2020. már 06.

Óriás rovarok szigete

írta: Emerald Dragon
Óriás rovarok szigete

The Island of Giant Insects (2020)

48f6c423e3ddc648876181db8bd6498a1572560416_full.jpgA Kocka című nagy sikerű science fiction horror óta tisztában vagyunk vele, hogy a túlélőjáték típusú kalandok kimondottan izgalmasok. Főleg azért, mert ezekben a helyzetekben alkalmunk nyílik a személyiségek, a tudat rejtelmeinek megismerésére is. Hiszen az effajta szituációkban mutatja ki mindenki a foga fehérjét, lekerülhet az álarc, amelyet a társadalmi normák elvárnak tőlünk. A Kyochū Rettō (The Island of Giant Insects) viszont történetét tekintve inkább a gyökerekhez nyúl vissza, William Golding A Legyek Ura című művéhez.

9iwwn9gq09uu6zyhvshacvrptje.jpgEgy iskolai kirándulás többféleképpen tönkre tehető, a legklasszikusabb verzió a Battle Royale típusú kimenetel, amikor az osztálytársaknak egymás ellen harcolva kell túlélniük az ismeretlen vidéken. Ezúttal azonban egy repülős kiruccanás megy gallyra azzal, hogy egy látszólag lakatlan szigetre zuhannak le vele. Az ok elsőre rejtélynek tűnik, de hamar választ találnak a túlélők, amikor az egyik társukat hatalmas lepkék szívják szárazra. Az elhagyott katonai bázison valami tiltott kísérlet folyhatott, ugyanis egyetlen helyivel sem akadnak össze, csupán a nagyra nőtt rovarok támadásait kell kerülgetniük.

1_pb-0gtrcnye788_gfkub_a.jpgA túlkélők között akadnak olyanok, akik kihasználják valamilyen képességüket, hogy a csapat élére állhassanak és fontosnak érezhessék magukat. Megint mások kiválasztják a legerősebb példányokat és bebiztosítják helyüket a védelmük rejtekében. Ehhez persze a testi adottságaikat is bátran kihasználják, ezért az ecchi jelenetekben nem fog szűkölködni a mű. Mindez a szituáció totális tumblr_49e5ec2dbdc3ec1e53add110809ead6c_8b350b01_640.gifblamázs volna és pillanatok alatt ledarálnák a csoportot, ha Mutsumi Oribe nem értene annyira az ízeltlábúakhoz. Egy gyerekkori élménynek köszönhetően ugyanis véletlenül az egyik hobbija a rovarok ismerete, így a gyengeségüket kihasználva ügyesen irányítani próbálja a túlélő diákok menekülését.

the-island-of-giant-insects.jpgYasutaka Fujimi The Even Bigger Island of Giant Insects című mangájából a Passione Stúdió készített anime filmet 2020-ra. Takeo Takahashi (MAOYU, Spice and Wolf, Rozen Maiden) irányítása alatt a rendezési munkálatokat Naoyuki Tatsuwara (Nisekoi, Gourmet Girl Graffiti) bízták. Takaaki Izumo és Takayuki Noguchi (Cinderella Nine, Girls Beyond the Wasteland, Vanquished Queens) feleltek a karakterdizájnért, míg a művészeti vezetés eifmvtnuuaabafx.jpgMitsuo Miyamoto (Venus to Mamoru) osztályrésze lett. Az eredmény kellemes látvány, amelyben valóban az ecchi dominál, a horror viszont zseniálisan megmarad a vérmentes, de testhorror vonalon. Ami nem meglepő, hiszen a hatalmas rovarok kitűnő lehetőséget nyújtanak azok számára, akik a National Geographic csatornáit bújják.

tumblr_py717efaxm1wsouu5o1_1280.jpgAzaz a The Island of Giant Insects kimondottan ismeretterjesztő típusúnak mondható, ahol igyekeznek mindenre magyarázatot adni, pláne, amikor az adott faj kiirtása és viselkedése a téma. Mivel a tudományra épül, így az általában kiaknázatlan, ugyanakkor kimondottan félelmetes hatásokat, képességeket vették elő az alkotók, így meglehetősen erős pszichés hatást értek el vele. Talán az egyetlen pont a végkifejlet, amivel vitatkozni és kötözködni lehetne, ha egyébként a mű máshol nem sántítana.

Haruka Tojo: Stellar

tumblr_6b5e95530d6a93725ee4a828535b14b9_0fb281a5_640.gifÁm a probléma az, hogy egy teljesen átlagos horrorral állunk szembe, ami bár ügyesen operál a természettel kapcsolatos ismeretekkel, és kellemes képanyaggal ajándékoz meg bennünket, de a történet mag kimondottan unalmasnak mondható, folytatás nélkül meg könnyedén a feledésbe is merülhet a jövőben. Az egyetlen, ami megmentheti, ha a cselekmény mögé a misztikumot később kifejtik és felfedezik, mert így csak egy egyszerű hentelésnek lehetünk szem- és fültanúi.

yivw29biqx32j1r1jcvomxhi0dg.jpgA rossz hírem az, hogy ebből egy live-action verzió is létezhet, jelenleg kickstarteren gyűjtik rá a pénzt. Azonban a trailer (alant) megtekintése alapján mindenkit óva intenék tőle. Még Murphy barátomat is, a Cinegore szerkesztőségétől, pedig ő a trash alkotások nagy rajongójának számít.

Értékelésem: 6/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=22484
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ilDI8U_2YXg
Mafab link: -
Bluray elérhető: még nem

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

horror ismeretterjesztő anime természetvédelem ecchi science-fiction Passione Stúdió