2020. júl 20.

Rajzfilm, felnőtteknek: Bakshi Spicy City-je

írta: Emerald Dragon
Rajzfilm, felnőtteknek: Bakshi Spicy City-je

Spicy City (1997)

bakski-10-spicy-city.jpgRalph Bakshi neve bizonyára ismerősen csenghet az animációs filmek rajongóinak. Neki köszönhető többek között a Wizards, a The Lord of the Rings rajzfilm adaptációja, illetve a Fire and Ice is. A kilencvenes évek végén egy felnőtteknek szóló science fiction sorozatot is bemutatott, a hatrészes Spicy Cityt.

mv5bmzfiogyxnjktm2flzi00ote0ltlln2etzwiymji1mdezntyyxkeyxkfqcgdeqxvyodu5ody0odc_v1.jpgRaven egy éjszakai mulató vezetője, aki tanulságos és szemléletes történetekkel illusztrálja a jövőbeli társadalom alakulását. A Love Is a Download a virtuális valóság és a szerelem, valamint a féltékenység és a gyűlölet dualitásának állít szemléletes példát. A Mano's Hands a maga groteszk sztorijával a vágyakról és a prioritásokról, illetve az irigységről regél. A Tears of a Clone a kereskedők közé kalauzol el bennünket, ahol minden pénzzé tehető, pláne, ha ehető. Az An Eye for an Eye egyfajta bosszúfilm, mely bizonyítani próbálja, hogy a karma egyszer mindenkit utolér. A Sex Drive nem csak a prostituáltak helyzetét igyekszik bemutatni a digitalizált világban, hanem a rendőrség és a maffia viszonyát is. Végezetül a Raven's Revenge a főszereplőnk lényegét igyekszik feltárni a nézőközönség számára.

image-w1280.jpgAlapjában véve egyszerű rajzfilmekről van szó, amelyek elsőre nem tűnnek túlságosan kiemelkedő alkotásoknak. A felnőtteknek szóló animációk világában ezek valahol a létra alján helyezkednének el, ma már egyáltalán nem újdonság ez a jelenség. De pontosan ezért írok a Spicy Cityről, mert ez volt az első sorozat, amely ebben a témában megjelent. Bár alig előzte meg Trey Parker és Matt Stone azóta világhírűvé vált South Parkját, mégis elég volt ahhoz, hogy az első fecskének számítson.

sc2_17.jpgStílusát tekintve a Roger Nyúl a Pácban ugrik be róla, leszámítva az élőszereplős vonalat. A karakterek erősen sztereotip megjelenést kaptak, kimondottan jellemző rájuk a rajzfilmsorozatok hőskorának rengeteg vonása. A különbség annyi, hogy a bujaság, a korrupció, az érzékiség, a szexuális vonzalom és a homoszexualitás is leplezetlenül szerepet kaphatott bennük. Akár normál science fiction-ként is tekinthetnénk rá, de abban az esetben számtalan jelenetet erős CGI támogatással kellett volna elkészíteniük, így egy gore születhetett volna belőle.

mv5bmtbinmu5ndktngi4ns00ngexlwezyzitotzjyze0zmqymzm0xkeyxkfqcgdeqxvyodu5ody0odc_v1.jpgEhelyett a szórakoztatás került a középpontba, mely felhasználja a thriller, a sci-fi és a vígjáték, valamint az animáció nyújtotta lehetőségek tárházát. Az eredmény ezért tanulságos, felnőtteket megszólító, mégis igencsak kezdetlegesnek mondható. Az MTV Aeon Flux sorozatát egy fokkal magasabbra tenném ennél, hozzáadva azt is, hogy ott erős szerepet kapott a művészti megvalósítás is.

sc4_04.jpgA Spicy City egy kiindulópont a komolyabb rajzfilmek világa felé. Ha a helyén kezeljük, kimondottan kellemes csalódás, bár a megoldása tényleg kezdetlegesek. Talán a folytatás izgalmasabb történeteket hozhatott volna, de Raven karaktere azért elég jól eltaláltnak mondható. Érdemes egy próbát tenni vele, bár viszonylag nehezen érhető el és a kópiák az idő áldozatává váltak.

Értékelésem: 6/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Spicy_City
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=FXj6jUtsoJk
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/spicy-city-208450.html
Bluray megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

krimi rajzfilm thriller vígjáték dráma science-fiction Ralph Bakshi