2019. dec 23.

"You have stolen my dreams and my childhood": Origin

írta: Emerald Dragon
"You have stolen my dreams and my childhood": Origin

Origin: Spirits of the Past (2006)

c3ody2twmaaxzky.jpgValószínűleg kevesen tudják, hogy nem a környezetvédelmi animációk megjelenése kapcsán nem csak a Wall-E számít mérföldkőnek. A nyíltan a környezetszennyezéssel, illetve a természet védelmével foglalkozó alkotások közül a múltban már bemutattam jó párat és akadt olyan is, mely inkább a háttérből üzent a nézőközönség felé. 2006-ban egy izgalmas anime jelent meg, ugyancsak újrahasznosított papírba csomagolva, ez pedig az Origin ~Spirits of the Past~ (Gin-iro no kami no Agito) volt.

KOKIA: Chouwa oto ~with reflection~

giniro_no_kami_no_agito_full_242981.jpgValamikor, a nem is olyan távoli jövőben az emberiség grandiózus építményeit, találmányait és otthonait teljesen belepi a növényzet. A gyökerek könyörtelenül törnek utat maguknak a talajban, de még a betont és a vasat sem kímélik. Az évezredes küzdelemben a természet győzedelmeskedett, olyannyira, hogy mérgező spórákkal van tele a levegő, mely az embereket is fákká alakítja át. Agito ebben a posztapokaliptikus környezetben nőtt fel, édesapja tanításait igyekszik követni és keresi a választ a mindenkiben sürgető kérdésre: hogyan élhetne túl az emberi faj, miként állítható be egy egyensúly ebben a csupa zöld világban.

2109548_japanese_keyart-officialvideoimage_81db41d1-d400-ea11-82a8-dd291e252010.jpgEgy napon a vizek rejtekében egy fura szerkezetre bukkan, melyből egy lány ébred fel, ki tudja, milyen hosszú álmából. Toola nem emlékszik semmire, egyfajta inkubátorban töltötte ideje nagy részét. Valószínűleg a múltból származik, de amnéziás, így számára sokként hat ez a burjánzó vegetáció. Agito nem kerülheti el, hogy a tanács elé kerüljön a jövevény, az erdő szellemei pedig veszélyesnek találják az idegen lányt, ezért menekülni kényszerülnek.

koten_gars-origin-bdhi101080ptruehd-3b7ebbc5_mkv_snapshot_00_40_43_2019_03_22_21_43_09.pngAzonban nem minden ember hajlandó viszonylagos békében élni a természettel, egy másik városban arra készülnek, hogy visszaszerezzék azt a területet, amelyet a természet visszakövetelt tőlük. Vezetőjük eszközként próbálja felhasználni ehhez Toolát, akinek a tudása kulcs lehet egy pusztító berendezés beüzemeléséhez. A páros megismeri a múltat, és dönteniük kell, melyik oldalra állnak ebben a harcban.

origin-spirits-of-the-past-scenery-origin-spirit-of-the-past-38938167-1280-720.pngAz emberiség szaporulatának növekedésével egyre nagyobb földterületre van szüksége a túléléshez. Egyfajta öngerjesztő folyamatnak is tekinthetjük ezt, hiszen minél többen vagyunk, annál nagyobb mennyiségű táplálékot kell termelnünk és otthonaink számára is helyet kell szorítanunk. Nem beszélve a munkahelyekről, a kohókról, bányákról és egyéb telepítményekről, melyek különböző funkciójukkal segítik fajunk fennmaradását vagy épp szórakozását.

1567_5.jpgEgyértelmű, hogy ez az állapot úgy nem tartható fenn, ha csak tért hódítunk a magunk számára, de nem pótoljuk az állatvilágot vagy növényzetet valamilyen formában. Hiszen az irányított szaporulat genetikailag sérülékenyebb, mint az evolúció kiválasztó hatását érvényesítőé. Viszont az erőltetett populációnövekedés minden fronton problémát okozhat, hiszen a mesterséges beavatkozás esetén figyelembe kell venni a veszélyeket és a korlátokat.  Számtalan betelepítés kapcsán tapasztalhatta meg az emberiség, hogy óvatosan kell bánni a rendelkezésre álló eszközökkel.

