2020. jan 10.

Ha egy játék sikeres... Dead Space: Downfall

írta: Emerald Dragon
Ha egy játék sikeres... Dead Space: Downfall

Dead Space: Downfall (2008)

news_l_histoire_de_dead_space_extraction-8343.jpgA játékadaptációkért nem igazán rajongok, bár akadt közülük néhány egészen értékelhető darab, ám a legutóbbi Final Fantasy kimondottan gyatrára sikerült. A Cinegore oldalán azonban többször is előkerültek olyan alkotások, melyek horror alapúak voltak, így a Dead Space-ről is írtak a srácok. Mivel magam is játszottam vele, így a két animáció is a gyűjteményemben landolt. Kezdjük az előzményeket bemutató Dead Space: Downfall-lal.

dead-space-downfall.jpgAz Ishimura nevű űrhajó azt a feladatot kapta, hogy az Aegis 7-en felfedezett kegytárgyat biztonságba helyezze, vizsgálja meg és szállítsa el a bolygóról. A kolónia életét alaposan felforgatta a talált titokzatos építmény, az Unitológusok pedig szinte istenségként tekintenek rá. A telepesek egymás ellen fordultak, szinte megőrültek, a kegytárgy eltávolítása így csak olaj lesz a tűzre. Alissa Vincent, a biztonsági tiszt, igyekszik mindent megtenni a rend megőrzése és a gyilkosságok megfékezése érdekében, azonban a háttérben valami igazán gonosz lappang.

27b1396e01f13451b6ffb4b0d2599291.jpgA Downfall a furcsa szoborszerű képződmény megtalálásával foglalkozik, azaz az első játék előzményeivel. Az animáció természetesen meg sem közelíti az eredeti grafikáját, de igazán kellemes képanyaggal találkozhatunk. Központba a vallási őrültségek kerülnek, melyek hasonlatosak a tudományos felfedezéseket belengő groteszk elmetorzulásokkal. A tudósok felelőssége helyett így az egyházak vezető szerepe kerül előtérbe. ss_9c71a5e21d184085fb9725946dd29db8bfc6953a_1920x1080.jpgHiszen a dogmák és a különböző istenségekre hivatkozások kapcsán elkövetett szörnyűségek, megvezetések és átverések már az őskortól előfordultak. Ugyanígy velünk lesznek a jövőben is, mindig akadnak olyanok, akik valamiféle irányításra vágynak, mert nem tudnak mit kezdeni a saját életükkel. Így elvakult követők, fanatikusok is megjelennek, akik elintézik, hogy mások a vesztükbe rohanjanak. Mindezt persze saját önös érdekük érvényesítése érdekében.

bscap0097au4.gifEz a fajta őrület nem áll messze az embertől, mert az elvakult hit és bizalom a fajunk vérében van. Ehhez szorosan kapcsolódik az elmék állapota és betegsége is. A hallucinációk, berögzülések, téveszmék és a kettős személyiségek ugyanide köthetőek, amikor valami matt egészen irracionális módon viselkedünk. Egy külső vagy belső hang sugallatára is cselekedhetünk olyasmit, ami egyébként egy épeszű embernek tabu volna. Nyilván a kezdetektől velünk vannak ezek a jelenségek, és sokkal egyszerűbb úgy megmagyaráznunk őket, hogy egyfajta démon, istenség vagy ördögszerű lény kényszerít bennünket olyasmire, ami a tisztalelkű emberi fajtól távol áll.

1224898214_5.jpgAhogyan az Evil Dead új verziójában kifejtettem, a szervezetünket irányító neurotranszmittereket és hormonokat könnyedén befolyásolhatjuk külső tényezőkkel, gyógyszer vagy kábítószer bevitelével is. Ugyancsak az őskortól fogva köztudott, hogy egyes növények, állati eredetű toxinok módosítják a viselkedésünket, percepciónkat, egyfajta transzcendentális állapotba is kerülhetünk általuk. Ugyanez a helyzet a vallási fanatizmussal, hiszen az emberi elme önmagában is képes erre, ha a test a fent említett endogén vegyületek termelését fokozza vagy éppen visszafogja. A meditatív, önszuggesztív technikák ezzel magyarázhatóak.

dead_space3.jpgItt kapcsolódunk vissza a horror témakörök kedvenc alakjaira, a démonokra, vámpírokra és farkasemberekre. Ezek is egyfajta módosult képességekkel, felfokozott erővel rendelkeznek, melyek ember- vagy éppen természetfelettiként aposztrofálunk. Márpedig mára már ismert tény, hogy akadnak olyan drogok, melyek használata pontosan ezt eredményezi. Gondoljunk csak a Hannibal című filmre.

video_20494.jpgAz űrben nincs külső segítség, mindenki magányos, bármennyien is rekednek egy hajón. Ha az meghibásodik, a végtelen térben bizony csak kóvályogni lehet, miként anno az óceánokon. Így az egyik tényező adott, az idegen eredetű kegytárgy és az emberi őrültség, csak hab a tortán, mely fokozza a félelmünket. Erre épít a játék is, hogy elméletileg mindenki halott, nem leselkedhet ránk semmilyen veszély, mégis minden holttest szörnyetegként tekereg valahol a hajón és a bolygón. A Downfall ebből a szempontból nem igazán ijesztő, inkább borzadalmat keltő horror.

dead-space-downfall-vincent.jpgChuck Patton rendezésében igazából az az újdonság, hogy némileg közelebbről megismerhetjük a helyszínt, bővebben kifejti a fanatikus vallás jelentőségét a történetben, és elvezet bennünket a játék kezdetéig. A horror és a Dead Space rajongóinak szeretettel ajánlom, a hangulata kellemesen borzongató, a gore képanyag és a fantasztikus zene pedig segít, hogy elfeledjük, animációt nézünk. Attól eltekintve, hogy a bodycount növekedésével a cselekmény egyre jobban beszűkül, és szinte szálon vezetnek bennünket, illetve meglehetősen klisés megoldásokkal találkozhatunk, a megtekintését ajánlom.

Értékelés: 7,5/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Space:_Downfall
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=M40k7JgHEFQ
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/dead-space-holt-ter-22158.html
Bluray megvásárolható: Dead Space - Movie Double Pack [Blu-ray]

Dead Space Downfall

Szólj hozzá

horror akció társadalomkritika pszichológia dráma mitológia teológia animációs film természetfeletti játék adaptáció pszichothriller science-fiction