2020. már 25.

Vámpírok Vadásza: Blood, the Last Vampire

írta: Emerald Dragon
Vámpírok Vadásza: Blood, the Last Vampire

Blood, the Last Vampire (2000)

blood-the-last-vampire-screenshot-1.jpgMég mindig akadnak olyan alkotások, ahol az összes kapcsolódó művet nem tárgyaltam ki. A Cinegore-os időkben ennek fő oka az volt, hogy már létezett a filmből egy kritika, itt pedig igyekeztem az újabb animéket bemutatni. De időnként szembejön egy-egy olyan alkotás, amelynél a szálat immár elvarrhatom, ilyen a Blood: the Last Vampire is, de nem az élőszereplős verzió. A Production I.G Hiroyuki Kitakubot (Black Magic M-66, Golden Boy, Robot Carnival) bízta meg a rendezéssel és munkájából, ahogyan azt a Blood-C esetében kifejtettem, azóta több kapcsolódó anime és manga is született.

blood-chiropteran.jpgSaya egy különleges ügynök, aki a chiropteránok kiirtására szakosodott. Legalábbis látszólag úgy tűnik, hogy ő az egyetlen, aki képes felvenni a harcot a vámpír-szerű szörnyetegekkel. David, aki a küldetésekkel kapcsolatban igazítja el, ezúttal Vietnámba vezényli a lányt, mert titokzatos halálesetek történnek az egyik katonai bázis közelében. Sayának így el kell vegyülnie a diáklányok között, hogy kiderítse, a vérszopók felelősek-e a gyilkosságokért, illetve melyikőjük követi el azokat.

unnamed_5.jpgMivel a chiropteranok emberi alakban is tartózkodhatnak, így alapvetően nincs könnyű dolga. De Saya ismeri a jeleket, hiszen maga is egyfajta ragadozó, ezért könnyedén kiszimatolja a rejtőzködőket. A probléma az, hogy nem igazán tud azonosulni a figurával, akit játszania szükséges, ezért ártatlanok is belekeverednek a vadászatba. A lány ezzel először megpróbál nem törődni, végül félig-meddig testőr szerepbe is kényszerítik.

unnad.jpgA Blood, the Last Vampire visszavezet bennünket a gyökerekhez, a vámpírtörténetek horrorfilmjei közé. A hangulat komor, nincs helye a romantikának, és csak azok élhetnek túl, akiknek van egy kicsi fogalma erről, miféle veszély leselkedik rájuk. Nem csak a tanárok, a diákok és a nővérek, de még a katonák is gyanútlanul cselekednek, nem sejtik, miféle szörnyeteg rejtőzik a soraik között. A legkevésbé gyanús helyről érkezik a ragadozó, az álcája tökéletes, ezért felkészületlenül éri őket a támadás.

tumblr_mcghh6eg4n1reins7o1_500.gifBár igyekeznek eltusolni az eseteket, és ez nem sokat segít a védekezésen, mégis, az egész természetfeletti szituáció biztosítja, hogy a történet akár hihetőnek is tűnhessen. Ezt elsősorban a karakterek reakciójára és sztereotip viselkedésére értem, hiszen mindenki úgy reagál a körülötte zajló eseményekre, ahogyan azt egy horrorfilmnél tapasztalhattuk. Ezért az anime tökéletes példája annak, milyen hatást érhetünk el egy zseniálisan kidolgozott történettel, egy frappáns rendezővel és a színek tónusának manipulációjával.

blood-the-last-vampire-screenshot-3.jpgA komor, sötét hangulathoz inkább rajzfilm, mintsem anime-szerű háttér ábrázolás tartozik, Yūsuke Takeda (Berserk: The Golden Age Arc, Dimension W, Ghost in the Shell: Arise, Pandora to Akubi) művészeti vezetése korántsem minimalista, de viszonylag egyszerű módszert alkalmazott. A karakterek még annyira nem kiforrottak, mint a Blood+ és a Blood-C esetében, de ez utóbbinál ugye a CLAMP szolgáltatta a legénységet. Ettől függetlenül Katsuya Terada (Yona Yona Penguin) ügyesen állította össze az – ugyancsak – sztereotip ábrázolásmódot.

blood-the-last-vampire-cop-a-feel.jpgA Blood: the Last Vampire több élőszereplős filmet is eszünkbe juttat, de a magányos vadász főhős, illetve a fél-vámpír jelleg sem kimondottan újdonság. Azonban az a nyomasztó hangulat, amit megteremt, az a feszültség, melyet a menekülő-üldöző képsorok generálnak, illetve a színek és árnyékok játéka olyasmit eredményez, ami miatt ez az anime nem kerülhető meg. Hiába nincs bezártság, mégis az Alien ugrik be nekünk, a barátságtalan, fiatal lányról pedig a pimasz Penge, a tehetetlen és bárgyú katonák a klasszikus, kifigurázó animéket juttatják eszünkbe, míg a béna nővér és a diáklányok a horrorfilmek krémjét.

Yuuki Kudo: Ashita no Basho

811.jpgA mű Mamoru Oshii ötlete nyomán indult meg, és a 45 perces futási idő ellenére mély nyomot hagyott mindenkiben. Saya karaktere ma is megdobogtatja a horror rajongók szívét, illetve a kapcsolódó alkotások is nagy sikert arattak. Ugyan az élőszereplős verziót én nem igazán kedveltem meg, de még a viszonylag jó megoldások közé sorolható. A Blood: the Last Vampiret pedig ajánlom mindenkinek, aki kellemes borzongásra vágyik.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Blood:_The_Last_Vampire, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=7
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Aw3NWowp114
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/blood-az-utolso-vampir-4032.html
DVD megvásárolható: Blood - The Last Vampire [2000] [DVD]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror anime rejtély vámpír Production I.G Cinegore Mamoru Oshii