2020. júl 17.

Lányokkal a terrorizmus ellen: Gunslinger Girl

írta: Emerald Dragon
Lányokkal a terrorizmus ellen: Gunslinger Girl

Gunslinger Girl (2003-2004)

ggshootout.jpgA kontrasztos élethelyzetek és karakterek adják a legizgalmasabb témákat. Hiszen sok esetben nehéz túllépni azon, amit látunk, mert eltér a hétköznapi ismereteinktől. Ezek közé tartozik a gyermeki ártatlanság, melyet éveken keresztül tabuként kezeltek a filmekben, illetve a drámákban is. Mára szerencsére ez a kép kezd eloszlani, kezdjük felismerni a valóságot és igyekszünk ezeket a bálványokat is ledönteni. Az animék azonban már régebben is feszegették a tabukat, ahogyan a Gunslinger Girl esetében is megfigyelhettük.

The Delgados: The Light Before We Land

i078658.jpgHenrietta, Rico és Triela fiatal lányok, akiket egykor szörnyű tragédia ért. Imádják a zenét, mindannyian játszanak valamilyen hangszeren, és odavannak a bátyjaikért, bármit megtennének értük. Egy olasz ügynökségnél tanulnak, ott képzik ki őket és különböző küldetéseket teljesítenek. Azonban nem átlagos képességű és törékeny hölgyekről szól a történet, hanem kiborg testtel rendelkező bérgyilkosokról.

700px-gsgirls_8_84_9.jpgA kormány ugyanis kísérleti módszert eszelt ki a terrorizmus megfékezésére. Az ártatlannak tűnő lányok könnyedén beszivárognak a gyanús elemek sorai közé, egyszerűen közlekedhetnek anélkül, hogy bárkiben gyanút ébresztenének. Ezért a legkiválóbb ügynököknek számítanak, a javítsuk azonban nem olyan könnyű művelet. Ám ezzel csak a „bátyjuk” van tisztában, aki valójában a nevelésükkel és gondozásukkal megbízott titkosügynök. Minden kislányhoz egy-egy felügyelő tartozik, akivel különleges köteléket alakítanak ki.

mv5bmthmzwu0zwmtmwm0ms00m2mxlwixn2itotm3yme3nzu1ogu1xkeyxkfqcgdeqxvyntm3mdmymdq_v1.jpgEnnek hála a bérgyilkosok bármit megtesznek, amire utasítják őket. Törékenynek tűnő testüket mesterséges izmok erősítik tökéletes harcossá, így a nehezebb fegyvereket is könnyedén kezelik, a távcsöves puskákkal egyszerűen célba találnak. Sem a közel- sem a távolharcban nincs párjuk, ám korántsem elpusztíthatatlanok. A várható élettartamuk viszonylag alacsony, de számukra minden perc ajándéknak számít.

295351.jpgA tragédia, melyet egykor átélni kényszerültek, válaszút elé állította őket. De a választást a bátyjuk hozta meg helyettük, és ezért hálásnak kell lenniük. Az agymosás után ugyan elvileg nem maradtak emlékeik, ám egyetlen módszer sem lehet tökéletes, így foszlányok időnként előtörnek a mélyből. A kondícionálásnak nevezett művelettel ez megelőzhető volna, de a felügyelők döntik el, mennyire simára gyalultatják a fegyvereik felületét.

sxjycjv.jpgÉrezzük a kettősséget, a feszültség ezért az anime kezdetétől tapinthatóvá válik. Az ártatlannak tűnő, törékeny testtel rendelkező, naiv életfelfogást sugalló és védtelen megjelenés mögött kegyetlen és számító halálos gyilkosok rejtőznek. Bár a gondolataik gyermekiek, a vágyaik a kislányok szívéből táplálkozik, a fiúkkal szégyenlősen beszélgetnek és az általános, begyakorlatlan élethelyzetekben tökéletesen esetlenül viselkednek, a harci szituációkan kirobbanó teljesítményt nyújtanak.