712193179.jpgArra viszont kevesen gondolnak, hogy a kulcs az egyensúlyra való törekvésben lenne. Ezt sugallta az A vadon hercegnője is, hiszen igyekezett rámutatni, hogy ember, állat és növények akár harmóniában is képesek együtt létezni. Ehhez a kölcsönös tisztelet szükséges, mert mindannyian élőlények vagyunk. Miyazaki kihangsúlyozta, hogy a táplálékszerzést és az öncélú öldöklést el kell tudni választani, mert a funkciótlan és kontroll nélküli pusztítás lehet később a probléma gyökere.

tumblr_mx8v234at51snz27do2_500.pngKeiichi Sugiyama első önálló rendezése ez az anime, és egyértelműen üzen a nézőknek. Nem ítélkezik, kihangsúlyozza, hogy minden érvet és döntést ért, azonban rámutat, hogy hosszú távon kell gondolkodni, ekképpen kell mérlegelni, hogyan cselekedünk a környezetünkkel kapcsolatban. Kouji Ogata (Boogiepop Phantom, Boogiepop and Others) karakterdizánja fantasztikus látványú világba kalauzol el bennünket, ahol a posztapokaliptikus hangulat csupán a mű esszenciájából érződik át. origin-spirits-of-the-past-scenery-origin-spirit-of-the-past-38938163-1280-720.jpgA természet burjánzása valójában nem tűnik tolakodónak, még a megfertőzött emberekből is némi nyugalom, kevesebb aggódás sugárzik a nézők irányába. Természetesen a páni félelem is jelen van, mert mindenki másként áll hozzá a fenyegetéshez. Akik azon munkálkodnak, hogy betartsák a békés együttélés szabályait, kevésbé aggódnak a kialakult helyzeten.

origin-spirits-of-the-past-2006-1080p-x265-hevc-10bit-blu-ra.pngDe ez korántsem jelenti azt, hogy nekik van igazuk, hiszen ők is kockára teszik a népük túlélését. Ugyanúgy, ahogy a hadat viselő katonaság is dölyfösen követeli a jussát attól, aki látszólag meglopta őt. Tehát ezúttal sem egyértelmű, hogy mi a helyes cselekedet, bár a buddhizmus tanításai azért némileg felsejlenek a műben. Azonban a végjáték szerencsére ennél komplikáltabb, nem leegyszerűsített, így nem kell emiatt aggódni.

maxresdefault_83.jpgA természet körforgása örök, és ebbe nem lehet igazán beleszólni. A világ törvényei élnek, azokat csak ideig-óráig lehet módosítani. Az összes rendszer a káosz irányába mutat, a megbolygatott egyensúly ezért egyszer bizonyosan helyreáll. A történelem számtalanszor bizonyította ezt, ám azt is, hogy rendszerint a környezeti katasztrófák biztosan befolyásolták az aktuális állapotot. A végeredmény mindig ugyanaz lesz, bármennyire is küzdünk azon, hogy átvegyük a totális irányítást, és elpusztítsunk mindent, ami akadályozza a progressziónkat. A folyó duzzad és kiönt, ha gátat szabnak neki, a gyökerek a mélybe hatolnak, a gabona növekedésével elszaporodnak a rágcsálók és a ragadozók. Ám, ha egyiket kiírtjuk bukjuk a másik állományt is, mert minden összefügg mindennel.

KOKIA: Ai no Melody

source_13.gifAz Origin ~Spirits of the Past~ a Gonzo Studiójó egyik remekműveként landolt a mozikban, Taku Iwasaki (Akame ga KILL!, Black Butler, Noragami , Witch Hunter Robin) varázslatos zenéjével. Több, mint tíz év elteltével is aktuálisak az üzenetei, a CGI szuportált látványvilága pedig ma is megállja a helyét. Nem csupán tanító jellegű alkotás, de a történet is a helyén van, a karakterek dinamikusan változnak, személyiségük kidolgozott és cselekedetük alátámasztott. Így minden rendelkezésre áll benne, hogy ajánlani tudjam nektek.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=5488, https://en.wikipedia.org/wiki/Origin:_Spirits_of_the_Past
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QovmWTxmk78
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: Origin Spirits Of The Past - The Movie [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime társadalomkritika természetvédelem dráma romantika fantázia mitológia felelősségtudat posztapokaliptikus science-fiction Gonzo Studio