2020. jan 24.

Vértestvér vérszívók

írta: Emerald Dragon
Vértestvér vérszívók

Black Blood Brothers (2006)

black-blood-brothers-black-blood-brothers-7100171-1024-768.jpgHa van valami, amivel kilóra meg lehet venni engem, az egy olyan vámpíros anime, amely megfelelően kreatív vagy szórakoztató, de a sarkalatos pont mindig a főszereplő. A Black Blood Brothers-re valamikor a kijövetele kapcsán akadtam, és már az első epizódnál tudtam, hogy érdemes lesz követni. Nem is csalódtam benne, kimondottan jónak bizonyult.

Naozumi Takahashi: Ashita no Kioku

171309.jpgA vámpírok egykor külön nemzetséget alkottak a földön, az első megjelenésével hamar elszaporodtak. Mára nincsenek túl sokan, de igyekeznek a békés együttlétre törekedni az emberiséggel. Az Order Coffin Company feladata, hogy egyfajta mediátorként működjön a két faj között. Mimiko Katsuragi a szervezet tagja és egy napon azzal ébresztik, hogy sürgősen szálljon ki az óceán partjára. Hong Kongba érkezett egy ismert vérszopó, aki különleges elbánásban kell részesüljön.

mv5bmgjlyje2ntitodk4zs00y2q5ltlmmzmtnzk1yzuwnmm4zwvkxkeyxkfqcgdeqxvyntm3mdmymdq_v1.jpgJiro Mochizuki az egykori harcok nagy hőse, mára már kevesen ismerik. Ennek fő oka, hogy a vérvonal erősen felhígult, a fiatalok pedig nem tisztelik az idősebbeket. Ráadásul valaki azon tevékenykedik, hogy elárassza a földet vámpírokkal. A Kowloon gyermekek különösen veszélyesek, mert a vérszopókat és a humánokat is képesek megfertőzni a harapásukkal, míg az ősi vér sarjai csak akkor „szaporodnak”, ha a sajátjukból adnak másoknak. A férfi a Különleges Zónába tart, fontos küldetésben jár el, de igyekszik elkerülni a csatározásokat. Azonban minden szem rá szegeződik, arra kíváncsiak, ki mellé fog állni, mi lesz a következő lépése.

maxsdefault_1.jpgKísérője egy fiatal fiú, Kotaro Mochizuki, aki tíz év körüli öccseként erős védelemre szorul. A srác ugyanis meglehetősen bohókás, nemtörődöm, figyelmetlen, kíváncsi és türelmetlen. Így folyamatosan pórul jár és bajba keveredik. Ezért Jiro, szeretettel teli verésben részesíti a kölyköt. Szoros barátságot kötnek Mimikoval, aki állását kockáztatva csempészi be őket olyan területekre, ahol elméletileg semmi keresnivalójuk nem lenne. A nagyok játszmájában nehéz helytállniuk, pláne, hogy Jiro régi társai is felkeresik őket, hogy a megfelelő irányba állítsák a kiváló harcost.

kowloonchildren.jpgA Black Blood Brothers karaktereit zseniálisan eltalálták, ezúttal inkább egy szórakoztató vígjátékba csöppenünk, nem egy komoly horrorba. Jiro egy olyan OP személyiség, aki meleg szívű, mégis profi, fő sebezhetősége az öccse iránti féltésben rejlik. Bár edzett és hibátlan harcos, aki pillanatok alatt végez az ellenfeleivel, de könnyedén veszélybe sodorja magát, ha elterelik a figyelmét. Mellette Kotaro hebrencs, izgága és szétszórt, gyerekes, mégis bölcsen dönt, amikor arra van szükség. Bár a szívét követi, valahogy nem hibázik ezen a téren, még akkor sem, ha ezzel nagy bajt hoz mindenki fejére.

