hoztak volna össze a két film cselekménye közé. De az előkritika után azért illene valamit a rajzfilmről is mondanom…

dark_fury_capture.jpgRichard B. Riddick éppen az űrt szeli át kedvenc elkötött űrhajóján, a fedélzetet igazságosan megosztva Abu 'Imam' al-Walid-dal, valamint a fiú/lány/látnok Jack-kel, amikor támadás éri a járművet és bevontatják egy hatalmas űrjáróba. Innen aztán valahogyan ki kell szabadulnia, lehetőleg élve és minél több ellenséges fejvadászt/zsoldost/rosszfiút/rosszlányt alaposan és jó véresen kinyiffantva. rtdf2.jpgGyakorlatilag end of story. Nyilván nem ilyen egyszerű az egész és a kaland egészen izgalmas, azonban sajnos a 35 percbe ennél többet nem igazán sikerült belepréselni. Ezért viszonylag kár. Viszont a cselekmény szerencsére megfelelően kreatív és a Peter Chung (Animatrix: Matriculated, Æon Flux, Diablo III: Wrath) rendezte alkotás megállja a helyét, csupán elég soványka.

rtdfkiemelt.jpgAz összecsapottnak tűnő elemzésem oka, hogy a kirobbanó stílusú akciófilm cselekménye valóban nyúlfarknyi, a karakterek kibontására így nem igazán jutott idő. Tehát maradt a látvány és a hangulat, mely ellen nem lehet kifogásunk, rövidfilmként tökéletesen megállja a helyét. Az ellenfelek kellően eszesek, ugyanakkor hasonló hibába bonyolódnak, mint az élőszerelősök folyamán. Riddicket alábecsülni meglehetősen rossz ötletnek bizonyul.

73a52cc331526f0c50192b4250910636.gifEmellé az űrbéli kaland kreatív, a megelevenedő szörnyeket szívesen látnánk egy hasonló sorozat keretében, ahogyan erre korábban is utaltam. A szinkronhangok természetesen az eredeti műből kerültek elő, így ez is hozzáad az élmény pozitív részéhez. Nincs más hátra, mintsem újranézni a sagat…

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: http://www.imdb.com/title/tt0407658/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yQfZtdvxvo8
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/riddick-a-sotet-duh-44546.html
DVD megvásárolható: Dark Fury - The Chronicles Of Riddick [DVD]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

amerikai akció thriller animációs film science-fiction