qnlymhm.jpgBár kedvelik egymást, egyfajta bajtársiasság és testvériesség érzékelhető a lányok viselkedésében, de igazi ragaszkodást csak a „bátyjuk” felé mutatnak. Minden egyéb csak színjáték és ideiglenesnek tűnő szövetség. A meghatározó pillanatban készek feláldozni a másikat, ha ezzel a felügyelőjük életét megmenthetik. Bár a kormány terve nem egészen ez volt, de a cél szentesíti az eszközt, a sérült tudatok nem számítanak igazán. A fegyverek ugyanis eldobhatók, ha nincs rájuk szükség vagy javíthatatlannak bizonyulnak.

mv5bmmu1mtdlmtmtymrlmy00ngi0lwi2y2itogjmowfinjexyzmyxkeyxkfqcgdeqxvyntm3mdmymdq_v1.jpgNem csak a gyermekek viselkedésében érezhető ez a kettősség, hanem a „bátyok” sem úgy kezelik a szituációt, ahogyan azt normális volna. Már ha egyálalán lehet ezt a szót használni a parazita kapcsolatra. Hiszen csak a kiképzés és az irányítás volna a feladatuk, a köteléknek csak egyik oldalról szükséges kialakulnia, elsősorban az engedelmesség érdekében. Olyannak kellene lennie, mint egy katonai parancsnok esetében, ahol kérdés nélkül megteszik, amire utasítják őket. Mégis, a lányok lényege és megjelenése érzelmeket vált ki, melyeket nehéz kordában tartani. A határok átlépése, illetve az elutasítás pedig komoly tragédiát eredményezhet.

i585456.jpgA Madhouse Studio Yu Aida (Gunslinger Girl: Il Teatrino) mangájából két sorozatnyi animét adaptált. Az első tizenhárom epizódot Morio Asaka (Aoi Bungaku Series, Last Order Final Fantasy VII, Rozen Maiden) rendezte, még az kétezres évek elején. A képi világa pasztellszínes, mégis látványos, gyönyörű utcarészletekkel és környezettel operál, hála Hisashi Ikeda (Stitch!, Space Pirate Captain Herlock The Endless Odyssey) művészeti vezetésének. i001090942.jpgA karakterek viszonylag egyszerűek, mégis érzékletesen ábrázoltak, kimondottan realisztikusak. Hisashi Abe dizájnját már a Berserk új sorozata, a Devil May Cry és a Twilight of the Dark Master esetében is megcsodálhattuk. Ami viszont különösen kiemelkedő, az a mű muzsikája, nem csak a főcímdalt tekintve. Toshihiko Sahashi (Black Blood Brothers, Full Metal Panic!, Hunter X Hunter) mindent megtett azért, hogy elénk varázsolja Itália csodálatos hangulatát.

Opus: Dopo Il Sogno

mv5bytcwzjhinjatyjq1ns00ymuwltk5n2ytndzkodbimgy3ytjlxkeyxkfqcgdeqxvyntm3mdmymdq_v1.jpgBár a Gunslinger Girl története nem túlságosan pörgős és nem is igazán a küldetések vannak a középpontban, meglepően lebilincselőnek bizonyul. A karakterek élete, cselekedete és motivációja iszonyúan elégikussá, tragikussá alakítja az animét. Minden lány és a hozzá tartozó felügyelő, testvér egyfajta egységet alkot, mely részben szimbiotikusnak, részben parazitikusnak tűnhet. Egymás nélkül nem igazán van értelme létezniük, legalábbis egyikük álláspontja szerint. Emiatt válik az anime hangulata egészen vészjóslóvá és szomorúvá.

Értékelésem: 10/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=2947, https://en.wikipedia.org/wiki/Gunslinger_Girl
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=AL9DQXrwmF4
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/gunslinger-girl-227291.html
Bluray megvásárolható: nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

halál akció anime társadalomkritika dráma terrorizmus tragédia bérgyilkos felelősségtudat Madhouse Studio