dd6b13919495c2458619c000bc41a164.jpgA vámpírok ábrázolása a sorozatban egyszerre romantizált és realisztikus. Hiszen az erotikus, belsőséges felhang mellett azért nem elhanyagolható az átokszerű lét kérdése sem. Ahogy a Kowloong gyermekek esetében a fertőzés, a pestis-betegség is jelen van a történetben. Ami a koronát felteszi az egészre, az a Káin-Ábel viszony melletti békés együttélés lehetősége. Egy viszonylagos utópisztikus társadalom képe rajzolódik ki előttünk, melyben azért a gyökerek közt megbújik az alaptermészet is. A vérszopók ugyanis halhatatlanok, így jogosan merül fel egyesekben, hogy jóval magasabb pozíciót és hatalmat követeljenek ki maguk számára.

black_blood_brothers_jp_sei.jpgAz ősi vér képviselői viszont bölcsebbek, egyedül a fiatalok lázadnak fel. A háttérben húzódó szálak közül mégis egy meglepetés rajzolódik ki, méghozzá egy angolszász vonalon. Ezzel a cselekmény megfelelően színessé, fordulatossá válik, a tizenhárom epizód egyike sem laposodik el. Magyarul mindent belevittek, ami érdekes lehet, a múltakat is részletesen kidolgozták, a világot is kellőképpen megteremtették. Az indítékok és a célok alátámasztottak, a jellemek sehol sem statikusak, azaz kimondottan emberiek és realisztikusak.

8822.jpgA fő kérdés a predesztináció, azaz, mennyi beleszólásunk van a saját sorsunkba. A vég előre meg van írva, vagy tudunk változtatni, és a döntéseinknek súlya van. Attól, hogy valahova tartozunk, még a szívünk és eszünk szerint választhatunk és más úton is elindulhatunk. A bölcsesség ugyan a korral növekszik, de attól még a fiatalok nem alsóbbrendűbbek az idősebbeknél. Hiszen a jövő az ő kezükben van, így, ha nem tanítjuk őket, nem kezeljük őket egyenrangúként, ellenünk fordulhatnak. A lázadás eredménye bármilyen végkimenetelt hozhat, de valaki veszíteni fog. Az ár pedig néha túl magas ahhoz, hogy csatározni kezdjünk.

Bár akadnak olyan szituációk és eszmék, amelyekért érdemes harcolni, de a konszenzus vagy kompromisszum néha célravezetőbbnek bizonyulhat. Ezt üzeni a sorok között az anime, amellett, hogy elszórakoztat, és a vámpír-létről mereng el.

135557.jpgKōhei Azano (Tokyo Ravens) regényéből a Group TAC és a Studio Live adaptált nagyszerű sorozatot. Hiroaki Yoshikawa a rendezői székből irányította Toshiyuki Kanno (Altair: A Record of Battles, Garo the Animation) karakterdizájnjait, melyek ötvözik a klasszikus animáció és a számítógép nyújtotta lehetőségeket. Hiroshi Yoshikawa (Taro the Space Alien) művészeti vezetésével megjelenik előttünk Hong Kong csodálatos környezete, ahol a csatározások és a felfedezések is zajlanak. Toshihiko Sahashi (Full Metal Panic!, Gunslinger Girl, Hunter X Hunter, Mobile Suit Gundam Seed) zenéje természetesen hozza a megszokott formáját, így arra sem lehet panaszunk.

Loveholic: Shinkirou

bbb_still_03_ewgucwqggfuh2cuhqczr.jpgA külseje csillog, a muzsika kiváló, a karakterek életszerűek, a történet megfelelően fordulatos és könnyen leköti a nézőket. A drámai részek nincsenek túl komolyan véve, de a vígjáték elemek sem hajlanak át obszcén vagy kretén irányba. Tehát minden rendelkezésre áll egy remek kikapcsolódáshoz, miközben finoman belecsempészik az üzeneteiket. Telitalálat azok számára, akik kedvelik ezt a stílust.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=6449, https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Blood_Brothers
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=iTC8garT3IQ
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/black-blood-brothers-227275.html
Bluray megvásáolható: nem
Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

horror háború akció anime vígjáték vámpír járvány