2020. jan 08.

Pingvin sugárút

írta: Emerald Dragon
Pingvin sugárút

Penguin Highway (Pingvinek titkos élete, 2018)

Tomihiko Morimi sci-fi író azonos című regényét 2010-ben adták ki. Az anime adaptációt 2018-ban készítette a Studio Colorido Hiroyasu Ishida (elsőfilmes) rendezésében.

pingvin6.jpgAoyama egy eminens kisdiák, aki egyfolytában természettudományos kérdéseken töri a fejét – mellesleg fülig szerelmes a szomszédos fogászat egyik helyes asszisztensébe (akinek neve nem derül ki, csak Onee-sanként hivatkozik rá). Különös dolgok történnek a városban: a semmiből felbukkan egy csapat pingvin, akik egy meghatározott úton a közeli erdő mélyén lévő vízgömbben tűnnek el. Aoyama két osztálytársával együtt kutatásba fog, s tanulmányozni kezdik a vándorló pingvineket, illetve az általuk „Óceánnak” nevezett vízgömböt. Csakhamar kiderül, hogy az eseményeket részben Onee-san irányítja…

pingvin8.jpgAkinek Stanislaw Lem Solarisa ugrik be, nem jár messze az igazságtól: az említett regényben tudósok csoportja próbálja felvenni a kapcsolatot egy idegen bolygón található különös organizmussal, ami valójában az egész bolygót takaró gélszerű óceán. Évtizedes kutatás után is csak arra jutnak, hogy feljegyezik és elnevezik a gél okozta különös jelenségeket, így végül agresszívabb eszközökkel avatkoznak bele az óceán működésébe (röntgensugarakkal bombázzák), mire az hallucinációkat okoz az embereknek, miközben ő saját magáról továbbra sem fed fel semmit.

pingvin5.jpgTulajdonképpen itt is ez történik: Aoyamáék érzik, tudják, hogy az Óceán valami transzcendens tudattal, értelemmel rendelkezik, és buzgón jegyzik, hogy s miképp regál adott dolgokra. Ugyanakkor ennek a látszólag racionális viselkedés megértése túlmutat az emberi értelmen, így nem képesek megfejteni a különös „lény” titkát. Az egyetlen támpont, Onee-san cseppet sem segítőkész: látszólag köze van az eseményekhez, mégis végig talányosan fogalmaz, mintha maga sem tudná, hogy mire képes, hanem azt akarja, Aoyama fejtse meg a titkát. De hogy mi célja van ezzel, az sajnos nem derül ki.

pingvin9.jpgÉrdekes csavar, hogy kisiskolások végzik a kutatómunkát: már eleve az is felüdülés, hogy a szereplők nem sután figyelik az eseményeket, hanem a természetfeletti jelenségek okát módszeresen kutatni kezdik. Az pedig, hogy mindezt gyermeki ésszel, megoldásokkal teszik, még jópofábbá teszi az alkotást.

Az animáció és a zene oké, a kortárs animék standardjainak megfelel. A főcímdal a „Good NightHikaru Utada előadásában.

pingvin1.jpgA Pingvinek titkos élete üde színfolt az animék között: egy kedves kis felnőtté válási sztori, sci-fi és fantasy elemekkel, humorral és érzelmekkel fűszerezve. Talán pont ez is a baj vele: túl sok mindenbe belefog, de semmit sem fejt ki kellőképp - leginkább a központi rejtélyre nem derül fény. De ha a megfejthetetlen rejtelmeket vesszük a film központi mozgatórugójának, akkor ez elfogadható.

Értékelés: 7/10

Forrás, információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Penguin_Highway, https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=20710
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Vs3w1X3GSAg
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/penguin-highway-310507.html
Bluray megvásárolható: még nem

Leinad

Szólj hozzá

pszichológia pingvin rejtély teológia természetfeletti felnőtté válás transzcendens Anilogue science-fiction Leinad Studio Colorido